Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Ни мјесец дана још прошао није како постадох један од чланова двочлане мјешовите брачне заједнице.

Ево једног тренутка из брачног живутка.

Синоћ, прихватим позив ујака да играмо стони тенис и устанем, закорачим један корак да кренем, кад чујем глас жене: Вечерас хоћу да печем колач у рерни, погледај како се користи (има ли каквих специфичности при употреби, пошто је до сад не употребљавана, а иначе у задњих мјесец дана прочитао сам упутстава за употребу разних машина колико нисам за читав живот).

То је значило одустати од своје жеље, намјере што ме је у срцу баш растужило, да би испунио њену.

Завршим читање упутства, објасним јој и помислим, идем сад, кад они баш у том тренутку завршили с игром.

Та туга је у току вечери прерасла у гњев, мислим-што сам морао да ју послушам, што нисам удовољио своме хтјењу, а гњев је појачало то што није стигла да зготови колач. Тугу и гњев сам прикрио од жене.

Нравоученије:

Ако не желиш да будеш тужан и да се гњевиш немој бити послушан жени, осим када се њена жеља поклапа са твојом. :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

????????????:

??? ?? ????? ?? ????? ????? ? ?? ?? ?????? ????? ???? ???????? ????, ???? ???? ?? ???? ???? ??????? ?? ??????. :cheesy2:

?? ????????? ?????? ?? ????? ?????, ????? ? ?????? ????? ??????? ?? ?? ??????? ?????? ???? ??? ??????? :cheesy2:...

ja sam malo bukvalan i jos nemam svoju zenu, pa zbog toga i pitam:

jel bi bolje bilo da je otisao, odigrao i onda pokazao zeni kako da koristi uredjaj da bi mogla jos kasnije da spremi kolac, da li bi uopste i htela?

pitam zbog zajednice, ne zbog poslusanja :)

Подели на овим сајтовима

medo,to i nas ozenjene zanima..... :)

salim se,brak je jedno"raspinjanje" koje stalno traje,sa kratkim ali vrlo dragim pauzama, kad ti recimo zena ode u kupovinu ili (pak) na pijac ili dobije proliv pa po 2 sata cita blic-zenu na wc solji...odgovor na tvoje pitanje je nemoguce dati iz prostog razloga sto ne postoji tacan odgovor.....muskarac ima Bogom danu duznost da bude autoritet u braku ali to ne podrazumeva da on bude "glavnokomandujuci" tj. da on vedri i oblaci dok zena cuti i gleda...procitah negde na forumu "normalna posledica u ljubavi je pokoravanje" zato se Crkva pokorava Hristu,ne zato sto imamo obavezu vec zato sto je to prirodan,Bogomdan poredak...velika je tajna ovo-a ja ti ne govorim za rernu,kolac i stoni tenis.... ;)

dakle,ako previse dopusti svojoj zeni izgubice autoritet a ako uvek bude terao po svome,naravno da ce ili stalno biti u svadji sa zenom ili ce se ona na kraju skroz njemu pokoriti a on ce postati "mali despot", a sto kaze dostojevski"a sta raditi sa pokorenim bicem?" :(

znaci,da "remiziramo" -brak ti je hod izmedju sopstvene tiranije i ugnjetavanja sopstvene zene-treba biti virtuoz za svoju zenu (da ne kazem "virtuoz na...") i pomiriti ta 2-a sto je ljudima nemoguce Bogu je moguce....eto,rekoh ti sve osim odgovora,to ces morati sam  :cheesy2: :cheesy2: :)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

???? ???. ?? ??? ???????? ???? ????? ?? ??? ??? ????????? ? ?? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ???? ???? ?????. ? ???, ???????, ??? ???? ????? ??????? ?? ?? ????.

??? ?? ?? ??? ??? ???? ?????????? ?? ??????? ???? ????????? ?????? ?? ???? ????????????? ???? ?? ?? ????????, ???? ?? ??? ???????? ?????????.

??? ??? ????????? ?? ???? ? ????? ???????, ?? ?? ??? ?? ?????? ?? ???????????? ? ??? ????.

????? ?????!

Nisam tebi rekao za prihvatanje razlichitosti, vec medi, njega sam i citirao.

???? ?? ??? ??????-??????????, ??????? ??? ? ????.

voleo bih milice da se ne meshash previshe u tematiku kod koje nemash shta da kazesh. A da nekog napadash samo zato shto ti se njegovi stavovi ne svidjaju je krajnje neumesno...

Vinston,

Ne verujes ni u brak niti mislis da treba da bude crkveno vencanje, pa otkud onda na ovom forumu?

Brak je svetinja koja se cuva i neguje, mozda pocinje od prvih izlazaka, spoznaje da ti ta osoba mnogo znaci. U pocetku je ljubav, fizicka privlacnost ili sto vec, kad dobijete leptirice u stomaku pri samoj pomisli da cete da vidite tu osobu je pocetak i kad nakon 20 i kusur godina jos uvek imate leptirice pri pomisli na vaseg bracnog druga znaci da imate uspesan brak. Na tome treba raditi svakodnevno i naravno da se nailazi na poteskoce ali ljubav pobedjuje. Sledi i postuj sto ti svestenik kaze prilikom vencanja i brak ce biti uspesan pod uslovom da je tu bila i ljubav.

Sto navodite primer vasih prijatelja koji zele da stupe u brak pa se roditelji ne slazu, nije lako ni roditeljima a ni mladima. Njih dvoje treba da odluce da li zele da stupe u takav brak bez blagoslova i da li su toliko jaki da mogu da izdrze sve neprilike sto ce im zivot doneti stupajuci u brak bez blagoslova svestenika i roditelja. Moraju se zapitati sto ce njihova deca da budu sutra...muslimani, hriscani ili izgubljene duse koje ce mozda zavrsiti u nekoj sekti. Verovatno ste mladi i ovo ce vam zvucati glupo i staromodno ali vreme ce pokazati. 

Hajde i tebi da odgovorim.

Shto sm na forumu je moja stvar. Drugo ne znam kako si prochitao da sam ja protiv braka i josh protiv crkvenog? zaista mi nije jasno. razlika u tome shto ti govorish i ja je velika. Ja gledam na brak sa racionalne i realne strane. Shto se toga tiche ne volim da mashtam. Zivot danas je veoma tezak i da bih se ozenio prvo moram zenu da nadjem, treba uslove dasteknem da bih mogao da je zaprosim, treba ziveti negde, treba raditi i zaradjivati za zivot. e tek onda sledi planiranje porodice. A da bih to uradio treba opet neki drugi faktori da se poklope. Ja bih strashno voleo da mogu da imam dvoje troje dece, jednu cerku minumu, ali kako stvari stoje veoma je teshko. Svet je uzasan i ne znam da li cu ja preziveti sve ovo, a ne josh da planiram 10-ak godina u napred.

A od ljubavi i promeje ne moze da se zivi niti deca da se radjaju...

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

???? ???. ?? ??? ???????? ???? ????? ?? ??? ??? ????????? ? ?? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ???? ???? ?????. ? ???, ???????, ??? ???? ????? ??????? ?? ?? ????.

??? ?? ?? ??? ??? ???? ?????????? ?? ??????? ???? ????????? ?????? ?? ???? ????????????? ???? ?? ?? ????????, ???? ?? ??? ???????? ?????????.

??? ??? ????????? ?? ???? ? ????? ???????, ?? ?? ??? ?? ?????? ?? ???????????? ? ??? ????.

????? ?????!

Nisam tebi rekao za prihvatanje razlichitosti, vec medi, njega sam i citirao.

eh? trep trep  :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

Pazi Aleksa, velika je razlika izmedju Muza i papuche. Treab udovoljiti zeni jer sa njom lezesh svako veche, u isti krevet, barem bi trebalo, nije ovo 19/20 vek. ALi takodje i zena treba biti liberalnija i puna razumevanja, jer su mushkarci deca i uvek vole da se igraju:)

Lepo je objasnila Svetlana, samo ja lichno ne bih mogao da pojedem kolach jer bih znao kakvog je ukusa...

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Их, какав си! Вероватно је добра куварица. А и да није, научиће. Сладак је колач. И још кад је с љубављу направљен, а не професионално, као у посластичарници, не можеш се зауставити да једеш. Ееееее ... е

Подели на овим сајтовима

Pazi Aleksa, velika je razlika izmedju Muza i papuche. Treab udovoljiti zeni jer sa njom lezesh svako veche, u isti krevet, barem bi trebalo, nije ovo 19/20 vek. ALi takodje i zena treba biti liberalnija i puna razumevanja, jer su mushkarci deca i uvek vole da se igraju:)

Lepo je objasnila Svetlana, samo ja lichno ne bih mogao da pojedem kolach jer bih znao kakvog je ukusa...

mudro receno samo ja ne bih smeo da se mesam u temu jer sam celibatni klirik ;)

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

??, ????? ??! ????????? ?? ????? ????????. ? ? ?? ????, ???????. ?????? ?? ?????. ? ??? ??? ?? ? ??????? ?????????, ? ?? ?????????????, ??? ? ???????????????, ?? ????? ?? ?????????? ?? ?????. ?????? ... ?

nije poenta u kolachima vec u onom drugom o chemu je prichao Aleksa... ;)

Подели на овим сајтовима

Shta da ti kazem, kontra ili ne ti nemash nikakve argumente :P

uostalom, zashto ti imash za potrebu da komentarishesh moje postove, ako vec ne mozesh da uchestvujesh u diskusiji...?

Подели на овим сајтовима

Већ сам рекла све што мислим,

а не учествујем у дискусији јер нећу да се расправљам са тобом...

Заправо и нисам таквог карактера

да ја сад ту исправљам криве дрине и да се убеђујем са неким.

То не води ничему.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Sta da radi osoba koja je vec u smiraju bracnih aktivnosti, deca poodrasla a srce vuce u manastir ali muz je prepreka. Mislim ne da on brani ali sta da radi sam? Bez mena ali i ja bez njega. Zelja za manastirom jaca, ni sama vise ne znam sta da radim. Pomozite meni gresnoj. Vasa u Hristu sestra Elizabeta

Подели на овим сајтовима

elizabeta,ne znam sta da radis i nisam kompetentam da delim savete....

ali znam sta bi reko rahmetli otac Justin Tasic  319.gif 319.gif 319.gif

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='poklon' /> https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' /> https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='319.gif' />

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...