Jump to content

Да ли је хомосексуалност грех?

Препоручена порука

• Одговори 708
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па ти би све код светитеља да буде уређено без грешке ко матрикс.

:D

Ма јок, напротив - имам сасвим реалистичну слику о њима тако да често дођем на пенал због тога... ;)

Ма њихова ствар, имала је и попадија адуте па их није искористила. Мени само смета што се тај њихов "случај" често погрешно разуме па се млади људи понесу и мисле да је то некакав "идеал" коме треба тежити. Није. То је, да не кажемо баш "грешка", али може да се каже "изузетак". Није ни правило, нити узор како би "идеалан" брак требало да изгледа.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ОК, о томе сам давно формирао мишљење, али поштујем и другачије. Енивеј, то није тема овде...

Хомосексуалност сама по себи наравно није грех. Како си лепо објаснио - грех је ако човек не ради на томе да страсти смири и угаси, колико је то могуће. И ту смо мо као Црква прилично затајили по питању ове "топле" браће & сестара. Што рече неко - свашта се толерише (што многи знамо и на свом примеру), а за њих нема места нигде. Вероватно се духовници појединачно труде да некако решавају "случајеве", али је опште стање такво да они тешко могу да се "провуку", само ако су екстремно пажљиви и имају среће да налете на разумевање. То мора да мењамо.

Уф, опет се враћамо на почетак приче.

Ма ко бре мени гарантује да ћу у цркви наићи на размевање од попова или појединаца.

Па бре мене од малена зову ванземаљац.

Коме сам ја пристао?

Где год дођем гледају ме као ванземаљца, као да сам пао са марса.

У продавници мисле да сам лопов, у цркви мисле да сам убица, у кући ме нико не примећује сем кад се уплаши неко, обавезно погледа у мене да види да га нисам ја случајно уплашио.

Са људима се уопште не могу споразумети, био сам убеђен једно време да сам ретардиран. 

У цркви ме 99% људи гледа као чудака. Покушавају да ми наметну неке глупе форме верског понашања.

Попови од мене траже безусловну послушност онда им ја кажем да су телетабиси и да ми не пада на памет да такве слушам.

При том имам тежак карактер.

Ни мама ме рођена не воле.

Родбина ме се у већини одрекла.

Можда ме се и жена одрекне до краја.

И шта ме брига, мене занима само Христос.

А при том нисам педер.

хеби га...

Подели на овим сајтовима

ovo-je-vek-zavisnosti-1_150.jpg

Српска Православна Црква је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности. Како у светлу тог става коментаришете тежњу да се хомосексуалност у јавном животу Србије уздигне на вредносну лествицу нормалног јавног понашања и идеала?

- На то питање можемо одговорити са две стране. Ако одговарамо са строго православне стране, то није дозвољено и смета православним људима у Србији који ће се дуго времена борити против тога. Други вид је медицинско-психолошки, према коме се један одређен проценат људи рађају као хомосексуалци. Грешка – није, грешка је у генима. Имао сам пацијента који се играо само са луткама и девојчицама, у време адолесценције нема никаквих еротичних снова о жени. То су рођени хомосексуалци. Јесу ли они грешници или болесници? Нису ни једно, ни друго. Све цивилизације, од Сумера до наше, имале су хомосексуалце.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1059/tekst/ovo-je-vek-zavisnosti/

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Ма јок, напротив - имам сасвим реалистичну слику о њима тако да често дођем на пенал због тога... ;)

Ма њихова ствар, имала је и попадија адуте па их није искористила. Мени само смета што се тај њихов "случај" често погрешно разуме па се млади људи понесу и мисле да је то некакав "идеал" коме треба тежити. Није. То је, да не кажемо баш "грешка", али може да се каже "изузетак". Није ни правило, нити узор како би "идеалан" брак требало да изгледа.

Ма није ни грешка, ни правило, ни идеал.

То је просто тако кад велика благодат уђе у живот. Ту више старог живота не може бити. Све се мења. И наравно да су људи затечени.

Подели на овим сајтовима

Место хомосексуалца у Цркви.

Може ли да има места за њих?

Наравно да може и мора да буде места,међутим,желе ли они да буду део Тела Христовог??

Извините,и ја сам удата жена,четворо деце сам родила...нисам их родила од плетења и веза...јасно...али ако ћу да будем део Тела Христовог,у заједници са Њим,ја морам да се потрудим,да почнем,у једном моменту,а касније,ако Бог да,и да истрајем у надилажењу своје пале природе.Ово што сам последње написала увек се занемарује и пређе се преко овога а ово је центар и срж свега,што се тиче наше борбе;али не могу да појмим нити да замислим да тражим од Бога,себе и других људи да ми нађу место,онтолошко,есхатолошко,антрополошко,место за мене оваква каква јесам.Не желим то место без борбе па ако треба и крвопролића.Морам нешто да дам заузврат,односно,из љубави да дам.Морам да дам себе,не бих ли пронашла себе.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Уф, опет се враћамо на почетак приче.

Ма ко бре мени гарантује да ћу у цркви наићи на размевање од попова или појединаца.

Па бре мене од малена зову ванземаљац.

Коме сам ја пристао?

Где год дођем гледају ме као ванземаљца, као да сам пао са марса.

У продавници мисле да сам лопов, у цркви мисле да сам убица, у кући ме нико не примећује сем кад се уплаши неко, обавезно погледа у мене да види да га нисам ја случајно уплашио.

Са људима се уопште не могу споразумети, био сам убеђен једно време да сам ретардиран. 

У цркви ме 99% људи гледа као чудака. Покушавају да ми наметну неке глупе форме верског понашања.

Попови од мене траже безусловну послушност онда им ја кажем да су телетабиси и да ми не пада на памет да такве слушам.

При том имам тежак карактер.

Ни мама ме рођена не воле.

Родбина ме се у већини одрекла.

Можда ме се и жена одрекне до краја.

И шта ме брига, мене занима само Христос.

А при том нисам педер.

хеби га...

:))

Ово ћу да урамим... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Извињавам се што ћу опет да се удаљим од теме, али ја сам крив, не Жељко.

Циљ цркве није да решава проблеме природе, то ради медицина.

Ово стварно не разумем.

Циљ цркве је прост, спасење душа, а оно се постиже преображајем грешности које имају сви људи било педери било стрејтери. Сви људи имају страст.

Управо то  Жељко, како то чинити у сфери сексуалности код гејева? Мени тај део није јасан. Нека Црква каже да је то искључиво целибат, било монашки било лаички, не да се лажемо о неком преображају у хетеросексуалност и остајемо у неким несувислим полусаветима.

Ти нити си у ситуацији да се жениш нити удајеш. Можеш ово да доживиш као казну ( тј. негативно ) или као награду ( тј. позитивно ) то зависи од твог погледа на живот, веру и Христа и твоју одлучност за спасење.

Велики амин за ово, али нисам сигуран да се ово може решити без одговора на претходна и многа друга питања.

И не, не могу да се тандаре цео живот. Већ треба да ако су Хришћани а иначе невидим разлог зашто би били у цркви а да нису, да гасе страсти временом и припремају се за смрт тела. Значи могу један део живота, под условом, да нису болесни, да је љубав опстала, да се страст није угасила, и то опет нисам рекао да могу да се тандаре, изокренуо си ми речи, него сам управо рекао да не могу, јер морају пазити на уздржаност.

Ја стварно не знам за ово да требају да гасе страсти временом. Ваљда се страсти гасе свакодневно и припремамо се за смрт тела већ сада. А секс у браку колико знам није споран уопште, без обзира на године. Апостол Павле којег помињеш препоручује уздржавање брачницима уз договор, ако га нема онда ни тада. Нисам ти изокренуо речи, то су моје речи, желећи да кажем да брачници ипак могу да се сексају ("тандаре") колико желе. И немам ништа против тога.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

I ja se pitam koliko je homoseksualaca koji istinski zele pravoslavni zivot u Crkvi tj. koji su istinski pravoslavci, ne samo po krstenju. Igrom nekih zivotnih okolnosti upoznala sam ih dosta. Ne sretoh nijednog sa navedenom teznjom. Svega jedan je verujuci (uopsteno), ostali su ili nekakvi ateisti ili bogoborci. Nisu nuzno i losi ljudi, ali nalazim da je veci deo te subpopulacije poprilicno promiskuitetan o cemu svedoci i nacin na koji promovisu sebe i svoju "orjentaciju". Naravno, moj uzorak definitivno nije reprezentativan i ne moze se generalizovati, ali eto, pitam se.

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

Btw, nas dragi Karl Gustav Jerotic je napunio 90.god te mu ovom prilikom i na ovoj temi cestitamo! :)

Kladovo: Dar prof.dr Jerotiću za 90.rođendan

18.06 12:58 Timočka krajina Foto: kulturakladovo.rs
vladeta-jerotic-u-kladovu.jpg

Profesor doktor Vladeta Jerotić, jedan od najistaknutijih balkanskih intelektualaca današnjice, izuzetno teorijski i empirijski utemeljen lekar, neuropsihijatar, književnik i svestrani erudita, priredio je u Kladovu izuzetno sadržajnu i zanimljivu tribinu na temu “Ljubav”.

Kako će ovog leta akademik Jerotić obeležiti svoj 90.rođendan organizatori, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priredili su mu nesvakidašnje iznenađenje, darujući mu nastup pevačke grupe „Sveti Đorđe“ iz Kladova i Letopis Biblioteke „Centra za kulturu“ Kladovo sa ispisanim rođendanskim željama.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Подели на овим сајтовима

Шта је заправо Вама потребно?

Разлог зашто надићи палу природу или разлог за остати у палој природи?

Врло је једноставно а уствари,немогуће тешко и најтеже-надићи себе.

Причате у апстракцијама. Као ја некада.

Подели на овим сајтовима

I ja se pitam koliko je homoseksualaca koji istinski zele pravoslavni zivot u Crkvi tj. koji su istinski pravoslavci, ne samo po krstenju. Igrom nekih zivotnih okolnosti upoznala sam ih dosta. Ne sretoh nijednog sa navedenom teznjom. Svega jedan je verujuci (uopsteno), ostali su ili nekakvi ateisti ili bogoborci. Nisu nuzno i losi ljudi, ali nalazim da je veci deo te subpopulacije poprilicno promiskuitetna o cemu svedoci i nacin na koji promovisu sebe i svoju "orjentaciju". Naravno, moj uzorak definitivno nije reprezentativan i ne moze se generalizovati, ali eto, pitam se.

Изненадила би се, можда их је процентуално више него хетеросексуалаца :)

Подели на овим сајтовима

Изненадила би се, можда их је процентуално више него хетеросексуалаца :)

Samo napred, iznenadi me! :)

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

Ljubav je ljubav, bila ona između muškarca i žene, ili između dve žene ili dva muškarca.

Nikada mi neće biti jasno zašto bi ljubav bila pogrešna, iliti kako vi kažete- grešna. Dokle god niko zbog te ljubavi nije povređen, šta ima loše u tome?

Ima lose sto se to protivi odredjenom autoritetu,pa su kroz istoriju a i danas manje-vise mnogi ljudi pretrpeli ogromnu zrtvu samo zato sto se nisu uklapali u taj tesan kalup,koji je odavnina napravljen.

Подели на овим сајтовима

Samo napred, iznenadi me! :)

Kaže mi sveštenik iz jedne Beogradske crkve, rečima "da ne možeš ni da zamisliš"

koliko ima ljudi sa takvim sklonostima u evharistijskim zajednicama po gradskim hramovima.

Kaže za Beograd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...