Jump to content

Да ли је хомосексуалност грех?

Препоручена порука

Нисам мислио на ову тему, него генерално теме о хомосексуалцима. Мој пост је био реакција на оно што је написала ЛЛ, видео си то.

Nije mi bas jasno sta si hteo da kazes, niti otkud sad te druge teme u ovoj temi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 708
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

На чему темељиш то? На епизоди са Содомом и Павловим "да мужеложници неће ући у Царство..."? Откуд знаш да је мислио на оне који су тако рођени?

Дакле, сад не говоримо о истополном сексу већ о хомосексуалној природи људи.

Ne postoji homoseksualna priroda. (By the way, sva priroda se sa Adamom survala i pala je...). Homoseksualnost nije urodjena. Homoseksualnost se naknadno formira, a koreni su u ranom detinjstvu. To kazu genetika i psihologija. 

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

Ne kapiram kako ne kapirate tu problematiku.

To se nikako ne moze porediti sa kradjom zvake u porodici.Dete se moze vaspitati da bude posteno,ali se ne moze vaspitati da bude strejt.To nije do njega,to je njegova licnost,priroda,nesto sto je za njega normalno.Ti mozes detetu koje ukrade zvaku objasniti zasto to nije dobro i ono ce te poslusati ali u slucaju homoseksualizma,nije stvar u neposlusanju vec u nemanju drugog izbora.... ;)

To sto se on ne uklapa u sablon koji vecina smatra normalnim,to je vec druga stvar.

A sto se tice ovih misljenja da je greh zato sto je neplodotvorno,da li su onda i ljudi koji ne mogu da imaju decu samim tim gresni,treba ih spaliti i baciti u oganj?!

I da li cemo moci da prihvatimo homoseksualce ako se kojim slucajem,u buducnosti nauka pobrine da i oni mogu da radjaju decu?!

То је твој став и немам ништа против твоје мишљење. Тачно је да је "послушање" корен свих врлина и имају избор а то је да се бори са својим страстима као што се и ја борим. Мени је Господ дао искушење да ми је дете болесно и то је мој подвиг и моја је слободна воља дали ћу дете до краја чувати,неговати и бринути се о њему или га стрпати у неки дом и живети раскалашан живот.Е не брате то је мој крст као што је његов да се бори са хомосесксуалношћу, некоме са прељубништвом,некоме са среброљубље..итд Што значи ко жели вечни живот тај остаје уз Христа,какав год био овај земаљски живот...Јер шта је овај живот,тек припрема за вечни!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

To sa naucnicima je posebna prica,u svemu,zavisno od lobiranja,oni ce donositi razlicite zakljucke.

Onda jos uvek nisu "obradili" geneticare! :)

Подели на овим сајтовима

А шта када је мушкарац стерилан?

Vidi ovo - nije uljudno da kasapis poruke i izvlacis komade kako ti padne na pamet.

Procitaj drugi deo tog posta koji si sklonio, i videces lepo sta onda...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Homoseksualnost nije urodjena. Homoseksualnost se naknadno formira, a koreni su u ranom detinjstvu. To kazu genetika i psihologija.

Не кажу, узрочност је непозната и није универзална. Видела си шта каже наш велики хришћански психијатар Владета ЈЕротић, да то није ни грех ни болест у низу случајева. Чак и да се јавља у раном детињству, не значи да је могуће исправити је.

• Волим 1

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Не кажу, узрочност је непозната и није универзална. Видела си шта каже наш велики хришћански психијатар Владета ЈЕротић, да то није ни грех ни болест у низу случајева. Чак и да се јавља у раном детињству, не значи да је могуће исправити је.

Ali je moguće kontrolisati je...

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Ali je moguće kontrolisati je...

tako je srbo, i nama normalnim ljudima svakakvi nagoni dejstvuju pa se kontroliramo, mogu i oni, ali kad je neko slabic kao licnost onda samo trazi opravdanja makar i na  molekularnom nivou, a treba biti dasa pa sam sebi priznati ej nisam normalan, i potraziti pomoc i od ljudi i od boga

Подели на овим сајтовима

Kazu, kazu! :) I ja sam blizu onome sto kaze Vladeta Jerotic, ali to sto kaze ne negira ono sto sam ja rekla da nauka kaze. Greh je pojam crkveni, bolest pojam medicinski (istina je da su, pomalo nasilno i politicki, sedamdesetih godina izbacili homoseksualnost iz reda psihickih poremecaja), teorije o poreklu homoseksualnosti govore o sticanju, a genetika porice urodjenost ove orjentacije. 

Bilo kako bilo, sto se mene tice, svi koji hoce da budu pravoslavni su dobrodosli!

Подели на овим сајтовима

Ako nemate nista protiv, evo jedan deo mog zavrsnog rada, koji govori o braku (podvlacenja su naravno moja):

...

"Из Књиге Постања (Пост. 2,18) јасно се види да је разликовање полова неопходно управо да би

послужило потреби заједнице. Бог, пустивши тврд сан на Адама, узима једно од његових ребара

те ствара жену (Пост. 2, 21-22). И одмах након тог сведочења, у стиху који следи, Писмо нам говори

да човек управо из односа са другим остварује свој непоновљиви идентитет, своју личност.

Сусретом са другим бићем које је од његовог ребра створено, Адам себи даје име – он више није Адам

(реч ''Адам'' подсећа нас на његово земљано/биохемијско порекло, а не на пол), већ човек,

а она човечица (Пост. 2,23). Иако, сасвим очигледно, у телу Адама и телу Еве постоји потпуна природна

јединородност тела и костију, она ипак сама по себи никако није довољна, већ је потребна слобода

да би се остварила заједница узајамне љубави, односно – заједница одвојених, слободних личности.

На овај начин, остварује се непосредно икона Божја у човеку, што Адам и потврђује својим

пророчким речима:''Зато ће оставити човек оца својега и матер своју, и прилепиће се к жени својој,

и биће двоје једно тело'' (Пост. 2,24) – човек се, дакле, одваја од своје природне везаности за родитеље и остварује заједницу са женом на темељу слободног пристанка и целосне преданости, која се завршава у њиховом потпуном јединству – телесном , душевном, духовном."

...

Ovako stoje stvari sa prirodom, o kojoj ste toliko napricali na temi, a nista tacno rekli...

Подели на овим сајтовима

Nije tacno. Sexualni poriv uopste sluzi odredjenoj nameni, tj. radjanju novog zivota, tj. novih i neponovljivih licnosti. A homosexualna sklonost sama po sebi ne moze da ima takvu namenu, niti pak sa druge strane moze da doprinese uzrastanju u "meru punoce rasta Hristovog", jer potpuno masi smisao tajne braka.

Tako da, daleko od toga sa smo u tom smisli svi gresni, narocito ne na isti nacin...

Слажем се да постоји природна функција тог порива, па је овај други, ај` да кажемо, "погрешно усмерен". Само не би рекао да је порив сам по себи "грешан", то је једноставно наша телесна природа. Тако смо рођени сви, "грешни" у општем смислу склоности ка греху.

Само не могу да кажем да је онај ко има исти тај нагон као и ја, само "другачије усмерен", нешто "грешнији" од мене. Он је човек тако рођен, исто као што сам ја рођен са својим. Не може да буде "грешнији" од мене само зато што је рођен другачији... Да ли смо грешни у овом појединачном смислу показују наша дела током живота. С` тим што је њему теже.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Koliko god se upinjali, trazeci opravdanja u crkvi za homoseksualnost,nece se naci.Crkva ima stav koji ima,da je to greh, jedan od najgorih.Znaci il se suzdrzavaj il ti sledi pakao.Vidim da ovde mnogi homoseksualnost smatraju za slabost i bolest,a kod nekih izmedju redova provejava gnusanje.Smatram da je jedan broj homoseksualaca tako rodjeno i ne smatram da je homoseksualnost iskljucivo posledica nekakvih nagomilanih grehova koji su im zatvorili oci i usi i srca pa su oni krenuli nekakvom stramputicom.Surovo je ocekivati od njih da potisnu svoju prirodu, kao sto bi bilo surovo da se od heteroseksualaca ocekuje da se suzdrzavaju.

Подели на овим сајтовима

Ali ne, mi ovde govorimo o ljudima koji su naprosto bačeni u to. I ako bi neko takav na kraju i pristao na homoseksualni život, ja ga ne bih gledao kao nekoga ko voli da se valja u blatu, već nekoga ko hoće da skine sa sebe jedno opterećenje da bi na izvjestan način bio slobodan i za druge stvari u životu, pa i za vjeru na kraju krajeva.

По питању какве онтолошке грешности хомосексуалног опредељења сам се изјаснио негативно и ту је за мене лично крај.

Али, ово би надаље могло да се плодно коментарише.

Ајде мало да закувамо ...

Да ли иначе наше искуство веровања (у Бога, Богу) бива условљено сексуалним опредељењем, или је на концу наведено опредљење једна апофатика практичне сексуалности хришћана и као таква не може да игра улогу да човека дефинише нити позитивно нити негативно, тј. да се не може објективно испитивати, нити се на њој градити било каква онтологија шта је човек и шта треба да буде; већ да субјект или личност увек остаје неухватљива за једно такво премеравање, па самим тим отворена и за неки други простор који јесте битан за веру и који се може мерити, а није пука сексуалност?

Подели на овим сајтовима

То је твој став и немам ништа против твоје мишљење. Тачно је да је "послушање" корен свих врлина и имају избор а то је да се бори са својим страстима као што се и ја борим. Мени је Господ дао искушење да ми је дете болесно и то је мој подвиг и моја је слободна воља дали ћу дете до краја чувати,неговати и бринути се о њему или га стрпати у неки дом и живети раскалашан живот.Е не брате то је мој крст као што је његов да се бори са хомосесксуалношћу, некоме са прељубништвом,некоме са среброљубље..итд Што значи ко жели вечни живот тај остаје уз Христа,какав год био овај земаљски живот...Јер шта је овај живот,тек припрема за вечни!

Dance,

Sve sto sam hteo reci je da svi ovi grehovi koje si nabrojala imaju alternativu dok je homoseksualci nemaju.

I ti si neki Panaretov "brat"...

ja sam njegov brat,isto kao i ti :)

Подели на овим сајтовима

Ima lose sto se to protivi odredjenom autoritetu,pa su kroz istoriju a i danas manje-vise mnogi ljudi pretrpeli ogromnu zrtvu samo zato sto se nisu uklapali u taj tesan kalup,koji je odavnina napravljen.

Nisam sigurna koliko je normalno da neko dozvoli sebi da mu određeni ,,autoriteti'' i ,,kalupi'' kroje način života po nekom svom viđenju. Svako bi trebao da živi onako kako želi, da voli onoga koga želi da voli, i može da voli, dokle god nikome ne smeta i nikoga ne povređuje.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...