Jump to content

Живот и поуке старца Тадеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 5 weeks later...

Богоугодна породица треба да буде пуна љубави, племенитости, кротости, смирења, побожна и молитвена. Ујутру кад се устане без молитве не треба излазити из куће, а увече се захвалити Богу за тај диван дан. Чланови породице треба да слушају један другога, да се зна ко је старији, да посте све постове као и петак и среду, да не раде празницима, да се труде да буду светло и углед другима, да чине добра дела, једном речи да буду вредни као пчеле, мудри као змије а безазлени као голубови. Сваке недеље макар један члан породице да иде на Богослужење у цркву, ако већ не могу сви, али макар један да донесе благослов својој породици из цркве. Стално треба да се труде и раде на поправци свога живота. Ако је могуће гладнога да нахране, жеднога да напоје и са свима да буду у добрим односима што до њих стоји. Отац каже: Ко ово испуњава, пред Богом је муж светитељ, жена светитељка, а деца анђели.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Извор живота је Бог.

Ми сви можемо бити добри ако свим својим срцем седимо са Извором живота Богом. Он ће да нам да снаге да волимо себе и ближње . Без Господа ни себе не можемо да волимо . Многи често падају у очајање и подижу се против свог живота , одузимају себи живот , јер без Господа не можемо да волимо ни себе , а камо ли рођене и ближње или чак непријатеље . Са Њиме можемо све , јер је Он наша снага и живот . Своје срце морамо некоме поклонити , и ако поклонимо своје срце некоме на кугли земаљској , свако нас може повредити . Ми сви тражимо Бесконачну и Неизменљиву Љубав , бесконачни мир , а ко нам то може дати ? Не могу ни отац , ни мајка , ни брат , ни сестра . Сви нас они могу оставити,  презрети и одбацити Зашто !

Зато што смо сви ограничени и временом и простором , и сви смо ми у борби са злим силама , под небом које нам стално прља мисли .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Људи су променљиви као ветар. Данас су за тебе, сутра су против тебе. Ко може ветар да заустави, и ко може свету угодити ? Ако сваком гледаш да учиниш на вољу, сигурно ћеш себи учинити невољу. Јеванђеље каже: Премудрост простима. Будимо пред светом ништа, да бисмо пред Богом били ишта. Истина је вечна и ко се држи истине, истина ће и да га чува у његовом животу, јер је Господ сам рекао: "Ја сам Пут и Истина и Живот".

Исак Сирин каже у 10. веку: "Једва да се нађе нека племенита душа која искрено љуби Господа." Будимо искрени према Господу као према себи. Као што се и ми не можемо одрећи себе, тако се и Господ не може одрећи нас, јер смо ми Његова творевина. Молимо се Господу макар колико се људи нама моле да им чинимо добро, и чинимо добро другима колико желимо да они нама чине добро. Не везујмо се за земљу, него се везујмо за Небо. Земља остаје, а Небо вечно траје и за вечни живот који не пролази, свако треба духом да се преобрази.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Смирен човек је незлобив, он никоме не жели зла, па чак ни онима који му зло чине и наносе. Смирен је човек љубазан и предусретљив према свакоме, како према вишима тако и према нижима од себе. Треба избегавати сваку нервозу и сваку љутњу, јер Христос никад није био љут. Треба човек да буде кротак и смирен у срцу као и да нађе мир у својој души.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Како сачувати унутрашњи мир.

Многи ме питају и кажу да не не могу сачувати унутрашњи мир . Па не може се сачувати унутрашњи мир , докле год наша савест нешто изобличава . Морамо , дакле своју савест умирити . То је услов да Господ погледа нас и Својом благошћу. И та ће нам своју благост , а благост је Божанска сила која делује свуда , а посебно оним душама који од срца траже  Извор живота , који траже Господа . Господ још кроз старог пророка каже ,, Сине дај ми срце своје !" , јер је један мир свуда , и то Божији мир који се сеје у свакој души и даје утеху свакој души . И да се разумемо , да би се савест умирила , најбољи лек је молитва , као и за све остало ( Господе Исусе Христе , сине божији помилуј ме! ) Поред тога  терапија је: пост , исповест у Цркви и редовно Причешћивање.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

14726_1603840286501062_91556544063242071

Идеал хришћанскога живота није чињење чуда, исцељење болесних, нити васкрсење мртвих, већ крајње смирење.

https://www.facebook.com/OtacTadej/photos/pb.1419456451606114.-2207520000.1427839495./1603840286501062/?type=1&theater

Подели на овим сајтовима

10408725_1600251163526641_65573954073531

И уместо да разумемо шта је то живот, ми се противимо и упућујемо злу мисао човеку. Тако и сами постајемо зли.

Па и биљке мисле, човече. Читају нам мисли. Како се ми према њима односимо, тако и оне према нама. Враћају нам исто љубав за љубав.

Отац Тадеј

https://www.facebook.com/OtacTadej/photos/pb.1419456451606114.-2207520000.1427839495./1600251163526641/?type=1&theater

Подели на овим сајтовима

10997615_1600589700159454_91272574845942

Не обраћај пажњу ко ти шта говори, да ли те вређа. Ти се труди, моли Господа да свакога волиш.
Кад свима желиш добро, ничег више неће бити да те мучи.

Отац Тадеј

https://www.facebook.com/OtacTadej/photos/pb.1419456451606114.-2207520000.1427839495./1600589700159454/?type=1&theater

Подели на овим сајтовима

Треба једни друге да допуњујемо

Кад поделимо своје мишљење са једномишљеницима нашим, одмах нам је лакше да пролазимо кроз овај свет. Морамо да будемо смирени и кротки, и једни друге треба да допуњујемо, да будемо једна целина.

Отац Тадеј

https://www.facebook.com/OtacTadej/photos/pb.1419456451606114.-2207520000.1427839495./1513547392197019/?type=1&theater

Подели на овим сајтовима

10348274_1501175036767588_20081841430163

https://www.facebook.com/OtacTadej/photos/pb.1419456451606114.-2207520000.1427839495./1501175036767588/?type=1&theater

Гледајући фотографије оца Тадеја са верницима, монасима, својим пријатељима, свеједно... сви су поред њега опуштени, насмејани, озарени...облагодаћени.

Подели на овим сајтовима

10252042_1492116617673430_24917514377187

Отац Тадеј о младости и одлуци да служи Богу:

Као мали био сам слаб и неразвијен. У кући би ми често говорили: "Ти ниси ни за шта. Погледај Миладина (то је био неки мој вршњак) како тај помаже оцу, а ти забадава једеш хлеб." Болеле су ме ове речи. У близини нашег салаша било је неко дрво и често бих одлазио тамо и молио Господа да учини да и ја некад будем користан за нешто.

Делимично од самог оца Тадеја делимично од манастирске братије дознало се нешто више о његовом животу.

Родио се 1914. године на вашару као недоношче од 7 месеци. (Поводом тога једном ми је, смешећи се, рекао: Па од мене и није могло ништа боље испасти кад сам се на вашару родио.") Мати му је убрзо умрла. Подигле су га маћехе. Више пута би га у кући тако истукли да је узимао комадић хлеба и бежао од куће. Кад је поодрастао дали су га на кројачки занат, али ни ту није било ништа боље него код куће... Затим долази болест на плућима. Лекари су му рекли да најдуже што може да живи јесте — пет година. Онда се решио да бар тих пет година, колико му је остало, послужи Богу и отишао је у манастир Миљково оцу архимандриту Амвросију.

- Кад сам видео да ми ни родитељи, ни рођаци, ни пријатељи, ни остали свет не пружају ништа друго сем рана, увреда и бола, одлучио сам да више не живим за тај свет, него да ово мало дана до смрти посветим Господу. Увидео сам да на свету немам никог истински свог осим Господа.

https://www.facebook.com/OtacTadej/photos/pb.1419456451606114.-2207520000.1427839495./1492116617673430/?type=1&theater

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...