Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 21:46, orthodox_SRB рече znači, skraćivanje na delu...A šta je u slučaju kada je pričest u pitanju sutradan, pa treba i polovinu molitvenog pravila pred Sv. Pričešća? :.mislise. Ja ne citam molitveno pravilo pred pricesce. Znas prvi deo liturgije je sasvim dovoljan bez ikakvog molitvenog pravila. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 21:49, Trifke рече Ja ne citam molitveno pravilo pred pricesce. Znas prvi deo liturgije je sasvim dovoljan bez ikakvog molitvenog pravila. neko novo pravilo? :.mislise. Ako je tako, zašto se molitveno pravilo pre i posle pričešća uopšte stavljaju u molitvenike i zašto sveštenici insistiraju na njemu...? :.mislise. Ah, izgovori, izgovori... feeble је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 21:51, orthodox_SRB рече neko novo pravilo? :.mislise. Ako je tako, zašto se molitveno pravilo pre i posle pričešća uopšte stavljaju u molitvenike i zašto sveštenici insistiraju na njemu...? :.mislise. Ah, izgovori, izgovori... Pa kako koji svestenik i kako koji molitvenik.Sve zavisi kakao razumes liturgiju. Neznam da li si nekada imao prilike da cujes molitve koje svestenici izgovaraju u oltaru ako nisi nadji negde i procitaj i sve ce ti biti jasno. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 21:54, Trifke рече Pa kako koji svestenik i kako koji molitvenik.Sve zavisi kakao razumes liturgiju. Neznam da li si nekada imao prilike da cujes molitve koje svestenici izgovaraju u oltaru ako nisi nadji negde i procitaj i sve ce ti biti jasno. Znam ja šta oni izgovaraju u oltaru i na Liturgiji Sv. Jovana Zlatousta, Na Liturgiji Svetog Vasilija Velikog i na Liturgiji Pređeosvećenih darova, ali nas to NE OSLOBAĐA obaveze da se za pričest pripremamo MOLITVOM, a u vreme posta i postom, onako kako je to propisano.. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 22:01, orthodox_SRB рече Znam ja šta oni izgovaraju u oltaru i na Liturgiji Sv. Jovana Zlatousta, Na Liturgiji Svetog Vasilija Velikog i na Liturgiji Pređeosvećenih darova, ali nas to NE OSLOBAĐA obaveze da se za pričest pripremamo MOLITVOM, a u vreme posta i postom, onako kako je to propisano.. Ko je propisao i kada? Meni to nije poznato da je neko propisao. Moji svestenici su me naucili ovako. Znas kazem ti sve zavisi kako shvatas Liturgiju i hriscanstvo. Meni zakoni i propisis bez realne podloge nista ne znace bez obzira ko ih dao. Znas iako je starozavetni zakon ukinut na krstu neki bi da ga se opet drze ili makar nekih delova. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 21:49, Trifke рече Ja ne citam molitveno pravilo pred pricesce. Znas prvi deo liturgije je sasvim dovoljan bez ikakvog molitvenog pravila. Kako ti u sve proničeš, kako sve znaš i nadumno razumeš. Prevazišao si običnog vernika. Svaka čast. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 22:05, Trifke рече Ko je propisao i kada? Meni to nije poznato da je neko propisao. Moji svestenici su me naucili ovako. Znas kazem ti sve zavisi kako shvatas Liturgiju i hriscanstvo. Meni zakoni i propisis bez realne podloge nista ne znace bez obzira ko ih dao. Znas iako je starozavetni zakon ukinut na krstu neki bi da ga se opet drze ili makar nekih delova. A neki bi, da po principu kojeg se ti držiš, da sve relativizuju....po tome, ne moraš ni da ideš na Liturgiju...sveštenik će ionako da pročita sve te molitve koje treba i bez tebe..možeš da dođeš na samo pričešće....zar ne? Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 22:08, orthodox_SRB рече A neki bi, da po principu kojeg se ti držiš, da sve relativizuju....po tome, ne moraš ni da ideš na Liturgiju...sveštenik će ionako da pročita sve te molitve koje treba i bez tebe..možeš da dođeš na samo pričešće....zar ne? To nisam rekao. To je vec tvoj proizvod. Za mene su reci liturgije zive reci i ja verujem u njih. Retke su situacije kada zakasnim na Liturgiju. Ono sto se tamo desava makar u tom prvom delu je najbolja priprema i nema bolje. Jos jedna stvar. Ja se za Liturgiju spremam odmah posto se zavrsi liturgija i nikakva molitvena posebna pravila mi nisu potrebna pred pricesce.Inace razumem ja tebe pijetizam je onako stvar koja lako priraste za srce. Панарет је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 22:14, Trifke рече To nisam rekao. To je vec tvoj proizvod. Za mene su reci liturgije zive reci i ja verujem u njih. Retke su situacije kada zakasnim na Liturgiju. Ono sto se tamo desava makar u tom prvom delu je najbolja priprema i nema bolje. Jos jedna stvar. Ja se za Liturgiju spremam odmah posto se zavrsi liturgija i nikakva molitvena posebna pravila mi nisu potrebna pred pricesce.Inace razumem ja tebe pijetizam je onako stvar koja lako priraste za srce. ne radi se tu o nikakvom pijetizmu, već se radi o PRIPREMU pred Svetu tajnu. Ali, razumljivo je da svi mi tu pripremu i tu Sv. tajnu ne doživljavamo na isti način... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 "Свакоме према његовој потреби..." :icon_pop: feeble је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 22:18, orthodox_SRB рече ne radi se tu o nikakvom pijetizmu, već se radi o PRIPREMU pred Svetu tajnu. Ali, razumljivo je da svi mi tu pripremu i tu Sv. tajnu ne doživljavamo na isti način... Slazem se sa tobom da svi to dozivljavamo na drugi nacin. Ali hteo ti to ili ne da priznas probaj da sam objasnis cemu sve te molitve ako se imaju u vidu reci liturgije Ja im nevidim svrhu. Specijalno ako se ima u vidu da se neke od njih i izgovaraju pred pricesce. Cemu to ponavljanje? To mi dodje isto kao sto bogomoljci ovde odmah posle liturgije idu u svoju zgradu da tamo procitaju akatist ili sta vec. Kao da Liturgija nije bila dovoljna. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Мислим да није обавезно да се чита молитвено правило пред причешће, али је добро ко га чита. Сматрам да је битније ићи на остала богослужења дневног круга. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 On 31. 1. 2014. at 22:25, Жика рече Мислим да није обавезно да се чита молитвено правило пред причешће, али је добро ко га чита. Сматрам да је битније ићи на остала богослужења дневног круга. To ako se moze! Жика је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
*Blue* Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Da...molitveno pravilo i ujutru i uvece. Ako se desi da sam bas premorena i da nemam snage da stojim, procitam Serafimovo pravilo, mada se trudim da ne preskacem velike. Koliko se trudimo, toliko nam Bog i da...bar ja to gledam tako. Kyrie Eleison Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Један исечак из молитвеног правила пред причешће: Цитат Сагреших већма од блуднице, која, сазнавши где се налазиш и купивши миро, дође да смело помаже Твоје ноге, Бога мог, Господара и Христа мог. Као што ниси одгурнуо њу која Ти је од срца дошла, ни на мене се немој згадити, Речи, него ми допусти да Твоје ноге и држим, и целивам, и да их бујицама суза, као скупоценим миром, смело помажем. Умиј ме сузама мојим, очисти ме њима, Речи. Отпусти и сагрешења моја, и подај ми опроштај. Знаш и мноштво зала, знаш и ране моје, и модрице моје видиш; али, и веру знаш, и намеру видиш, и уздисање чујеш. За Тебе, Боже мој, Творче мој, Избавитељу мој, није сакривена ниједна суза, нити делић једне сузе. Мене просто буде срамота кад ово читам, јер ниђе везе немам са овим осећајем покајања које износи св. Симеон. Зато се и питам колико има смисла да ово само издекламујем... Trifke је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука