Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

а ко си ти да процењујеш и вреднујеш туђе ''психо-душевне факторе''?!

Pise ko sam ja. Jel imas nekih problema?! :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

хришћанин говори о секуларном браку! шта све нећу прочитати и још на хришћанском форуму.

Управо о томе и ја причам, за хришћане не постоји секуларан брак, за хришћане постоји само света тајна брака. Уговор није брак.

Подели на овим сајтовима

Eto vam pokazatelj kolko je "dobra" tema, opste rasulo, ne zna se ko pije ko placa...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

чуди ме такав одговор од једног хришћанина и богослова.

А шта те чуди? Мајка и отац су то што јесу зато што дају "материјал" - супстанцу будућег им детета. Живот настаје спајањем мушке и женске јајне ћелије. Трагови и мајчинства и очинства се виде у самом ДНК детета. Нећеш тамо наћи трагове "сурогат мајке". Родитељи су билошки родитељи, а не неко ко је учинио неку услугу новорођеном детету. Окани се патетике.

Подели на овим сајтовима

Управо о томе и ја причам, за хришћане не постоји секуларан брак, за хришћане постоји само света тајна брака. Уговор није брак.

Онда нек се тако и не зове.

Подели на овим сајтовима

хришћани (па чак видим и неки учени теолози) су упали у секуларистичку подвалу и сад бију туђе битке. за мене је свака заједница која није закључена пред свештеником - блуд. тачка. какав брак, аман!

Тачно тако! То је тешка подвала; држава се увукла свуда, па чак и у постељу...

Подели на овим сајтовима

не знам како неко може ускратити жени која је дете носила у својој утроби, која му је девет месеци давала живот и која га је донела на свет - звање мајке. и то само зато што нисте у стању да те ствари појмите и прихватите и зато мајку сводите само на генетски материјал. страшно.

Та жена је добротвор (уколико то није урадила за масну лову; има и таквих случајева), али није мајка. Мајка је родитељ, биолошки узрок детета. Она, даље,може бити добра и лоша особа. Међутим, то је не чини мајком, већ добром или лошом мајком. Према мени је била јако добра и моја бака, па ми она није мајка. Били су и многи други људи, па ми нико од њих није мајка. Ти проблематику сместаш у раван емоција, а ја говорим о чињеницама. Зато ти је чудно.

Подели на овим сајтовима

@@Pontifex Emeritus,

Koliko si se nalupao na ovoj temi samo da znas, zalim te.Nebuloze do 100 i nazad.Aj sad lepo ohladi glavu.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Та жена је добротвор (уколико то није урадила за масну лову; има и таквих случајева), али није мајка. Мајка је родитељ, биолошки узрок детета. Она, даље,може бити добра и лоша особа. Међутим, то је не чини мајком, већ добром или лошом мајком. Према мени је била јако добра и моја бака, па ми она није мајка. Били су и многи други људи, па ми нико од њих није мајка. Ти проблематику сместаш у раван емоција, а ја говорим о чињеницама. Зато ти је чудно.

Ја сам ту проблематику увек схватао на следећи начин: свако може да има коитус и направи дете, али родитељ је детету онај који то дете одгаји... из тог ми разлога никада нису били јасни људи који су инсистирали на биолошком потомству иако нису могли да га имају, трошећи огроман новац узалуд, на разне покушаје и методе лечења стерилитета, уместо да једноставно усвоје бебу.
Подели на овим сајтовима

Nemoj da se uzbudjujes, po meni je majka pre ona sto je nosila dete u sebi, ali to uopste nije pitanje niti tema, ovde je tema o lezbejkama i homicima.

Подели на овим сајтовима

с обзиром да си теолог, како Свети Оци дефинишу појам мајка?

Нешто не могу да се сетим те тематике код отаца. Ипак, могу да гарантујем да не размишљају у контексту оваквих проблема јер их нису ни имали. Ово је пошаст нашег времена, не њиховог. Поента је следећа (оно што желим да објасним): две жене не могу да створе нови живот, као што то не могу ни два мушкарца. Мајка о којој ти причаш је у пракси позната као "сурогат мајка". А шта претходи сурогат материнству? Управо спајање мушке и женске ћелије, мајке и оца. Без тог спајања нема живота, нема родитељства, како год да окренеш. Једноставно, мушко и женско су conditio sine qua non да би настао нови живот. Мушко и женско су родитељи. Родитељство није етичка или емоционална категорија. То је биологија. Родитељство се да видети у самом потомству. То су чињенице. Какав је, даље, ко родитељ, добар или лош, брижан или немаран, то је друга тема. Поента је да је и лош родитељ - родитељ. У питању је онтологија, да тако кажем, а не етика. Све време ове појмове посматраш кроз етичку призму зато те и чуди ово што пишем. 

Видиш до каквих збрка долази када се изрази користе за означавање више од једног појма? Ако израз мајка не значи само једно: билошког родитеља, онда смо на путу да свашта назовемо мајком. На крају више нећемо ни знати шта је мајка. Нестаће и мајке и мајчинства, ако наставимо са оваквом нихилизирајућом релативизацијом.

Подели на овим сајтовима

Ја сам ту проблематику увек схватао на следећи начин: свако може да има коитус и направи дете, али родитељ је детету онај који то дете одгаји... 

То је старатељ, није родитељ. Проблем је што ствари посматрамо кроз етику и емоције. Ја покушавам да објасним да се израз родитељ односи на биће, на онтологију. То што постоје много бољи старатељи (у људском, хуманом смислу) од неких родитеља је друго питање. Родитељ није исто што и добро/лоше. Родитељ је у вези са "бити".

Подели на овим сајтовима

Родитељ није исто што и добро/лоше. Родитељ је у вези са "бити".

Из овог разлоге је, по мом мишљењу, и Бог заповедио: Поштуј оца и матер своју...

Добар или лош ту не игра никакву улогу, родитеља мораш поштовати. Зато што ти је дао живот, зато што представља корен твог постојања. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...