Oglo Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 Isčitah na brzinu temu,i moram priznati da se slažem sa Valentinom,Milevom... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 ... i svim ostalima 0104_cheesy ja se slažem sa svetim jovanom damaskinom Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 Читам сад код св.Јована Кронштатског како каже: " Ја се гасим, ја умирем духовно уколико неколико дана не служим, а разгорим се, оживим срцем и душом чим служим. Ја волим молитву испред путира с обзиром да се тада у себи чудесно мењам кроз Божију милост: умирем за свет и свет истовремено умире за мене. Тада живим у Богу. Њим сам прожет и постајем истог духа са Њим. Моје срце тада испуњава радост, благонаклоност и љубав. Моју душу просвећује надземаљска светлост. Неисказано је блаженство имати Бога у срцу. Господ ме свакодневно обнавља кроз Причешће: ја свесно доживљавам то Божанско чудо, и захваљујем се мом вољеном Творцу који ме чини новим човеком. Да ли ти цениш плод Светих Тајни? Да ли осећаш очишћење, обновљење и исцелење, смирење, доброту и мир који превазилази сваки разум, слободу духа и радост у Духу Светом? Ако све то осећаш буди блажен и захваљуј Богу. О, како Божанствену Тајну ја свакодневно обављам: причешћујем се и обожавам се, постајем један дух и једно тело са Богом! О, милости, доброто и правичности Божија! Свакодневно се чистим, освећујем, смирујем. Слава нека је Теби за све." Кад прочитах схватих да ми реално нисмо свесни колико нам Господ даје када каже - Приђите... Следствено томе, ни не знамо колико губимо када се не одазовемо... А Господ тражи срце наше.... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Tako je Antoneta isus-sinai ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Пратим ову тему од почетка... и не могу да схватим Ђомлину тврдоглавост никако.... Иначе сам саблажњиве природе, па кад рече да патријарх Павле (Царство му Небеско) гријеши у својој књизи, остадох без текста! Ја сам "добила" (извините, не знам како бих се другачије изразила) 2 дана прије Васкрса, и НИСАМ се причестила, али сам узела нафору. Баш као што су ми савјетовали сви свештеници са којима сам икад о томе разговарала. Праштајте! Проверио сам о чему се ради и ево овде ћу да направим исправку. Реч је о погрешном мишљењу светог Дионисија александријског које блаженопочивши патријарх Павле у својој књизи и одговорима само преноси. Дионисије сматра да жена не би смела да се дрзне да приступи причешћу у данима менструалног циклуса, али да може да иде на сабрања и да им присуствује. Као аналоган пример узима случај крвоточиве жене која се није дотакла тела Христовог, већ хаљина његових. Моје мишљење је да је свети Дионисије овде нешто превидео и узео погрешан пример. Жена из јеванђеља је боловала од течења крви и Господ јој је по њеној вери и смирењу подарио исцељење (тада није ни била установљена света евхаристија, што је још један доказ Дионисијеве омашке), а овде је реч о детерминисаном природном процесу који се не сврстава у категорију болести, а још мање у категорију греха. Било би корисно да нам неко, ко се бави библистиком или медицином, објасни о каквој се болести течења крви ради? Колико се сећам мислим да су протестанти то истраживали, али не могу да се сетим каква су решења дали. И осећам потребу да неке ствари рекапитулирам: 1. Канони нам по овом питању не могу бити од велике помоћи јер су они обазриви због проливања менструалног садржаја на под Цркве. Данас ово не важи, јер имамо тампоне и улошке! 2. Канони који говоре о нечистоти жене у циклусу су за нас такође ирелевантни, јер поларизација чисто-нечисто припада старом завету, а нама је у новом завету речено "чистима је све чисто, а нечистима ништа није чисто" и имамо пример из Дела апостолских када је апостол Петар имао виђење и добио одговор "што је Господ очистио ти не погани" и то је први пример који делатно сведочи да је старозаветни закон превазиђен. 3. Мушкарци никада не могу знати како је женском свету, али ма какве тегобе и (не)расположења да девојке и жене имају, не могу се њима изговарати да не приступе Чаши Живота Вечнога. Господ је лекар и душе и тела, тако да је можда и потребније да женски свет баш тада и приступа причешћу. 4. Радост и бесцено благо, вечни живот, сам Бог Кога примамо причешћем, вреднији су од свега. Изговарање да причешћу не приступамо ради богобојажљивости и смирења равно је одрицању од Христа ради Христа. Као једини услов за причешћивање предобри Господ је оставио веру и нашу жељу да живимо вечно у љубави и заједници са Њим. Прочитајте још једном Антонетин пост и обратите пажњу на две последње реченице, па онда то упоредите са разлозима које наводе поборнице непричешћивања у циклусу и будите искрени и реците шта вам истинитије и правилније и спасоносније изгледа. 5. Свака жена има власт и слободу да о приступању или не приступању Чаши у дане циклуса одлучи сама или у договору са својим духовником. Слобода у Цркви је неповредива, али свака слобода повлачи и одговорност. Делује ми, не кажем да сам по сваку цену у праву, да оне жене које беспоговорно монашким стилом слушају своје духовнике по овом питању, одбацују своје легитимно право слободе и самоодговорности, а оне које самовољно одлучују да не приступе и не приме Христа у "оним данима" постављају своју вољу изнад воље Божје - а неприкосновена воља Божја је да спасе човека. Господ зове: приступи, уђи у радост Господа свога, а она ће да каже - не Господе, не могу сада да будем причасница вечног живота јер имам менструацију. Да, надасве веома побожно. Без жеље да своје мишљење икоме намећем дао сам по својим скромним сазнањима, као будући пастир Цркве, одговор на постављену тему како сам најбоље знао и умео. Извињавам се ако сам некога саблазнио или узнемирио! Трудићу се да се што мање јављам овде као коментатор јер сам све већ и по неколико пута изнео што сам имао, а увек сам отворен да променим свој став или своје мишљење уколико је то потребно. Такав приступ ми је и омогућио да шире и темељније сагледам неке проблеме и изазове и питања и недоумице актуелног времена. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mirjam Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 У последње време се бавим овом темом и Ђомла је одлично поставио ствари. Да не бих понављала речено, рећи ћу само да не постоји богословски утемељени аргумент за забрањивање причешћивања женама у менструалном циклусу. Мислим да жена треба да приступа Светој Чаши у те дане, али није ни погрешно ако слуша духовника, који има другачије схватање (које је нажалост уврежено у Цркви) и из смирења и послушности не приступа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 У последње време се бавим овом темом и Ђомла је одлично поставио ствари. Да не би понављала речено, рећи ћу само да не постоји богословски утемељени аргумент за забрањивање причешћивања женама у менструалном циклусу. Мислим да жена треба да приступа Светој Чаши у те дане, али није ни погрешно ако слуша духовника, који има другачије схватање (које је нажалост уврежено у Цркви) и из смирења и послушности не приступа. Nadam se da se moje pisanje neće shvatiti kao da ja odbijam nekoga od pričešća.Ne daj Bože.Ali me interesuje, recimo,zašto je toliko važno da se žena pričesti tih dana,ako nije nekakav specijalni slučaj? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima... Делује ми да ниси пажљиво читао тему... Раније жене нису смеле у данима менструалног циклуса да иду уопште у Цркву, а самим тим нису ни могле да се причешћују. Разлог је био да се менструални садржај не пролије по поду Цркве и не изазове срамоту, блам, саблазан и да се не би из тога изродиле разне непријатности. Чим су се појавили улошци и тампони канони који су разлог тражили у овоме што написах, за наше данашње услове живота постали су неделатни. Они су само остали као историјско сведочанство на који начин је Црква у једном одређеном времену решавала неки изазов или проблем. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima... Делује ми да ниси пажљиво читао тему... Раније жене нису смеле у данима менструалног циклуса да иду уопште у Цркву, а самим тим нису ни могле да се причешћују. Разлог је био да се менструални садржај не пролије по поду Цркве и не изазове срамоту, блам, саблазан и да се не би из тога изродиле разне непријатности. Чим су се појавили улошци и тампони канони који су разлог тражили у овоме што написах, за наше данашње услове живота постали су неделатни. Они су само остали као историјско сведочанство на који начин је Црква у једном одређеном времену решавала неки изазов или проблем. Temu sam i pratio,ali to oko kanona slabo poznajem. Vidim ispod nika ti piše bogoslov,je li tako,pa me interesuje,ima li kakve veze recimo sa kaznom izrečenom ženama,kao i sa tim da kad dođoše dani Sveta morade napustiti hram... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mirjam Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima...Колико банално звучало, недостатак тих помоћних средстава јесте један од разлога. Црква је наследила јеврејске обичаје и схватање чистог и нечистог. Не само због срамоте, него зато што и крв није смела бити проливена у храму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mirjam Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 У последње време се бавим овом темом и Ђомла је одлично поставио ствари. Да не би понављала речено, рећи ћу само да не постоји богословски утемељени аргумент за забрањивање причешћивања женама у менструалном циклусу. Мислим да жена треба да приступа Светој Чаши у те дане, али није ни погрешно ако слуша духовника, који има другачије схватање (које је нажалост уврежено у Цркви) и из смирења и послушности не приступа. Nadam se da se moje pisanje neće shvatiti kao da ja odbijam nekoga od pričešća.Ne daj Bože.Ali me interesuje, recimo,zašto je toliko važno da se žena pričesti tih dana,ako nije nekakav specijalni slučaj? Зашто је толико важно да се жена сједини са Господом Исусом Христом?! За мене нема важније ствари! 170fs799081 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima...Колико банално звучало, недостатак тих помоћних средстава јесте један од разлога. Црква је наследила јеврејске обичаје и схватање чистог и нечистог. Не само због срамоте, него зато што и крв није смела бити проливена у храму.Šta se dešava kada se prospe pričešće...Pa dobro Mirjam,ali reci mi ,da li se pričešćuješ ama baš svake nedjelje na službi? Jer pazi,svako pravilo ima izuzetke,ali izuzeci ne čine pravilo... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima... Делује ми да ниси пажљиво читао тему... Раније жене нису смеле у данима менструалног циклуса да иду уопште у Цркву, а самим тим нису ни могле да се причешћују. Разлог је био да се менструални садржај не пролије по поду Цркве и не изазове срамоту, блам, саблазан и да се не би из тога изродиле разне непријатности. Чим су се појавили улошци и тампони канони који су разлог тражили у овоме што написах, за наше данашње услове живота постали су неделатни. Они су само остали као историјско сведочанство на који начин је Црква у једном одређеном времену решавала неки изазов или проблем. Temu sam i pratio,ali to oko kanona slabo poznajem. Vidim ispod nika ti piše bogoslov,je li tako,pa me interesuje,ima li kakve veze recimo sa kaznom izrečenom ženama,kao i sa tim da kad dođoše dani Sveta morade napustiti hram... Опрости, нисам сигуран да сам те најбоље разумео шта желиш да сазнаш. Рецимо овако: Жена дође у Цркву и деси јој се да добије менструацију и да се тај садржај пролије на под Цркве. То изазове непријатне мирисе и изазове саблазан... неки су мишљења да се и обесвети тиме богослужбени простор. Онда дођу свети оци и на саборима донесу одлуке да жена у циклусу не сме долазити у Цркву. Данас када имамо сва та помоћна средства да се такве непријатности спрече, те одлуке светих отаца нас не обавезују. Да ли сам погодио шта треба да одговорим? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mirjam Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima...Колико банално звучало, недостатак тих помоћних средстава јесте један од разлога. Црква је наследила јеврејске обичаје и схватање чистог и нечистог. Не само због срамоте, него зато што и крв није смела бити проливена у храму.Šta se dešava kada se prospe pričešće...Pa dobro Mirjam,ali reci mi ,da li se pričešćuješ ama baš svake nedjelje na službi? Причешћујем се увек када се служи литургија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука