Jump to content

Да ли је хомосексуалност грех?

Препоручена порука

Мој пријатељ је ретко био срећан.Заправо,једино сам га видела растерећеног када је био у фази неке везе са особом супротног пола.Чини ми се да је био заљубљен.Остале његове хомосексуалне везе су биле искључиво сексуалне природе и неке потпуно неприродне манипулације,шпекулације....претварања и лажи....један мрак.Потпуни мрак.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 708
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ствари стоје овако. Свети оци у каноне метнуше једну калузулу у којој се рече: Нека је проклет свако онај ко покушава да на бестрасан начин чини секса.

Шта то значи?

То значи да је неприродно и крајње гордељиво чинити секса угушујући телесне страсти.

И као такво ово дело се осуђује анатемом.

Ali kakve to veze ima sa homoseksualzmom?Evidento je da se ovo odnosi na strasti muskarca i zene.Ima li koji kanon svetih otaca o homicima?

Zasto pokusavati neprirodno predstaviti kao prirodno i normalno,kad to nije.Bog je dao jasne zakone o homicima u starom zavetu,dok u novom Hristos kaze da nije dosao da ukine,vec ispuni zakon.Citam pre nekoliko da je americka vojska dozvolila seksualni odos sa zivotinjama,pa hocemo li i to pravdati nagonom?Pre svega zaboravljamo na ono na sta smo pozvani,a to je da budemo savrseni,kao sto je savrsen Bog Otac.Ko pak ne moze direktno ,ima ispomoc zene,da se oslobodi "energije".I to je sasvim dovoljno.E,ti sveti oci daju tu kaluzulu,da bracni drugovi ne zapostavljaju svog bracnog saputnika,da ovaj drugi ne krsi zakon tako sto ce ciniti preljube.O tome nesto i Apostol pise u poslanicama,Mrzi me da trazim.

Ima jedan svetao primer,zena Jovana Krostantskog se zalila Vladici da je zapostavljena,od strane svetitelja,pa se ipak nije ovaj kanon odnosio na njega jer je strasti podredio svetosti.Zar nije tako?

Stoga,strasti mogu  biti blagoslovene iskljucivo u braku,ako je covek telesno slab.Nismo pozvani da usavrsavamo svoje strasti,vec je onima koji slabi,data sveta tajna braka.

Подели на овим сајтовима

За мене је кључно ово:

„..svaki čin, misao koji me uskraćuju drugom i Drugom su grijeh...“ (Д.В.)

Могао бих да потпишем да је ово сушта суштина греха у хришћанству. И мерило и свети оци и Писмо и Предање и Канони и мека и медина кад помињемо грех.

Подели на овим сајтовима

Ima jedan svetao primer,zena Jovana Krostantskog se zalila Vladici da je zapostavljena,od strane svetitelja,pa se ipak nije ovaj kanon odnosio na njega jer je strasti podredio svetosti.Zar nije tako?

Имаш ли линк неки за његово житије?

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

У чему се састоји дилема?Дрво које не рађа плод сече се и у огањ баца.Какав плод рађа хомосексуализам?Љубав?Мушко и мушко или женскои женско не могу да се надопуњују као мушко и женско,фали им други део слагалице.

hm, da li misliš na stvaran plod, tj. dete, ili nešto drugo? Pošto u tom slučaju ne znam šta bismo radili sa brakovima u kojima supružnici ne mogu da imaju decu...

I zašto misliš da među homoseksualnim parovima nema ljubavi? Mislim, nema je ni kod svih heteroseksualnih parova...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

П.С.

За форумаше који пишу о сексу: промашили сте тему, дајте нешто конструктивно око овога о чему се заправо прича :)

Подели на овим сајтовима

Ima jedan svetao primer,zena Jovana Krostantskog se zalila Vladici da je zapostavljena,od strane svetitelja,pa se ipak nije ovaj kanon odnosio na njega jer je strasti podredio svetosti.

Pa dobro, morala je da se požali bar nekom... Sirota, mora da ga je mnogo volela :)

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

Питање је што се он уопште женио ако није хтео да живи у браку. Требало је да се замонаши ако је тако хтео.

Овако је само направио проблем жени и многим неофитима који то сад читају па им ништа није јасно, па чак оду у неке екстреме и бесмислице.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Питање је што се он уопште женио ако није хтео да живи у браку. Требало је да се замонаши ако је тако хтео.

Овако је само направио проблем жени и многим неофитима који то сад читају па им ништа није јасно, па чак оду у неке екстреме и бесмислице.

Upravo zato sam trazila link za zitije.kako je moguce da se tako jednostrano ide ka svetosti kad aje covek u braku i direktno time ugrozava mir supruznika...nista mi nije jasno....

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Upravo zato sam trazila link za zitije.kako je moguce da se tako jednostrano ide ka svetosti kad aje covek u braku i direktno time ugrozava mir supruznika...nista mi nije jasno....

Није он због тога светитељ, него због других ствари. То му је очигледно била грешка.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ko bi ga znao...Verovatno ni on nije baš imao ideju kad se ženio. A možda nije imao izbora, pošto je brak uglavnom bila socijalna kategorija tada.

Uostalom, sigurno im pisac žitija nije zavirivao u bračnu postelju...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

I ti ga sad pretera.Nisam siguran da je napravio bilo kakav problem zeni.Eliminacijom strasti se napunio svetim Duhom,i cinio cuda takva kakva mi smatramo u danasnjem dobu SF-om,stoga mislim da i pocetnici u veri imaju pravo da znaju za takve informacije.Niko nikog ne tera ni na sta,svako cini svoj izbor.

Подели на овим сајтовима

Да, заправо ово питање је и најважније растумачити на том нивоу да ли је оно као стање грех. Зато што није највећи проблем за хомосексуалне људе у Цркви (барем је то моје искуство) што немају широм одрешене руке да се сексају, већ што су досадашња тумачења овог питања у цркви стварно доводила до тешких унутрашњих пресија . Једноставно, ја сам лично осећао огормно бреме, јер сам због те објективне ситуације у мени почео мислити да сам некако "онтолошки обогаљен", да сам нешто друго него остали хришћани, у неком чудном смислу чак ниже биће...А то је било изазвано црквеним третманом овог питања. Нису баш сви учитељи цркве говорили исто, али је охрабривана та патолошка борба против самог себе тамо где је то заправо контарапродуктивно. Последица није била да се човек изменио у нутрини свога бића, него се мучио не доносећи ни себи ни другима никакву корист, напротив додајући нове духовне патологије.

(Мада, кад боље размислим, из ове перспективе ми уопште није јасно зашто је потребно доказивати да хомосексуалност на описаном нивоу није грех.)

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Ljubav je ljubav, bila ona između muškarca i žene, ili između dve žene ili dva muškarca.

Nikada mi neće biti jasno zašto bi ljubav bila pogrešna, iliti kako vi kažete- grešna. Dokle god niko zbog te ljubavi nije povređen, šta ima loše u tome?

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...