Jump to content

Guest Настасија

Препоручена порука

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

A vidi brate ovu katoličku crkvu pored prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci 

Katedrala_Sv_Bonaventure-Katolicka_Bisku

Uh, bas nije lepa... Mislim da mi trebamo da zadrzimo srednjevekovni raski stil, a katolici bi trebalo da se drze gotickog stila. To je bezvremeno. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Hm, ja volim i barok. :)

Posebno u malim gradićima je onaj 'provincijalni' barok, za moj pojam ili ukus, idealan. 

Uuu da, gde barok da zaboravim, pa to je najraskosniji period! :)

Eh da nam je danas malo baroka, kako bi trgovi blistali. Ispravicu se, gotika i barok su za sva vremena! :)

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Ne bih da idem off, ali htjela bih  samo reći da ne zamjeram na promjenama koje se dešavaju oko nas, mada sam ljubitelj tradicionalnog stila i lično smatram da svako podneblje treba da nosi svoj lični pečat ili stil, mada opet kažem, ne zamjeram. Primjeri "trendovske izgradnje" su svuda oko nas, nekima služe za ponos, dok drugi prema istom pokazuju zgražavanje. Sami primjer moze biti Pariz, koji se u jednom trenu smatrao žrtvom industrijske revolucije. Ajfelov toranj je dugo bio predmet poruge, dok je sada simbol  "Grada svjetlosti". Dakle, ne zgražava me sloboda izražavanja i estetski momenat, jer ono što se meni ne sviđa možda nekome djeluje prijatno, jedino na čemu zamjeram je bahatost u izgradnji, odnosno nepromišljeno dodavanje spratnosti, bez oslanjanja na statičke proračune, što je u poslednje vrijeme uzelo maha u građevinarstvu. Ne moram objašnjavati otkud  i zbog čega strah kada je ovaj problem u pitanju. Dalje, zamjeram na loše odrađenom tehničkom dijelu, koji se pokriva oku prijatnim momentima....lista bi bila duga, ali kažem, ne zelim da idem off i ne želim da mi zamjeranje stilu, formi ili kakvom drugom estetskom momentu, prikrije onaj bitni dio koji može da ugrozi same korisnike, tako da tome ne dajem na  važnosti.

U kom stilu će biti izgrađen hram, stambeni ili poslovni prostor, ja neću praviti pitanje, jer mislim da je najvažnije da pruža mir, sigurnost i da obavi svoju korisnu funkciju.

Подели на овим сајтовима

brate meni gotske katedrale izazivaju neku cudnu  horor emociju,za mene to bolest...

:) 

Интересантно, свима "на прву" готске катедрале изазивају баш такве осјећаје; то је нешто тамно, мрачно, застрашујуће. Вјероватно такве осјећаје изазива њихова монументалност и "скелетни" изглед грађевине. Међутим није тако :) 

Готске катедрале су свијетле, прозрачне, лагане и лепршаве :) 

Ево како изгледа унутрашњост једне катедрале грађене у готском стилу

383px-StDenis_Chorumgang.JPG

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

jeste posebno ovaj stil sa mrtvačkim glavama

То нема везе са готиком и није готика! То је костурница која је настала негдје у 15. вијеку и у којој се годинама накупљало све више костију које су лежеле унаоколо и стварале поприличан хаос. Некад 1870. године (19. вијек) ангажован је локални умјетник да те кости "доведе у ред" и он је дошао на идеју да направи овако нешто. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

brate meni gotske katedrale izazivaju neku cudnu  horor emociju,za mene to bolest...

Готика је настала из чистог незнања...тамошњи мајстори нису знали да направе високу а стабилну грађевину, па су јој додавали, популарно назване "штаке" или контрафоре...

У почетку сматрано ружном архитектуром али је временом стил израстао у елегантнији облик. Преломљени лук и свод су једна од главних карактеристика.

Готика је имала веома велики утицај на развој модерне архитектуре. Лично сам посетио миласнку и келнску катедралу...импресивна и врхунска дела мајстора готике...

Ех сад што се тиче декорација, то је сасвим друга прича...скулптура доминира а нама је то чудно јер ми немамо скулптуру, нешто веома сведено има флоралних мотива око прозора и врата.

Подели на овим сајтовима

Ни Студеница а ни Пећка вероватно неби биле направљене да су хришћани тада се држали устаљене праксе...мислим да би још под земљом били...

Ја сам за модернизам...

Одличан пример...

dezeen_Church-In-La-Laguna-by-Menis-Arqu

Location: Los Majuelos, San Cristóbal de la Laguna, Tenerife, Spain.
Use: Social Center and Church.
Site Area: 550 m2
Total Constructed Area: 1.050 m2
Cost: 600.000 €
Structure: Reinforced concrete
Materials: Reinforced concrete, local stone, golden sheet.
Status: completed Social Center (2005-2008); under construction Church (2005-..)
Client: Holy Redeemer Parish.

http://www.dezeen.com/2012/03/20/church-in-la-laguna-by-menis-arquitectos/

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

http://www.dezeen.com/2012/11/02/miami-chapel-by-free/

dezeen_Miami-Chapel-By-FREE_ss_1.jpg

Mexican firm Fernando Romero EnterprisE (FREE) has won a competition to design a chapel in Miami with plans modelled on the pleated fabric gown of religious figure the Lady of Guadalupe.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Ни Студеница а ни Пећка вероватно неби биле направљене да су хришћани тада се држали устаљене праксе...мислим да би још под земљом били...

Ја сам за модернизам...

Одличан пример...

Location: Los Majuelos, San Cristóbal de la Laguna, Tenerife, Spain.

Use: Social Center and Church.

Site Area: 550 m2

Total Constructed Area: 1.050 m2

Cost: 600.000 €

Structure: Reinforced concrete

Materials: Reinforced concrete, local stone, golden sheet.

Status: completed Social Center (2005-2008); under construction Church (2005-..)

Client: Holy Redeemer Parish.

http://www.dezeen.com/2012/03/20/church-in-la-laguna-by-menis-arquitectos/

Било би занимљиво видети како би један мајстор фрескописац решио свој део посла...не кажем да не би ваљало али би сигурно било много другачије од онага на шта смо навикли.

Подели на овим сајтовима

jeste posebno ovaj stil sa mrtvačkim glavama

Ма ово је нека крајност, није све тако аман брате Никола :)

Eво једног доброг примера, а знаш и сам за Париз и Нотр Дам илити за Богородичину цркву. 

Да ли си икада посматрао све фигуре које се налазе на фасади, да ли си видео то ,,савршенство" облика и прецизности. Не могу никако да за овакву готику кажем да је ружна, јер то никако није. Но опет, лепота је релативна ствар, знаш како кажу. 

stuart-black-detail-of-west-front-notre-

Мени су рецимо фасцинантне фигуре свих краљева које су узидали овде, мало ме је то подсетило на филм ,,Господар прстенова", имају ту неку мистику

Покушао сам да ставим овде слике, али не могу због домена... 

И ово је све грађено да је Нотр Дам ове године прославио 800. година постојања! Није то мала ствар. 

Подели на овим сајтовима

Пре тих стилова није постојао аутентичан српски стил...цркве су се градиле по узору на византијске и грчке. Било је чак мног дрвених цркви, колиба...ако гледамо на средњи век, као на век процвата српске земље, онда нам ови подаци говоре да су новоразвијени стилови били круна просперитета...поготово узимајући у обзир важност сакралних објеката у то доба.

Можемо да зовемо странце да нам граде цркве, али не знам где би то одвело...јел можеш да илуструјеш неком сликом са нета, шта је то што се теби свиђа, па да прокометаришемо... 

Па зато и кажем. То је тада било нешто ново.

А звати странце може да буде и добро и може да одведе где су одвеле и Немањићке цркве, где си и сам навео да су довлачили из Дубровника мајсторе.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...