Jump to content

Papa Franja: Bog će spasiti i ateiste koji čine dobro

Оцени ову тему

Препоручена порука

Може се онда рећи за све који не верују у Христа да "не знају шта раде"? Јер свако ко не зна истину не зна шта ради. Тако да не можемо онда сврставати атеисте у оне који не знају шта је спасење, од онога који зна. Ваљда атеисти одбацују постојање Бога, за њих Бог не постоји. Па тако да ко се изјашњава као атеиста не зна за спасење.

Uglavnom, merilo je činjenje dobrog, a odbacivanje Boga često nije ni svesno ni namerno, već plod mnogih uticaja. Svakako ima i onih koji znaju šta rade, ali mislim da je njihov broj mali. Uostalom, zašto bi nas pogađalo ako Bog spasi i neke za koje mi smatramo da ne zaslužuju, ako mi možemo da postignemo svoje spasenje?

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Те особине су имали и пагани који су Хришћане приносили својим демонима на жртву, то су опште људске особине

Očigledno da nisu, dok su ubijali svoje bližnje :)

Подели на овим сајтовима

види то! значи сад је и званично укинута слободна воља па се у Царство Божје мора као после рата у земљорадничке задруге  greengrin

ово неки хумористички форум?

Ne mora se, već sasvim sigurno poželiš da se pridružiš dobrom društvancetu.

Подели на овим сајтовима

Očigledno da nisu, dok su ubijali svoje bližnje :)

Очигледно си добар реторичар.

Наравно да јесу то су опште људске особине, имају их сви народи без обзира на веру, па ипак неки од тих народа имају култове који су супротни Хришћанству.

Положити живот за ближњега свог је било заступљеније код северних варварских племена него код "просвећених" хришћанских становника рима. Љуби ближњега свог, и пагани су волели своје ближње можда нису волели своје даљње. И које мој ближњи, да ли је баш свако или само онај који учини милост?

Подели на овим сајтовима

Очигледно си добар реторичар.

Наравно да јесу то су опште људске особине, имају их сви народи без обзира на веру, па ипак неки од тих народа имају култове који су супротни Хришћанству.

Положити живот за ближњега свог је било заступљеније код северних варварских племена него код "просвећених" хришћанских становника рима. Љуби ближњега свог, и пагани су волели своје ближње можда нису волели своје даљње. И које мој ближњи, да ли је баш свако или само онај који учини милост?

Ја се извињавам што упадам у ремпловање, али можда је добитна формула да се поклопи та спремност на жртвовање за ближњега  - коју како кажеш имају сви - са хришћанским појмом "ближњег". Можда је то довољно, јер прво без другог не иде. Иначе, ваљда смо сви "ближњи" већ самим тим што смо сви, баш сви, дошли од Истог.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

истргнуто из контекста. ту се Апостол расправља са онима који су сматрали да нема спасења изван Закона. међутим ми знамо да нема спасења изван Спаситеља.

Тата Бенедикте, зар Ви верујете да се нико осим православаца неће спасити ?

И кажите нам, онако  ex cathedra , како се тумаче ти стихови ап. Павла ?

Подели на овим сајтовима

Papa Franjo uzdrmao je duhove zbog izjave da su svi iskupljeni preko Isusa, a da na to pravo nemaju samo katolici, Huffington Post.

Tijekom jučerašnje homilije na misi u Rimu, Franjo je istaknuo važnost "činjenja dobra", kao principa koji ujedinjuje cijelo čovječanstvo te "kulturu susretanja" kao potporu miru.

Čitao je tekst iz Evanđelja po Marku u kojem su se ljudi oko njega bunili da onaj "tko nije jedan od njih, ne može činiti dobro", a Isus im je rekao da ga "ne sputavaju i da ga ostave da čini dobro". – Korijen mogućnosti da činimo dobro, a koji svi imamo, jest u stvaranju – objasnio je papa Franjo.

U nastavku je kazao da smo svi stvoreni "na sliku Božju" te da svi ljudi imaju zadaću "činiti dobro, a ne zlo". Dodaje da su smo svi iskupljeni krvlju Kristovom, a da se to odnosi i na ateiste. "Ali, Oče, ja ne vjerujem, ja sam ateist. Ako činiš dobro, susrest ćemo se u vječnosti", pročitao je papa tijekom mise.

Mnogi katolici vjeruju da ateisti ne mogu doći do iskupljenja, a čini se kako papa Franjo želi mijenjati tu dogmu.

Подели на овим сајтовима

fili mi, нема спасења без Христа.   стихове сам ти већ протумачио.

Слажем се да нема спасења без Исуса Христа. Али, брате pontifex, Исус је такође рекао да је Његов онај ко држи Његове заповести, а не само онај ко Му говори Господе Господе. Рекао је и да ће многи први бити последњи..... У сваком случају многи народи и људи су били одбијени од науке, Љубави и Жртве Исуса Христа, било јер су се родили пре Њеоговог спасоносног дела, или нису могли да се упознају са Њим било због непостојања вере око њих или због лоших верника који су их одбијали од вере... или ко зна због чега већ. Они се могу, као што је и сам ап. Павле рекао, спасити на други начин. Тако што су индиректно и из урођених правила и закона чинили оно што је угодно Господу. Е сад..... "коме је више дато од њега ће се више и тражити"...

Подели на овим сајтовима

Оу па теби се ово дојмило што је папа реко, да нећеш можда да се спасаваш ?

А ја таман хтедох рећи која вајда од те приче?

Јер атеисте ако су заиста атеисти брига за спасење.

Наравно да се може спасити свако али ко то жели, а што би атеиста то желео?

A kako ti definišeš spasenje? Kao pobedu nad fizičkom smrću ... onda mogu postojati ljudi kojima se ta ideja čini lepom, ali je nerealna. Tebi je inače bliži spasenju onaj ko veruje i čini zločine, nego skeptik koji se ponaša ispravno ... zar to nije čista propaganda svih protestanskih sekti kako se spašava samo član organizacije (i da uplati koji dohodak crkvi :0104cheesy: ). 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је овај дил сасвим у реду, верницима је довољно покајање, а овима добра дела... :nene:

А ови наши форумски атеисти , спасавају се гарант,  што због својевољног учествовања на православном форуму и коректног односа,а са друге стране имаће протекцију са наше стране... :0104cheesy:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...