Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 26. 8. 2012. at 13:58, Protagoras рече

Pa to se baš uklapa u profil savršene. Naročito ako ima glas visoke frekvencije

Čitam ove tvoje tvoje postove i konstantno spominješ te vrišteće glasove :)

pa se pitam da li bi bio ljubazan da nam otkriješ šta je to toliko u tim glasovima visoke frekvencije!!? :) :) :D

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2012. at 14:21, Биљана рече

Čitam ove tvoje tvoje postove i konstantno spominješ te vrišteće glasove :)

pa se pitam da li bi bio ljubazan da nam otkriješ šta je to toliko u tim glasovima visoke frekvencije!!? :) :) :D

узе ми реч из уста... :cheesy2:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 13. 8. 2012. at 17:50, Protagoras рече

Nema ništa lepše na ovom svetu nego kada žena pobesni i galami, naročito ako ima lep glas sa tonovima visoke frekvencije sa nasumičnim pojačavanjem.

Nikada ne bih povisio glas na devojku ili ženu, čak ni da je podstakem da galami. Umesto toga, ponekad bih je suptilno čačkao da pobesni i oslobodi punu lepotu svog glasa. Mislim da bi svakom muškarcu trebalo da bude ispod časti da podiže glas na ženu.

Nekada davno u nekoj dalekoj zemlji setao covek sa zenom preko tek pokosene livade... Covek zadivljen lepotom prirode rece:

- Zeno, vidi kako je lepo pokosena ova livada!

Zena mu odmah odgovori:

- Nije to pokosena nego strizena livada!

A covek opet:

- Bog s' tobom, zeno! Gde si ti cula da se livada strize? Livada se kosi, evo pogledaj vide se i tragovi kosenja...

Tako su se njih dvoje ubedjivali neko vreme dok na kraju zena nije stala ispred muza i iduci unazad pocela da mu radi prstima kao kada se sece makazama ispred ociju i da vice:

- Strizeno, strizeno, strizeno!!!

.....

itd.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2012. at 15:06, Protagoras рече

Ne znam zašto, ali to mi je mnogo lepo. Devojka koja i se sviđa, prvi put mi se svidela kad je pobesnela i digla dreku. Inače sam ljubitelj jakog ženskog vokala, a bes otkriva pravu lepotu ženskog glasa.

Pa onda šta čekaš!!? Ženi se (ako već nisi) i uživaj u visokim frekvecijama, svakodnevno! :D :D :D Šalim se, naravno!

Baš mi je čudno to, ali ok! Svako ima nešto! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

On 26. 8. 2012. at 15:29, Protagoras рече

Tek treba da smuvam savršenu koleginicu :)

срећно...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Помаже Бог!

Ето и мене поново. Нажалост, овај пут са далеко мање оптимизма и ентузијазма. Не знам, вероватно да сам упала у малодушност и очајање, али чини ми се да све мање снаге имам и, што је најгоре, моја осећања према њему полако бледе.

Поново сам пронашла траву у ранцу, поново ме лаже да је то хтео да баци, да је стајало у гепеку аута одавно... Да од нашег разговора крајем јуна није конзумирао "вутру"...

Не знам шта да му кажем. Онако резигнирана и повређена, у тренутку сам му рекла да ми ништа није битно сем да будем здрава својој деци.

Да ми бар каже, е идем да попушим џоинт, не могу, баш ми је тешко, тако ми је дошло... Па да га разумем. Да се угризем за језик, али бар да знам истину, а не да ме гледа у очи и лаже.

Отплакала сам "туру" те вечери, а сутрадан сам га већ гледала некако другачије. Не зато што сам тако желела, та хладноћа се јавила некако спонтано.

Дошао нам је његов некадашњи духовник, јеромонах са којим смо у контакту. Једва смо покренули разговор на ту тему. Питала сам га у разговору да ли је свестан колико његови ближњи пате због његових поступака и да ли има саосећања за њих, на шта ми је одговорио негативно. Као, не може да се стави на туђе место. Хм...

Упао је и он у малодушност и очајање. Рекао је пред оцем да је својевремено, када би учинио и мањи преступ, осећао кајање, чак би и плакао, а сада учини неки тежак грех тако лако, без гриже савести.

Ћутимо од тада и он и ја. Ја, јер немам више шта да кажем и зато што ми постаје све даљи и даљи, а он јер се нада да ћу као и до сада, после неколико дана пропричати и понашати се као да се ништа није догодило.

Отишли смо код другог психотерапеута. Једном ишли заједно, једном ја сама. Таман се отворио и све некако кренуло, а већ други пут кад је требало да иде, наводно био је преуморан да би ишао и сл.

Решила сам да га ни на шта не терам, јер док сам не осети покајање и вапај да му се помогне, очигледно ништа не вреди. До тада... и од тада и увек... само Господ може да нам помогне.

Помјаните и хвала Вам на свему!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

%D0%B2%D0%BB.%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5..jpg

Све је већи број развода бракова. Изгледа да се, неретко, не издржи од фазе заљубљености до зреле љубави.

Заљубљеност је, могло би се психолошки растумачити, једно нереално осећање квалитета друге личности. Ми јој, на основу спољашњих вредности, приписујемо квалитете које она сигурно не поседује. Али, та првобитна заљубљеност је капитал, тј известан кредит, који Бог даје девојци и младићу да би они препознали квалитете једно у другоме и да би онда кроз ангажман саможртвене љубави, која личи на љубав Христа према нама, полако умножавали то семе, тај кредит и тада би почетна заљубљеност прешла у праву љубав и доживела свој врхунац на крају. То видимо у причи о свадби галилејској где се описује претварање воде у вино на крају свадбе. То симболизује да треба да прође много времена и труда како би заљубљеност прешла у квалитетну љубав коју симболизује вино. Дакле, на почетку је увек лошији квалитет.

У сваком случају, мислим да је управо православље позвано и да може истински да посведочи брачну заједницу какву видимо у јеванђељу. Хтео сам да наведем да, није важно ко ће шта радити у брачној заједници, али индивидуалистички поглед на свет и индивидуализам у породици труди се да сачува некакав свој умишљени интегритет и своју слободу. И онда имамо, рецимо, расподелу послова уместо да на основу брака као јединства мушкарца и жене проистиче увек оно што изграђује заједницу. Дакле, није важно ко кува, ко пере, ко пегла. Ради се на основу афинитета, а слобода је дата да човек управо кроз љубав остварује заједницу на корист и потребу другога. У супротном, страдају и мушкарац и жена - то је поента!

У хришћанству морамо поћи од чињенице да је увек већи онај који служи и увек је велики онај који хоће да буде мали. Само у заједници, у међусобном јединству можемо узрастати. Ако узраста један уд - узраста читаво тело; ако један губи у заједници - сви губимо; и мушкарац и жена нису остварили смисао свог живота ако се издвоје из живота цркве. Пример су људи који се бар труде да живе јеванђељски. Они могу да имају несугласице, ипак, имају меру, имају критеријум, имају Христа у односу на кога могу да оцене своју исправност према ближњем. Христос је тај који тада осмишљава ту брачну заједницу, даје јој пуноћу, обогаћује је и усавршава.

Владика Порфирије Перић

manastir Glogovac

Подели на овим сајтовима

On 18. 10. 2012. at 18:32, Дејан рече
У хришћанству морамо поћи од чињенице да је увек већи онај који служи и увек је велики онај који хоће да буде мали. Само у заједници, у међусобном јединству можемо узрастати. Ако узраста један уд - узраста читаво тело; ако један губи у заједници - сви губимо; и мушкарац и жена нису остварили смисао свог живота ако се издвоје из живота цркве. Пример су људи који се бар труде да живе јеванђељски. Они могу да имају несугласице, ипак, имају меру, имају критеријум, имају Христа у односу на кога могу да оцене своју исправност према ближњем. Христос је тај који тада осмишљава ту брачну заједницу, даје јој пуноћу, обогаћује је и усавршава.

bitno je da smo se svi pretvorili u egoisticne osobe,i svi bi da budu opsluzeni a niko da sluzi

a ako vec sluzi stalno ropce

i na kraju nema nas nigde...

"...samo Srbi BOGU da se vrate..."

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

On 18. 10. 2012. at 18:32, Дејан рече
То симболизује да треба да прође много времена и труда како би заљубљеност прешла у квалитетну љубав коју симболизује вино.

Нажалост вино симболизује и неквалитетну љубав,тј,неузвраћену,мисим утеха се тражи у вину и другим опијатима... :0104cheesy:

Занимљиво да у многим расправама на форуму,а на ову тему,нико од разведених није ово навео као разлог,већ углавном, како су се "он" или "она" променили у браку, и то је као постало неиздрживо...

Али лепо рече владика...нема љубави и то ти је то...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

269970_413190185410779_32305356_n.jpgMogu li se susresti dva mikrokosmosa i ciniti makrokosmos, IMA LI TOG IDEALNOG SPOJA MUŠKARCA I ŽENE, IMA LI IDEALNOG BRAKA?

- Idealno nije gotova kategorija. Idealna je teznja za idealnim. Kako kaze Bogoslov: dostizanje Boga je u traganju za Bogom. Mi ne mozemo nikada dostici Boga niti postici idealni model braka i reci - sad je dosta. I upravo kad smo na putu usavrsavanja onda usavrsavanje nema kraja. Jedini kraj je beskraj, a to znaci, zivot u vecnosti i uzrastanje u onome sto jeste Ljubav!

Подели на овим сајтовима

Kretanje ka Bogu ne prestaje nikad,usavršavanje u ljubavi ne završava se nikad.Uvek ima još i dalje,i savršenije i idelanije ka Bogu.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

све зависи од супружника, и да ли међу њима има љубави и трпљења, ако има љубави искрене и из срца, онда је то идеално, мада мора понекад да има неких брачних криза, мислим то је нормално, али те брачне кризе би требало да само још више учврсте у љубави и да их оснаже духовно. Што више љубави, то идеалније!

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...