Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

За саму регистрацију се узме или обрис из уста или се даје мали узорак крви. Само уколико се подударате са неким, онда се даје коштана срж. Шансе да се са неким подударате су мале, зато је важно да се што више људи региструје како би се те шансе повећале. Уколико се подударате са неким и сродан сте давалац, онда се врши само донирање коштане сржи.

У 70% случајева, новијим методама, матичне ћелије из коштане сржи се ваде директно из крви. Из једне руке вам ваде крв која потом пролази кроз катализатор који узима те матичне ћелије да би се одмах из истог тог катализатора вама враћала крв у другу руку. У случајевима гдје ово није могуће, коштана срж се вади из задње стране кости кука гдје постоји највећа концентрација коштане сржи. Само вађење се врши помоћу игле и шприце а ризик за даваоца је минималан. Бол у току процедуре не постоји јер се даје локална анестезија, а након тога довољно је попити обичан љек против болова. Заиста мала жртва када се узме у обзир да то може спасити нечији живот. Извади се од 1 до 2 литра сржи. Иако то звучи као много, то представља мање од 2% укупне коштане сржи коју има просечна особа и тих 2% се обнови за мање од 3 седмице.

Подели на овим сајтовима

За саму регистрацију се узме или обрис из уста или се даје мали узорак крви. Само уколико се подударате са неким, онда се даје коштана срж. Шансе да се са неким подударате су мале, зато је важно да се што више људи региструје како би се те шансе повећале. Уколико се подударате са неким и сродан сте давалац, онда се врши само донирање коштане сржи.

У 70% случајева, новијим методама, матичне ћелије из коштане сржи се ваде директно из крви. Из једне руке вам ваде крв која потом пролази кроз катализатор који узима те матичне ћелије да би се одмах из истог тог катализатора вама враћала крв у другу руку. У случајевима гдје ово није могуће, коштана срж се вади из задње стране кости кука гдје постоји највећа концентрација коштане сржи. Само вађење се врши помоћу игле и шприце а ризик за даваоца је минималан. Бол у току процедуре не постоји јер се даје локална анестезија, а након тога довољно је попити обичан љек против болова. Заиста мала жртва када се узме у обзир да то може спасити нечији живот. Извади се од 1 до 2 литра сржи. Иако то звучи као много, то представља мање од 2% укупне коштане сржи коју има просечна особа и тих 2% се обнови за мање од 3 седмице.

ај на ПП

Подели на овим сајтовима

kada bi rdks.org.rs osposobio svoj ¨postavite pitanje¨ deo na sajtu, a ne da sedam puta ukucavam tekst sa antibot slike i on ne prihvata, onda bi se mozda i prijavio

Posaljite im email na [email protected].  Nadam se da to neko provjerava. Upravo ovo je problem, sto ljudi koji imaju volju budu obeshrabreni jer sam proces nije dovoljno jasan, a nema nekoga ko moze da se pita o detaljima. Sve mora da bude komplikovano, nazalost....

Подели на овим сајтовима

Kada sam poslednji put davala krv,kod nas u transfuziji,tehnicar mi je objasnio da mogu postati donor kostne srzi.Kako?Daje se odredjena kolicina krvi,onda se salje u BG na tipizaciju,sad se ne secam tacno nesto na H,cini mi se,a verovatnoca da nekome mozete dati srz je oko 1: 1 000 000,tako mi objasni.Srbija nema dovoljno donora,tako da nije u medjunarodnoj toj mrezi,ali ako bi nas se skupilo odredjeni broj,onda bi usli u taj sistem.Ako bi se pronasao primalac nekada,onda se osoba donor kontaktira,ako u tom trenutku moze dati srz(ja ,recimo,sada ne mogu zbog trudnoce),a nacina ima dva.Jedan je vadjenje iz grudne kosti punkcijom pod anestezijom,a drugi ,bezbolniji nacin je da krv koji dajemo tece iz krvnog suda,ulazi u neko ,da kazem,zvono,ono se trese i odvaja te celije koje primalac treba da primi iz nase krvi.Dakle,sanse da nekome mozemo dati srz su male,a ako mozemo,onda mozemo birati nacin.Ja,licno,tada nisam potpisala da to zelim,plasim se da me neko kome bih ja odgovarala ne kidnapuje ili tako nesto,ha,ha,salim se,nego ,ne znam.Mozda cu u buducnosti razmisliti malo bolje...

Gospode,daj Jeleni brzo ozdravljenje...

Подели на овим сајтовима

Kada sam poslednji put davala krv,kod nas u transfuziji,tehnicar mi je objasnio da mogu postati donor kostne srzi.Kako?Daje se odredjena kolicina krvi,onda se salje u BG na tipizaciju,sad se ne secam tacno nesto na H,cini mi se,a verovatnoca da nekome mozete dati srz je oko 1: 1 000 000,tako mi objasni.Srbija nema dovoljno donora,tako da nije u medjunarodnoj toj mrezi,ali ako bi nas se skupilo odredjeni broj,onda bi usli u taj sistem.Ako bi se pronasao primalac nekada,onda se osoba donor kontaktira,ako u tom trenutku moze dati srz(ja ,recimo,sada ne mogu zbog trudnoce),a nacina ima dva.Jedan je vadjenje iz grudne kosti punkcijom pod anestezijom,a drugi ,bezbolniji nacin je da krv koji dajemo tece iz krvnog suda,ulazi u neko ,da kazem,zvono,ono se trese i odvaja te celije koje primalac treba da primi iz nase krvi.Dakle,sanse da nekome mozemo dati srz su male,a ako mozemo,onda mozemo birati nacin.Ja,licno,tada nisam potpisala da to zelim,plasim se da me neko kome bih ja odgovarala ne kidnapuje ili tako nesto,ha,ha,salim se,nego ,ne znam.Mozda cu u buducnosti razmisliti malo bolje...

prvo  0212_rolleyes

a onda bih imala jos jedno pitanje....

da li je to tacno da srbija nije povezana sa medjunarodnim bazama podataka... naime ja sam registrovana vec 3 ili 4 godina ne znam tacno.. ali ovde u nemackoj....

zanima me da li neko zna da li je to tacno jer posto se uskoro vracam da zivim u srbiju da li moram ponovo da se registrujem u srbiji????

bila bih zahvalna ako neko nesta o tome zna...

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Hahah, ne vjerujem da ce neko da vas kidnapuje, jer sam primaoc kostane srzi ne znam identitet osobe koja je davalac. Drugo, metoda vadjenja srzi iz grudne kosti se, koliko ja znam, vise ne radi, bar ne ovdje u Americi gdje je predominanto vadjenje iz same krvi kao sto ste opisali ili iz kosti kuka gdje postoji najveca koncentracija kostane srzi, gdje nema vitalnih organa, vec samo misic 'gluteus' iliti prosto recno na sprskom, dupe...Jedan od razloga sto ima malo registrovanih je upravo taj sto se mnogo ljudi plasi. Nisam siguran zasto bi ta mala sansa da nekome mozete mozda spasiti zivot izazivala strah, ali to je naravno, svacija dobra volja i o tome niko ne moze da sudi i osudjuje.

Sto se tice samog registra i da li se nalazi u medjunarodnoj bazi, ja ne mogu da kazem 100% sigurno. Ono sto sam saznao od Jelene licno jeste da su njoj doktori rekli da imaju uvid u nasu bazu registrovanih i da je vec bio slucaj gdje je uspjesno presadjena kostana srz od dvaoca iz Srbije pacijentu u Americi, vjerovatno nekom nasem jer gotovo da ne postoji sansa da se nas HLA podudara sa HLA nekog Amerikanca. Ali naravno, niko od vec prijavljenih ne odgovara Jeleninom HLA, stoga smo pokrenuli ovu akciju.

Подели на овим сајтовима

Ja sam relativno blizu USA, hocu da pomognem. Pisi mi kako na PP.

Ajmo ljudi!!!!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

ako ovi nasi nisu povezani sa nemackom

ne mora da znaci da nemacka nije povezana sa amerikom???

ili????

Mislim da je vecina zemalja povezana u tom medjunarodnom registru. Nisam siguran koji se uslovi moraju ispuniti da bi se tome pristupilo, ali vjerujem da su to nemci odradili na vreme :-)

Подели на овим сајтовима

ako ovi nasi nisu povezani sa nemackom

ne mora da znaci da nemacka nije povezana sa amerikom???

ili????

Mislim da je vecina zemalja povezana u tom medjunarodnom registru. Nisam siguran koji se uslovi moraju ispuniti da bi se tome pristupilo, ali vjerujem da su to nemci odradili na vreme :-)

ja se nadam... ali ako nesto cujes u tom smeru (da nije) javi da znamo.....

Jelena uz tebe smo!

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Interesuje me ; ako se prijavim ; kako da im saopstim da pre svega provere da li se "mecuje" sa Jelenom. kao sto ona kaze rado bih pomogao bilo kome; ali bih pre svega uradio proveru radi nje?  :229229229:

Nazalost, ne postoji mogucnost da se registrujete samo za Jelenu, vec se registrujete za bilo koga kome je potrebna pomoc. Naravno, cak i ako ste sa nekim srodan, za sta su sanse jako malo jer 90% registrovanih davalaca nikad nece biti srodni sa nekim obolelim, oni ce vas pozvati i vi tada donosite finalnu odluku da li zelite pomoci ili ne.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...