Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ееее,добри стари Римљани,макар су имали добро вино  0104_cheesy

Како вели Алтмајер у Гетеовом Фаусту:Живело вино,живела слобода  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Vise volim da me mrze zbog onog sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha  ......?????????????

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Vecina ljudi je, i neznajuci to, uspavana. Radjaju se uspavani, zive uspavani, zene se i udaju uspavani, podizu decu uspavani, umiru uspavani, da se nikad stvarno ne probude.

"Jedan covek lupa na vrata sobe svoga sina. "Carli", kaze,"probudi se!""Necu da ustanem, tata", odgovori mu Carli. Otac vice:"Ustaj, moras u skolu!""Necu da idem u skolu", kaze Carli. Otac ga pita:"A zasto neces?""Iz tri razloga," kaze Carli."Kao prvo, skola mi je dosadna; drugo, ucenici mi se rugaju; a trece, mrzim skolu." Otac mu onda uzvrati:"Dobro, sad cu ja tebi reci tri razloga zbog kojih moras da odes u skolu; kao prvo, to je tvoja duznost; drugo, jer imas cetrdeset pet godina; a trece, jer si direktor."

PROBUDITE SE...

Подели на овим сајтовима

Vise volim da me mrze zbog onog sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!

0110_hahaha

lepo recheno, samo ne znam kakve veze ima budjenje sa brakom...

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Да ли желите да вам је жена послушна као што је Црквапослушна Христу? Онда преузмите на себе исту бригу за њу, какву јена Себе преузео и Христос за Цркву. И, ако би било потребно да за њудате и свој живот, да претрпите било каква страдања – немојте то даодбијете. Ако будете подвргнути чак и свему томе, нећете ни ондаучинити ништа слично ономе што је Христос учинио. Јер, ви заиста точините за некога са киме сте већ блиски. А Христос је то учинио занекога ко Му је окренуо леђа и ко га је мрзео. И на исти начин као штоје Христос ценио такву Цркву, стављајући је поред Својих ногу, њукоја Му је окренула леђа, која га је мрзела и презирала, не због претњии принуде, него управо због Његове неизмерне Љубави, тако, дакле, иви треба да се владате према својим супругама. Ако вас супруга чак иомаловажава и презире и исмејава, и онда због великог поштовањапрема њој, својом љубављу и љубазношћу узмоћи ћете да је ставитепоред својих ногу. Јер, ништа не утиче снажније од ових спона љубавии љубазности, а нарочито између мужа и жене.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Заиста, слугу ће можда човек и привезати страхом; али не, ни њега неће, јер ће и он тражитиначин да избегне и оде. Али ти свога животног друга, мајку своје деце, извор свих својих радости, не би требало да везујеш страхом ипретњама, него љубављу и благом нарави. Јер, какво ће задовољствомуж имати, ако са својом женом општи као са робињом, а не као сасупругом која га воли по слободној вољи? Чак ако у нечему због ње ипострадаш, не кажњавај је, јер ни Христос није тако учионио. ''ИСамога Себе предаде за њу да је посвети и очисти'' Значи, дакле, даЦрква није била чиста! Значи, дакле, да је била окаљана и ружна! Дакледа је била недостојна! Ма какву жену да узмеш, никада нећеш узетиневесту каква је била Црква када ју је Христос узео. Ти никада не биузео невесту толику отуђену од тебе, колико је Црква била отуђена одХриста! И поред свега тога, Он није зазирао од ње, нити је се гнушаозбог њене покварености. Желиш ли да ти опишем њену поквареност? Апостол Павле каже: ''Јер сте некада били тама.'' Али погледај самокако је она била безобразна: ''Живи у злоби и пакости.'' Погледај и њенунечистоту, јер беше непослушна, луда... ''Па и за такву Господ је, ипак, положио Свој живот!... Не тражите од своје жене оно што она не може да има. Видите лида је Црква све што има, добила из руке свога Господа? Он ју је учиниославном, Он ју је учионио чистом, Он ју је учинио непорочном. Неокрећи леђа својој жени због њених недостатака. Жену твоју створио јеБог. Ти не осуђујеш њу, већ Онога Који ју је створио. Шта жена можеда учини? Не хвали је због њене лепоте. Похвала, мржња и љубавзасноване на спољашњој лепоти извиру из нечистих душа. Tрагај залепотом њене душе. Подражавај Женику Цркве. Спољна лепота је пунапреваре и разврата и наводи људе на љубомору, а често и на маштање оружним стварима. А да ли пружа неко задовољство? Можда за месецили два, или у најбољем случају за годину дана, али не задуже. Дивљење ишчезава услед блискости. Међутим, зла која настају одспољашње лепоте, остају: гордост, лудост, охолост. Љубав која језапочела на здравом тлу остаје верна и пламена, јер је загледана улепоту душе, а не тела. Кажи ми шта има лепше од неба? Шта лепше одзвезда? Опиши које год хоћеш тело, па ни једно није тако лепо. Причајми о било чијим очима, нема их које онако светлуцају. Kада су звездебиле створене, сами Ангели су их гледали са дивљењем, а и ми их сачуђењем посматрамо али не с онаквим као некада

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

То је због лошенавике. Ствари нас не узбуђују у истом степену. А колико је то тачнијеу односу на жену! Па ако неком случајношћу још дође и болест, све јеодједном пропало. Тражи у жени нежност, смерност и благост. То су ознаке лепоте. А не треба да тражиш у њој само телесну љупкост, нити да јекажљаваш што је нема, јер она за то уопште није крива.Зар не видитекако су многи људи, живећи с лепотицама, недостојно завршили својживот, а колико их је који су живели са женама не баш велике лепоте, па су доживели изразито дубоку старост у великој радости? Избришимо ''ману'' о којој је писано, изгладимо ''боре'' које су јеизнутра наружиле, одбацимо ''мрље'' које су на души. То је лепота којутражи Бог. Потрудимо се да жена буде лепа у очима Божијим, а не унашим... ''Па и ви, сваки поједини да воли своју жену као самога себе, а женада се боји мужа'' (Еф. 5,33). Заиста од свих поступака, то је тајна, стварно велика тајна, да човек остави онога ко му је дао живот и ко гаје отхранио, и ону која је претрпела њега ради порођајне муке, даостави оне који су га обасули толиким доброчинствима, оне са којимаје био у најприснијој вези, и да се сједини с неким ко му је дотле бионепознат, и ко није имао ништа заједничко са њим дотад, и да ту женупоштује више него све друге. Заиста је то тајна. Па ипак, родитељинису ожалошћени кад се ово деси, него кад се не деси. Они су радосникад се на то троши њихов новац. Заиста, велика тајна! И то таква која је препуна мудрости! Ипак, ово није речено само ради мужа, већ и ради жене, да је ''он воли каосвоје тело, као Хритос Цркву'', а жена да се боји свога мужа. Он непоставља (Павле) само дужност љубави, него шта још? Да се она бојисвога мужа. Жена је други степен власти: она не треба да тражиједнакост, јер је она под влашћу главе (мужа). Али ни муж да је неомаловажава као да је она у потчињености, јер је она тело. Ако главапрезире тело и сама ће умрети.Стога нека јој он са своје стране пружиљубав као награду за њену послушност. На пример, нека се руке и ногеи сви остали делови тела посвете служби главе, али нека се глава бринеза тело, водећи рачуна да оно само у себи има разлог свога постојања. Ништа не може бити боље од ове слоге... Снабди је (жену) свачим. Уради све за њу и поднеси све тегоберади ње... Неопходност ситуације ти то налаже. ''

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...