Jump to content

Шта мислите о .....?

Guest Alefshin

Препоручена порука

Само да ви кажем - жене све опраштају, али за ово су немилосрдне... kriminalac

0110_hahaha "cud je zenska smijesna rabota"

ali desi se i da evoluiraju silom (ne)prilika, nadrljavsi od 'pravih muskaraca' (citaj baraba), pa pocnu da cijene vise dobrice iliti ...ovaj vec ne tako lijep naziv  Just_Cuz_19

Sto se ovdje mijenjaju teze. Znaci pravi muskarac treba da bude baraba ? Jel izraz Baraba ne potice od onog razbojnika iz Biblije koji je pusten umijesto Hrista ? Znaci takvi treba da bude uzor Hriscanskom Muskarcu ?

Znaci zamijena teza. A ove dobrice kako nazivas su u stvari losi.... sto ih nazivas onda dobricama ?

Stvarno ne razumijem.

Nee, baraba i mlakonja su antipodi a Pravi Muskarac orbitira valjda pri aritmetickoj sredini izmedju njih  prst ka dole.

Nisi u pravu i takvi pogled nije Hriscanski.

Подели на овим сајтовима

Само да ви кажем - жене све опраштају, али за ово су немилосрдне... confused1

0110_hahaha "cud je zenska smijesna rabota"

ali desi se i da evoluiraju silom (ne)prilika, nadrljavsi od 'pravih muskaraca' (citaj baraba), pa pocnu da cijene vise dobrice iliti ...ovaj vec ne tako lijep naziv  kriminalac

Sto se ovdje mijenjaju teze. Znaci pravi muskarac treba da bude baraba ? Jel izraz Baraba ne potice od onog razbojnika iz Biblije koji je pusten umijesto Hrista ? Znaci takvi treba da bude uzor Hriscanskom Muskarcu ?

Znaci zamijena teza. A ove dobrice kako nazivas su u stvari losi.... sto ih nazivas onda dobricama ?

Stvarno ne razumijem.

Nee, baraba i mlakonja su antipodi a Pravi Muskarac orbitira valjda pri aritmetickoj sredini izmedju njih  prst ka dole.

Nisi u pravu i takvi pogled nije Hriscanski.

Ma ovo je sala, sprdnja. Naslov je bio provokativan i odvukao raspravu skroz na drugu stranu od rijeci iz sv.Pisma. A mi dokoni, da ne kazem nesto teze, uhvatili se za to. Ne zamjeri - i ne osudjuj  Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Колико је хладнокрвност, као карактерна црта, блиско стању равнодушности?

нисам баш стручна, али то је скоро исто...страшно...ја се бојим таквих људи, они су као без разума...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

mislim da ocaj i sam zna da nije prirodan pa se ko svaka laza krije iza izopacene smirenosti

Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима.

Подели на овим сајтовима

mislim da ocaj i sam zna da nije prirodan pa se ko svaka laza krije iza izopacene smirenosti

Колико би онда термин равнодушност могао бити синоним за rezignaciju*?

______

*Rezignacija (iz latinskog re-signare, spustiti koplje i barjak na borbenim polju, predaja, povući svoj potpis) označava ljudski stav ili raspoloženje predaje iz osećaja beznađa.

Подели на овим сајтовима

"Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva." "Tada će kralj reći onima sebi zdesna: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'" "Tada će mu pravednici odgovoriti: 'Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?' A kralj će im odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'"

"Zatim će reći i onima slijeva: 'Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!'" "Tada će mu i oni odgovoriti: 'Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?' Tada će im on odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.'"(M5 25,31-46)

Oni zdesna nisu znali kada su činili dobro, jer su ga činili iz čiste ljubavi, bez interesa. Ovi drugi, gledajući sam tekst , nisu učinili nešto da bi otežali situaciju onima koji pate, ali ih je baš bilo briga - što će reći nisu bili zainteresovani, bili su ravnodušni, a što će opet reći, bez ljubavi. Isus ih ne šalje u pakao, oni su sami izabrali da idu tamo. Tako da je ravnodušnost, u stvari, jednaka mržnji.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ravnodusnost je istinsko stanje pakla u coveku, dosada bez dubine i oduska...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Колико је хладнокрвност, као карактерна црта, блиско стању равнодушности?

Mislim da je ravnodusnost ipak malo gora... iako je i hladnokrvnost pakao sama po sebi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva." "Tada će kralj reći onima sebi zdesna: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'" "Tada će mu pravednici odgovoriti: 'Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?' A kralj će im odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'"

"Zatim će reći i onima slijeva: 'Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!'" "Tada će mu i oni odgovoriti: 'Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?' Tada će im on odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.'"(M5 25,31-46)

Oni zdesna nisu znali kada su činili dobro, jer su ga činili iz čiste ljubavi, bez interesa. Ovi drugi, gledajući sam tekst , nisu učinili nešto da bi otežali situaciju onima koji pate, ali ih je baš bilo briga - što će reći nisu bili zainteresovani, bili su ravnodušni, a što će opet reći, bez ljubavi. Isus ih ne šalje u pakao, oni su sami izabrali da idu tamo. Tako da je ravnodušnost, u stvari, jednaka mržnji.

Мишљења сам да је љубав, као и мржња, интензивна или дубока емоција док би, рецимо, равнодушност била одсуство било какве емоције, тако да се она јако тешко може изједначити с мржњом.

Чак мислим и да супротност љубави није мржња, него равнодушност.

Постоји и изрека да "љубав и мржњу дели само један корак", тачније је тешко направити границу у тим снажним емоцијама што није случај у равнодушности, или безосећајности. Безосећајнос', равнодушнос', мањак емпатије... ми онако, константна.

Некако ми и исходи да је равнодушност грђа од мржње, што је вероватно била суштина Вашег закључка.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ravnodusnost ipak malo gora... iako je i hladnokrvnost pakao sama po sebi...

Некако ја нисам мишљења да је хладнокрвнос' пак'о сама по себи.

Због чега сте тог мишљења?

Ако смо уопште и мислили на исто, пошто под тим подразумевам стечену, или наслеђену ако хоћете, способност да се у деликатним ситуацијама остане прибран и рационалан.

Подели на овим сајтовима

Pa da, jer nema čoveka koji može sve da mrzi. Sa druge strane, jedna vrsta mržnje je pozitivna: mržnja zla, greha, nepravde. Onaj ko mrzi, uglavnom mrzi jednu osobu ili nekoliko, ali ravnodušan je prema svima ravnodušan, za razliku onoga koji mrzi, voli možda na svoj samoživi način jednu osobu ili nekoliko. U stvari, koren im je svima u samoživosti, o kojoj govori Jakov u svojoj poslanici. Okrenutost sebi, što savršeno ocrtava ljudski pad u Rasjkom vrtu, je pad u samoživost. Sotona je pao jer je smatrao da ON zaslužuje više. Ali na kraju se sve svodi na isto - i mržnja i ravnodušnost sprečavaju ulazak u Kraljevstvo, a samo ljubav vodi u njega, jer - kraljevstvo je zajedništvo. Mržnja i ravnodušnost traže samoću. E da, još jedan razlog zašto bi ravnodušnost bila i gora od mržnje. Mržnja se već sveti onome ko mrzi jer mržnja sama drugome ne nanosi štete. Možeš da mrziš koliko god hoćeš nekoga, ali ako ti nije u dosegu, ne možeš mu ništa, ali sebe izjedaš. Mržnja je uglavnom autogol, i ako nekome učiniš nažao, opet si sebi učinio još gore. U mržnji, se još nešto oseća, pa je duša sposobna i za suprotno. U ravnodušnosti, koja je sotonski hladna, duša je mrtva. Nije sposobna ni da voli ni da mrzi.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...