Oglo Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Мислим да ће се већина сложити са мном да је Господ причу о богаташу и убогом Лазару испричао у сасвим другом контексту него што је Огло имао намеру да прикаже. Већ смо довољно рекли на теми која је једно време била баш актуелна и донекле закључили да се Бог на различите начине људима открива и да свакако постоји шанса и за неправославне да се спасу. На који начин ће то Бог учинити недоступно је нашим ограниченим сазнањима. Онима којима се Бог открива кроз православље открива се заправо кроз Цркву и Црква је та богочовечанска реалност где се догађа неизрецива и парадоксална тајна сједињења нествореног и вечног Бога са тварним и пролазним и грешним човеком. Пропуштена литургија, односно пропуштено причешће = пропуштено учешће у тој светајни вечнога живота. Ако је менструација важнија од тог учешћа онда, брате Огло, твоје запажање може и да има неко оправдање. Не кажемо ми да си ти против редовног причешћивања (редовно = увек кад се служи света Литургија). Свако наравно има слободу да приступи или не, али чим не приступи то онда није редовно - направљен је уступак. Некада за тај уступак постоји и оправдан разлог: болест, епитимија, физичка спреченост... Ако се неко редовно причешћује и то ради слободно и из љубави према Богу нелогично ми је да се такав хришћанин из љубави некад ето тако не причести... Ако ти је негде или са неким лепо, ти ћеш да настојиш да ти мимо свих околности буде увек лепо, опет и опет.. Калкулисање: сад бих могао, а сад не, више ми личи на неки обавезујући законски однос него на однос "љубави која све превасходи" па чак и природне процесе као што је менструација. Прочитајте моје потписе. Ништа нас не може раставити од љубави Христове, а врхунац љубави и пројава љубави управо обитава у сједињењу - причешћу! Vidim Đomla ovo prerasta u nešto što meni stvarno smeta...Mi,Vi,Oni sve su to zamjenice,zar ne? Evo jedno pitanje ,od mene ,koji nemam menstruaciju...Radio sam kod privatnika,i dešavalo se da pola godine,npr., ima posla čak,skoro i svake nedjelje,a za praznike tokom radnih dana da ne spominjem...Znači li to da sam ja propustio svoje spasenje? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Opet,i opet ,kažem...Ni da dragi Bog da ja nekoga odvraćam od Čaše,samo kažem,da ako se redovno pričešćuje,taj jedan put u mjesecu i ne mora biti obavezan...ko misli da ne treba...a ako treba,ko brani? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Одговорих Оглу приватно... Овде једино могу да кажем да је то посебна тема која се тиче савремених изазова пред којима се Црква налази. Појава менструације се не може поредити са невољама запослених у приватном сектору, или пак може? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Не бих се сложио са оним што си брате Ђомла горе написао да Христос може тако изненада доћи други пут на Светој Литургији. Сви добро знамо када,после којих догађаја и како ће доћи Христос да Суди живима и мртвима....а не тако одједном на некој од Литургија. Ја ево,сасвим сам сигуран да се то неће десити сад у Недељу. Али,већ сам то негде помињао, прилазак Путиру јесте мали Христов други долазак. Први хришћани су се и између осталог на сабрања и окупљали ради тога. Колико се сећам предавања из Литургике то би требало и данас међу нама да постоји јер је реч о изворном хришћанству, бар као идеја, али ја немам на основу чега да укинем чак и такву могућност парусије Господње и у току Литургије. Тим сазнањем се јача дисциплина чланова Цркве. Било како било свака Литургија могла би да буде и последња на земљи било да се Други Христов долазак догоди пре следеће или да нас негде изненада задеси биолошка смрт. Не искључујем могућност да си ти у праву, али основна мисао којом сам се водио и која би могла са моје стране да буде и закључна за ову тему је да менструација никако није препрека за причешће. Да,ја разумем шта Ти хоћеш рећи. Само сам желео да нагласим да ће Христос 2. пут доћи после јасних догађаја у одређено време,а не тако одједном,на некој од Светих Литургија. Са овим подебљаним се изразито слажем! "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Отварамо есхатологију полако на овој теми. Христос ће други пут доћи са висине и ту је Искушеник у праву, али то не значи да Он није реално присутан у символу на Литургији. Не можемо да уводимо дистинкције само треба да разликујемо енергије и суштину. Међутим, као што суштина не може постојати без Личности, тако ни благодат (енергије) не могу бити "обезличностњене", несуштинске, јер пројављују Господа. Иначе, Кога верујући онда примају у своје тело и своју крв на Литургији. Сада смо у фамозном раскораку између "сад и још не" како говоре многи теолози и Оци - да не уводимо ни ту дихотомију између верујућих на клир, монаштво и народ. Углавном, слажем се са већим делом онога што је Ђомла рекао, ако не и са свим. Што се тиче глобално целе тематике, мислим да сам у старим постовима изразио своје мишљење кроз пример крвоточиве жене, која иако законски нечиста, Христос похваљује њену смелост и веру насупрот закону Мојсијевом... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Да ли жена може да се причести у току менструалног циклуса?Замолио бих за једниставан одговор.Хвала! А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Svaka se zzena raduje posle menstrualnog ciklusa. Pa da БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јун 13, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Да ли жена може да се причести у току менструалног циклуса?Замолио бих за једниставан одговор.Хвала! Evo, odgovoricu vam sasvim jednostavo - DA. Medjutim, pitanje koje sledi je - ako se to podrazumeva zasto je tu nastao problem sa toliko oprecnih misljenja. I, na njega cu vam odgovoriti. Zato sto ljudi ne zele da shvate da se covek menja, da se samim tim i njegove okolnosti menjaju - prostim primerom izrazeno: moj pradeda nije vozio auto, moj deda jeste ali ne onakav kakav ja vozim danas. Insistirati na ranijim pravilima, koja su se ticala tadasnjih okolnosti, jednako je povrsno ako bi propagatori takvog pristupa teologiji i hriscanstvu ucestvovali u sadasnjoj realnosti. Takvi, ako ne zele da budu licemeri, morali bi ziveti kao Amisi, sto nije slucaj kao sto ni uzrok nije staranje o cistoti vere vec jedna inertna neodgovornost izrazena frazom - drugi su rekli, veci su zakljucili... - sto jeste tacno ali, mimo njihovih okolnosti, celokupan njihov opus nema koristi posto nema ni primenjivosti a oni su upravo pisali zarad primenljivosti a ne da bi imali intelektualnoduhovnu zanimaciju. Tako da, taj problem, menstrualnog ciklusa, resen je sadasnjim oklnostima; najprostije receno - zene tada nisu imale YOP sa krilcima, danas ih imaju; tada je postojala mogucnost da prokrvare u crkvi, danas ne. I, time je celokupna problematika iscrpljena jer kanoni sluze da olaksaju coveku ucesce u Hristu a ne da im isto otezavaju ili ih u njemu onemogucavaju, posto je cilj Hristos, kanoni su sredstva i, kao sva sredstva ovoga sveta, promenljivi su a u odnosu na realnost koja okruzuje coveka jer su radi coveka a nije covek radi njih. Mislite o tome...Bog vas blagoslovio - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Хвала оче Угине А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јун 13, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 A жене у Русији ни Крсту не прилазе кад имају. Понеке не све. Па и на васкрс се не Причешћују. Колико видим у Русији је то правило. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 A жене у Русији ни Крсту не прилазе кад имају. Понеке не све. Па и на васкрс се не Причешћују. Колико видим у Русији је то правило. Па У Русији... Тамо је све јуридичко и схоластичко isus-sinai "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Што јес јес.Плус луди.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 A posle porodjaja? isus-sinai Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 13, 2010 Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Што јес јес.Плус луди.... 0409_feel "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука