Jump to content

О МОЛИТВИ И МОЛИТВЕНОМ ЖИВОТУ ХРИШЋАНА

Препоручена порука

• Одговори 822
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest ага пије млеко

Зар немају сви неко молитвено правило, не нужно да сви имају исто правило?

Додатно питање - да ли читате молитве пре и после причешћа?

У принципу, од мог старијег друштва, који су редовни на евхаристијским собрањима, не знам никога да и даље редовно чита молитве. Иако је то раније била обавезна пракса свих нас....

Од колега свештеника такође лично никог не познајем ниједног који чита молитве....

А за ово друго питање, мислим да сама света Литургија је довољна што се тиче молитава пре и после причешћа. Да је требло нешто додатно, св. Златоуст би је сигурно продужио...

Иначе је као клирик грчке цркве, по типику читам молитве пре и после причешћа... 0202_238

Подели на овим сајтовима

Читам јутарње и вечерње молитве из молитвеника али у задње вријеме све ређе. Нешто ми је мрско. Прије ми је лакше ишло а сада некако тешко. Ма брате дуге су оне молитве. Сада покушавам да некако то скратим.  0202_238

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Ма брате дуге су оне молитве. Сада покушавам да некако то скратим.  takeoff

Мени "смета" што су доминантно монашког карактера и стално и непрекидно понављање :"што сагреших мишљу, речима и делима, свесно и несвесно, хотимично и не......".

Некако превише има тог искупитељског, да не кажем патетичног тона, који би и могао да разумем када су у питању монаси....Некако ми се текст молитава не слаже са мојим животом....Често не проналазим уопште себе у тим речима. пример за то "Молитва Светоме Духу " (пре спавања). Баш је "тешка"....

Некако, фали ми много у њима доксолошки (славословни) моменат....   0442_feel  

Иначе, раније , годинама сам редовно читао молитве....

Подели на овим сајтовима

Па зар није молитвено правило,ујутру и увече,па макар то био и "Оче наш" обавеза сваког Православног хришћанина,ја сам мислио да јесте,не знам...

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Па зар није молитвено правило,ујутру и увече,па макар то био и "Оче наш" обавеза сваког Православног хришћанина,ја сам мислио да јесте,не знам...

И ја сам мислио. Па у договору са свештеником, колико ко може. Ако не може - опет треба попричати и "пријавити" то 0442_feel па да се добије неко краће правило.
Подели на овим сајтовима

Ма брате дуге су оне молитве. Сада покушавам да некако то скратим.  takeoff

Мени "смета" што су доминантно монашког карактера и стално и непрекидно понављање :"што сагреших мишљу, речима и делима, свесно и несвесно, хотимично и не......".

Некако превише има тог искупитељског, да не кажем патетичног тона, који би и могао да разумем када су у питању монаси....Некако ми се текст молитава не слаже са мојим животом....Често не проналазим уопште себе у тим речима. пример за то "Молитва Светоме Духу " (пре спавања). Баш је "тешка"....

Некако, фали ми много у њима доксолошки (славословни) моменат....   0442_feel  

Иначе, раније , годинама сам редовно читао молитве....

Па зар ми цивили не грешимо мишљу, речима, делима, свесно и несвесно? И можда више него монаси јер се они можда више пазе. Некако ми нејасно ово.

А славословља има, скоро све молитве се завршавају са Слава Оцу, Сину и Светому Духу

Подели на овим сајтовима

Ма брате дуге су оне молитве. Сада покушавам да некако то скратим.  0442_feel

Мени "смета" што су доминантно монашког карактера и стално и непрекидно понављање :"што сагреших мишљу, речима и делима, свесно и несвесно, хотимично и не.....

Можда и јесте у томе проблем, некако не видим себе у тим молитвама. Има и оно правило које садржи Оче наш, Богородице дјево и Симбол вјере и још ја убацим 50. Псалам јер ми је драг. Ово набројано ми је некако "схватљивије" .

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Мисли да треба бити најпре искрен у молитви, шта ми вреди да говорим молитву неког светог где се каже погледај на моје сузе Господе а ја не плачем или ништа добро не учиних а ја ипак мислим да сам данас добро учинио

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Па зар ми цивили не грешимо мишљу, речима, делима, свесно и несвесно? И можда више него монаси јер се они можда више пазе. Некако ми нејасно ово.

Немој замерити...

Па онда хајде да се молимо више Богу од монаха, пошто више грешимо...?!

Зар не испада онда тако?!

Подели на овим сајтовима

Мисли да треба бити најпре искрен у молитви, шта ми вреди да говорим молитву неког светог где се каже погледај на моје сузе Господе а ја не плачем или ништа добро не учиних а ја ипак мислим да сам данас добро учинио

Са овим се слажем, и имам сличан доживљај таквих молитви.
Подели на овим сајтовима

Свако треба себи да одреди по својој мери неке молитве. Битно је да то правило испуњава редовно.

Ја сам,на пример,себи одредио молитвено правило од које почиње стандардим уводом : Молитвама светих отаца... Царе Небески....Трисвето..Пресвета Тројијце...(то је увод) па онда 3х Оче наш, 3х Богородице Дјево и Символ Вере - остали додаци зависе од ситуације,а поменуто је обавезно.

Тако да,по мом скромном мишљењу,хришћанин не сме да заборавља молитву,јер Св. Ап. Павле говори да треба да се молимо непрестано. Он ту не мисли на монахе,већ на све нас хришћане.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...