Jump to content

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

Оцени ову тему

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

• Искључиво по природи
    • Искључиво по благодати
    • Једнако по једном и другом

Препоручена порука

@Agnostik

Није лоше да се посвећујеш Богу, само немој веровати свакој причи. Наравно да има свачега, али ипак ,,пази да те ко не превари''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

@Agnostik

Вечне муке нису некаква казна него стање. На пример, нико тебе не кажњава ако осећаш пакао у нечијем присуству.

Pa bolje je coveka unistiti nego ga tim zagrljajem maltetirati do vecnosti. 

Ima dva ucenja o paklu i stanju. Ima taj juristikativni koji izgleda ko da si u logoru u ausvicu ili ima taj duhovna bolest. Bukvalno ne znam sta je gore i to ne za godinu ili dve ili hajde nekih 100 godina nego za vecnost, znas li koliko traje. Bez nade i bez senke. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

@Agnostik

Није лоше да се посвећујеш Богу, само немој веровати свакој причи. Наравно да има свачега, али ипак ,,пази да те ко не превари''.

Ja svakako mislim svojoj glavi ne plasi se. Doduse dolazim i do odgovora koji nisu bas kanonski, ali posto sam cito i bibliju, svete oce i pravoslavnu literaturu tek mi je jasno koliko malo nase je odradjeno dogmatski. 

A i nije ni cuo jer je i biblija vec kontradiktorna. Ali to je Makron vec znao, pa hteo samo Lukovo jevandjelje da uzme i to editirano, da bi bilo jasno.

Katolici imaju svoje ucenje i komisije, mi imamo vise pricu, svaki pop prica sta misli da je on u mislu. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, mirko1929 рече

Та модерна розе тумачења како је пакао божија љубав која пече проклетнике и сл. нема везе с мозгом (Бог не воли проклетнике, да их воли не би их учинио проклетницима, тако да напротив, Он их мрзи), нити с ониме што су црквени оци писали. Нпр. Тома Аквиски каже како је пакао буквално ђаволи боду људе с вилама, кувају људе у казанима итд. Е сад, то што је сад неприхватљиво за модерне сензибилитете је друга ствар.

Али кога брига шта каже Тома Аквински? Какав је то ауторитет у православљу?

Божија љубав према свакоме је заснована у самој основи природе створенога. Љубав Тројице је формирала творевину. Однос Тројице је одржавање творевине, наравно, помоћу Божијих логоса.

Уништавање онога што је Бог створио директно означава зло. Једноставно, Бог не жели бити негативац. Марак неко вапио за уништењем самога себе - у паклу -, то му се неће испунити.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Argumentativno se ovde vrti u krug. 

Ako je bog voljeni otac ako sinove i cerke neposluzne ostavi da maltene bez nade do same vecnosti nenormalno pate onda hajde.

To je definicija ljubavi za kojom cemo osvojiti mnogo ljude, misle ce da je bog sadista. 

Jehovini svedoci imaju vec misljenje o bogu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Али кога брига шта каже Тома Аквински? Какав је то ауторитет у православљу?

Божија љубав према свакоме је заснована у самој основи природе створенога. Љубав Тројице је формирала творевину. Однос Тројице је одржавање творевине, наравно, помоћу Божијих логоса.

Уништавање онога што је Бог створио директно означава зло. Једноставно, Бог не жели бити негативац. Марак неко вапио за уништењем самога себе - у паклу -, то му се неће испунити.

kopitar није православац

Какве то има везе с било чим? Бог неке воли, а неке мрзи. Оне које мрзи је предодредио за пропаст још пре њихова рођења. Или како би рекао апостол Павле, неке је глине грнчар формирао да буду племинити сасуди, а неке да буду ноша.

Бог мучи проклетнике ради своје славе. Будући да Бог не жели краја својој слави, Бог неће никада престати да мучи проклетнике.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Agnostik рече

Pa bolje je coveka unistiti nego ga tim zagrljajem maltetirati do vecnosti. 

Ima dva ucenja o paklu i stanju. Ima taj juristikativni koji izgleda ko da si u logoru u ausvicu ili ima taj duhovna bolest. Bukvalno ne znam sta je gore i to ne za godinu ili dve ili hajde nekih 100 godina nego za vecnost, znas li koliko traje. Bez nade i bez senke. 

Треба да размислиш шта би то значило да се уништи нечије биће. Само биће по себи је већ Божији загрљај. Зато је потпуна супротност Богу као Тројичној Љубави да се уништи нечије биће.

Разумем тај смисао да се скрате нечије муке. Али то је Божија ствар, да се нечије опредељење покаже као вечна одговорност према Богу и Његовој вољи да тај неко постоји. Неко у рају а неко у паклу, како ко изабере.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Agnostik рече

Ja svakako mislim svojoj glavi ne plasi se. Doduse dolazim i do odgovora koji nisu bas kanonski, ali posto sam cito i bibliju, svete oce i pravoslavnu literaturu tek mi je jasno koliko malo nase je odradjeno dogmatski.

A i nije ni cuo jer je i biblija vec kontradiktorna. Ali to je Makron vec znao, pa hteo samo Lukovo jevandjelje da uzme i to editirano, da bi bilo jasno.

Katolici imaju svoje ucenje i komisije, mi imamo vise pricu, svaki pop prica sta misli da je on u mislu. 

Догматско учење обухвата довољно тога егзистенцијалног за наше спасење. Питање је овде заправо колико смо ми вољни да следимо Бога, Духа Светога који у свему обитава, који даје знање и тумачење сваког учења.

Ако будемо испитивали ствари по нашему уму, тражили логику по нашему уму, нећемо разумети и открити Истину.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Agnostik рече

Argumentativno se ovde vrti u krug. 

Ako je bog voljeni otac ako sinove i cerke neposluzne ostavi da maltene bez nade do same vecnosti nenormalno pate onda hajde.

To je definicija ljubavi za kojom cemo osvojiti mnogo ljude, misle ce da je bog sadista. 

Jehovini svedoci imaju vec misljenje o bogu.

Život je ozbiljna stvar, ne bi trebao ni jedan čovjek da izabere pakao ali ta mogućnost postoji kao izraz njegove slobode i želje, on to odlučuje u punoj svijesti i sve mu je jasno i to da traje vječno itd. Po nekim teolozima vidi H.U.V. Baltazar imamo se pravo nadati da je pakao prazan ali ne možemo reći da ne postoji kao izbor. Život vječni započinje još na ovom svijetu i već tu izabiremo ili ljubav, odnos i komunikaciju zajedništvo ili sebično zatvaranje.

Naše izabor u trenutku smrti će biti ono što smo živjeli, naravno sve će se uzeti u obzir bolest nemogućnosti itd. sve će se to otkloniti i onda u punoj svijesti i značenju toga čina čovjek će izabrati....sve druge opcije reinkarnacija i sl. je bjeg od ozbiljnosti života.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, kopitar рече

Život je ozbiljna stvar, ne bi trebao ni jedan čovjek da izabere pakao ali ta mogućnost postoji kao izraz njegove slobode i želje, on to odlučuje u punoj svijesti i sve mu je jasno i to da traje vječno itd. Po nekim teolozima vidi H.U.V. Baltazar imamo se pravo nadati da je pakao prazan ali ne možemo reći da ne postoji kao izbor. Život vječni započinje još na ovom svijetu i već tu izabiremo ili ljubav, odnos i komunikaciju zajedništvo ili sebično zatvaranje.

Naše izabor u trenutku smrti će biti ono što smo živjeli, naravno sve će se uzeti u obzir bolest nemogućnosti itd. sve će se to otkloniti i onda u punoj svijesti i značenju toga čina čovjek će izabrati....sve druge opcije reinkarnacija i sl. je bjeg od ozbiljnosti života.

Ja ne tvrdim da pakla nema, samo da vecna kazna iz nekog moralnog stava nema smisla. 

Za ostalom se mogu sloziti.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Agnostik рече

Али како не схваташ да је Бог створио твар из љубави? Бог воли људе као своју децу.

Би ли ти могао да погубиш своје дете да оно западне у мржњу према свему, према сопственом животу и да се осећа као у паклу?

Разумем да је теби проблем у вечности. Не разумем ни ја како ће то трајати вечно. Али Бог је тако рекао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, mirko1929 рече

Какве то има везе с било чим? Бог неке воли, а неке мрзи. Оне које мрзи је предодредио за пропаст још пре њихова рођења. Или како би рекао апостол Павле, неке је глине грнчар формирао да буду племинити сасуди, а неке да буду ноша.

Бог мучи проклетнике ради своје славе. Будући да Бог не жели краја својој слави, Бог неће никада престати да мучи проклетнике.

Признајем да си ме насмејао. Али ти плитко посматраш ствари. Бог је дао толико огромно мноштво могућности, да свако има прилику да на крају буде на једној или другој страни.

Једноставно сада ниси ни свестан колико је ништавна препрека која те дели од откривења Истине и задобијања свега Божанског. Само кад би схватио да не постојиш ти као сам по себи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Milan Nikolic рече

Али како не схваташ да је Бог створио твар из љубави? Бог воли људе као своју децу.

Би ли ти могао да погубиш своје дете да оно западне у мржњу према свему, према сопственом животу и да се осећа као у паклу?

Разумем да је теби проблем у вечности. Не разумем ни ја како ће то трајати вечно. Али Бог је тако рекао.

Pa to sam doziveo i jedino sta je mene spasilo je to sto sam imao nadu da cu ozdraviti, a i nisam mogao da zamislim kako ce majka ziveti bez mene, a i moje roditelje (posto je otac proso kroz slicno i izcupao). Nepostojanje bi milion puta vise izabrao nego taj osecaj.

U paklu je stanje vecno i to je meni definicije katastrofe, jer sam citao istocne oce i oni stvarno vecinski smatraju to duhovnim oboljenjem. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Признајем да си ме насмејао. Али ти плитко посматраш ствари. Бог је дао толико огромно мноштво могућности, да свако има прилику да на крају буде на једној или другој страни.

Једноставно сада ниси ни свестан колико је ништавна препрека која те дели од откривења Истине и задобијања свега Божанског. Само кад би схватио да не постојиш ти као сам по себи.

Библија јасно каже да је Бог једне предодредио за част, а друге за пропаст. Буквално огромна већина човечанства никада није ни имала прилике, нити ће, да се спасе. Сви они силни људи који су живели и живе ван хришћанског света нпр.

Ништа не постоји само по себи.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...