Jump to content

Да ли је хомосексуалност грех?

Препоручена порука

I ti ga sad pretera.Nisam siguran da je napravio bilo kakav problem zeni.Eliminacijom strasti se napunio svetim Duhom,i cinio cuda takva kakva mi smatramo u danasnjem dobu SF-om,stoga mislim da i pocetnici u veri imaju pravo da znaju za takve informacije.Niko nikog ne tera ni na sta,svako cini svoj izbor.

Могао је и сам да "елиминише страсти", није морао да малтретира жену да живи како не жели. Није то, него је вероватно био млад и није још знао шта `оће у животу па се после предомислио, али није било начина да изађе из брака.

Наравно да почетници у вери имају права да знају, само им треба објаснити о чему се ту ради и да такав "брак" уопште није благословен, нити пожељан. А избор брате увек имаш - камилавка.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 708
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

hm, da li misliš na stvaran plod, tj. dete, ili nešto drugo? Pošto u tom slučaju ne znam šta bismo radili sa brakovima u kojima supružnici ne mogu da imaju decu...

I zašto misliš da među homoseksualnim parovima nema ljubavi? Mislim, nema je ni kod svih heteroseksualnih parova...

Mislim i na bioloski plod tj.dete.Ali ne kao nesto cime covek upravlja pa mora posto poto da se ima inace ispade da je i brak nekoristan.Mislila sam u smislu covek je taj koji treba da prati Bozju volju kako je on namenio da se zivi te da drvo radja ploda.Pa ako da plod da,ako pak ne ima ljudi koji usvoje dete npr.pa opet imaju plod,bitno je da je zajednica muskog i zenskog blagoslovena za odgajanje novog ploda,posto to koristi i plodu i njima,a i plod je takodje kada musko i zensko kao prilicno razlicita bica uzrastaju u zajednici i bez dece,posto su razliciti ppa u tim razlicitostima upoznaju onu drugu stranu i samim tim nadrastaju sebe.Ima mnogo boljih opisa toga kako covek ili zena uzrastaju u takvoj zajednici za razliku od istopolnih zajednica gde je sve isto ali sad nemogu da trazim ko zna dali bi i nasla.Poenta je da je nama na korist da zivimo po Bozjoj volji jer nas je on po tj volji i stvorio,i samo se u tome mozemo osloboditi ,ovako masimo citavo igraliste a kamo li gol.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Једноставно, ја сам лично осећао огормно бреме, јер сам због те објективне ситуације у мени почео мислити да сам некако "онтолошки обогаљен", да сам нешто друго него остали хришћани, у неком чудном смислу чак ниже биће...

Upravo ovo...

Подели на овим сајтовима

Али ипак могу да се тандаре целог живота па и "док им очи не испадну" како ти рече, док ми не можемо никако. Па Црква венчава и трудницу што је веома очигледан доказ да је било предбрачног секса. Свуда се снисходи сем у случају педера, што почива на веома слабим аргументима.

Аргументи уопште нису слаби.

Већина човечанства је стрејт.

Човечанство мора да настави да постоји.

И то ништа не потире да је човечанство и даље грешно=страсно.

Циљ цркве није да решава проблеме природе, то ради медицина.

Нити је циљ цркве да решава друштвене проблеме то ради социологија и друге друштвене науке + држава.

Циљ цркве је прост, спасење душа, а оно се постиже преображајем грешности које имају сви људи било педери било стрејтери. Сви људи имају страст.

Али у складу са друштвом и околностима и сврхом црква снисходи или не.

Шта каже Ап. Павле. Парафразирам: Ја бих волео кад би ви могли овако као ја ( тј. да се не жене и не удавају него да буду целомудрени) али ако не можете онда се жените/удавајте.

Просто снисхођење и ништа друго.

Ти нити си у ситуацији да се жениш нити удајеш.

Можеш ово да доживиш као казну ( тј. негативно ) или као награду ( тј. позитивно ) то зависи од твог погледа на живот, веру и Христа и твоју одлучност за спасење.

И не, не могу да се тандаре цео живот.  Већ треба да ако су Хришћани а иначе не видим разлог зашто би били у цркви а да нису, да гасе страсти временом и припремају се за смрт тела. Значи могу један део живота, под условом, да нису болесни, да је љубав опстала, да се страст није угасила, и то опет нисам рекао да могу да се тандаре, изокренуо си ми речи, него сам управо рекао да не могу, јер морају пазити на уздржаност.

Хришћански живот и уопште живот по вери, није световни живот.

И ко год мисли да је то исто лаже себе. Сваки хришћанин је делом и монах. Није потпун али ако хоће да заиста буде хришћанин онда једним делом мора бити.

Па погледај само колико је православна црква прописала постова. Једном смо се зезали овде на форуму да кад се све сабере и одузме за секс током целе године остаје око 5-6 дана.

Подели на овим сајтовима

Питање је што се он уопште женио ако није хтео да живи у браку. Требало је да се замонаши ако је тако хтео.

Овако је само направио проблем жени и многим неофитима који то сад читају па им ништа није јасно, па чак оду у неке екстреме и бесмислице.

Проблем је неразумевање благодати.

Та жена је имала нешто што ми ( у већини ) не можемо ни да замислимо, имала је мужа светитеља.

Та њена жалба је ситница у односу на све оно што је конкретно имала. А и то служи за пример.

На жалост данас се сви примери узимају негативно, ваљда зато што је народ накриво насађен.

Није он направио никакав проблем, него из љубави није хтео да остави ту жену а ко каже да није могао да је остави и замонаши се.

Подели на овим сајтовима

Да, заправо ово питање је и најважније растумачити на том нивоу да ли је оно као стање грех. Зато што није највећи проблем за хомосексуалне људе у Цркви (барем је то моје искуство) што немају широм одрешене руке да се сексају, већ што су досадашња тумачења овог питања у цркви стварно доводила до тешких унутрашњих пресија . Једноставно, ја сам лично осећао огормно бреме, јер сам због те објективне ситуације у мени почео мислити да сам некако "онтолошки обогаљен", да сам нешто друго него остали хришћани, у неком чудном смислу чак ниже биће...А то је било изазвано црквеним третманом овог питања. Нису баш сви учитељи цркве говорили исто, али је охрабривана та патолошка борба против самог себе тамо где је то заправо контарапродуктивно. Последица није била да се човек изменио у нутрини свога бића, него се мучио не доносећи ни себи ни другима никакву корист, напротив додајући нове духовне патологије.

То је погрешан приступ хришћанској вери.

Та борба.

Надоградња је боља од борбе. 

Усавршавање себе је боље од туче са собом.

Уопште данас се хришћански методи потпуно погрешно схватају и примењују.

Борба се користи за аутодеструкцију, уместо за ојачање вере, љубави, наде, жртве.

Жртва се доживљава као нека врста мазохизма.

Мазохизам као врлина.

Подели на овим сајтовима

Ljubav je ljubav, bila ona između muškarca i žene, ili između dve žene ili dva muškarca.

Nikada mi neće biti jasno zašto bi ljubav bila pogrešna, iliti kako vi kažete- grešna. Dokle god niko zbog te ljubavi nije povređen, šta ima loše u tome?

И ђаво воли сам себе на пример, шта има ту лоше, љубав је љубав.

Подели на овим сајтовима

Могао је и сам да "елиминише страсти", није морао да малтретира жену да живи како не жели. Није то, него је вероватно био млад и није још знао шта `оће у животу па се после предомислио, али није било начина да изађе из брака.

Наравно да почетници у вери имају права да знају, само им треба објаснити о чему се ту ради и да такав "брак" уопште није благословен, нити пожељан. А избор брате увек имаш - камилавка.

Већ рекох ал ајд опет.

Није то.

Ствар је у благодати.

Човек је нормално оженио се постао попа, почео да се жртвује за ближње и онда га је стрефила благодат.

Просто.

Ко се уопште жртвује за ближње...

Кад човек стекне благодат, секс му се не мили.

То је као кад тераш окупаног човека обученог у најскупоценија одела да се бућне у обор са свињама у блато, па неће то нико.

Подели на овим сајтовима

Та жена је имала нешто што ми ( у већини ) не можемо ни да замислимо, имала је мужа светитеља.

Та њена жалба је ситница у односу на све оно што је конкретно имала. А и то служи за пример.

На жалост данас се сви примери узимају негативно, ваљда зато што је народ накриво насађен.

Није он направио никакав проблем, него из љубави није хтео да остави ту жену а ко каже да није могао да је остави и замонаши се.

ОК, о томе сам давно формирао мишљење, али поштујем и другачије. Енивеј, то није тема овде...

Хомосексуалност сама по себи наравно није грех. Како си лепо објаснио - грех је ако човек не ради на томе да страсти смири и угаси, колико је то могуће. И ту смо мо као Црква прилично затајили по питању ове "топле" браће & сестара. Што рече неко - свашта се толерише (што многи знамо и на свом примеру), а за њих нема места нигде. Вероватно се духовници појединачно труде да некако решавају "случајеве", али је опште стање такво да они тешко могу да се "провуку", само ако су екстремно пажљиви и имају среће да налете на разумевање. То мора да мењамо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Већ рекох ал ајд опет.

Није то.

Ствар је у благодати.

Човек је нормално оженио се постао попа, почео да се жртвује за ближње и онда га је стрефила благодат.

Просто.

Ко се уопште жртвује за ближње...

Кад човек стекне благодат, секс му се не мили.

То је као кад тераш окупаног човека обученог у најскупоценија одела да се бућне у обор са свињама у блато, па неће то нико.

Разумем у потпуности. Само је опет требало да реши проблем са женом, а не да остави да се она жали другима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Матушка је била тужна искључиво што нису могли да имају деце због његовог уздржања.Зато је баћушка усвојио дете и на тај начин јој надоместио оно што јој је недостајало-мајчинство.

Да,проблем је неразумевање благодати.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Разумем у потпуности. Само је опет требало да реши проблем са женом, а не да остави да се она жали другима.

Па ти би све код светитеља да буде уређено без грешке ко матрикс.

:D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...