Sinergija Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Мало ми је лицемерно имати посебну униформу за одлазак у цркву,макар то била и само марама.Али ако је духовник тако некоме саветовао немам ништа против,само не бих тај савет схватала као универзално правило. Ја сам од крштења почела да одлазим на богослужења обучена у тако рећи рокерском стилу :cheesy: Фармерке су му биле неизоставни детаљ. Наравно у храму је увек било и оних у сукњама и марама али и панталонама,разнолико,тако да нисам примећивала да се ја ту нешто разликујем. Први пут сам купила сукњу кад сам кренула у посету манастиру и чула да постоји правило облачења.Тада сам почела да размишљам зашто сукња и шта то заправо значи,и после дугог низа година дефинитивно знам да је у питању пристојност.И панталоне могу бити пристојне и дуга сукња може да буде непристојна.Све што је утегнуто и наглашава телесне вредности је нападно, није поента да ли је сукња или панталоне већ како стоји ономе ко то носи. Манастири имају своја правила која треба поштовати,цркве немају и не треба их наметати јер што је једна девојка више у вери то ће јој природније бити да се обуче пристојније.Треба јој помоћи да разуме како се и одевањем може исказати љубав. Треба се трудити да својом гардеробом не саблажњавамо ни на који начин. И да се сами не саблажњавамо због туђе. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 pa Anastasija, nekako mu ovo o ciklusu dodje pod shiru temu sta se sve "treba" ili "ne traba" a nije iskljucivo dozvoljeno ili zabranjeno...(to se ja vadim zbog spama:))))))) Женска посла,расправа се мало раширила :cheesy: Ето зашто је забрањено жени да говори у храму :cheesy: 0102_laugh Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Draga sestro Brano, zašto imaš tako agresivan stav u razgovoru? Počela si sa tim da ne ideš u crkvu od juče. Misliš li da su tvoji sagovornici ovde na forumu svi novopečeni vernici, a i da jesu, mogu biti bliži cilju od mene i tebe i nekog ko je ceo dugi život proveo u manastiru. Ostavljaš utisak kao da si došla da svima podeliš packe. Zašto tako draga sestro? Tema je jasna i mnoge zanima, a ti si sad otišla i na oblačenje... Praštaj. Nisu to packe, ili ih barem ja ne vidim, samo sam rekla, svoje mišljenje, i ništa više. Počela sam sa tim da idem dugi niz godina u Crkvu, i da sam, čula i vidjela mnogo toga. Bila sam često i u posjeti manastirima u Srbiji, gde sam se i vjenčala, i djecu su nam tamo krstili, htjela sam reći da ne govorim ništa na pamet, i nisam aludirala koliko je ko udaljen od cilja a ko nije, ni najmanje, to Bog zna, ja ne znam. ali sam rekla svoje mišljenje, i ništa više. i ne vidim tu nikakve agresije ni prema kome. obično govorim direktno, i bez salonske, etikecije, ili nekih suvišnih ugađanja bilo kome, onako kako mislim u danom trenutku. Nije uvek ono što ti prvo padne na pamet najpamenije. Ne govore ni drugi napamet. Malo ko ovde nije obišao skoro sve manastire, mnogi su i boravili. Ta ti argumentacija uopšte nije bila potrebna niti od koristi. Pokušaj smireno da izneseš svoje mišljenje i videćeš da će biti mnogo lepše. Ovo boldovano opet nepotrebno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Молим вас,вратите се на тему.Тема о облачењу у Цркви већ постоји на форуму.У реду је износити своје мишљење али ипак наслов ове теме је "Црква и менструални циклус". “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Podržavam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Молим вас,вратите се на тему.Тема о облачењу у Цркви већ постоји на форуму.У реду је износити своје мишљење али ипак наслов ове теме је "Црква и менструални циклус". :cheesy: Ево,на тему, срамота је што је менструација означена као нешто толико негативно и што појединци себи дају за право да пишу свакакве небулозе о томе. Средњевековни изговори због којих жена не треба да излази из куће (а не само да одлази у цркву) у том периоду,стварно су банални у данашње време. 0102_laugh Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Молим вас,вратите се на тему.Тема о облачењу у Цркви већ постоји на форуму.У реду је износити своје мишљење али ипак наслов ове теме је "Црква и менструални циклус". :cheesy: Ево,на тему, срамота је што је менструација означена као нешто толико негативно и што појединци себи дају за право да пишу свакакве небулозе о томе. Средњевековни изговори због којих жена не треба да излази из куће (а не само да одлази у цркву) у том периоду,стварно су банални у данашње време. Са овим се у потпуности слажем.Изрази који се употребљавају " нечиста" док има циклус који је такође од Бога дат,јер без тога нема ни зачећа а ни рађања,су у данашње време сасвим непримерени.Нарочито ме жалосте жене које овако нешто подржавају,па су чак и најгласније у томе.Ово је јако ружан израз за жену коме нема места у данашње време,када су се средства за хигијену променила и напредовала.У контексту тога да ли је жена нечиста телом у време када има циклус нећу ни да дискутујем јер је потпуна бесмислица јер нема везе са стањем њене душе и срца и дешава се ван њене воље.А сматрам да Бог гледа човеково срце првенствено.Што се тиче причешћивања у дане кад жена има циклус,такође не видим никакве разумне,логичне препреке,тему сам целу прочитала и неки су изванредно образложили и објаснили да тих размно прихватљивих препрека нема.Ипак,наравно пошто знам да већина жена нема благослов да се причести у дане када има циклус,онда то треба и поштовати и послушати свог духовника или парохијског свештеника и то овде нико не доводи у питање,осим што поставља питање:"Зашто не може или зашто не сме?".Свако нека ради по благослову и својој савести.То је моје мишљење. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 U potpunosti se slažem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Молим вас,вратите се на тему.Тема о облачењу у Цркви већ постоји на форуму.У реду је износити своје мишљење али ипак наслов ове теме је "Црква и менструални циклус". 0102_laugh Ево,на тему, срамота је што је менструација означена као нешто толико негативно и што појединци себи дају за право да пишу свакакве небулозе о томе. Средњевековни изговори због којих жена не треба да излази из куће (а не само да одлази у цркву) у том периоду,стварно су банални у данашње време. Са овим се у потпуности слажем.Изрази који се употребљавају " нечиста" док има циклус који је такође од Бога дат,јер без тога нема ни зачећа а ни рађања,су у данашње време сасвим непримерени.Нарочито ме жалосте жене које овако нешто подржавају,па су чак и најгласније у томе.Ово је јако ружан израз за жену коме нема места у данашње време,када су се средства за хигијену променила и напредовала.У контексту тога да ли је жена нечиста телом у време када има циклус нећу ни да дискутујем јер је потпуна бесмислица јер нема везе са стањем њене душе и срца и дешава се ван њене воље.А сматрам да Бог гледа човеково срце првенствено.Што се тиче причешћивања у дане кад жена има циклус,такође не видим никакве разумне,логичне препреке,тему сам целу прочитала и неки су изванредно образложили и објаснили да тих размно прихватљивих препрека нема.Ипак,наравно пошто знам да већина жена нема благослов да се причести у дане када има циклус,онда то треба и поштовати и послушати свог духовника или парохијског свештеника и то овде нико не доводи у питање,осим што поставља питање:"Зашто не може или зашто не сме?".Свако нека ради по благослову и својој савести.То је моје мишљење. Što se mene tiče,jasno je sve. :cheesy: Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Молим вас,вратите се на тему.Тема о облачењу у Цркви већ постоји на форуму.У реду је износити своје мишљење али ипак наслов ове теме је "Црква и менструални циклус". 0102_laugh Ево,на тему, срамота је што је менструација означена као нешто толико негативно и што појединци себи дају за право да пишу свакакве небулозе о томе. Средњевековни изговори због којих жена не треба да излази из куће (а не само да одлази у цркву) у том периоду,стварно су банални у данашње време. Са овим се у потпуности слажем.Изрази који се употребљавају " нечиста" док има циклус који је такође од Бога дат,јер без тога нема ни зачећа а ни рађања,су у данашње време сасвим непримерени.Нарочито ме жалосте жене које овако нешто подржавају,па су чак и најгласније у томе.Ово је јако ружан израз за жену коме нема места у данашње време,када су се средства за хигијену променила и напредовала.У контексту тога да ли је жена нечиста телом у време када има циклус нећу ни да дискутујем јер је потпуна бесмислица јер нема везе са стањем њене душе и срца и дешава се ван њене воље.А сматрам да Бог гледа човеково срце првенствено.Што се тиче причешћивања у дане кад жена има циклус,такође не видим никакве разумне,логичне препреке,тему сам целу прочитала и неки су изванредно образложили и објаснили да тих размно прихватљивих препрека нема.Ипак,наравно пошто знам да већина жена нема благослов да се причести у дане када има циклус,онда то треба и поштовати и послушати свог духовника или парохијског свештеника и то овде нико не доводи у питање,осим што поставља питање:"Зашто не може или зашто не сме?".Свако нека ради по благослову и својој савести.То је моје мишљење. :cheesy:Рекла бих да је ово претходно скретање са теме подсвесна реакција на те грозне приче о нечистоћи,јер срамота ме што сам православна кад од православаца чујем такве ствари а и што сам жена кад чујем жене које то подржавају. Чистоћа је питање личне хигијене,а ако своја тела третирамо хришћански бићемо увек чисти,и мушкарци и жене. Појединци ми звуче као да нормалну жену нису срели у животу,или да једноставно имају аверзију према женама па покушавају себе да оправдају тиме.Уствари сигурна сам да је то у питању. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Рекла бих да је ово претходно скретање са теме подсвесна реакција на те грозне приче о нечистоћи,јер срамота ме што сам православна кад од православаца чујем такве ствари а и што сам жена кад чујем жене које то подржавају. То што је тема скренула са приче о причешћивању на причу о марамама је савршен показатељ шта се код нас заправо схвата као ствар од суштинске важности... Што се тиче причешћивања у дане кад жена има циклус,такође не видим никакве разумне,логичне препреке,тему сам целу прочитала и неки су изванредно образложили и објаснили да тих размно прихватљивих препрека нема. Џабе прича, џабе аргументи, џабе разум, џабе логика. Није ово први пут да се покрене оваква тема и да се заврши тако што се на аргументе, разум и логику одговори запушавањем ушију, забијањем главе у песак и причама типа то је тако зато што је тако, ко сте ви да доводте у питање оно што су нама наши стари оставили, или хистерисањем како новотарци хоће да руше иконостасе и рукополажу жене... Нема начина да се такве ствари разумно објасне - једини начин да овакво схватање православности нестане је да једноставно време учини своје, као што је учинило своје са онима који су веровали да је јерес да се Земља окреће око Сунца и да се кромпир не сме јести зато што има очи као човек... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Знам и ја да је џаба причања и такође знам да ако се нешто буде променило,првенствено треба временом да се промени у свести самог човека,а дотле,наравно биће овако како јесте.Не само по овом питању већ по питањима много чега.А дотле,па "бићемо чисти и нечисти,тако се ваља или не ваља,то се не пита,о томе се не размишља,тако је одувек било..."и гомила других табуа,о којима не треба причати и дискутовати јер и "не треба". “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 3, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Нема начина да се такве ствари разумно објасне - једини начин да овакво схватање православности нестане је да једноставно време учини своје, као што је учинило своје са онима који су веровали да је јерес да се Земља окреће око Сунца и да се кромпир не сме јести зато што има очи као човек... а може само оно: ваља се... и даља дискусија се завршава 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 šta... hoćeš reći da krompir nema oči il mi se čini Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 link=topic=4135.msg476309#msg476309 date=1309723493]šta... hoćeš reći da krompir nema oči il mi se čini prstgore 319.gif 0102_laugh 0102_laugh Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука