grigorije22 Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 A sta cemo da radimo ako su ateisti u pravu i nema nicega? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 A sta cemo da radimo ako su ateisti u pravu i nema nicega? У том случају нико ништа неће ни моћи да ради. Вечно ништа. Остварење будистичког сна. Сва срећа па нису у праву. Исус им је задао коначни ударац и дао наду целом свету. JESSY је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 YOKA and Јаков. је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 То је принцип дугих кашика. "Лонг спунс". http://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_long_spoons Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Mislim da Rimska crkva ima mnogo širu teologiju, kada se radi o onom svetu. Oni imaju čak i takav deo teologije, koji se zove demonologija, u kojoj su do tančina opisani demoni koji obitavaju na onom svetu. Po jednom učenju o dušama mrtvih, koji je čisto rimski, kaže se da duša provede u onom svetu neko vreme, i da nakon (slagaću vas, ali mislim da se radi o periodu od 5 godina) nastupa stanje potpunog odsustva svesti o ovom našem svetu, kome je duša pripadala. Zaboravlja se svako od bližnjih i sl. Po meni potpuno pogrešno učenje, ali eto... toliko različitih tumačenja. Ja u nekim svojim razmišljanjima blizak sam tome da obitavanje na onom svetu je poput bašte. Gde su ljudi drveće i cveće. Njima je dovoljan samo boravak sam tamo, da bi ispunili sebe. Ne mora uopšte biti neke akcije, jer i u stanju mirovanja tamo, to je više nego bilo kakva aktivnost ovde na zemlji. Neprestana Božija blagodat, koja poput kiše na Zemlji, napija njihove duše i podstiče da rastu. ................. Ali u svemu ovome što smo pričali zanemarili smo jednu stvar. Raj i Pakao sada, i Raj i Pakao nakon drugog dolaska Gospodnjeg. Razlike? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Mislim da Rimska crkva ima mnogo širu teologiju, kada se radi o onom svetu. Oni imaju čak i takav deo teologije, koji se zove demonologija, u kojoj su do tančina opisani demoni koji obitavaju na onom svetu. Po jednom učenju o dušama mrtvih, koji je čisto rimski, kaže se da duša provede u onom svetu neko vreme, i da nakon (slagaću vas, ali mislim da se radi o periodu od 5 godina) nastupa stanje potpunog odsustva svesti o ovom našem svetu, kome je duša pripadala. Zaboravlja se svako od bližnjih i sl. Po meni potpuno pogrešno učenje, ali eto... toliko različitih tumačenja. Ja u nekim svojim razmišljanjima blizak sam tome da obitavanje na onom svetu je poput bašte. Gde su ljudi drveće i cveće. Njima je dovoljan samo boravak sam tamo, da bi ispunili sebe. Ne mora uopšte biti neke akcije, jer i u stanju mirovanja tamo, to je više nego bilo kakva aktivnost ovde na zemlji. Neprestana Božija blagodat, koja poput kiše na Zemlji, napija njihove duše i podstiče da rastu. ................. Ali u svemu ovome što smo pričali zanemarili smo jednu stvar. Raj i Pakao sada, i Raj i Pakao nakon drugog dolaska Gospodnjeg. Razlike? Izvini ja poceo ovaj tvoj tekst da citam kao Romska crkva .smesko. Јаков. је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 "Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nigde ni u čemu što biva pod suncem... Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada, ni mišljenja, ni znanja, ni mudrosti u grobu u koji ideš." Propovednik 9.5,6,10 ..Kako se ovo objasnjava? Znaci,nema odgovora. "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 @, Одговора би могло да буде, али да би се објаснило било које место Светог Писма, није довољно само узети цитат и тумачити. Потребно је да се ураде извесне "предрадње" пре него што се приступи самом тумачењу. Дакле, да би нашли одговор шта конкретни стих значи, морамо пре свега одговорити на неизбежна питања: ко пише? (дакле ко је писац књиге); када пише? (које историјско време, култура, светоназор, религија, итд); коме пише? (којој групи људи или којој личности је ова књига послата, итд); због чега пише? (шта је била његова намера када је писао књигу, шта га је испровоцирало, натерало, итд.). Свакако, може се и без овога напред наведеног, али је то неозбиљно. Углавном, ако ћу већ тумачити: рекао бих да је то једно јудејско виђење смрти (иако не у целини јудејско, јер и међу јудејима је било различитих теологија и есхатологија), а пошто је из књиге Проповедника, осећа се и јак јелински, па и староегипатски утицај. Дакле, хришћанство баш неће следити те путеве књиге Проповедника, иако се утицаји осећају. На крају бих рекао да писац књиге Проповедника смрт види са једне феноменолошке стране (умирање, заборав, гроб, нестајање, ништавило), остављајући тајну смрти до краја необразложивом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Значи да сваки пут када смо на литургији једним делом видимо представу раја. А ја бих додао и пакла! verum est in beer and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 И? Јесте ли нешто закључили? (Не мислим на "Моцартово" измотавање.) У сваком случају, види се да нисте ни погледали, а камоли прочитали, текстове које сам горе навела. pa problem je što nije zaključeno ono što ti hoćeš... Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Има одговора на тему! Ево га! https://www.youtube.com/watch?v=hU7pxA9qYvM Aquilius Cratus, Oglo and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Јеси ли ти прочитао? Ако ниси, да ти дам опет интернет адресу текста Светог Николаја Српског, да не тражиш по порукама? Текст је јако интересантан. znaš kako-ja sam čitao spis O ovaploćenju Boga Logosa i takodje nalazim da je jako interesantan... i osim što iz ovoga vidimo da je MENI spis interesantan nema ničeg vrednog pažnje u ovoj izjavi tako da mi nije jasno tvoje pisanje koje pretenduje na to da zvuči ozbiljno a istovremeno nema konkretna zapažanja ali ok, mi smo stari znanci sa na žalost, link za knjigu nemam ali verujem da je svako od pomenutih pisaca odgovorio na senzibilitet koji naše duhovnosti imaju... niti imam nameru da čitam taj tekst niti ću te terati da čitaš knjigu svetog Atanasija - ostaj s mirom u Hristu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 1, 2013 Пријави Подели Написано Април 1, 2013 na žalost, mislim da te knjige nema na netu u skeniranoj varijanti-ako neko zna neka postavi to je poslednja knjiga ovde http://www.kupindo.com/Pravoslavlje/10034743_4-knjige-Sveti-Atanasije-Vasilije-Kavsila-Teoklit Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Medeski Написано Август 7, 2013 Пријави Подели Написано Август 7, 2013 Ovo pitanje sam već na neki način postavljao na ovom forumu, no na kraju niko nije komentarisao, pa reko hajde da direktno pitam. Kad hrišćani pa i sam Hrist govore o smrti često se može vrlo jasno razumeti da oni zapravo govore o duhovnoj smrti već u ovome zemaljskom životu. No šta bi mogla biti i značiti ona glavna smrt od koje nas je izbavio Gospod Isus Hrist ? Da li je to nestajanje, ne-postojanje same ličnosti, određenog čoveka, Petra, Milana, nas ? Ili se tu zapravo misli na čoveka ili duše u adu ? Koliko sam ja shvatio telo može isčeznuti, nestati, raspasti se ali duša je neuništiva, te otuda uvek negde mora da prebiva. Sa druge strane sam čuo i neke teologe koji tumače da duša nije nužno besmrtna već je besmrtna po milosti Božijoj. Eto toliko o ovoj nedoumici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука