Jump to content

Наш нобеловац - Иво Андрић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Naposletku, sve cim se ovaj nas zivot kazuje - misli, napori,
pogledi, osmesi, reci, uzdasi - sve to tezi ka drugoj obali, kojoj
se upravlja kao cilju, i na svakoj tek dobiva svoj pravi smisao.
Sve to ima nesto da savlada i premosti: nered, smrt ili nesmisao.
Jer, sve je prelaz, most ciji se krajevi gube u beskonacnosti, a
prema kom su svi zemni mostovi samo decje igracke, bledi simboli.
A SVA JE NASA NADA S ONE STRANE.

Dok je covek plen svojih strasti, rob cula i igracka maste, dotle su i svaka tajna muka i gorcina razumljive i lakse, jer su zasluzene, kao prirodno nalicje nedostojna zivota. Ali kad se i docnije, kao gospodar svoje sebicnosti, sav predan radu, ziveci za druge, uvidi da je ta ista gorcina na kraju svakog puta, onda zaista covek ne zna sta da misli i nema cemu da se nada. Ostaje, ponekad, svetla nada, ne trajnija od bleska munje, da sve ovo nije prava stvarnost. Misao b__ da cemo se probuditi, jecajuci.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Mnogo samuješ i dugo ćutiš, sine moj, zatravljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, duboko spuštene vjeđe i glas kao škripa tamničkih vrata. Iziđi u ljetnji dan, sine moj!

- Šta si vidio u ljetnji dan, sine moj?

Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vječno, a čovjek slab i kratkovjek.

- Šta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?

Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vječna.

- Šta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?

Vidio sam da je ovaj život stvar mučna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesreće, da živjeti znači slagati varku na varku.

- Hoćeš da usniš, sine moj?

Ne, oče, idem, idem da živim

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Spas - Ivo Andrić

Devet je stotina sutona želelo jednu radost,

Dok sam živeo

Zaboravljen, napušten, prezren,

Gažen ko most nad vodom.

Tek jednog večera
Kroz blesak poslednjeg zraka
Mlada meseca, sokova i voda,
Ugleda duh zanesen
Kako večernji oblak dobiva oblik i svest,
Kako se ogromno nebo otvara i sjajem
Neslućenim 
Oduzima jednom zauvek nesrećan dah.
A Spas, kome se gonjena zver kao i čovek nada,
Govori svetlošću, neprolaznom harmonijom:
Da niko nije zaboravljen i sam.

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва

Боже, не допусти да срце наше остане празно, него дај, пошто од Твоје воље све зависи, да увијек желимо и да се надамо и да то што желимо буде добро и стварно и да наша нада не буде испразна.
Дај да предмет наших жеља буде виши и љепши од нашег живота и да се доброј нади никад не изневјеримо због кратких и варљивих остварења која заклањају видик и лажно обећавају одмор.
Дај нам прав пут, са пролазним посртањима, а са миром и славом на крају.
И дај нам мудрости и храбрости, кад нам дајеш искушења.
И ма куда ишли и лутали, не дај да на крају останемо изван Твоје милости јер то сваке секунде, на сваком мјесту, сваким дјелићем бића требамо.
Иво Андрић

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Снежо,ако чујеш Дуњу упути је на овај топик... ;)

10925480_10206219100104807_5106275665994

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Jedan novembar

Studen. Duboka noć.

Zdaleka prozori kuća svetle.
Svetlost se stazama toči
Ko mnogo tihih sreća
Vezenih na platnu noći.

Vidim kako je dobro
Imati noćas svoj kut,
Sporo i bez svrhe idem,
Gola mi stabla beleže put.
O dobri ljudi, gorko je meni
Kad blješte oči vaših sreća
Na moje mrtvo polje,
Pa ipak sumnjam i ne znam ni noćas
Ni šta je dobro, ni šta je bolje.

Sam svojim dahom grejem smrzle ruke
I slušam kako vreme neumorno
Okreće točak, večno i sumorno,
Svetlost i tamu hiteć da sjedini,
I pređe pokrov, velik i jedini,
Za moju sumnju i za vašu veru,
Za vašu sreću, kao i za moj bol.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Žene, ja ne znam kome ste vi bile blaga kiša jutarnja, ali u naš život ulazite kao pljusci nošeni vihorima. Preko vaših bijelih tjelesa pjeni se bučno život naš, zaustavlja se u virove i pada strmoglavce.

Tu mudrost nije lijek, ni starost ne pomaže, i kad sve umukne, vaš je glas još u bilu krvi moje. S čegase mudračeve oči mute i svetačke usne blijede?
  Ženo, što ne možemo da te jasno vidimo kao pračovjek ženku na suncu, nego si postala strašna vizija i otrov krvi naše, pa bježimo pred tobom, i dok mislimo da si daleko, ti bdiješ u našim mislima, i dok hoćemo da te u radu zaboravimo - gle! - na svim našim djelima tanke vijugaju linije, tragovi tvojih nevidljivih prsta.
  Šta znači talasava linija vašeg tijela? I ta nijema, bijela, raspjevana ljepota koju nemirno lovimo kao djeca leptira, a ona nam, naizmjenice, ili zadaje bol ili se pretvara u gorčinu?
  Žene, u očima vašim sja ulomak jednog ljepšeg neba koje je sjalo nad srećnijim stvorovima no što smo mi i za neke strahovite kataklizme prslo u parčad.

Ex Ponto

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Budite radosni kad god vam se za to pruza mogucnost i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci ciste radosti vrijede i znace vise nego citavi dani i mjeseci naseg zivota provedeni u mutnoj igri nasih sitnih i krupnih strasti i prohtjeva........ a minut ciste radosti ostaje u nama zauvijek, kao sjaj koji nista ne moze zamraciti.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Žaliti se na život? Zašto? Žaliti se sada kad nije više ni lijep ni lak, a doskora, dok je to još bio, žudno i žedno smo primali sve što nam je pružao.To ne bi bilo pravo ni pristojno.To bi značilo ogriješiti se o pravila igre koju smo prihvatili i priznali. Sve što se od nas sada traži to je da sa strpljenjem, hrabrošću i nešto dostojanstva izdržimo i podnesemo drugi,teži i tamniji dio te igre, pošto smo lakomo iskoristili onaj prvi, svijetli i laki njen dio..."

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Земља је тврда, небо високо, а професори уче да је живот зло, али нека живи живот, јер има још радости за човека. Има радоси: трчати бос по росној трави, слушати прву виолину у оркестру, пливати у зеленкастој реци, гледати стари бакрорез; има радости од зрака и сунца и облака, од жена, од ствари, од књига, од мисли својих и туђих.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

* Uvek kriv i svima duzan. Celog zivota me prati to mucno osecanje i nagoni me na ustupke i zavodi na postupke koji samo prosiruj broj mojih krivica i uvecavaju moje dugove.

* Mnogi nasi ljudi nose u sebi nasledjen kompleks odmetnika i stradalnika, covek akome je ucinjeno krivo, koga progone na pravdi Boga zli neprijatelji pravde i postenja. On se svidja sebi u toj ulozi i spreman je zaista da se zrvtvuje za nju, i odrice se mnogo mnogo cega.

* Kad god sam i gde god sam naisao na ljude koji su pokazivali suvise razvijenu brigu za nacionalni ponos i opsti interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu, kratkovidu sebicnost.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Takav je život da čovek često mora da se stidi onoga što je najlepše u njemu i da upravo to skriva od sveta, pa i od onih koji su mu najbliži.

Kad bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja svetom, umrli bi od straha.

Dok god ima mraka, ima i svanuća!

Samo aktivni ljudi i njihova borbenost i bezobzirnost pokreću život napred, ali ga samo pasivni ljudi i njihova strpljivost i dobrota održavaju i čine mogućim i podnošljivim.

Toliko je živa kod slabog čoveka potreba da se vara i tako neograničena mogućnost da bude prevaren.

Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina.

Šta vredi imati mnogo i biti nešto, kad čovek ne može da se oslobodi straha od sirotinje, ni niskosti u mislima, ni grubosti u rečima, ni nesigurnosti u postupcima, kad gorka i neumitna a nevidljiva beda prati čoveka u stopu, a taj lepši, bolji i mirniji život izmiče se kao varljivo priviđenje.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...