Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

На овом сајту, Богу хвала, има изузетна лепеза литературе, где људи могу прочитати све што их интересује. Интересовање некога да нешто прочита може бити проузроковано жељом да себе промени и живи другачије, или жељом да ето чисто научи, па не испадне "глуп у друштву", или оно најгоре, да уопште не научи, али да неком другоме "ненаучено" презентира као своје "проживљено".

На овом сајту, Богу хвала, пре свега се трудимо да љубављу помогнемо једни другима, у свакодневним ситуацијама које нас затичу, искушењима која се пред нас постављају због околности у којима живимо, као и због нас самих, тако што својим сведочењем, значи проживљеним, тражимо одговоре.

На овом сајту, Богу хвала, љубављу својом ка Христу, топлим и бираним речима молимо Христа, да нам Подари Благодати Духа Светог, како би Његовом помоћу дошли до правих одговора, који ће нас усмерити у животу, и још више сјединити са Христом ЈЕДИНИМ Учитељем и Спаситељем.

0110_hahaha  0110_hahaha  0110_hahaha

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

O tome odlučuje duhovnik ili nadležni sveštenik,nikako netreba samovoljno i bez savetovanja sa sveštenikom prilaziti pričešcu. Jer supružnički život bez crkveno braka predstavlja konkubinat.Recimo moj počivši duhovnik arhimandrit Petar Denkovački  nije hteo da pričesti supružnike koji nisu venčani u crkvi .

Значи сад одлучује духовник или парох, а горе си рекла да ће сви исто рећи, по угледу на о.Јоила.
Svaki duhovnik zna sta je potrebno svom cedu.Ne postoji opste pravilo,i svaki savjet duhovnika vazi iskljucivo za osobu kojoj ga dava.To sam shvatila na poslednjoj ispovjesti.svaki duhovnik koji prati zivot svog duhovnog ceda,zna koliko ono moze i koliko mu je potrebno,nece mu postavljati nemoguce zadatke.Zato ne treba ulaziti ni u ciji brak,bio vjencan ili ne u crkvi,jer je brak brak i ne predstavlja nista do to-i nema drugog naziva do tog.A daj Boze da se svaki sklopi u crkvi, jer je Bogu tako ugodno!
Знам то, него сам хтела да се разјасни, обзиром да је антипа био искључив и рекао да ће сви одлучити од Причешћа невенчане, јер тако каже о.Јоил а и сви остали. То су његове речи.
A gde to ja iznesoh poštovana sestro

Ево овде:

''Ako zaista želite da se izbavite iz ovog velikog greha koji je zaista veliki najbolje bi bilo da povedete jedan iskren razgovor sa suprugom i zajednički rešite taj problem ,čitajte Akatist u čast Bogorodičine ikone Tri radosti svakodnevno i problem će se rešiti imajte vere.Poslušajte savet oca Joila  ma kako vam njegovi saveti bili čudni , bilo kog duhovnika  ili sveštenika ako pitate dobićete isti odgovor .''

Подели на овим сајтовима

11 страна прочитах  srcee

ја исто размишљам као Ивица и Маша  :drugarstvo:

генерално је благослов уопште бити са неким, делити, живети, дисати, па Бог то још крунише са децом, е онда је то већ лудница од ватромета благослова  0442_feel :cheesy3:

ја сам хтео да се женим двапут, па нисам. confused

нешто размишљам, боље и што нисам  0705_read

можда ће трећа срећа бити, а волео бих и дечицу ускоро да видим. bliss jeeee

мислим да би ми кврцнуло нешто у глави од среће  kolo2

Zasto svi misle da kad se covjek ozeni nestaju svi problemi!?Obicno tada pocnu!A prisustvo Gospoda Boga je svakodnevno neophodno u braku da bi par opstao.Gdje su dvoje,tesko se odreci svoga 'JA' i tesko je biti 'Jedno',a vrlo rijetko stupaju u brakk samo supruznici,obicno se mjesaju sa komsijama,srodnicima i prijateljima.Nastaje pravi haos!Samo Bog to moze da odmrsi.Nastaju kvocanja,svadje,nemir, djavo se useli.A dok se iscera,ostara se.a kad se ostara,strasti se umire,ali nezadovoljstvo nastaje;-)!
Па не каже се џабе да је брак крст.
Подели на овим сајтовима

O tome odlučuje duhovnik ili nadležni sveštenik,nikako netreba samovoljno i bez savetovanja sa sveštenikom prilaziti pričešcu. Jer supružnički život bez crkveno braka predstavlja konkubinat.Recimo moj počivši duhovnik arhimandrit Petar Denkovački  nije hteo da pričesti supružnike koji nisu venčani u crkvi .

Значи сад одлучује духовник или парох, а горе си рекла да ће сви исто рећи, по угледу на о.Јоила.
Svaki duhovnik zna sta je potrebno svom cedu.Ne postoji opste pravilo,i svaki savjet duhovnika vazi iskljucivo za osobu kojoj ga dava.To sam shvatila na poslednjoj ispovjesti.svaki duhovnik koji prati zivot svog duhovnog ceda,zna koliko ono moze i koliko mu je potrebno,nece mu postavljati nemoguce zadatke.Zato ne treba ulaziti ni u ciji brak,bio vjencan ili ne u crkvi,jer je brak brak i ne predstavlja nista do to-i nema drugog naziva do tog.A daj Boze da se svaki sklopi u crkvi, jer je Bogu tako ugodno!
Знам то, него сам хтела да се разјасни, обзиром да је антипа био искључив и рекао да ће сви одлучити од Причешћа невенчане, јер тако каже о.Јоил а и сви остали. То су његове речи.
A gde to ja iznesoh poštovana sestro

Ево овде:

''Ako zaista želite da se izbavite iz ovog velikog greha koji je zaista veliki najbolje bi bilo da povedete jedan iskren razgovor sa suprugom i zajednički rešite taj problem ,čitajte Akatist u čast Bogorodičine ikone Tri radosti svakodnevno i problem će se rešiti imajte vere.Poslušajte savet oca Joila  ma kako vam njegovi saveti bili čudni , bilo kog duhovnika  ili sveštenika ako pitate dobićete isti odgovor .''

Poslušajte savet oca Joila koji  kaže supružnici treba da se venčaju bez obzira da li imaju dvadeset ili sto petnaest godina ,(na You Tubu možete čuti te njegove reči) pogledajte i pročitajte bolje moje poruke . Nema tog sveštenika koji će vam blagosloviti zajednicu bez crkvenog braka tj. da vam kaže zivite tako to nije greh. (ako su supružnici verujući i pravoslavni )

- Crkva dopušta sklapanje čak četiri braka, što je duboko nehrišćanski stav - uveren je protođakon Ljubomir Ranković. - Jevanđelja nedvosmisleno uče da se brak sklopljen pred Bogom ne može razvesti. Za razliku od Katoličke crkve koja je kroz vekove uspela da se odupre pritiscima i koja se i danas kruto drži ovog načela, praksa u pravoslavnom svetu je drugačija. Time je učinjen ustupak svetovnim vladarima

kojima je kroz istoriju išlo naruku da mogu više puta da zaključuju brakove.

Prema rečima protođakona Rankovića, za sklapanje drugog braka pred Bogom neophodno je da svoju saglasnost i blagoslov da i - vladika. Nova zajednica može biti zasnovana samo ako vladika da "zeleno svetlo" i pozitivno odgovori na molbu za stupanje u drugi, treći ili četvrti crkveni brak.

- Prilikom zaključenja svakog narednog braka, postoje i velike razlike u crkvenom obredu i molitvama koje sveštenik izgovara tokom bogosluženja - ukazuje Ranković. - Obred prvog venčanja protiče u svečanom duhu, bogatom radošću i ushićenjem zbog zasnivanja zajednice mladenaca. Zaključenje drugog braka protiče znatno skromnije, a domira osećanje pokajanja, pa i tuge, zbog prethodnog venčanja koje, nažalost, nije ispunilo svoj cilj.

Подели на овим сајтовима

[

а ја се радујем и очекујем без страха таква искушења, а није ни да имам мало година или никакву везу иза себе.

можда је наизглед лудост или мазохизам, али тако сам у могућности да пркосим будалаштини а да остајем нормалан и концентрисан на оно што је важно, а да ми глава, љубав и око не полуди од бомбардовања глупостима  :group111:

за све је потребно двоје истомишљеника, а ако тога нема, боље да се батаљује све у старту и ни не поставља чувено питање. а где је двоје у име Господње ... 0442_feel

A Medo,sta mislis,kad se vjencaju,jos u crkvi, dvoje ljudi koji su skroz razliciti i u nicemu se ne poklapaju(u ranoj mladosti je to vrlo cesto),i samo se svadjaju,prakticno cine jedno drugo nesrecnim,da li treba da se razdvoje?Naprimer,jedno voli samocu,drugo drustvo,jedno je vezano za porodicu,drugo hoce da je rascera,jedno je ljubomorno,drugo je prirodno u odnosu na druge ljude,jedno je neradno,stedljivo i sebicno,a drugo je vrijedno i radi,poklanja i zaradjuje,jedno non-stop vrsi pritisak i pravi traume,a drugo se krije i laze da bi zivjelo normalno.Ovo prvo je muskarac,a drugo zena!?

Подели на овим сајтовима

Ради потсећања какви треба да будемо и благослова Божијег, ове молитве могу читати:

- они који желе да ступе у свету тајну брака, као и

- они који се већ налазе у браку.

Молитва прва:

Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја.

Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем.

Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.

Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава - Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.

Молитва друга:

Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој.

Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо четрдесеторице својих светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака.

Још Те молим, Преславни Господе, да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин!

Молитва трећа:

Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.

Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, да останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме.

Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици Твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих.

Боже наш, oпрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин

Свештеник Србољуб Милетић

Подели на овим сајтовима

A Medo,sta mislis,kad se vjencaju,jos u crkvi, dvoje ljudi koji su skroz razliciti i u nicemu se ne poklapaju(u ranoj mladosti je to vrlo cesto),i samo se svadjaju,prakticno cine jedno drugo nesrecnim,da li treba da se razdvoje?Naprimer,jedno voli samocu,drugo drustvo,jedno je vezano za porodicu,drugo hoce da je rascera,jedno je ljubomorno,drugo je prirodno u odnosu na druge ljude,jedno je neradno,stedljivo i sebicno,a drugo je vrijedno i radi,poklanja i zaradjuje,jedno non-stop vrsi pritisak i pravi traume,a drugo se krije i laze da bi zivjelo normalno.Ovo prvo je muskarac,a drugo zena!?

Ма какво раздвајање, па баш је поента да се обоје мало промене, свако у правцу оног другог.
Подели на овим сајтовима

Ма какво раздвајање, па баш је поента да се обоје мало промене, свако у правцу оног другог.
Ali nista pozitivno,prejaki pritisci.A poznato je da :"Vuk dlaku mjenja ali cud nikad!"
Подели на овим сајтовима

а ја се радујем и очекујем без страха таква искушења, а није ни да имам мало година или никакву везу иза себе.

можда је наизглед лудост или мазохизам, али тако сам у могућности да пркосим будалаштини а да остајем нормалан и концентрисан на оно што је важно, а да ми глава, љубав и око не полуди од бомбардовања глупостима  :)

за све је потребно двоје истомишљеника, а ако тога нема, боље да се батаљује све у старту и ни не поставља чувено питање. а где је двоје у име Господње ... :0104cheesy:

мени личе на два пола магнета која се неумерено привлаче, а та привлачност је љубав.

ако немам љубави, ништа сам ...

значи само јер љубав потребна за двоје и лепо ти је маша написала да је потребно разумевање и прихватање оног другог какав је.

мада, мало треба и зачепркати испод површине односа и самих изговорених речи, и видети јел су неки други проблеми у питању или ва само ситнице раздвајају ...

један мора да смањи вику и нервозу, љубави ради, да би онај други пришао ближе, а други шта ће дати да онај први приђе ближе?

и тако помало, па ће све то бити добро  amin-nas

Подели на овим сајтовима

[

мени личе на два пола магнета која се неумерено привлаче, а та привлачност је љубав.

ако немам љубави, ништа сам ...

значи само јер љубав потребна за двоје и лепо ти је маша написала да је потребно разумевање и прихватање оног другог какав је.

мада, мало треба и зачепркати испод површине односа и самих изговорених речи, и видети јел су неки други проблеми у питању или ва само ситнице раздвајају ...

један мора да смањи вику и нервозу, љубави ради, да би онај други пришао ближе, а други шта ће дати да онај први приђе ближе?

и тако помало, па ће све то бити добро  :)

Istina,postoji neka privlacnost.Ali nepodnosljiv zivot,stalno skrivanje i strah.Na izgled sve je nestvarno savrseno,od fizickog izgleda pa na dalje-u ocima drugih.A mislim da su obadvoje preumorni od razlika i najradije bi se rastali.On zeli samocu i da rascera svakog,a ona porodicu na okupu,i njegovu i njenu.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

ljudi kako pisete umalo sve tomove dobrotoljublja nisam bacio kroz prozor... 229229229 ,pa dajte molim vas... od sve duhovne literature najvise volim filokalije, i u periodu dok sam citao poceo sam bio da ojecam blagodat koja mi je grijala srce i tjerala me na stalnu molitvu, a opet cijelo vrijeme sam bio opusten, sa mozda i previse libelarnim pogledima na svijet ,nije mi padalo na pamet da osudjujem nekoga, ustvari tamo citava poglavlja govore protiv osudjivanja. sad posto mi ljudi imamo selektivnu percepciju i iz svega uzimamo samo ono sto nama odgovara i shvatamo kako se nama svidja, a ne kako pise to nije krivo ni dobrotoljublje, ni sv. pismo, nego osakaceni um :), itso bi bilo da kazem da je sv. pismo krivo sto su jehovini svjedoci ludi ko struja crvenilo joooj ,kada smo moju majku prije nekoliko godina preveli iz rimokatoliciza u pravoslavlje, zena je pocela da cita dobrotoljublje i blagodat je pocela da dejstvuje, promjenila se bila skroz pozitivno ,iako ni ranije nije bila losa, taman sam bio pomislio da cemo dobiti  crossrckucnog svetitelja gringrin ,medjutim prestade da cita, smanji molitvu, poce ponovo da pusi

propadose  mi nade da se uslepam i na kvarno provucem na putu ka eshatonu takeoff

zato nisu krive knjige, nego mi i nedostatak zdravog duhovnog vodstva, pred Bogom se nista ne radi i ne cita bez iskusnog duhovnika, jer su i sveti padali u prelest, ali bas zato i postoji starcestvo.

Подели на овим сајтовима

dragi brate ,mozda sto vidis tako nemora znaciti ti sto mislis da je sve propast  ,nemora znaciti da svi tako vide upropascen zivot ,mozda zive u vecem miru neki brakovi ,takonazvani bludnim i bolje nego neki u ckvenom vjencanju ili obrnuto isto je tako ,nema recepta za dvoje  u partnerstvu  sa vana vec u srcima njihovim samim od jednog prema drugom i toleranciji

Подели на овим сајтовима

Јесте.

Ако неко има слично искуство, молим да га подели.

Мене конкретно интересује брак између верујућег и неверујућег.

Како, сем молитвом и стрпљењем,"приволети" неверујућег да схвати Ко је Истина и Пут?

Како да своје срце отвори и пусти  0442_feel унутра?

:cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...