Jump to content

Papa Franja: Bog će spasiti i ateiste koji čine dobro

Оцени ову тему

Препоручена порука

Деда Мразе,цијеним да твоје уживање у рају,неће бити цјеловито,уколико се не будеш наслађивао свима другим који ће завршити у казану, а ту мислим и на атеисте и иноверне...

Информације ради и твојега добра, тај казан и тебе чека,са таквим ставовима...

• Волим 1

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Очигледно си добар реторичар.

Наравно да јесу то су опште људске особине, имају их сви народи без обзира на веру, па ипак неки од тих народа имају култове који су супротни Хришћанству.

Положити живот за ближњега свог је било заступљеније код северних варварских племена него код "просвећених" хришћанских становника рима. Љуби ближњега свог, и пагани су волели своје ближње можда нису волели своје даљње. И које мој ближњи, да ли је баш свако или само онај који учини милост?

Prva premisa je - Bog je i njih stvorio, a toliki Ga nisu upoznali još dok se nije Objavio. Šta sa njima? Zašto ih je stvorio ako će da ih uništi? Sasvim sigurno da Bog ima plan i za njih. Ali, nije svaki plan za svakoga, kao što ni svaka škola nije za svakoga - jedno je za decu, a drugo za matore ljude.No, bitno je sledeće - svako čineći dobro, čini volju Očevu. Ako pri tom lično nije kriv za nepoznavanje Boga, mislim da Bog ima koji "trik" u rukavu da i njih spasi.

Ili kako kaže onaj vic - izvinjavam se ako ga neko zna preciznije, mislim da ide ovako: Umro ateista, a bio je dobar čovek i dođe u raj. Sv. Petar ga povede da mu pokaže Rajski vrt, i pokazuje, pokazuje, kad dođe do jednog ograđenog dela. Tu sv. Petar reče ateisti...a sad tiho kad prolazimo....Učutaše oni i na prstima prođu. Kad prođoše upita ateista - a zašto smo išli pored tako nečujno. sv. Petar odgovori: ma, tu su ti katolici/pravoslavci - (po volji - prim. ja ;) ). Misle da su ovde sami :)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

ето сад смо браћа.. ех радости екуменизма 

Нема (модерни) екуменизам са тим ништа.

шта је то спасење, јер имам утисак да нам тај појам ствара различите представе.

То и ја тебе питам. Ја сам брате, као што си на форуму могао да видиш, велики антипаписта и не подносим врх КЦ због многих разлога. Али када се ради о Спасењу људи морамо имати у виду самог Исуса Христа и Његов Нови Савез. Морамо схватити да спасење не зависи само од разних форми обреда и испуњавања неких прописа и правила. Спасење је у Љубави и Милости а не у Закону !  Зато и верујем(о) да ће се и многи који нису Православци, па чак ни Хришћани, спастити Љубављу Господњом. То своје веровање темиљимо на речима самог Господа и Његових апостола.... а и сама логика тако говори. Већ сам и навео неке цитате који објашњавају под којим условима се то дешава. Љубав Господња је недостижна и несхватљива.

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам што упадам у ремпловање, али можда је добитна формула да се поклопи та спремност на жртвовање за ближњега  - коју како кажеш имају сви - са хришћанским појмом "ближњег". Можда је то довољно, јер прво без другог не иде. Иначе, ваљда смо сви "ближњи" већ самим тим што смо сви, баш сви, дошли од Истог.

То је релативно ко је коме ближњи а ко даљњи.

И зависи од вере.

Јесмо сви ближњи али рекох то зависи од вере, и сам кажеш хришћанског појма. Тај појам је другима стран или им је познат преко хришћанства али га не прихватају или ако га прихватају то је без вере у неком хуманистичком смислу итд да не разводњавам. Но како год тај појам мимо евхаристијског хришћанства нема спасоносно дејство.

А оно је услов спасења.

Као што и ми имамо крштење и баптисти имају нешто што зову крштење а имају и јеховини сведоци, па ипак није исто нити има исто дејство.

Ствар је ипак вере.

Подели на овим сајтовима

Prva premisa je - Bog je i njih stvorio, a toliki Ga nisu upoznali još dok se nije Objavio. Šta sa njima? Zašto ih je stvorio ako će da ih uništi? Sasvim sigurno da Bog ima plan i za njih. Ali, nije svaki plan za svakoga, kao što ni svaka škola nije za svakoga - jedno je za decu, a drugo za matore ljude.No, bitno je sledeće - svako čineći dobro, čini volju Očevu. Ako pri tom lično nije kriv za nepoznavanje Boga, mislim da Bog ima koji "trik" u rukavu da i njih spasi.

Ili kako kaže onaj vic - izvinjavam se ako ga neko zna preciznije, mislim da ide ovako: Umro ateista, a bio je dobar čovek i dođe u raj. Sv. Petar ga povede da mu pokaže Rajski vrt, i pokazuje, pokazuje, kad dođe do jednog ograđenog dela. Tu sv. Petar reče ateisti...a sad tiho kad prolazimo....Učutaše oni i na prstima prođu. Kad prođoše upita ateista - a zašto smo išli pored tako nečujno. sv. Petar odgovori: ma, tu su ti katolici/pravoslavci - (po volji - prim. ja ;) ). Misle da su ovde sami :)

Ма не спорим ја то. И знам за виц. Него нешто мислим чему онда благодат ако се људи спасавају добротом ?

Ипак верујем да неће толике генерације многих народа пропасти само зато што нису чули за неког папу или патријарха.

Само кажем да ми је недовољно објашњење "ближњи" и "положити живот свој за ближње" .

Моје је мишљење да ће се спасити они који су имали љубави.

Без обзира да ли су били грешни, да ли су познавали догмате да ли су чинили добро, ово чинили добро нарочито ми некако бзвз и има мирис индулгенција. И то моје мишљење чини ми се деле многи православни теолози, односно ја њихово.

Подели на овим сајтовима

Па чему онда вера. Ми смо изгледа на погрешном путу, треба само да чинимо добро и то је то. У ствари ви. То вам је изгледа велики утицај јудаизма, пошто код њих свако ко се придржава закона ће се спасити, не мора да пређе у јудаизам. А мене не погађа, нити сме да ме погађа, а и нисам ту да будем Судија, зна се ко је Он. Како су величанствена дела Твоја, Господе! Све си премудрошћу створио! (Пс. 103, 24)

Eh sad...poduža je priča, ali da probam da sažmem. Kad kreneš na put, možeš putem, a možeš i kroz šume, stazama i bogazama. Ako ideš putem, nećeš zalutati i brzo stigneš, ako ideš okolo naokolo, možeš i da zaglaviš u kakvu rupu :) Ovo je samo slika, ne i definicija :) Dakle, naš je problem što smo odvojeni od Boga našom samoživošću. Da bi mu se vratili, moramo da to odbacimo - da bi mogli da budemo jedno sa Isusom, pa onda i sa Bogom. Činjenje dobra za ljude je u većini slučajeva ipak potaknuto nekim svojim ciljem, što opet, razvija samoživost. Međutim činjenje dobra nas ipak, ma kako bilo, približava Isusu, odnosno vraća nas našoj pravoj prirodi. Bog, po Isusu i njegovim zaslugama, pomaže svim ljudima da ga "tražeći nađu". Cilj je svakome da se sjedini sa Isusom, pa makar to i ne znali. Vera i Crkva nam daju sve instrumente spasenja, svu moguću pomoć, ali ni to nije garancija. Potreban je trud da se to prihvati i koristi. Pa tako, pošto i jedni i drugi po Isusu ulazimo u Kraljevstvo, vera je zaista neophodna, stime što neki veru imaju intuitivno i maglovito, a mi bi trebali da je živimo i svedočimo drugima. Naše svedočenje privlači i one koji nemaju takvu veru. Tako se ceo svet spasava po nama u Isusu. 

Mislim, može sad svašta da se prigovori ovome, ali uzmite u obzir da je ovo samo par redaka na forumu, a ne sistematska teologija u detalje.

Подели на овим сајтовима

U ime podele tražili su od Hrista da se odrkne i preda preljubnicu i da bude kamenovana. No Hrist je pokazao da smo svi sa iste strane Božijeg sita i da se tu nema šta klasificirati  nego samo pomoći. Nije naše da delimo stado na ovce i jarce, postoje samo oni kojima nismo potrebni jer su pravednici i oni kojima smo potrebni jer su grešnici. Postoji uvek jedna istina, istina koja nije ona koju mi određujemo koje su ovce u toru a koje nisu, jer to je pravo onoga koji postavlja ogradu.

Подели на овим сајтовима

Jovan 3,36. Ко верује Сина, има живот вечни; а ко не верује Сина, неће видети живот, него гнев Божји остаје на њему.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Jovan 3,36. Ко верује Сина, има живот вечни; а ко не верује Сина, неће видети живот, него гнев Божји остаје на њему.

Mnogi ateisti služe (neznajući) istom Gospodaru kao i mnogi hrišćani.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ма не спорим ја то. И знам за виц. Него нешто мислим чему онда благодат ако се људи спасавају добротом ?

.

Само кажем да ми је недовољно објашњење "ближњи" и "положити живот свој за ближње" .

Моје је мишљење да ће се спасити они који су имали љубави.

Без обзира да ли су били грешни, да ли су познавали догмате да ли су чинили добро, ово чинили добро нарочито ми некако бзвз и има мирис индулгенција. И то моје мишљење чини ми се деле многи православни теолози, односно ја њихово.

Pa, dakle, niko ne može činiti dobro, ako to nije od Boga...odnosno, Bog svakoga poziva i deluje u njegovom životu, ali poštujući slobodu. Bog čoveku dopušta kušnje da bi sam čovek spoznao kako da čini dobro, ili još bolje da utvrdi svoju odluku - ako čini dobro, bira Boga, ako čini zlo, bira samoga sebe - i ubija se. Dakle, nije to čista dobrota koja izvire iz ljudi - kako Isus kaže - JEDAN JE DOBAR. Iz njega izvire i u njega se vraća sva ljudska dobrota jer je On i počelo i izvor dobrote - to je ta blagodat.

Подели на овим сајтовима

ДА ДА И ДААААААААА !

Али шта та вера подразумева ? Дај осврни се мало на моје постове на овој теми па одговори, молим те.

Није то баш тако једноставно као што си цитирао. Нама којима је највише дато тражиће се много, али неће свима исто. Многи који нису упознали Господа спасиће се.

Него..... ајде браћо одговорите лепо. Шта ће неки прирпадник изолованог афричког племена да одговри Господу, и Господ њему, на питање зашто јесте/није спашен због неверја и гурнут у пропаст ?

Подели на овим сајтовима

Mnogi ateisti služe (neznajući) istom Gospodaru kao i mnogi hrišćani.

JA bih dodao ono Pavlovo Atinjanima:"Doista, prolazeći i promatrajući vaše svetinje nađoh i žrtvenik s natpisom: Nepoznatom Bogu. Što dakle ne poznajete, a štujete, to vam ja navješćujem."

Nije to pusta Pavlova retorika, već Bogom nadahnut proročki govor.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...