Wlof Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Imao sam svojevremeno par takvih kombinacija i ne smatram da je to greh sve do momenta dok se postuje dogovor. Ovakav tip odnosa je zdraviji nego veštačke veze ili brakovi. Da ne ulazim kako to ne moze biti greh jer mi to stvarno nije jasno kako si dosao do toga,mene zapravo zanima bold Sta su to vestacke veze i brakovi? brakovi i veze iz interesa? Ako da,onda se ovo nikako ne razlikuje od toga. Jer je i ovo vestacko prijateljstvo,vestacka veza gde se gleda da se izvuce korist. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Имаш рецимо ситуацију где двоје студирају, живе заједно и планирају да једног дана оснују породицу. Онда открију веру и крену у Цркву, али још увек нису утврђени и не могу да промене читав живот одједном. Да ли ћеш њима рећи да "се ваљају у блату као свиње"? Или ћеш им једноставно дати мало времена и пустити да ствари иду својим током. Значи, млада биљка се не чупа, него се гаји и негује док не порасте и ојача. Љубав може да постоји и тамо где вера још није дошла, а кад дође и вера не треба је гушити него само правилно усмерити. Зато, препустите ви то искусним баштованима. Није то за трактор и орање... Sara", Gordana ., Anette and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Da ne ulazim kako to ne moze biti greh jer mi to stvarno nije jasno kako si dosao do toga,mene zapravo zanima bold. Možemo i da uđemo u to zašto nije greh. Nije greh iz prostog razloga jer je motivacija odnosa jasna i nedvosmislena i taj odnos skoro po pravilu prate dogovori raznih vrsta koji uređuju želje i nivo obaveza jedne strane prema drugoj i to sve bez emotivnog vezivanja i bilo kakvog očekivanja,a to je fer,a kad je nešto fer i obe strane se slože i prihvate dogovor,onda takav odnos ne može biti greh. Sta su to vestacke veze i brakovi? brakovi i veze iz interesa? Ako da,onda se ovo nikako ne razlikuje od toga. Jer je i ovo vestacko prijateljstvo,vestacka veza gde se gleda da se izvuce korist. Brak je od uvek bio trgovina uvijena u oblandu ljubavi.Ja podržavam brak kao instituciju,međutim mišljenja sam da većina ljudi nije sposobna da stupi u brak i ispuni čak ni minimum bračnih dužnosti i zaveta datih pred oltarom,a to je onda greh koji vodi u još grehova.... Greh je kada nekome daš lažni povod,lažno obećanje,lažni zavet.Friends with benefits -nije greh. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Јесте брате грех, али не лечи се свака болест ампутацијом... Некада се даје лек па излечење потраје неко време. Драшко, Gordana . and kirios1 је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Јесте брате грех, али не лечи се свака болест ампутацијом... Zašto je greh? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Грех је зато што је промашај смисла тог односа између две особе. Сваки однос има свој смисао и сврху - детета са родитељима, учитеља са ђаком, пријатеља са пријатељем, продавца са купцем, па ето и однос мушкарца и жене. Ако купац неће да купи робу него само по цео дан у радњи испробава онда ту нешто није у реду. Или ако продавац неће да прода... Ту је нешто чудно. Исто тако и мушкарац и жена - ако неће да "купе" онда нема сврхе, промашено је. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Možemo i da uđemo u to zašto nije greh. Nije greh iz prostog razloga jer je motivacija odnosa jasna i nedvosmislena i taj odnos skoro po pravilu prate dogovori raznih vrsta koji uređuju želje i nivo obaveza jedne strane prema drugoj i to sve bez emotivnog vezivanja i bilo kakvog očekivanja,a to je fer,a kad je nešto fer i obe strane se slože i prihvate dogovor,onda takav odnos ne može biti greh. Brak je od uvek bio trgovina uvijena u oblandu ljubavi.Ja podržavam brak kao instituciju,međutim mišljenja sam da većina ljudi nije sposobna da stupi u brak i ispuni čak ni minimum bračnih dužnosti i zaveta datih pred oltarom,a to je onda greh koji vodi u još grehova.... Greh je kada nekome daš lažni povod,lažno obećanje,lažni zavet.Friends with benefits -nije greh. To sto ti pricas ovde o grehu je tvoja verzija greha,greh je predati se strastima,porivima...(ili kao sto Steva kaze,masiti smisao odnosa ljudi) . Ovo spada u tu kategoriju. To da se neko dogovorio nema veze sa sirom. Ovde brkas sta sam hteo da kazem. Ja sam ti pokazao da je brak i veza iz koristi ista kao i to takozvano "prijateljstvo" jer se bazira na koristi. Dok ti sad pominjes kako vecina ljudi nije sposobna za brak. Recimo primera radi da sam ja u braku i da ne ispunjavam bracne duznosti i zavete zbog odredjenih okolnosti,a da sam u brak usao sa iskrenom zeljom za tim. Ne mozes meni niti drugima suditi za nesto sto se moze mozda desiti u buducnosti,dok u brak ulazimo sa dobrom namerom. Dok se u takozvano prijateljstvo ne ulazi sa dobrom namerom....osim ako ti je dobro gledanje drugoga kao seksualni objekat koji ti moze posluziti za fizicko zadovoljstvo... Orthophill and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леонтјев Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Имаш рецимо ситуацију где двоје студирају, живе заједно и планирају да једног дана оснују породицу. Онда не спадају у ову тему јер овде се ради о вези која искључује породицу у будућности. Gordana . and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 ,,Постоји само једна урођена заблуда, а то је заблуда да ми постојимо зато да бисмо били срећни.'' - А. Шопенхауер Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Добро, али исто треба бити пажљив са људима... Не чупати, него заливати. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Грех је зато што је промашај смисла тог односа између две особе. Сваки однос има свој смисао и сврху - детета са родитељима, учитеља са ђаком, пријатеља са пријатељем, продавца са купцем, па ето и однос мушкарца и жене. A ko je taj autoritet koji će MENI ili bilo kome drugom da odredi šta je njegov lični smisao života? Ако купац неће да купи робу него само по цео дан у радњи испробава онда ту нешто није у реду. Или ако продавац неће да прода... Ту је нешто чудно. Исто тако и мушкарац и жена - ако неће да "купе" онда нема сврхе, промашено је. Ništa tu nije čudno jer mušterija je uvek u pravu. Dokle god se strane u dogovoru slažu,tu nema greha. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Јесте брате грех, али не лечи се свака болест ампутацијом... Некада се даје лек па излечење потраје неко време. А шта ако неко мисли да то није грех и не жели да се излечи? Питање је, наравно, реторичко, одговор знамо. Мени је једино занимљиво да се то назива слободом. Нема ту никакве слободе. Сви ми из свакодневног живота знамо шта је слобода. Овде међутим постоји само огроман скуп разних правила које мораш да испоштујеш или ти не гину вечне муке (налик на некакав уговор са много ставки). Све остало су покушаји теолошке пост-рационализације који на моменте вређају интелигенцију. Не осуђује те Бог на пакао, него самог себе осуђујеш. Није, него... Па ниси ти сам смислио сва та правила, шта сме и шта не сме. Нити те неко питао желиш ли да се родиш и да уђеш у све то (ово је већ екстрем, али такође једна велика чињеница). Грех није јуридички прекршај правила (не смеш ово, не смеш оно), него промашај циља, кажу нам теолози (нарочито ови такозвани новотарци). Није него... Па на крају сваки промашај циља испадне прекршај неког правила. Не постоји други пут до циља него да се следе правила, ма колико ти и многи то порицали и покушавали да преформулишете тако да звучи слободније. На крају се све сведе на то. Далеко ми доследније делују тврди православци - тако ти је како ти је и крај. Ова квази умекшавања су крајње сладуњава (у најмању руку), а често се издижу до нивоа лицемерја. Милан Б, -Владимир-, Gordana . and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 A ko je taj autoritet koji će MENI ili bilo kome drugom da odredi šta je njegov lični smisao života? Подразумевам да смо хришћани, онда нам је смисао живота да се усавршавамо и тежимо идеалу - Христовој личности. И ту није питање "да ли се друга страна сложила", већ - какав је твој однос према другој особи која је јединствена, непоновљива, драгоцена. Ако је гледаш као "потрошну робу" онда у ствари себе понижаваш, квариш... Могло би пуно да се каже о томе, ал` да не дужим. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 To sto ti pricas ovde o grehu je tvoja verzija greha,greh je predati se strastima,porivima...(ili kao sto Steva kaze,masiti smisao odnosa ljudi) . Ovo spada u tu kategoriju. To da se neko dogovorio nema veze sa sirom. Vrlo moguće da je tvoja verzija greha različita od moje verzije greha,Osim toga,ja nigde nisam pomenuo strast.Ako jesam pronađi gde sam pomenuo strast? Inače Ima veze.I te kako ima veze to što se neko dogovorio.Objasnio sam gore Ovde brkas sta sam hteo da kazem. Ja sam ti pokazao da je brak i veza iz koristi ista kao i to takozvano "prijateljstvo" jer se bazira na koristi. Dok ti sad pominjes kako vecina ljudi nije sposobna za brak. Ne mozes meni niti drugima suditi za nesto sto se moze mozda desiti u buducnosti,dok u brak ulazimo sa dobrom namerom. Dok se u takozvano prijateljstvo ne ulazi sa dobrom namerom....osim ako ti je dobro gledanje drugoga kao seksualni objekat koji ti moze posluziti za fizicko zadovoljstvo.. Ne brkam ništa.Ništa mi nisi pokazao,jer sam i sam rekao da je brak veza iz koristi,tj institucija. Recimo primera radi da sam ja u braku i da ne ispunjavam bracne duznosti i zavete zbog odredjenih okolnosti,a da sam u brak usao sa iskrenom zeljom za tim. Znači da si nesposoban za brak,da li ti ili tvoja parterka to je nebitno,ili da si u brak ušao lakomisleno i nezrelo.Kraj priče. Ne mozes meni niti drugima suditi za nesto sto se moze mozda desiti u buducnosti,dok u brak ulazimo sa dobrom namerom. Svako zna sa kakvom je namerom ušao u brak,hajde ne budimo najvni i nevešti Dok se u takozvano prijateljstvo ne ulazi sa dobrom namerom....osim ako ti je dobro gledanje drugoga kao seksualni objekat koji ti moze posluziti za fizicko zadovoljstvo Ko je taj ko će meni da kaže da ja u prijateljsvo sa devojkom,ili više njih od jednom,nisam ušao sa dobrom namerom?Možda ja i gledam svoju devojku ili prijateljicu sa popustom( ) čisto kao sex objekat,međutim ako ja njoj nisam dao nikakav povod da misli da imam bilo kakva osećanja ili perspektivu prema njoj ,i ona se svesno složi sa tim,tu nema greha tu nema manipulacije i stvar je čista. Fizičko zadovoljstvo imaš i sa ženom u braku,i šta sa tim? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 А шта ако неко мисли да то није грех и не жели да се излечи? Питање је, наравно, реторичко, одговор знамо. Мени је једино занимљиво да се то назива слободом. Нема ту никакве слободе. Сви ми из свакодневног живота знамо шта је слобода. Овде међутим постоји само огроман скуп разних правила које мораш да испоштујеш или ти не гину вечне муке (налик на некакав уговор са много ставки). Све остало су покушаји теолошке пост-рационализације који на моменте вређају интелигенцију. Не осуђује те Бог на пакао, него самог себе осуђујеш. Није, него... Па ниси ти сам смислио сва та правила, шта сме и шта не сме. Нити те неко питао желиш ли да се родиш и да уђеш у све то (ово је већ екстрем, али такође једна велика чињеница). Грех није јуридички прекршај правила (не смеш ово, не смеш оно), него промашај циља, кажу нам теолози (нарочито ови такозвани новотарци). Није него... Па на крају сваки промашај циља испадне прекршај неког правила. Не постоји други пут до циља него да се следе правила, ма колико ти и многи то порицали и покушавали да преформулишете тако да звучи слободније. На крају се све сведе на то. Далеко ми доследније делују тврди православци - тако ти је како ти је и крај. Ова квази умекшавања су крајње сладуњава (у најмању руку), а често се издижу до нивоа лицемерја. Опет те наљутила жена амиго... Не знам како звучи, али ја стварно тако размишљавам и баш ми се лепо слаже. Не видим уопште те проблеме које си описао. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Подразумевам да смо хришћани, онда нам је смисао живота да се усавршавамо и тежимо идеалу - Христовој личности. И ту није питање "да ли се друга страна сложила", већ - какав је твој однос према другој особи која је јединствена, непоновљива, драгоцена. Ако је гледаш као "потрошну робу" онда у ствари себе понижаваш, квариш... Могло би пуно да се каже о томе, ал` да не дужим. Jesmo,hrišćani smo,naravno,međutim Hrist nije imao ženu,pa sa te strane ne znam kako nam on može biti primer u tom smislu. Dok sa druge strane,stvar o sporazumu dvoje svesnih ljudi po pitanju određenih i konkretnih stvari u vezi korišćenja njihovih tela u gorenavedene sexualne svrhe je vrlo moralan čin koji ne vređa ni religiju ni ličnost ni pojedince. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука