Jump to content

Црква и менструални циклус

Препоручена порука

Pomaze Bog Braco i sestre!

Ova tema je malo delikatna,ali osecam potrebu da napisem par reci.Licno sam pitala mog parohijskog svestenika i njegov odgovor je bio identican stavu patrijarha Pavla.Razgovarali smo o tom pitanju i sa monahinjama nekoliko nasih manastira i one sve imaju identican stav.No nasa savest je merilo svega sto cinimo ili zelimo ciniti.Ja licno nikada se ne bih pricestila u periodu ciklusa,sta vise smatrala bih to svetogrdjem."svrha"pricesti je da nam pricescivanje svetim tajnama ne bude na sud ili osudu,vec na spasenje i na zivot vecni.

Hadzi Tanja M.

Подели на овим сајтовима

???????? ??? ????????? ?????,?????,

???? ? ??? ???????? ????????? ????? ? ??????? ???? ???? ? ?????? ????; ?? ????? ?? ???? ?????????, ???? ?? ?????? ? ????? ??? ?? ???? ?????? - ?????? ???? - ??? ????????? ? ????? ??????? ? ?????????, ????????? ??????? ?? ?????????? ?????, ? ???????? ?? ???????? ?? ?????????? ??????????

??? ?????? ???? ???? ???? ?? ???? ?????? ???? ???? ??? ? ??????? ??????????.

da...ali u razmatranje može u?i kad neko misli da tu istu suštinu može narušiti ako se pril?esti u toku ciklusa..... naravno da poštujemo sva?iju slobodnu volju ali  su bitni argumenti koji rukovode tu istu slobodnu volju...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Наравно.Стицајем околности познајем доста женског монаштва,и ако улазе у Олтар јер имају благослов и женски је манастир,не причежшћују се у циклусу.

Ово за Олтар сам поменула да бих нагласила колику слободу имају пред Господом и да би направили паралелу.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

???? ???? ????? ?? ??????? ????? ? ??? ???? ?? ??????...

????? ??? ???? ????? ? ??????? ???? ? ??? ?????.

???? ?????????  :cmizdrenje:

lione,reci to timoteju i dionisiju aleksandrijskom... oni su prvi po?eli  0104_cheesy

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

???? ???? ????? ?? ??????? ????? ? ??? ???? ?? ??????...

????? ??? ???? ????? ? ??????? ???? ? ??? ?????.

???? ?????????  :cmizdrenje:

lione,reci to timoteju i dionisiju aleksandrijskom... oni su prvi po?eli  0104_cheesy

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

:cmizdrenje: 0110_hahaha 0110_hahaha

ladno se izvučem na 2,ne na 1 svetitelja..... 0104_cheesy

deki,potpis ti je najjači,sad ga vidoh

ubi nas neznanje... deluje kao neki naziv za brend alkoholnog pića

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

:cmizdrenje: 0110_hahaha 0110_hahaha

ladno se izvu?em na 2,ne na 1 svetitelja..... 0104_cheesy

deki,potpis ti je najja?i,sad ga vidoh

ubi nas neznanje... deluje kao neki naziv za brend alkoholnog pi?a

?????,??? ??? ???????.

???? ?? ????? ????????

???? ?? ???? ??????? ??????

???? ????? ???? ?????

0110_hahaha

ako ti kažem da mi je mama nast. srpskog u penziji ovo sve dobija duplo na težini...ne šalim se

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

А ради чега се то сакупљамо сваке недеље у 8 или у 9?

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Надам се да се не љутиш. Свака литургија је непоновљива. Литургије током читаве светле седмице не постоје да се на њима причешћују они који на Васкрс нису били спремни већ да би радост која васкршњом литургијом почиње била продужена. Немогуће је осетити празничну радост у пуној мери ако се пропусти причешће у тако великом дану. Можда није за поређење, али упореди - свадба је! Ниси хтела на свадбу да дођеш први дан, а наводно долазиш други и мислиш да си испуњена. Па ниси! Други дан је за оне који су учествовали у првом дану па желе своје весеље да продуже. Ако си пажљиво читала мој одговор Изиди, тамо сам навео како Златоусти допушта свима, без изузетка па чак и убицама да се на Васкрс слободно причешћују. Е упореди сад менструацију са тим и реци да не условљаваш Господа. Чекај да ми ово прође па ћу те примити у себе - не знам како то другачије да назовем.

А ако ти требају за ово ауторитети, двојицу сам већ навео... И опет кажем имаш слободу, али увек размишљај да ли је добро користиш. Ето, ја ти се извињавам ако сам те узнемирио, жеља ми је била да мало отвореније приступиш проблему. Сам феномен менструације није препрека за причешће, већ различит приступ самих жена том феномену. Да ли је он довољан да нас раздвоји од Христа... Читај мој потпис... Ако не једемо Тела и Крви Његове, немамо заједницу са њим, а требали би увек бити будни и увек спремни... Као и рани хришћани који су се ради сједињења са Њим окупљали око свете Чаше.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Хтедох да напоменем али пропустих. То све што ти наводиш има много везе са психологијом, а човечија личност својом комплексношћу превазилази те категорије. Однос са Богом никада није индивидуалан него личан, а то подразумева заједницу. Не можеш имати заједницу ако се не причестиш. Однос са Богом се не базира на психолошким осећајима него на реалном доживљају да учествујеш у нечему. У чему учествујеш ако се ниси причестила? Можеш ти да доживљаваш Цркву на себи својствен начин, али то не значи да можеш да будеш издвојена од осталих. Партиципација, учешће, причешће, реалан факат да си део нечега што је непролазно, вечно, бескрајно,... Ти би то да замениш својим психолошким осећајем да ли је овако или онако... Можеш али није то то... Сама помисао на то да си ти потпуном радошћу испуњена иако се ниси причестила говори да имаш посла са субјективним осећајима који ти замењују реалност сусрета са Богом. Не мораш ово да прихватиш одмах. Тешке су то ствари, заиста. Али кад рече да ниси о томе размишљала, ево ти материјала...

А што се тиче Чавезовог става... Јесте. Тумачење је добро. То указује на првородни грех од кога нас је искупио Христос! Не можемо без Њега! Због тога сам рекао да Чавезов став није довољан разлог да не приступимо Христу. Како хоћете. Видим да сте зрели и да размишљате, па будите довољно отворени да схватите да не постоји грех који Господ неће опростити... А ово НИЈЕ ГРЕЕЕЕЕЕЕЕХ! Ако и указује на првородни, подсетио бих вас да је Христос дошао и својим Васкрсењем нам дао шансу да се од првородног греха ослободимо. Па хајде! Како другачије него сједињењем са Њим који нас Собом васкрсава и преводи из смрти у живот.

Подели на овим сајтовима

Захваљујем се Валентина! Опрости ако сам био нападан. Видимо се у Царству Божјем!

Подели на овим сајтовима

Антропоморфизми...и понеко супер-морално уздржање од Бога 1312_womens...

Да, има тога, свуда помало, негде и повише, и не само у овој пикантној теми али...ево нас, дежа-ву 0409_feel...

Читам коментаре, и највише сам наклоњен ономе што видно неусиљено а опер аргументовано износи Ђомла...иако човека не познајем.

Нестрпљење у дијалогу...авај...стара коматоза...

Што се тиче постављене теме, да, осетљива је, као и неке друге - неке ствари се толико подразумевају (или би барем требало) да се о њима и не треба полемисати...

Мишљења сам да фамозни аргумент о крвоточивој жени није опширније расветљен. Ок има доста тога око очишћења у Старом Завету, када Мосјије говори народу да се припреми за долазак Бога на Сиону (пре него што је примио таблице народ пре тога има виђење и чује Божији глас са страхом).

Сад, у Новом Завету заиста долази до једне метаморфозе или, боље рећи, преображаја самих закона које је Мосјије заиста са другима установио. Пример крвоточиве жене, по мени, је јединствен аргумент не само овог менструалног проблема, него сваке етичке или квази-етичке дилеме око тога да ли је човеку потребно Причешће. Наравно, потребно је. Ниједан грех, било да говоримо о биолошкој нечистоти (по канонима ту нема греха) а било о душевно-духовној, не може бити препрека за Причешће. Светиња се не може оскрнавити грехом, може само да подари очишћење. Ако би се могла оскрнавити - како би била светињом? Није релација у томе да ли је крвоточива жена додирнула тело или хаљине (сенка апостола је давала очишћење и тамо где није било његовог додира), него је поента у томе што је она иако по закону била нечиста показала веру у Исцелитеља, и због чега добија похвалу од Бога. То је нешто налик оној апостолској "приступајмо смело престолу благодати". Ок има тога да неко осећа свој пад као притисак и некада није згорег мало себе одлучити (проблем "евхаристијског егоизма" како рече један професор Литургике) али опет не сме вера у свој пад бити већа од вере у самога Бога. Е сад, пошто се менструални проблем одвија мимо слободне воље жене, и опет по Промислу јер има додира са рађањем, не видим чему тензија? Проблем је у томе са каквим срцем приступаш. Нека жена која надмено приступа са менструацијом, њен проблем није у томе што има циклус већ што је надмена. Исто као и мушкарац. Уосталом, и мушкарац може да има своја истечења и да за њега важи исто о чему смо говорили (али о томе нико не говори овде...)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...