Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

On 2. 3. 2013. at 20:31, Жељко Билбија рече

Ovo je pogresno. Prevara se ne "desi". Ona se planira, dogovara, smislja se laz. Organizuju se susreti, planiraju lazi, smisljaju izgovori ... ovo je citav proces, nije to "desilo se" ... Moze i da se desi prevra, negde , neko drustvo, popije se malo vise i "desi se" ... To bi i moglo da se prebrodi ...

Може да се деси једном.

Остале није "десило се"

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 20:49, obi-wan рече

To se cini kao lako, ali nije. Osim toga, covek duboke vere naci ce snage da oprosti i da i dalje voli onog koji je cak i smisljeno prevario.

Jer, ako samo ono prvo mozemo kakva nam je hvala, "zar ne cine tako i neznabosci"?

Nekako smo zivu veru sveli na deklamaciju, pricu.

A ziva dela koja bi trebala da je prate su nam skoro potpuno strana. Govorim i u svoje ime, naravno...

Ја не бих могао да престанем да волим, али не бих могао више ни да живим заједно...

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 20:26, Жељко рече

Занимљиво је са психолошког становишта да већина оних који овде учествују постављају ситуацију у смислу "Ако ме превари, ја бих ово оно"...мало ко је говорио шта би он/она ако му се деси да превари ...

šta bi ti?

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 21:09, Жељко Билбија рече

Dete nije krivo. Posmatraj to kao da je usvojeno .

A kako bi detetu objasnio - mama i ja smo se razveli zbog ...?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:00, Дејан Бићанић рече

Поставља се питање шта је прељуба?

Да ли је прељуба ако муж запостави жену, па она нема други избор, већ да нађе нешто са стране...

Отац Јустин сависки има неке мало друштвено неприхватљива схватања прељубе.

Па то и није брак... мислим то није одговор на ово питање из наслова...

ту је већ тај муж ''прељубник'' т.ј престао је бити Муж..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 20:37, Жељко Билбија рече

Prevara je po meni duboko nemoralna. Ne zbog samog sexa, sto kaze u jednom filmu, neko zezanje, dva prijatelja i jedan spavao sa devojkom ovog drugoga, kaze, pa samo smo se dirali genitalijama ... nije to tako strasno ...

Prevara je nemoralna jer tu mora da se laze, smislja laz i gomila stvari pride... sam sex je tu najmanji problem.

Мало сутра.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 21:57, Иван ♪♫ рече

ono što si napisao

Имао сам прилику али нисам конкретизовао. Просто је то ствар дисциплине и самоконтроле и осећања које имаш. Човек углавном превару чини кад нема осећања или их има али у му кући није све како треба ( односи су лоши, затегнути, тешки , туробни) .

Жене то раде из освете , мушкарци да да би се доказали. Мада није ово правило тако статистика показује. Хришани то не раде.

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 21:56, Walter рече

Па то и није брак... мислим то није одговор на ово питање из наслова...

ту је већ тај муж ''прељубник'' т.ј престао је бити Муж..

Znači preljuba je samo uslučaju ako jedna strana daje celog sebe u braku a druga strana izvrši prevaru?

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 22:06, Жељко рече

Имао сам прилику али нисам конкретизовао. Просто је то ствар дисциплине и самоконтроле и осећања које имаш. Човек углавном превару чини кад нема осећања или их има али у му кући није све како треба ( односи су лоши, затегнути, тешки , туробни) .

Жене то раде из освете , мушкарци да да би се доказали. Мада није ово правило тако статистика показује. Хришани то не раде.

ma prosto prorade nagoni, i baš kao što si rekao ako čovek nema disciplinu i ne čuva i ne nadzire svoje misli onda se desi...

Подели на овим сајтовима

I mi izgradjujemo svoj odnos s Bogom,ličnosni odnos,a često padamo,udaljujemo se od njega,druge stvari su nam privlačnije...a on nas uvek čeka i prašta nam.

Kao Hrišćani smo pozvani na Bogolikost..tako da onda ne znam da li treba ili ne treba oprostiti preljubu...

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 22:11, Дејан Бићанић рече

Znači preljuba je samo uslučaju ako jedna strana daje celog sebe u braku a druga strana izvrši prevaru?

Ту већ нефукционише брак.

Но ипак друга страна правно гледано је извршила превару.

Исто ти је рецимо ако људи гладују па неко од њих почне да краде. Дакле повод може бити тешка ситуација, али за сваку тешку ситуацију у браку потребно је двоје.

Пре свега то двоје су се нашли једно друго а затим почели живети заједно, није данас као пре 100 година да људи живе у уговореним браковима, значи њихова је слободна воља била да уђу у тај брак. Обоје треба да се труде и да га сачувају.

Наравно дешава се и да једно више није заинтересовано ни за оног другог ни за брак. То може бити тренутна криза, а може постати и трајно стање.

И сад ако је тренутна криза , зашто солити рану - преваром ? 

Ако је трајно стање опет хришћански је трпети колико се може.

Некад се не може.

Но није хришћански ставити нагон изнад брака, изнад вере и изнад свега па ићи негде са стране се јашити.

А ми смо ипак на хришћанском форуму па у том смислу и причамо.

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 20:22, Жељко Билбија рече

A sada imas situaciju da jednostavno ohladni ljubav izmedju dvoje, zanemarujes zenu ( ili muza ) ne poklanjas mu paznju, ne pazis ga ....ili nju ... i prevara je posledica toga ili takvog odnosa ... sta tu covek oprasta ili kome? 

Ако се воле љубав неће охладнети.

Ако се не воле зашто би их се тицала превара?

Може да их се тиче али то је онда его.

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 22:16, Дејан Бићанић рече

I mi izgradjujemo svoj odnos s Bogom,ličnosni odnos,a često padamo,udaljujemo se od njega,druge stvari su nam privlačnije...a on nas uvek čeka i prašta nam.

Kao Hrišćani smo pozvani na Bogolikost..tako da onda ne znam da li treba ili ne treba oprostiti preljubu...

Опростити у сваком случају треба.

Али није паметно ако процениш да не можеш остати у таквом браку, јер може бити гадне штете по обоје.

Друга ствар опет говорим није исти однос према Богу и према човеку.

Лако опростити прељубу , лако може значити да ниси ни имао љубави. Тешко опростити прељубу или не опростити значи да си егоистичан и посесиван.

А Хришћанство је увек негде између, тј. изнад.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...