Mudrov Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Mladjo: Ми смо о овом феномену жестоко расправљали и сматрам да сам ја доста добро и аргументовано образложио зашто ДА! Разлог због којих је забрањивано женама и девојкама да приступају више не постоји, а остали разлози су бесмислени и немају никакве везе са здравом побожношћу и црквеношћу.Због још увек присутног страха и потенцијалне опасности од саблазни по том питању, ја увек, ако ме питају, дајем следећи САВЕТ: Причешћуј се слободно и ником ништа не причај; ко зна да ли си ти у циклусу или ниси и шта се то кога тиче - то је твоја интимна ствар. Покушаћу да нађем тему па кога интересује нек мало чита, а нек коментарише ако има разлога и ако смо евентуално нешто изоставили. Нема потребе да се понављамо... Saacuvaj Boze! Ovo nema veze sa zdravom poboznoscu i crkvenoscu? Nas narod i nasa Crkva su vekovnom destilacijom precistili sve nejasnoce i suvisle narodne obicaje i praksa Crkve je jasna kao i stav verujuceg naroda. To sto ti skrivas od naroda i savetujes tako zenama, nece te spasiti od sablazni. Pricescujte se i pricescujte tako, ali ja dok sam u ovoj pameti, nikada necu prekrsiti ono sto sam naucio od vrhunskih teologa i duhovnika. Na kraju ce Gospod napraviti suma sumaruym, ali pre toga videcete plodove vaseg delovanja. I u pravu je neko gore, vladika Porfirije ne samo da govori o tome, nego to i savetuje a to je vec na zalost i vecinska praksa u Eparhiji Backoj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Ne razumem da li si za ili protiv. Šta je uopšte tu problem i ko još u današnje vreme smatra da ono što je Bog tako stvorio sa razlogom veoma važnim (donošenje novog života na svet) može biti samo po sebi nečisto i nedostojno pričešća? Mogu da razumem razloge u prošlosti, ali danas su potrebni bolji argumenti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mudrov Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Protiv naravno, a za razloge procitaj izmedju ostalog i knjigu Patrijarha Pavla "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“, gde je govoro i o dolasku zene sa ciklusom u Hram. Pozivati se na Patrijaha Pavla i koristit se njegovim autoritetom samo kada nama odgovara, i govoriti o svetosti kako njega tako i na drugoj temi sto radi Dejan pricajuci da je sveti Serafim pricao ''svasta'' pa je opet svet, je LICEMERNO! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Мудро би било цитирати блаженопочившег патријарха Павла, да ми, који нисмо још увек прочитали књигу, знамо о чему говориш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 2, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Најбоље је да цитираш шта је то рекао Патријарх Павле јер немају сви те три књиге и којем контекту је нешто речено. Дакле, постоје различити ставови по овом питању. Не постоји искључив став. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Spojene su teme Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Protiv naravno, a za razloge procitaj izmedju ostalog i knjigu Patrijarha Pavla "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“, gde je govoro i o dolasku zene sa ciklusom u Hram. Pozivati se na Patrijaha Pavla i koristit se njegovim autoritetom samo kada nama odgovara, i govoriti o svetosti kako njega tako i na drugoj temi sto radi Dejan pricajuci da je sveti Serafim pricao ''svasta'' pa je opet svet, je LICEMERNO! Čemu razgovor, ako ćemo jedni drugima odgovarati sa "pročitaj". Kad si već napisao neki post podrazumeva se da o nečemu imaš mišljenje pa sam samo htela da pojasniš jer si ostao nedorečen. Ima razne literture i mišljenja su oprečna, kao što reče otac Ivan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 2, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 У крајњем случају, најбоље је послушати свог свештеника. Не постоји неки јединствен одговор на ову тему. Постоје огромни разлози зашто жена треба да се причешћује и када је у циклусу док има оних који мисле да не треба то чинити. Оно што сам читао код Светог Кирила Јерусалимског ме је утврдило у овоме првом. Реч је о тумачењу "насушног хлеба" у молитви "Оче наш": "Обичан хлеб није насушни, а овај свети хлеб јесте насушни, односно, он производи дејство на суштину душе. Овај хлеб не смешта су у утробу и не излази кроз ефедрон, него се дарује читавом твоме саставу на корист душе и тела." Јасно је да, ако не излази кроз "ефедрон" не излази ни кроз прљавштину телесну. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Slažem se u potpunosti da treba poslušati svog sveštenika (inače bi svako vukao na svoju stranu po bilo kom pitanju). Razumljivo mi je i ovo što ste vi izneli i veoma logično. Očigledno postoji potreba da se o ovome razgovara i zbog toga sam se uključila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Не бих се сложио са оним што си брате Ђомла горе написао да Христос може тако изненада доћи други пут на Светој Литургији. Сви добро знамо када,после којих догађаја и како ће доћи Христос да Суди живима и мртвима....а не тако одједном на некој од Литургија. Ја ево,сасвим сам сигуран да се то неће десити сад у Недељу. Али,већ сам то негде помињао, прилазак Путиру јесте мали Христов други долазак. Први хришћани, или прво хришћанско покољење се управо на свакој Литургији спремало да Христос дође. И били су тужни што се то није десило.Елем, читајмо Јеванђеље! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Не бих се сложио са оним што си брате Ђомла горе написао да Христос може тако изненада доћи други пут на Светој Литургији. Сви добро знамо када,после којих догађаја и како ће доћи Христос да Суди живима и мртвима....а не тако одједном на некој од Литургија. Ја ево,сасвим сам сигуран да се то неће десити сад у Недељу. Али,већ сам то негде помињао, прилазак Путиру јесте мали Христов други долазак. Први хришћани, или прво хришћанско покољење се управо на свакој Литургији спремало да Христос дође. И били су тужни што се то није десило.Елем, читајмо Јеванђеље! Ово болдовано ми наметну питање, а шта ако неким женама баш тада буду дани у којима им није дозвољено да се причесте? Не прејудицирам исправност нити једног става, али сам збуњена управо због тога што су ставови различити. Како сад да знам који је исправан? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Непричешћивање жена у циклусу су остаци и утицај Старог завета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Непричешћивање жена у циклусу су остаци и утицај Старог завета. ...što biva u žena mislim da je to izraz iz starog zaveta i da,potpuno se slažem sa dibidusom... i ne samo to već i ikonostas... nije problem u ikonama već u pregradi koja odvaja oltar od naroda... https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2255.msg48332.html#msg48332 ako neko želi,eto linka za temu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 У крајњем случају, најбоље је послушати свог свештеника. Не постоји неки јединствен одговор на ову тему. Постоје огромни разлози зашто жена треба да се причешћује и када је у циклусу док има оних који мисле да не треба то чинити. Оно што сам читао код Светог Кирила Јерусалимског ме је утврдило у овоме првом. Реч је о тумачењу "насушног хлеба" у молитви "Оче наш": "Обичан хлеб није насушни, а овај свети хлеб јесте насушни, односно, он производи дејство на суштину душе. Овај хлеб не смешта су у утробу и не излази кроз ефедрон, него се дарује читавом твоме саставу на корист душе и тела." Јасно је да, ако не излази кроз "ефедрон" не излази ни кроз прљавштину телесну. Овај став Кирила Јерусалимског сматрам да је данас неприхватљив. Наиме, литургијски дарови се хемијски не разликују од обичног хлеба и вина, па како би се онда могли разликовати у погледу проласка кроз цревни тракт? "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 2, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Зашто је ово неприхватљиво? Зар ниси схватио о чему говори свети Кирило Јерусалимски? Говори управо о томе да Хлаб насушни- Христос, није било која храна. Због тога он на овај начин износи свој став. Наравно да су хемијски елементи литургијског хлеба и вина (помешаног са водом) исти као и било који други хлеб и вино, али нису исти (и управо о овоме разликовање Тела и Крви Христове од хлеба и вина говори и свети апостол Павле) по њиховом дејству "на суштину душе" (тј. на наше спасење). Ако једемо обичан хлеб и пијемо вино, то нас неће спасити од смрти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука