Vaske Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Sveti Marko mi se ne javlja na mobilni već danima mora da se naljutio što sam htela da idem na misu Ko je Crkva ako ne svi mi? Ма ок, и ја сам писао у шаљивом тону. Поента онога што сам хтио рећи је у томе да ми лично можемо свакога да гледамо у Цркви и да кроз себе свакога гледамо као дио Цркве али неможемо саму Цркву да видимо баш на сваком мјесту. Што се тиче св. Марка Ефеског, њега споменух као примјер гдје се упута на то гдје је Црква не узима оно званично, масовно итд. па зато рекох треба питати њега, то јест распитати се о томе из његовог властитог приступа Цркви. Знамо да није само клепио ушима када су то многи учинили. Негдеје на другој теми написах како оно што уобичајено називамо Црквом пречесто не мисли својом Главом али то не значи да та Глава и не постоји и да је било коме од нас ускраћено да лично и интимно мисли управо путем те Главе. Тако је ваљда мислио и већ поменути св. Марко Ефески. Sara" је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Ма ок, и ја сам писао у шаљивом тону. Поента онога што сам хтио рећи је у томе да ми лично можемо свакога да гледамо у Цркви и да кроз себе свакога гледамо као дио Цркве али неможемо саму Цркву да видимо баш на сваком мјесту. Што се тиче св. Марка Ефеског, њега споменух као примјер гдје се упута на то гдје је Црква не узима оно званично, масовно итд. па зато рекох треба питати њега, то јест распитати се о томе из његовог властитог приступа Цркви. Знамо да није само клепио ушима када су то многи учинили. Негдеје на другој теми написах како оно што уобичајено називамо Црквом пречесто не мисли својом Главом али то не значи да та Глава и не постоји и да је било коме од нас ускраћено да лично и интимно мисли управо путем те Главе. Тако је ваљда мислио и већ поменути св. Марко Ефески. treba da se ugledamo na njega,jer je imao petlju da ukaže na Istinu i onda kad su svi zažmurili. Grizzly Adams and Vaske је реаговао/ла на ово 2 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Nisam ni razmisljala puno o ovoj temi buduci da sam u startu nekih godinu ili dve dana posle krstenja prosla kratak kurs veronauke. Moj paroh je bio predavac tako da mi je preneo znanje o tumacenju Liturgije. Pokazivao, i posle svih ovih godina secam se i stalno " ponavljam" iz nedelje u nedelju. Potrebno je znaci imat neko znanje, praksu, i biti sto smireniji na samoj Liturgiji. Ali o cemu da govorim kad ljudi koji banu na soleju usred sluzbi da bi obavili svoj ritual ne znaju da se prekrste?Ubi nas nezainteresovanost da se nauce osnove! Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 treba da se ugledamo na njega,jer je imao petlju da ukaže na Istinu i onda kad su svi zažmurili. Да, само овде ( у вези са овим питањем) није ствар у петљи да се каже истина, већ да се дође до ње када "цкрва" говори другачије, а на крају би да је он послушао ону увијек Јену Цркву. Гдје је Она? Посебну блискост осјећам са онима који живе са тим питањем. Лазар Нешић and Sara" је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Сара, Кад је СПЦ у питању одговор на почетно питање је - нема шансе. А послушан Цркви можеш да будеш тако што ћеш следити Христа, претрпети незрелост и остале разне глупости. Јер циљ целе те шараде јесте да изгубиш стрпљење и разгоропадиш се, па да те се онда лако отарасе. Пробуди онај женски инстинкт - нећете ме се отарасити тако лако... И онда им стално досађујеш и уживаш у томе како се нервирају. Драгана Милошевић and Sara" је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Да, само овде ( у вези са овим питањем) није ствар у петљи да се каже истина, већ да се дође до ње када "цкрва" говори другачије, а на крају би да је он послушао ону увијек Јену Цркву. Гдје је Она? Посебну блискост осјећам са онима који живе са тим питањем. jer gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime tu sam i ja medju njima Сара, Кад је СПЦ у питању одговор на почетно питање је - нема шансе. А послушан Цркви можеш да будеш тако што ћеш следити Христа, претрпети незрелост и остале разне глупости. Јер циљ целе те шараде јесте да изгубиш стрпљење и разгоропадиш се, па да те се онда лако отарасе. Пробуди онај женски инстинкт - нећете ме се отарасити тако лако... И онда им стално досађујеш и уживаш у томе како се нервирају. hvala Bogu da nije srednji vek Nisam ni razmisljala puno o ovoj temi buduci da sam u startu nekih godinu ili dve dana posle krstenja prosla kratak kurs veronauke. Moj paroh je bio predavac tako da mi je preneo znanje o tumacenju Liturgije. Pokazivao, i posle svih ovih godina secam se i stalno " ponavljam" iz nedelje u nedelju. Potrebno je znaci imat neko znanje, praksu, i biti sto smireniji na samoj Liturgiji. Ali o cemu da govorim kad ljudi koji banu na soleju usred sluzbi da bi obavili svoj ritual ne znaju da se prekrste?Ubi nas nezainteresovanost da se nauce osnove! stvar je u tome da ne možeš biti poslušan Crkvi jer ne postoji jedinstven stav čak ni po pitanju ko sve čini Crkvu, a kamoli po ostalim pitanjima, dakle poslušnost -nemoguća misija, ali zato čim kažeš mišljenje koje nekome nije po volji neposlušan si! I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 @Sara @Anastasija Како бити послушан Цркви?Па тако што би требало неко да вас боцне у егоизам и разуши идеализовану слику коју гајите о себи,да оголи вашу егологију,суочи са чињеницом да сте пропадљиви у сваком погледу и да можете и да не постојите, те да сте могли и да не постојите,као и да нисте у центру света те да уопште нисте ни у чему у праву и да вас нико не зарезује ни за шта, нити да сте такви какве себе замишљате ,да има бољих лепших и паметнијих од вас, да православље постоји и пре вашег рођења,да вас све то заболи и увреди без мазохизма али до таквог бола да би очи ишчупали томе који вам је то рекао,да вас то боцне у најдубљу нит коју само ви тајите од раног детињства,да вас протресе и промени ,да тај неко који вам то каже, буде по могућности свештенослужитељ, од којег сте очекивали да буде онакав како би ви хтели да буде а он то није, већ је онакав каквог га Бог жели,а вама се то не свиђа,да се срозате од црвенила и да му се на крају захвалите,прихватите све то као горки лек,да све то схватите као праву пријатељску љубав за ваше добро,дубљу од родитељске, јер вам је отворио чир болним резом од којег сте оздравили и препородили се.Уз све то наравно да прихватите сва догматска и канонска учења наше Цркве. Драгана Милошевић, Дијана., Nektarija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Што се тиче причешћа, довољно је слушати речи саме Литургије па увидети да је њен смисао причешће. Епископ Мксим Васиљевић (мој ментор , каже: "Стога је уистину трагично лицемерје нашег времена, како примећује један млађи литургичар, кад год после литургијског дијалога између свештеника и верника - дијалога чије је главна тема причешће - изостане причешће ових других. После читавог низа афирмативних одговора (од "Амин" на "Узмите, једите...", "Пијте од ње сви..."; преко "Са страхом Божијим...приступите" - "Благословен који долази...."; до "Примивши божанске...тајне" - "Господе помилуј" и "Благодаримо Ти"... - "Амин"), поставља се питање ко ту кога обмањује и шта је сврха тог дијалога, ако оно о чему се тај дијалог води (= причешће) на крају изостане?" Постоји ли биохемија слободе?, Богословље 1/2009, стр. 127, фуснота 110. И стварно се и сам питам: ко ту кога прави магарцем? У мом родном месту, у Банатској епархији, нико не прилази причешћу (ван поста). Причешћује се једино свештеник који служи. Остали, ако има "заинтересованих", морају се јавити пре Литургије, да их свештеник "има у виду". Причешће - то је ванредни догађај на Литургији. Да није жалосно, било би смешно. Зато, промашивши суштину, хришћанство нам се претвара у етнофилетизам, "чувара срБства" и све друго. Само причешће остаје нешто "нередовно", "ванредни догађај", додатак на све ово друго. Сачувај Боже и саклони! Срећом, верујем да је таквих епархија и парохијских заједница све мање. Миљан Крстић, JESSY, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 jer gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime tu sam i ja medju njima Па да, само и то може бити формално и несуштински. Док црв ждере потрагама нема краја gringrin Sara" је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 1. Молити се Богу и учествовати у служби Божијој сваке недеље и празника. 2. Држати пост пред Рођење и Васкрсење Христово, пред празник Св. ап. Петра и Павла, пред Успење Богородице, и сваке среде и петка. 3. Свештена лица треба поштовати. 4. Исповедати грехе своје и причешћивати се (макар у споменуте велике постове). 5. Молити се Богу за оне који су на власти (да управљају на славу Божију и у складу са 10 Божијих заповести). 6. Држати постове и молитве које заповеди епископ у време какве невоље. 7. Црквене ствари не употребљавати. 8. Свадбе не чинити у време поста. 9. Јеретичке књиге не читати. 10. Свеће куповати у православној цркви. Драгана Милошевић and Sara" је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Пратим ових пар тема данас на жру-у , и просто је невероватно са каквом ароганцијом су се лаици обрушили на св оце,монахе и свештенике...само што их још не излемају,да могу... Ја јесам за критику,али која заиста извире из послушања и љубави према Цркви , али тај фазон,"ти ћеш мени да причаш о браку, ментолу монашки" или "јели бре ти у мантији,ко је теби дао за право да ти мени солиш памет о послушању,погледај себе бре..." Ајде кад сте толики мангупи,свратите до Ковиља,па реците то + Порфирију у очи...да вас не смара са причама о браку... Драгана Милошевић, Number15648 and nana је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 1. Молити се Богу и учествовати у служби Божијој сваке недеље и празника. 2. Држати пост пред Рођење и Васкрсење Христово, пред празник Св. ап. Петра и Павла, пред Успење Богородице, и сваке среде и петка. 3. Свештена лица треба поштовати. 4. Исповедати грехе своје и причешћивати се (макар у споменуте велике постове). 5. Молити се Богу за оне који су на власти (да управљају на славу Божију и у складу са 10 Божијих заповести). 6. Држати постове и молитве које заповеди епископ у време какве невоље. 7. Црквене ствари не употребљавати. 8. Свадбе не чинити у време поста. 9. Јеретичке књиге не читати. 10. Свеће куповати у цркви. Е те "заповести" из црквеног калнедарчића су тек прича за себе. Додуше, ове су изгледа мало дотеране у односу на оне које сам имао прилике раније да видим. У њима је писало, на пример, "слушати службу Божију" - што директно говори о схватању да свештеници служе а народ слуша, као у позоришту. Друго, нема оног "макар", када се говори о причешћу. Тако, испадало је да се треба причешћивати четири пута годишње, што многи данас и чине и такво поступање жестоко бране и правдају. 10. Свеће куповати у православној цркви. Ова је најјача од свих заповести. Видим да је додато ово "православној". Тиме је промењен смисао раније "заповести". Ранија је имала намеру да се избори са пијачним продавцима свећа и са "конкуренцијом" испред Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Polagano... nista na prečac. Niko se ne sme naci uvredjen, ni jedna suza ne sme biti prolivena.. ne treba ici djonom.. I u vreme Svetih Otaca bilo je razlicite prakse (i medju samim svetiteljima) - neki su se Pričešćivali svake nedelje, neki često, a neki par puta u godini... Sara" је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Poenta je da crkvene sveće treba uzeti u crkvi, a ne na ulici, jer se radi o bogosluzbenoj stvari. Александар Милојков, - Свеће треба куповати искључиво у храму јер су на том месту освештане, а тиме се помаже и живот и рад храма у коме се молимо и добијамо дарове од Господа. http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=90 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Poenta je da crkvene sveće treba uzeti u crkvi, a ne na ulici, jer se radi o bogosluzbenoj stvari. У реду, подржавам ја то. Само ми је аргументација мало нелогична. И оно што се Богу приноси (хлеб и вино) долази споља. Ваља ли онда и то продавати у Цркви? Том су логиком ишли у СЗ, па су пасхална јагњад куповали у храму. Sara" and Авденаго је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука