Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

то што опрашташ нема никакве везе са оним другим....има везе са тобоом,....теби помаже......

mene to ne opterecuje....niti pamtim to nesto.....na uvrede odgovorim i teram dalje..ne vracam se nazad....

Подели на овим сајтовима

Evo nađoh jednu lepu misao juče, pa rekoh da podelim :)

"Moj znak prepoznavanja su ljudi. Još uvijek ne prepoznajem imena. Prepoznajem samo ljude i neljude. Optimist sam utoliko jer vjerujem da se i od neljudi mogu stvarati ljudi, a da bi se to postiglo treba praštati i onima koji znaju što čine, praštati sve dotle dok sami pred sobom ne pognu glavu. Lako je riječima donositi vatru, buditi njima mržnju i zavist – riječima treba donositi mir. Takve su riječi slične svjetlosti."   (Enes Kišević)

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Опраштање гријехова за опраштање увриједа (Псалам 33)

hristos-sinajski.jpg Господ би овако рекао свакој души: “Опрости сагријешења брату твоме и Ја ћу опростити теби гријехе твоје. Ти опрашташ мале погрешке, тек понеки грош, или динар – два, а Ја ти дарујем хиљаде таланата. Ти само опрашташ, и ништа не дајеш на дар, а Ја ти гријехе опраштам, и дарујем исцјељење и Царство.” И дар твој примићу тада, када се помириш са оним ко има непријатељство према теби. Када не будеш имао никаквог непријатељства, када те сунце на заласку не затекне у гњеву твоме, када са свима, у себи будеш имао мир и љубав, – тада ће и молитва твоја бити благопријатна, и принос твој благоугодан, и дом твој благословен, ти сам блажен. А ако се не помириш са братом својим, како ћеш онда од Мене просити опроштај. Ја, владика твој, заповједам ти, а ти не слушаш; како се ти слуга усуђујеш да Ми принесеш молитву, или жртву, или првине, гајећи према некоме непријатељство? – Као што ти одвраћаш лице од брата свога, тако и Ја одвраћам очи Моје од молитве твоје и дара твог.

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Kako mislis to da mu se svetim?U stanju sam adekvatno da mu odgovorim....ako na to mislis pod ,,osvetom,,.....

Ne mislim na to da mu adekvatno odgovoris vec na to da dusha koja ne oprasta ponekad nadje izgovor za neko zlo koje napravis.

Prastaj zbog sebe ali ne zaboravljaj tako ces izbeci u startu neprijatnosti.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne mislim na to da mu adekvatno odgovoris vec na to da dusha koja ne oprasta ponekad nadje izgovor za neko zlo koje napravis.

Prastaj zbog sebe ali ne zaboravljaj tako ces izbeci u startu neprijatnosti.

Ne prastam ja ni sebi...pokajanje je ulaznica za oprost...ni sam Bog mi nece nista oprostiti ako se ne pokajem.....ako ne budem svestan koliko sam gresan....

Подели на овим сајтовима

Ne prastam ja ni sebi...pokajanje je ulaznica za oprost...ni sam Bog mi nece nista oprostiti ako se ne pokajem.....ako ne budem svestan koliko sam gresan....

I ja mislim da je pokajanje vrlo vazno ali se uvek setim Hristovih reci na Krstu: Oce oprosti im ne znaju sta cine.

Primer je recimo i sv.Stefan kojeg su kamenovali a on je trazio od Boga da im to ne upise kao greh.

Подели на овим сајтовима

Ih, prijatelju, ne mogu da ti opišem koliko sam se pronašao u ovim rečima... Mislim, i meni je teško da sebi oprostim, posebno kada nešto loše učinim drugome, ili pak sagrešim sebi, jer znam da na kraju sve što činimo, činimo Bogu, a ne samo ljudima. Ali, isto tako mislim da ono "ako ne praštamo drugima, neće ni nama Bog" važi i za nas same. Ima ona: "Човек је тај који себи не опрашта, а не Бог, и то опет због гордости."

Da, mora i postojati svest o grešnosti, ali zašto bi gajili tu svest bez spremnosti da oprostimo i nade da nama neko takođe oprosti, ukolliko mu što nažao učinimo? Biti spreman na praštanje, sebi i drugima, je po meni izlaz iz gordosti :)

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Uvrede osoba koje nemaju poseban značaj u mom životu ne dodiruju me.Nema razloga da reagujem na njih jer znam ko sam i šta sam, ali kad krenu na tebe draga bića...e to zna da zaboli.

Godinama sam učila da ne treba bit revanšista. Prihvati se uvreda kao slabost onoga ko ti je nanosi i , kako bi reklo meni najdraže biće, prigrli je kao dar ili najboljeg prijatelja, i neka je tu J  (mudro stvorenje). To kad savladam, ja sam napravla pomak u mom životu.

Zbog čega oprostim onima koji mi pokušaju uvredom nanijeti bol?

Jednostavno...ko sam ja da im sudim. Ima ko će, ja ne trebam.

Ako moja reakcija ne može pomoći, jednostavno pređem preko rečenog, čak se trudim da ne osjete moj pogled žaljenja koji slijedi nakon svega.

Opet, da bih bila dovoljno iskrena, oprostim, ali i zapamtim...sve to dođe kao lekcija koju ne treba da zaboravim J

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ih, prijatelju, ne mogu da ti opišem koliko sam se pronašao u ovim rečima... Mislim, i meni je teško da sebi oprostim, posebno kada nešto loše učinim drugome, ili pak sagrešim sebi, jer znam da na kraju sve što činimo, činimo Bogu, a ne samo ljudima. Ali, isto tako mislim da ono "ako ne praštamo drugima, neće ni nama Bog" važi i za nas same. Ima ona: "Човек је тај који себи не опрашта, а не Бог, и то опет због гордости."

Da, mora i postojati svest o grešnosti, ali zašto bi gajili tu svest bez spremnosti da oprostimo i nade da nama neko takođe oprosti, ukolliko mu što nažao učinimo? Biti spreman na praštanje, sebi i drugima, je po meni izlaz iz gordosti :)

Nema gordositi u pokajanju.....pokajanje jeste zapravo preumljenje....promena pogleda na svet.....svest o sopstvenoj nistavnosti....u odnosu na Boga....ne sudi jer ima ko ce suditi....ali tesko je to izuzetno tesko......

Подели на овим сајтовима

I ja mislim da je pokajanje vrlo vazno ali se uvek setim Hristovih reci na Krstu: Oce oprosti im ne znaju sta cine.

Primer je recimo i sv.Stefan kojeg su kamenovali a on je trazio od Boga da im to ne upise kao greh.

Primer je sam Hrist.....natprirodna ,bozanska ljubav,bezuslovna ljubav.....gde ne postoji ja ....postoje samo zraci ljubavi svestlosti i topolote poput sunca..koje obasjava sve bez obzira kakvi su...samo daje nista ne trazi.....ali kao sto rekoh .....djavolski tesko ......

Подели на овим сајтовима

Primer je sam Hrist.....natprirodna ,bozanska ljubav,bezuslovna ljubav.....gde ne postoji ja ....postoje samo zraci ljubavi svestlosti i topolote poput sunca..koje obasjava sve bez obzira kakvi su...samo daje nista ne trazi.....ali kao sto rekoh .....djavolski tesko ......

Kako je to jedno hrabro i prelepo stanje podrediti se Sili Ljubavi prirode i svega stvorenog.

Osecaj je kao da hodas barem malo malo iznad zemlje ali je dobro ponekad podsetiti se kakvi smo bili dok smo se betonirali zemljom,plotoveima i strastima...

Подели на овим сајтовима

Nema gordositi u pokajanju.....pokajanje jeste zapravo preumljenje....promena pogleda na svet.....svest o sopstvenoj nistavnosti....u odnosu na Boga....ne sudi jer ima ko ce suditi....ali tesko je to izuzetno tesko......

Čini mi se da me nisi shvatio. U pravu si za pokajanje, ali ja sam mislio da je gordost kada čovek nije spreman da oprosti, sebi i drugima. A takvi smo svi mi ponekad...

(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Jesmo mi pravoslavci ali mislim da je ovo jako lepo receno, bez obzira sto je neko iz druge religije u pitanju.

buddha-on-anger-292650_359837810734387_9

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Jesmo mi pravoslavci ali mislim da je ovo jako lepo receno, bez obzira sto je neko iz druge religije u pitanju.

слажем се..... :))

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...