Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Гости

Za palu ljudsku prirodu, sasvim je pogodno da čovek koji je van Crkve, što kasnije postane crkven. I zbog brakova između ostalog.

Uzmimo neku osobu x. Venčao se prvi put kod budista, drugi put kod pentkostalaca, treći put kod Krišne.... I onda je progledao i postao Crkven. Pravoslavan. I čovek se iživeo, i sad mu to puj pike ne važi. On je jedan od onih koji su došli uveče u 19 sati da rade najam u vinogradu. I sve je to u redu, ali tako mi je simpa da vidim one koji su došli u 7 izjutra pa se žale na ove što su došli u 19h.

Ovaj što došao u 7, nema... jedna žena, jedan brak, Crkva... treba baš snage da se šljaka tako dugo

Ovaj što je došao u 19, možda isprva teško, ali bar nema puno da radi. A plata im ista. Mnogo je gotivan Božanski zakon.

Ne znam, možda grešim, ali meni je baš u tome lepota. No, ne slušajte mene ubogu, šta ja znam ;)!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Kao sto je Sir Oliver i objasnio, crkvenog braka kao formalnog cina nije ni bilo u pocetku hriscanstva. Jedini koji ukratko spominje nesto o praksi vencavanja jeste sv. Ignatije u poslanici Polikapu, gde kaze da brak dvoje hriscana treba da bude uz saglasnost episkopa.

A to ne znaci da episkopovo slaganje konstituise brak, vec je njegova uloga bila iskljucivo u smislu svedoka, kao sto je, uostalom, slucaj i sa svim ostalim clanovima crkvene zajednice. A to iz razloga sto je hriscanstvo prihvatalo anticku ideju da je brak ugovor dve slobodne licnosti, i da je kao takav, privatna stvar.

Sto ne znaci da hriscanski brak nije postojao. Ustvari, brak u ranoj Crkvi je bila evharistija, jer su se u evharistiji muskarac i zena sjedinjavali u bracnu vezu.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ovaj što došao u 7, nema... jedna žena, jedan brak, Crkva... treba baš snage da se šljaka tako dugo

Ovaj što je došao u 19, možda isprva teško, ali bar nema puno da radi. A plata im ista. Mnogo je gotivan Božanski zakon.

Јесте, с тим што овај од 19 има седморо деце из свих тих бракова, и још двоје из последњег, па мора да ради 3 пута више, и да мисли 15 пута више.

А овај од 7 двоје, троје дечице, разрађена шема, све лагано.

Овом од 19 је шареније али га и више боли глава.

Подели на овим сајтовима

А ја човјеку данас причао како црквено вјенчање није само форма, већ суштински битно.

Подели на овим сајтовима

Јесте, с тим што овај од 19 има седморо деце из свих тих бракова, и још двоје из последњег, па мора да ради 3 пута више, и да мисли 15 пута више.

А овај од 7 двоје, троје дечице, разрађена шема, све лагано.

Овом од 19 је шареније али га и више боли глава.

Ovom od 7 sve jednolicno ;).

Подели на овим сајтовима

Зашто је црквено вјенчање, суштински, а не формалан чин и зашто се од почетка хришћанства до данас форма црквеног вјенчања мјењала?

Црквеног брака нема без причешћа,а сама служба венчања може а не мора ништа да значи
Подели на овим сајтовима

Ovom od 7 sve jednolicno ;).

Па не бих се сложио.

Онај од 19 се стално тражио и стално је постављао нове почетке, док је овај од 7 лагано сазревао и сазревао. А зрео човек је носилац и некаквог мира ваљда јер је то управо један од плодова зрелости, чини ми се.

исто, мислим да није потребан нови мушкарац/жена да би човек дошао до шарениша. Ако тај од 7 и та од 7 улажу довољно напора у саме себе и једно у друго мислим да они управо долазе до аутентичног шарениша/пуноће.

Углавном и једни и други су симпа (како би то казао ЛС).

Подели на овим сајтовима

Црквеног брака нема без причешћа,а сама служба венчања може а не мора ништа да значи

Јесте, али ако су обоје црквени људи онда се подразумева да ће да изврше свету тајну. Једино ако су баш екстремно неодговорни или лењи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...