Jump to content

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

Оцени ову тему

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

• Искључиво по природи
    • Искључиво по благодати
    • Једнако по једном и другом

Препоручена порука

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

@kopitar

Можемо рећи да је душа бесмртна по благодати. Кажемо и за челик да је нерђајући, али не по природи, него по садржају хрома. Тако Божија благодат не дозвољава распадљивост душе.

To ti neće potvrditi ni jedan ozbiljan teolog.

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

@kopitar

У православљу је једино прихватљиво да је душа бесмртна по благодати. Није то само један израз, него је то засновано на догматском становишту и постоји прегршт тумачења о томе. Душа је изузетно специфична у теологији, али нико не доводи у питање њену нераспадљивост, само је важно сачувати основу тог гледишта.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@kopitar

Та деликатност је слична учењу о Филиоквеу. То учење само по себи није неправославно, тачно је да Свети Дух исходи од Оца кроз Сина, у неком јасном тумачењу могло би се навести и од Оца и Сина, са очувањем једноузрочности у Оцу, али то све ако се погура само тако без појашњења и јасноће, одмах уводи у проблеме разних злоупотреба и накарадних примењивања тог учења. Зато морамо пазити и не радити нешто нагло.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Milan Nikolic рече

@kopitar

Та деликатност је слична учењу о Филиоквеу. То учење само по себи није неправославно, тачно је да Свети Дух исходи од Оца кроз Сина, у неком јасном тумачењу могло би се навести и од Оца и Сина, са очувањем једноузрочности у Оцу, али то све ако се погура само тако без појашњења и јасноће, одмах уводи у проблеме разних злоупотреба и накарадних примењивања тог учења. Зато морамо пазити и не радити нешто нагло.

Filiokve je opasna jeres..zašto? ZAto  što kad Isus kaže Oče naš..čovek zaključi e on je i moj otac...a filiokva kaže...aha Sveti DUh proizilazi i iz mene..i eto ti prelesti... 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, sanja84 рече

Filiokve je opasna jeres..zašto? ZAto  što kad Isus kaže Oče naš..čovek zaključi e on je i moj otac...a filiokva kaže...aha Sveti DUh proizilazi i iz mene..i eto ti prelesti... 

"izgleda šašavo, ali deluje..."

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

@sanja84

Има тога. Људи су свашта помишљали о Духу Светоме.

Св.Григорије Богослов сведочио је колико међу самим теолозима његовог доба многи посматрају Светога Духа у ,,веома јадном положају''.

Међутим, важно је да теологија има своје доследности и да због неких неозбиљних тумачења не дозволи појављивање неке друге крајности.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Agnostik рече

Cak u bibliji ima te dve struje, nekad Isus deluje ko neki tradicijonalni Jevrej maltene farizejac, nekad ko platonista.

Чини ти се, испао би као нека подвојена личност, различити су то контексти и зато ти се чини као две струје.

Иначе, једно питањце недоумица за мене, рецимо неко је заинтересован за математику и хоће да научи нешто и да на крају то нешто и примени у животу, сад, да ли је исправно да сам проучава математику и да нешто дебело погреши и да то погрешно примени у животу и да направи себи проблем, или да се обрати наставницима и професорима како би му они објаснили математику и како би то онда могао да правилно примени и у животу.

Тако слично и за Библију, да ли је добро сам проучавати или се обратити наставницима библије који то могу да објасне како треба тј. светитељима и црквеном предању и догматици како би што правилније схватили Библију. Мислим не каже се ђабе да је наша вера и светоотачка и предањска.

Мислим ето рецимо како си закључио ово горе, сам или нешто си прочитао.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Колико знам има светитеља који пишу о бесмртности душе по благодати, има и светитеља који пишу и о бесмртности душе по природи, лично више нагињем овом другом концепту о природи бесмртности душе.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Bokisd рече

Чини ти се, испао би као нека подвојена личност, различити су то контексти и зато ти се чини као две струје.

Nema samo dve, sva cetri jevandjelja imaju svoju teologiju i nije to nista sta sam ja prvi primetio.

Sta se ovoga telo ili ne telo tice onda je to jasno, ta neoplatonska i jevrejska struja je od pocetka hrscanstva prisutna. 

пре 27 минута, Bokisd рече

Иначе, једно питањце недоумица за мене, рецимо неко је заинтересован за математику и хоће да научи нешто и да на крају то нешто и примени у животу, сад, да ли је исправно да сам проучава математику и да нешто дебело погреши и да то погрешно примени у животу и да направи себи проблем, или да се обрати наставницима и професорима како би му они објаснили математику и како би то онда могао да правилно примени и у животу.

Тако слично и за Библију, да ли је добро сам проучавати или се обратити наставницима библије који то могу да објасне како треба тј. светитељима и црквеном предању и догматици како би што правилније схватили Библију. Мислим не каже се ђабе да је наша вера и светоотачка и предањска.

Мислим ето рецимо како си закључио ово горе, сам или нешто си прочитао.

Prvo ja ne znam sto mislis da nisam pricao za teolozima i svestenicima i citao literaturu.

Drugo uporediti teologiju i matematiku je smesno. Pitas matematicara neko pitanje dobijes od svih matematicara isti odgovor. Pitas teologe ili svestenike onda dobijes toliko odgovora koliko si pitao teologa. Posebno u pravoslavlju. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Agnostik рече

Nema samo dve, sva cetri jevandjelja imaju svoju teologiju i nije to nista sta sam ja prvi primetio.

Па Маркион је баш био тешка грчка струја, он је рекао да нема брака, да морају сви који се крсте да буду у целибату и да јеврејско божанство није уопште Бог Отац, него најмоћнији од анђела, и да је Исус управо дошао да људе избави од робовања твари на које их је осудио Створитељ.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Milan Nikolic рече

@kopitar

Ispravno je reći koji izlazi od Oca i Sina jer  time ispovijedamo i zajedništvo odnosa jer Trojstvo sve čini skupa. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@kopitar

Нема проблема кад се не тумачи и не примењује на црквени живот и поредак погрешно. У историји Цркве је то учење пуно злоупотребљено. Није без разлога Православна Црква негирала таква погрешна тумачења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@kopitar

Разумеш ли ти да се може исповедити за Сина рођење од Оца и Духа Светога пре свих векова? Ако те то узнемири и помислиш да је погрешно, запитај се због чега би био разлог тога.

Ако се може правилно протумачити исхођење Светог Духа из Оца и Сина, онда се може правилно протумачити и рођење Сина из Оца и Духа Светога. Нема ни једног разлога да буде другачије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

@kopitar

Разумеш ли ти да се може исповедити за Сина рођење од Оца и Духа Светога пре свих векова? Ако те то узнемири и помислиш да је погрешно, запитај се због чега би био разлог тога.

Ако се може правилно протумачити исхођење Светог Духа из Оца и Сина, онда се може правилно протумачити и рођење Сина из Оца и Духа Светога. Нема ни једног разлога да буде другачије.

Valjda su od uvjek skupa i sve čine skupa nisam teolog pa ne znam.

Stojim iza onog što crkva kaže.

Подели на овим сајтовима

Preko 68 posto na ovome forumu su glasovali da je duša besmrtna isključivo po blagodati po meni odnosno po nauci KC ovo je neispravno. Besmrtna je isključivo po prirodi.

Što kaže vaše učiteljstvo o ovome?

Ako je ovo službeni stav PC to onda može imati posljedice i za teologiju a time i pastoral u smislu navještaja gdje dolazi do zbunjenosti.

Ako jezik vjere nije razumljiv onda je to znak da nešto ne štima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...