Jump to content

Papa Franja: Bog će spasiti i ateiste koji čine dobro

Оцени ову тему

Препоручена порука

НАРАВНО ! ! !

Исус није дошао да моралише него да да откуп... Жртв. Црква нам треба да бисмо били причасници бесмрте природе у слободи и Љубави Господњој, а не да бисмо били морални.

Добри људи постоје и ван Цркве. Али ван Ње, као Тела Христовог, нема спасења. Не у моралистичком смису, него у онтолошком.

Међутим, постоје ствари које сам описао у предходним порукама, а које дају могућност и нехришћанима да се спасу.

Pa ako je tako zasto bih onda isao u Crkvu kad sam deo Hristovog tela samim tim sto sam dobar covek?

Подели на овим сајтовима

Dan nam je Sin Božji - to je mera. A mogao je Bog verovatno na bezbroj načina da nas spasi ali je izabrao ovaj.

Mogao je, ali Hristosova je zrtva je onda bila suvisna. Mogao je da nam sudi bez ikakvog dolaska na svijet.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Jeste, uzeo je - jer to ne zavisi od nas. Problem je u tome ako ti ne prihvatiš taj dar. To te odvaja od Boga i spasenja. 

To i ja kazem, drugim rijecima. Znaci, biti ateista u hriscanskom okruzenju, a spasiti se..to je ruganje Bogu.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

To je nesto a la Miroljub?

Нашао ко да ми каже :)

Prvo, on nije ateista. Drugo, mislim da o tome djelimicno govori onaj citat iz Rimljana sto si naveo. Trece, ne mozes porediti osobu koja zivi na nivou praistorije bez ikakvog znanja o Hristosu, Crkvi i osobu koja zivi u hriscanskom okruzenju a ne vjeruje jer se, eto, necim sablaznio.

Прво, он је можда следбеник демона. Друго, тај цитат јасно говори да ће се и незнабожци спасити. Треће, ако нико без Христа не може бити спашен значи да неће ни нико из праисторије. Ни Адам, Мојсије, Аврам, Давид...

И ти, и твоји истомишљеници, сте прскочили моје цитирање да коме је више дато од њега ће се више и тражити. Наравно да Православци и остали Хришћани имају пред Господом другачији "статус" од осталих. Они ће бити спашени по другим критеријумима јер нису имали контакта и могућности да буду Хришћани. Њима ће се судити баш онако како је ап Павле написао.

Подели на овим сајтовима

Iz ugla Evanđelja, iz ugla savesti, koja nije ubijena i koja se sluša. Nije to baš tako nerazgovetno.

A ateisti se drze evandjelja? Koje savjesti? Nekome "savjest" govori da uskoci u skolu i pobije djake i profesore.

Подели на овим сајтовима

Pa onda Hristos nije morao da se ovaplocuje. Mogao je jednostavno da nam sudi po tome "koliko nam je dano".

Van Hrista nema spasenja, i papa to neosporava. Da se Hristos nije ovaplotio (utelotvorio) ne bi se prevazisla

ona provalija izmedju Boga i čoveka tj. božanske (nestvorene, nekontigentne, večne...) i ljudske (stvorene, kontigentne, smrtne...) suštine.

O koliko je ova pastoralna reč nadahnuta Duhom Svetim:

,,Samo činite dobro i pronaći ćemo zajedničku tačku",

jer tačka na koju misli je - Hristos (Dobri pastir)!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Usudio bih se da kažem - da. Međutim, ti to posmatraš iz ugla čoveka koji ima informaciju o Objavi. Zato Isus kaže - Kome god je mnogo dano, od njega će se mnogo i tražiti. Tebi nije dovoljno, jer ti je mnogo dano, a onome je dovoljno jer nije dobio toliko.

Ako su dovoljna dobra dela sta ce onda Hristos?Zasto se on zrtvovao?

Подели на овим сајтовима

Pa, gresi su već iskupljeni :) Isus je preuzeo grehe SVIH ljudi, i bivših i sadašnjih. Ili misliš da se svojim trudom spasavaš?

Sad zamišljam ovo. Pakao. Đavo sedi u svojoj kancelariji i sređuje papirologiju, a izvan vrištanje jaukanje, mučenje i samo odjednom tajac ništa se nečuje. Đavo sav iznenađen izlazi iz kancelarije i vidi pakao inače uvek pun, sad je prazan samo jedan čovek ulazi sa rupama na šakama.

Đavo: "Šta je bre ovo? Gde svi nesdadoše?"

Čovek sa rupama: "E jbg brate zaj***o sam i sebe i tebe"

Đavo: "Što bre šta se desilo? Kako? Šta i to uradio?"

Čovek:"Ma tamo dok sam bio na krstu preuzeh grehove svih ljudi na sebe, ja ću sad ovde da se pečem sam bez igde ikoga, a ti više nećeš dobijati mušterije"

Đavo (pada na kolena i viče): "Neeeeeeeeeeeee!!!!"

Ovako sam ja zamislio celu ovu situaciju oko preuzimanja greha, pa rekoh da podelim sa vama :D

Подели на овим сајтовима

A ateisti se drze evandjelja? Koje savjesti? Nekome "savjest" govori da uskoci u skolu i pobije djake i profesore.

Eh...Neki se drže neki ne. Evanđelje je izvorno stanje čoveka, i to je u svakom čoveku - bilo da ga vrši bilo da ga ne vrši. A problem savesti je problem razlikovanja nečega što bih nazvao Ego (uslovno, veoma uslovno) - nečega što ti se nameće spolja, ali nisi to ti, i same savesti - što je nešto što si ti sam. Kad kržiš spoljne zapovesti ili ih vršiš - nema ništa sa tobom, ali kad kršiš savest, rušiš samoga sebe. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...