Jump to content

Papa Franja: Bog će spasiti i ateiste koji čine dobro

Оцени ову тему

Препоручена порука

a sta ti propovedas.Hrista vaskrsloga ili biti dobar covek?Cime se spasavamo nasom dobrotom ili miloscu Bozijom? 

Svakako Hrista, a biti dobar čovek nije odvojeno od toga. Za drugi deo, molim te, ako imaš živaca pogledaj jedan od predhodnih mojih postova gde sam napisao o tome. Da se ne ponavljam.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Iskreno da ti kazem nemam pojma....Ako je Bog Bog..on moze da radi sta hoce....

Хе. Ни ово што сам ти написао није од мог личног поимања него из Новог Савеза Господњег.

Наравно да Бог може шта хоће. Није у томе ствар, него у односу и Љубави са Господом. Некада и ти чиниш нешто што одговара екологији, животињама, рекама, биљкама... а да тога ниси свестан. Исто тако и нехришћани чине огодност Господу.

Иначе... како ће се животиње и наши љубимци наћи у Царству ;)

Подели на овим сајтовима

не знам ко ће се спасити, јер то није у нашој моћи, па самим тим ни у нашој спознаји, него само у Божјој милости. а молим се и надам да ће се спасти сви. наша и било чија дела (без обзира колико велика и света) нису довољна, она су само пут да се приближимо Христу, да му узратимо љубав за љубав.. ништа друго.

Јер смо се коначно разумели ? :) 

Подели на овим сајтовима

Nisam siguran, ali mislim da ateista ne moze sluziti Bogu jer ne postuje prvu i najvecu zapovijest. U suprotnom, to vodi relativizaciji Hristosa i Crkve, i univerzalizmu - svi ce se spasiti.

Mnogima od ateista može parafrazirano biti upućena pastoralna beseda Sv. ap. Pavla Atinjanima,

da mi hrišćani propovedamo Boga kome i oni neznajući služe,

i u tom smislu vidim ove reči pape Franciska (Franje) upućene ateistima.

Takvom rečju i očinskom brigom moguće ih je privesti i samoj spoznaji Tačke koja vodi u život večni.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Spasenja izvan Crkve mora biti, ako nema spasenja izvan Crkve, onda nema ni Boga koji spasava.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Spasenja van Crkve (tj. van sjedinjenja sa Hristom) nema, i to niko ne osporava.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Spasenja izvan Crkve mora biti, ako nema spasenja izvan Crkve, onda nema ni Boga koji spasava.

Хмммммммм. Трудим се да то гледам мало другачије. Ако је Црква зајдница верних са Господом, тада требамо прво увидети ко су ти верни. Не знам да ли си читао моје постове на овој теми  Ако јеси одговори ми, а ако ниси појасни мало шта си хтео тиме да кажеш.

Без Христа Исуса нема спасења за никога. Али, питње је како Он спасава. Да ли све на исти начин и по истим критеријумима, или поједине на другачији начин. Мислим да је у питању ово друго и то сам потврдио речима самога Писма.

Подели на овим сајтовима

разумемо се ми од самог почетка.   што се тиче ове дискусије, православни поимају спасење као милост/дар Божји, а римокатолици као награду или плату. у том смислу и папине речи да ће се спасити и атеисти ако се у њих нађу добра дела. дакле, полазишта су сасвим другачија.

Онда смо се, надам се, разумели. Битно је знати да ће се и поједини нехришћани спасити. Али не својим делима (као ни Хришћани) него милошћу и Љубављу Господњом. Као и да Хришћани имају много, а православни највећу, одговрност пред Господом.

А то да се човек може спасити само добрим делима.... је масонска и и муслиманска филозофија ;)

Подели на овим сајтовима

Слажем се да нема спасења без Исуса Христа. Али, брате pontifex, Исус је такође рекао да је Његов онај ко држи Његове заповести, а не само онај ко Му говори Господе Господе. Рекао је и да ће многи први бити последњи..... У сваком случају многи народи и људи су били одбијени од науке, Љубави и Жртве Исуса Христа, било јер су се родили пре Њеоговог спасоносног дела, или нису могли да се упознају са Њим било због непостојања вере око њих или због лоших верника који су их одбијали од вере... или ко зна због чега већ. Они се могу, као што је и сам ап. Павле рекао, спасити на други начин. Тако што су индиректно и из урођених правила и закона чинили оно што је угодно Господу. Е сад..... "коме је више дато од њега ће се више и тражити"...

Ja bih Ignjatije rekao da su ovi drugi u pravu... Isus baš deluje kao tip kojem je bitnije ko u šta veruje, nego kakav je ko čovek... a i nije ovo dobar PR za Crkvu... ateisti su i onako van Crkve a sa ovakvim stavovima biste odbili od Crkve sve one zlibere kojima je jedina svetla tačka u CVju to što su ih tata i mama krstili u "jedinoj pravoj" Crkvi i koji se naslađuju idejom da bi bolji ljudi od njih goreli u paklu, dok oni uživaju u raju... ako im i to oduzmeš, pa šta će im onda Crkva, mogu i pagani da budu, isto im se hvata...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Онда смо се, надам се, разумели. Битно је знати да ће се и поједини нехришћани спасити. Али не својим делима (као ни Хришћани) него милошћу и Љубављу Господњом. Као и да Хришћани имају много, а православни највећу, одговрност пред Господом.

А то да се човек може спасити само добрим делима.... је масонска и и муслиманска филозофија ;)

i kao sto vidis katolicka....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...