Vasa L. Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Cinizam i samo cinizam na svakoj temi, i djakon Nenad Ilic koji je dramaturg po profesiji se izuzetno negativno izrazio o ovom holivudskom promasaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 И то је веома занимљиво како се озбиљно схватају неке необавезне ствари (као овде филмови) код нас па се о њима расправља као да су нека велика филозофска дела... То је бре забава. Оно кад си целе седмице радио као коњ па онда одеш са девојком или породицом у биоскоп да се мало опустиш. Не требају ти "професионални драматурзи" за то. Никола Поповић and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Zato sto se globalni potop nije desio, i Oci u davnini nisu mogli imati predstavu o tome da li se potop zaista dogodio ili ne. Njima je to moglo izgledati sasvim izvjesno, jer nisu znali ni za kontinente, niti za izolovana podrucija, niti za dalekda ostrva, niti za ovoliki broj zivotinjskih vrsta koliko zaista postoji, niti su se bavili, geologijom, geografijom, hidrologijom, meteorologijom, astronomijom i slicnim disciplinama koje skolski opovrgavaju bilo kakav globalni potop. Mozda je u jednom davnom vremenu bio neki dobirca koji je izgradio barku da se spasi od neke lokalne poplave na bliskom istoku, pa je onda njegov podvig iskoristen kao podloga da se prenese prica o globalnom potopu i spasavanju covjecanstva. Ово уопште није никакав доказ да Постање није историјска књига. Пре се може рећи да није приручник из природних наука... Оно што се мора имати у виду, узимајући у обзир шта си рекао, је перспектива писца Постања. За њега је то био "глобални потоп". Бог нам открива ствари онолико колико можемо да прихватимо, и на тај начин, на који можемо да разумемо. Ако гледамо из Божије перспективе, све што кажемо није истина, него само прича. Јер причамо о стварима колико знамо, и претпостављамо. Много мало знамо, а много више претпостављамо. Свака научна теорија је из Божије перспективе дечија причица. Јер колико амебе имају сазнања о океану, толико и ми знамо о Божијем универзуму. Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Ово уопште није никакав доказ да Постање није историјска књига. Пре се може рећи да није приручник из природних наука... Оно што се мора имати у виду, узимајући у обзир шта си рекао, је перспектива писца Постања. За њега је то био "глобални потоп". Бог нам открива ствари онолико колико можемо да прихватимо, и на тај начин, на који можемо да разумемо. Ако гледамо из Божије перспективе, све што кажемо није истина, него само прича. Јер причамо о стварима колико знамо, и претпостављамо. Много мало знамо, а много више претпостављамо. Свака научна теорија је из Божије перспективе дечија причица. Јер колико амебе имају сазнања о океану, толико и ми знамо о Божијем универзуму. Istoricnost Postanja se upravo i ogleda u tome da su likovi koji su opisani kao takvi zaista i postojali, ne samo kao likovi vec i njihova opisana djela su istorijska djela. Ukoliko se globalni potop nije dogodio,a nije, i ljudi nisu potekli od Noja i njegovih sinova onda ne znam u cemu je istoricnost. Sta je to sa istorijskog aspekta znacajno u prici o Noju? Na jednu stranu imamo bogonadahnutost te price, koja zeli nesto da poruci. Da treba slusati Boga, da je taj Bog jedan, Jahve, onaj koji jeste, i jos ono pomenuto da se kroz pricu nazire stvaranje Crkve i ovaplocenje Hrista. Na drugu stranu imamo nekakvu istoricnost koja treba da poruci, sta? Ne stoji ti poredjenje sa amebama. Amebe su amebe, i nistu stvorene da otkrivaju univerzum. Covjek je mali bog, njemu je dato da saznaje i otkriva prirodu. Tacno je da jos uvijek ne znamo toliko o univerzumu, ali ne znaci da necemo znati. Ne znam kakve veze to ima sa pricom o Noju. Zelis li reci da ima nesto sto se dogodilo u vezi potopa, a mi to ne mozemo naucno da znamo kao eto sto imamo jos nepoznanica sa univerzumom, i eto u tome je ta istoricnost.... Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Hm... treba nam neki teolog ovde --- o teolozi, javite se! Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Istoricnost Postanja se upravo i ogleda u tome da su likovi koji su opisani kao takvi zaista i postojali, ne samo kao likovi vec i njihova opisana djela su istorijska djela. Ukoliko se globalni potop nije dogodio,a nije, i ljudi nisu potekli od Noja i njegovih sinova onda ne znam u cemu je istoricnost. Sta je to sa istorijskog aspekta znacajno u prici o Noju? Na jednu stranu imamo bogonadahnutost te price, koja zeli nesto da poruci. Da treba slusati Boga, da je taj Bog jedan, Jahve, onaj koji jeste, i jos ono pomenuto da se kroz pricu nazire stvaranje Crkve i ovaplocenje Hrista. Na drugu stranu imamo nekakvu istoricnost koja treba da poruci, sta? Ne stoji ti poredjenje sa amebama. Amebe su amebe, i nistu stvorene da otkrivaju univerzum. Covjek je mali bog, njemu je dato da saznaje i otkriva prirodu. Tacno je da jos uvijek ne znamo toliko o univerzumu, ali ne znaci da necemo znati. Ne znam kakve veze to ima sa pricom o Noju. Zelis li reci da ima nesto sto se dogodilo u vezi potopa, a mi to ne mozemo naucno da znamo kao eto sto imamo jos nepoznanica sa univerzumom, i eto u tome je ta istoricnost.... Управо наша Црква верује, проповеда, да су ти ликови постојали, и догађај Потопа, догодио. Црква, а и Господ Христос у јеванђељу (нпр. Мт 23, 37) то кажу. Ти можеш рећи да наука није дала доказ о Потопу, о Ноју. Али стога се никако не може рећи да се тај догађај није догодио. Јер наука није дала доказ о васкрсењу Господа. Да ли онда се ни тај догађај није догодио, и можеш ли због тога рећи да је догађај васкрсења само богонадахнута прича? Пример амебе, и њеног сазнања о океану, сам узео да покажем ограниченост сазнања због створене природе. Како амебе не могу да спознају много тога, људи исто тако. Наравно, људи су у стању да спознају много више од амеба. Али у поређењу са Божијом перспективом, могућност нашег сазнања, наше "науке" је управо испод могућносту спознаје амебе. Стално потенцираш да је у питању "глобални Потоп", али шта је то било који "глобални" догађај? У зависности од наше спознаје, од нашег познатог света, ми нешто зовемо глобално, или не. Шта је за Абориџине био "глобални" догађај? Само оно што се деси у целом њиховом познатом свету. Тако да и Потоп је могао да обухвати само свет познат јеврејима, и то би за њих, за Библију, био глобални догађај. Тако да, чак и да Потоп није обухватио читаву земаљску куглу, не би значило да се није догодио у читавом свету који је познавао онај који је живео у то време. Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Hm... treba nam neki teolog ovde --- o teolozi, javite se! Мислиш да се они сећају како је било? Натан, Deki992 and Avocado је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Треба нам неки старији теолог. ИгорМ, Grizzly Adams, Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Треба нам неки старији теолог. Или Кркобабић . Натан, ИгорМ, Deki992 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Или Кркобабић . Информације из прве руке. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Сад мало озбиљно. Догађаји у Светом Писму су и дословни историјски догађаји. То исто потврђују списи и предања свих древних народа. Него, скоро су се појавили ''научници'', тзв. ''рационалисти'', па све искривили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Па види, у Светом Писму најважније су две речи - "Христос васкрсе". На њима је засновано цело хришћанство. Све остало је само увертира. Млађони and Јанко је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Kad se kaže nojevi sinovi, misli se na njegove rodjene sinove ili na sinove koji su bili Bogobojažljivi pravednici i verovali Bogu da kroz noevu barku govori? I sami bili učesnici te barke. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Управо наша Црква верује, проповеда, да су ти ликови постојали, и догађај Потопа, догодио. Црква, а и Господ Христос у јеванђељу (нпр. Мт 23, 37) то кажу. Ти можеш рећи да наука није дала доказ о Потопу, о Ноју. Али стога се никако не може рећи да се тај догађај није догодио. Јер наука није дала доказ о васкрсењу Господа. Да ли онда се ни тај догађај није догодио, и можеш ли због тога рећи да је догађај васкрсења само богонадахнута прича? Пример амебе, и њеног сазнања о океану, сам узео да покажем ограниченост сазнања због створене природе. Како амебе не могу да спознају много тога, људи исто тако. Наравно, људи су у стању да спознају много више од амеба. Али у поређењу са Божијом перспективом, могућност нашег сазнања, наше "науке" је управо испод могућносту спознаје амебе. Стално потенцираш да је у питању "глобални Потоп", али шта је то било који "глобални" догађај? У зависности од наше спознаје, од нашег познатог света, ми нешто зовемо глобално, или не. Шта је за Абориџине био "глобални" догађај? Само оно што се деси у целом њиховом познатом свету. Тако да и Потоп је могао да обухвати само свет познат јеврејима, и то би за њих, за Библију, био глобални догађај. Тако да, чак и да Потоп није обухватио читаву земаљску куглу, не би значило да се није догодио у читавом свету који је познавао онај који је живео у то време. Vaskrsenje je cisti metafizicki dogadjaj, nauka nema metod da ispita vaskrsenje, s toga ono ostaje u domenu vjere. Sa potopom je sasvim drugacije. Tu nauka ima sta da kaze. Ja potenciram globalni potop, zbog toga da se zadrzaim na likovima koji se zovu noje, i njegovi sinovi, i koji su zivjeli 900 godina. Dakle ako imas globalni potop, ako imas covjeka koji se zove Noje, i koji je imao tri sina, i od koga su navodno potekli svi ljudi, a sa druge strane imas dokaze da se globalni potop nije dogodio, da nije bila sagradjena barka koja ce izdrzati takvu kataklizmu jer nijedan brod ne moze da je izdrzi osim mozda podmornice, niti su sve zivotinje bile prikupljene, niti je kisa padala 40 dana i 40 noci, niti geneologija covjecanstva pokazuje da se sve razvilo pre 5000 godina od trojice ljudi..onda logican zakljucak je da se globalni potop nije dogodio, da nije postojao lik koji se zvao Noje, niti da je izgradio barku niti da je prikupio zivotinje, niti da covjecanstvo potice od njegovih sinova. Sa druge strane mozda je postojao neki drugi covjek, kome se Bog javljao u dalekoj istoriji. Zvao se ko zna kako i imao je ko zna koliko sinova, i zivotni vijek mu je bio 70 godina. I mozda je on zivio negdje u Mesopotamskoj dolini, ili je zivio na obalama Crnog mora u danasnjoj Turskoj, i onda mu se Bog javio i rekao mu da ce doci do velike poplave, i da ce sav svijet biti potopljen (sto je u to doba znacilo sav poznati), i da napravi neku barku kako bi se spasao. I zaista negdje oko 5600 prije Hrista, nadolazece vode iz Egejskog mora probile su Bosfor i ispunile jezerski basen, onoga sto danas zovemo Crno More, i nivo vode se podigao za oko 100 metara i sva priobalna naselja su bila odnesena u bujici. Takodjer i Persijski zaljev je bio plodna ravnica, a na identican nacin su nadolazece vode iz Arapskog mora potopile prostor danasnjeg Persijskog Zaliva, ovo se desilo nesto ranije. Takodjer postoje dokazi o nekoliko velikih lokalnih poplava za vrijeme sumerske civilizacije itd....pa eto nije sporono dogodila se nekad takva poplava, i postojao je neki lokalni boziji miljenik koji dobio instrukcije da se spase... E sad u svjetlu lokalnog potopa treba da se zapitas: Zasto je Bog uopste spasavao nekoga tamo kad nisu svi ljudi bili potopljeni? Ok, od svih ljudi na svijetu, bas na mjestu gdje ce biti poplava zivio je najpravedniji od svih, mozda je od njegovih potomaka nastao izraelski narod. Zasto mu nije rekao da se povuce negdje gdje nece biti poplave, nego mu rekao da se pati sa barkom, samo da bi izbjegao lokalnu poplavu? Zasto mu je rekao da prikuplja zivotinje, kad se uopste nije radilo o globanoj kataklizmi, pa stoga je nosenje zivotinja bio samo teret? E sad ne znam odgovore na ova pitanja, ocigledno barka, zivotinje, padanje kise 40 dana i noci itdd...predstavljaju pjesnicko izrazavanje pisca Postanja, a ne stvarne detalje koji su se dogodili....ali u svakom slucaju ova pitanja treba da budu interesanta onima koji bi da pricu o Noju stave u kontekst lokalne poplave. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Vaskrsenje je cisti metafizicki dogadjaj, nauka nema metod da ispita vaskrsenje, s toga ono ostaje u domenu vjere. Sa potopom je sasvim drugacije. Tu nauka ima sta da kaze. Bez psihofizičkog vaskrsenja telo+duša naša vera ne postoji. (nisam te najbolje razumeo ali mi je to palo na pamet da napišem. praštaj) Mislim ako je verovati naučnicima (apostolima) koji su ga videli vaskrslog u ranama. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука