Jump to content

Иконописачки подвиг чланова ЖРУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Данас сам видела ове две иконе на фејзбук,  ја први пут их видим, да ли неко од вас зна нешто о овим иконама?

11885399_933886753337519_590611122364633

11898666_933897833336411_699268999005014

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Данас сам видела ове две иконе на фејзбук,  ја први пут их видим, да ли неко од вас зна нешто о овим иконама?

Вероватно ти је нејасно ово са рукама.

Ако не грешим, представља се тренутак када је неки јеврејски свештеник дохватио ковчег у коме је лежала Пресвета Богородица, а који су апостоли носили. Руке су му отпале, на првој икони се види уметниково мишљење зашто се то десило, мада је икона копија неке друге (не знам које). На фресци нема анђела који одсеца руке.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Да приметим нешто, опростите ако лупетам.

Видим да је наслов теме промењен у Иконописачки подвиг. Разумем значење покушај, али некако не бих назвао ниједан свој рад било каквим подвигом.

Ja dok odgovorim proso zivot,nemoj se ljutis mi umetnici tako nekad ...;)

Elem naslov sam promenila jer mi je prijateljica(ikonopisac sa dugogodisnjim iskustvom) jednom pozelela uspeh u mom "ikonopisackom podvigu" sto mi se jako dopalo tada kad sam prvi put to cula.

A osim estetike svidja mi se i sustina.Ja zapravo mislim da to  i jeste podvig i samo kao podvig moze i treba da se tretira u sledecem smislu(ukratko):posto Ikona nije umetnicko delo vec upotrebni Liturgijski predmet koji sluzi kao prozor u Zivot Vecni pa samim tim i kao propoved Jevandjelja a sta je drugo propoved Jevandjelja nego podvig :) Ja to zaista jako ozbiljno shvatam,a takav mi je i blagoslov bio od mog svestenika, tako da je to za mene najmanje umetnost iako ima umetnicku formu.

Eto tako nadam se da sam uspela da pojasnim :)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Pero Art Centar Vam poklanja 25% popusta na 4 vezana termina kursa Ikonopisa!

Sav materijal je obezbeđen*, a popust možete iskoristiti do kraja septembra.

Otkrijte lepotu crkvene umetnosti u najboljem društvu!

Uz pomoć naše profesorke Ane Ganić naučite ključne elemente slikanja ikona: upoznajte se sa vrstama preparatura, ikonografskim kanonima, simbolikom na ikonama, vrstama pozlate, kao i sa različitim vrstama lakova i načinom zaštite daske.

Kurs se održava petkom od 18:00-21:00h, i subotom od 17:00-20:00h.

Rezervišite svoje mesto na 066 054 500, i zakažite besplatan info čas.

10423673_894717807242295_554033784423687

https://www.facebook.com/PeroArtCentar/photos/a.249869875060428.60321.193974900649926/894717807242295/?type=1&theater

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

E,moj Ivane...iz inata necu da okacim ikonu koju sam nacrtala,ovde gde niko ne ceni pravu umetnost,a od danas zvanicno,neka se zna,necu da govorim ni sa kim,a posebno ne sa nazovi administracijom,koja ne ume da radi svoj posao.Isto vazi i za eshaton.Ustvari ne vazi za eshaton,necu da zbog vas izgubim i zivce i raj,zato baj-baj...Oprastam,ali znajte da je to samo zato sto mi je zao da se zbog mene ,a ja zbog vas...vrtimo u krugovima...

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

12033042_10207601261331015_1404656696730

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Руске четкице за иконопис и сликарство у Београду

У Београду се могу набавити руске четкице за иконопис и сликарство.

215691.p.jpg?mtime=1443257320

Љубитељима и познаваоцима уметности је добро познато место које заузима Русија када је у питању културно наслеђе наше цивилизације. И не само познаваоцима уметности. Чини се да нема ни једног православног хришћанина који се није макар једном у животу сусрео са иконама Андреја Рубљова, Теофана Грка, Дионисија, итд. Могло би се дуго набрајати. Још од тих, давних времена, пратимо стваралачки континуитет како у сакралном, тако и у световном сликарству. Руски сликари су једни од водећих уметника наших, и минулих епоха, а неретко су били и протагонисти нових покрета. И свакоме је јасно, ремек-дела не би остала сачувана да нису рађена најквалитетнијим материјалом. Управо због тога појавила се Руска линија четкица за иконопис и сликарство „Чёрная речка“

215692.p.jpg?mtime=1443257658

У понуди се могу наћи четкице за иконопис дуге и кратке држаље, од природне сибирске куне, бројева од 1 до 10. Такође ту су и четке за уље, темперу и фреско-сликарство од природне свињске длаке. Димензије ових четки иду од 6-24, распон облика је од облих, округлих, преко „мачијег језика“ па све до флах.

Продавница „Храм Светог Саве“ Максима Горког 27. (тел. 063 594 007)

Радно време 09-20 и суботом 09-15.

215693.p.jpg?mtime=1443257706

Православие.Ru.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Руске четкице за иконопис и сликарство у Београду

У Београду се могу набавити руске четкице за иконопис и сликарство.

215691.p.jpg?mtime=1443257320

Љубитељима и познаваоцима уметности је добро познато место које заузима Русија када је у питању културно наслеђе наше цивилизације. И не само познаваоцима уметности. Чини се да нема ни једног православног хришћанина који се није макар једном у животу сусрео са иконама Андреја Рубљова, Теофана Грка, Дионисија, итд. Могло би се дуго набрајати. Још од тих, давних времена, пратимо стваралачки континуитет како у сакралном, тако и у световном сликарству. Руски сликари су једни од водећих уметника наших, и минулих епоха, а неретко су били и протагонисти нових покрета. И свакоме је јасно, ремек-дела не би остала сачувана да нису рађена најквалитетнијим материјалом. Управо због тога појавила се Руска линија четкица за иконопис и сликарство „Чёрная речка“

215692.p.jpg?mtime=1443257658

У понуди се могу наћи четкице за иконопис дуге и кратке држаље, од природне сибирске куне, бројева од 1 до 10. Такође ту су и четке за уље, темперу и фреско-сликарство од природне свињске длаке. Димензије ових четки иду од 6-24, распон облика је од облих, округлих, преко „мачијег језика“ па све до флах.

Продавница „Храм Светог Саве“ Максима Горког 27. (тел. 063 594 007)

Радно време 09-20 и суботом 09-15.

215693.p.jpg?mtime=1443257706

Православие.Ru.

Hvala na informaciji,isprobacemo! :)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...