obi-wan Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Gle ja sam dosta lupao glavu razmisljajuci o grehu bluda i dosao sam do sledeceg zakljucka: Tu racionalan odgovor neces naci,Cela prica se svodi na pominjanje poslanice Korincanima kako je telo hram Duha svetoga i kako bludnici nece naslediti carstvo nebesko.Iz toga ti je proizislo vise vekovno satanizovanje seksualnog odnosa,i to je jednostavno ucenje crkve,koje,kad bi promenili ne bi vise bili Pravoslavci. Znaci,seks je nesto prljavo (iako nije),steti telu (iako je naucno dokazano da je zdrav),tako je rekao apostol Pavle a za njim mnogi sveti oci i to je to. Kakvih li gluposti, Boze me prosti.. 1) Telesni odnos nije greh, nego je greh kad se zloupotrebi. 2) Vanbracni telesni odnos, koji nema za smer da se produzi u brak je zloupotreba dara Bozijeg. Cela prica se svodi na pominjanje poslanice Korincanima kako je telo hram Duha svetoga Ne pricaj... pa malo li je to, crni covece?! Sta sve necu da procitam ovde... Gordana . је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Zasto je telesni odnos u braku ok,a van njega se smatra bludom? Zato jer se u braku ostvaruje smisao telesnog odnosa, a van njega ne... kirios1 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Zato jer se u braku ostvaruje smisao telesnog odnosa, a van njega ne... Eto sa kakvim se znanjem dolazi na forum.. ..Znaci smisao telesnog odnosa je samo reprodukcija? "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Eto sa kakvim se znanjem dolazi na forum.. ..Znaci smisao telesnog odnosa je samo reprodukcija? Лак нам пријемни... Шалим се мало, није мастер Кеноби на то мислио. Нека сам разјасни, зна боље од мене. distancirana је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Obi wan: Vidis,ja sam u prethodnom postu napisao da nece naci r a c i o n a l a n odgovor,i ti mi takav odgovor takodje nisi dao. Telo je hram Duha svetoga,ok.Kazi mi,kako se to seksom skrnavi telo (koje je materija)? Dacu ti dva primera: 1.Koliko ljudi zna i oseca da je masturbacija greh,dok im to neko ne kaze ili dok ne procitaju neku pouku o satanizaciji masturbacije ili Pavlovu poslanicu da rukobludnici ne nasledjuju raj.Prvi ja nisam znao a zatim 30 tak mojih drugova koji to jos nisu procitali. 2.Mladi par,momak i devojka,zaljubljeni,uce zajedno,jedu,spavaju,putuju i tako svrate kod nekog duhovnika a on im kaze-deco,pa vi ste BLUDNICI.Oni mislili da prozivljavaju najlepsi deo svog zivota,kad ono pakleno stanje a nisu ni znali... I jps jedno moje zapazanje.Sta mislis da u ovo vreme apostol Pavle drzi poslanicu na primer Srbima,koliko bi ozbiljno shvatili ovaj deo o seksu? Hm... kirios1, Млађони and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Eto sa kakvim se znanjem dolazi na forum.. ..Znaci smisao telesnog odnosa je samo reprodukcija? Kakva reprodukcija, more. Cilj telesnih odnosa i braka uopste jeste da "dvoje jedno budu", nalik na Hrista i Crkvu. Brak je ikona samog spasenja, o tome veliki Pavle pise izuzetne reci na vise mesta. Citajte... kirios1 and Млађони је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Evo pesme o "gresnima" Malo je morbidna pa pazite... Плутон је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Јер нема Љубави. Са великим Љ. А Господ је Љубав. Све везе где је мотив задовољење сопствене потребе приоритет а не давање срозавају учеснике на корисника и извршиоца, предмет, нељудски је. Све приче како је добро и једној и другој страни падају у воду ако се има бар мало искрености. Онај који користи ће се пре или касније осетити празним и такво деловање бесмисленим и осетиће гађење према себи Онај који је коришћен заправо гаји наде и биће повређен као личност на дајдубљем нивоу. Не мора да значи да је у браку боље, али се бар обећа и посвети живот оном другом. Па шта Бог да. Zero, Саша од Москве and Леонтјев је реаговао/ла на ово 3 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Obi wan: Vidis,ja sam u prethodnom postu napisao da nece naci r a c i o n a l a n odgovor,i ti mi takav odgovor takodje nisi dao. Telo je hram Duha svetoga,ok.Kazi mi,kako se to seksom skrnavi telo (koje je materija)? Dacu ti dva primera: 1.Koliko ljudi zna i oseca da je masturbacija greh,dok im to neko ne kaze ili dok ne procitaju neku pouku o satanizaciji masturbacije ili Pavlovu poslanicu da rukobludnici ne nasledjuju raj.Prvi ja nisam znao a zatim 30 tak mojih drugova koji to jos nisu procitali. 2.Mladi par,momak i devojka,zaljubljeni,uce zajedno,jedu,spavaju,putuju i tako svrate kod nekog duhovnika a on im kaze-deco,pa vi ste BLUDNICI.Oni mislili da prozivljavaju najlepsi deo svog zivota,kad ono pakleno stanje a nisu ni znali... I jps jedno moje zapazanje.Sta mislis da u ovo vreme apostol Pavle drzi poslanicu na primer Srbima,koliko bi ozbiljno shvatili ovaj deo o seksu? Hm... 1) To sto neko ne zna da li je nesto greh (= promasaj) ne menja cinjenicu da to-i-to jeste greh. 2) Seksom se ne skrnavi telo, daleko bilo, nego vanbracnim seksom. Uoci razliku. 3) Ovo sa mladim parom je prilicno pateticno... sta sve mladi ne rade misleci da zive najlepsi deo zivota, pa ispadne nesto skroz naopako. A i oni koji zaista vole jedno drugo, nece mnogo da odugovlace sa brakom. To je prosto mnogo puta potvrdjeno iskustvo. 4) Mislis da su svi onda (kad je pisao) Pavla shvatili ozbiljno? Grdno se varas... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Kakva reprodukcija, more. Cilj telesnih odnosa i braka uopste jeste da "dvoje jedno budu", nalik na Hrista i Crkvu. Brak je ikona samog spasenja, o tome veliki Pavle pise izuzetne reci na vise mesta... Amin brate (: obi-wan је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Јер нема Љубави. Са великим Љ. А Господ је Љубав. Све везе где је мотив задовољење сопствене потребе приоритет а не давање срозавају учеснике на корисника и извршиоца, предмет, нељудски је. Све приче како је добро и једној и другој страни падају у воду ако се има бар мало искрености. Онај који користи ће се пре или касније осетити празним и такво деловање бесмисленим и осетиће гађење према себи Онај који је коришћен заправо гаји наде и биће повређен као личност на дајдубљем нивоу. Не мора да значи да је у браку боље, али се бар обећа и посвети живот оном другом. Па шта Бог да. Danas u vecini brakova nemas ljubavi.I u braku mnogi cesto osecaju ispraznim robovima seksualnih odnosa.Sa druge strane,sve je to stvar vaspitanja.Zene imaju izrazeniju grizu savesti jer jos vuku tradicionalno vaspitanje iz detinstva,znam muskarce koji se ni sa 60 godina ne smiruju i misle da je to pohvalno.Videcemo za 20,30 godina kada izrastu deca seksualne revolucije,kakav ce im biti odnos prema seksu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 31, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Zamolila bih vas da pazite na rečnik i da ne vulgarizujete temu...Tema je veoma aktuelna i nadam se da će mnoge mlade zanimati hrišćanski pogled na ovu vrstu odnosa koji je veoma specifičan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 1.Koliko ljudi zna i oseca da je masturbacija greh,dok im to neko ne kaze ili dok ne procitaju neku pouku o satanizaciji masturbacije ili Pavlovu poslanicu da rukobludnici ne nasledjuju raj.Prvi ja nisam znao a zatim 30 tak mojih drugova koji to jos nisu procitali. 2.Mladi par,momak i devojka,zaljubljeni,uce zajedno,jedu,spavaju,putuju i tako svrate kod nekog duhovnika a on im kaze-deco,pa vi ste BLUDNICI.Oni mislili da prozivljavaju najlepsi deo svog zivota,kad ono pakleno stanje a nisu ni znali... Све то треба правилно разумети, што опет код нас није баш обичај... 1. Не верујем да има некога ко као тинејџер није прошао кроз ту фазу у животу и ту нема ништа страшно. Павле тамо и не говори о тинејџерима, већ о маторцима код којих неке ствари прелазе у патологију. Највише ме боли кад данас неки неопрезан поп окупи клинце па им држи лекцију о "рукоблуду и страшном суду"... 2. Прави духовник ће такав млади пар охрабрити и усмерити да своју везу једног дана крунишу браком, а не набијати им на нос да су "блудници". То како си описао је једноставно почетак заједничког живота који треба охрабрити, а не почупати као коров. Блудници су они који живе расклашно, посебно опет маторци. Ћириличар, zuti car, Sara" and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 1.Koliko ljudi zna i oseca da je masturbacija greh,dok im to neko ne kaze ili dok ne procitaju neku pouku o satanizaciji masturbacije ili Pavlovu poslanicu da rukobludnici ne nasledjuju raj.Prvi ja nisam znao a zatim 30 tak mojih drugova koji to jos nisu procitali. Samo jedna mala napomena nevezana za temu: Pavle i generalno cela Biblija nigde ne govori o masturbaciji. Rec malakos (u mnozini malakoi) koja je u sinodskom prevodu pogresno prevedena kao rukobludnici nema veze sa time. Ona se odnosila valjda na isfeminizirane muskarce, te na one koji imaju pasivnu ulogu u homoseksualnim odnosima. Млађони, Grizzly Adams, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Zamolila bih vas da pazite na rečnik i da ne vulgarizujete temu...Tema je veoma aktuelna i nadam se da će mnoge mlade zanimati hrišćanski pogled na ovu vrstu odnosa koji je veoma specifičan. Nisam siguran da postoji "apsolutni" hriscanski pogled na temu... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука