grigorije22 Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 October 3, 2011 Разговор са др Лазаром Јечменицом, лекаром из Краљева Питао сам једном владику Атанасија: "Како да се као лекар спасем? Тешко је лекару да се спасе. Поготово када је под Хипократовом заклетвом. Хипократ је био многобожац. Они терају нас да полажемо нешто што је несавршено. Као хришћани, ми се држимо Христовог закона, а не Хипократовог. Како да се спасем?". Каже владика Атанасије: "Као што се Одисеј спасао од киклопа. Он је пробио киклопу око, а представио се као нико. Киклоп је питао ко га напада, а Одисеј му је одговарао: нико. Онда су се Одисејеви људи сакрили испод оваца. Слепи киклоп је пипкао овце одозго и није могао да их пронађе. Тако и лекари лече. Држи се ти манастира и проћи ћеш некако". Краљевчани, Ушћани, Рудничани, али и многи монаси Студенице, Граца и Жиче знају ко је др Лазар Јечменица. Ведрог духа, увек спреман да помогне колико може. Сваком пацијенту приступа као посебној личности јер, како каже, сваки човек се лечи на посебан начин. Често својим пацијентима као најпоузданији лек “преписује” јелеосвећење, покајање и причешће. Има, како нам у разговору рече, „само“ шесторо деце, три сина и три кћери. - Докторе Јечменица, какав је однос вере и медицине? - Никакав. Медицина је данас избацила Христа из својих ординација. Тамо је Хипократ уместо Христа. Медицина се држи материјалног, и самим тиме мало може да помогне. Измењени су критеријуми. Медицина је у време Византије била христотерапеутика. Данас она то више није. Данас је медицина експеримент, клонирање, она је отишла на неку другу страну. Хоћемо да се докажемо као творци људског организма. Плашим се да се медицина сатанизује. Оно што је Хитлер радио у логорима, ми данас радимо легално. Донекле, клонирање може бити корисно, али створити људског клона - то не може бити корисно. - Мало се зна о томе да је у 14. веку постојала Студеничка болница која је, у то време, била најсавременија у Европи. - Студеница је и сада болница. Они никада није престајала да буде болница. У њој се лече неке болести које савремена медицина не може да излечи. И не само Студеница, већ сви наши манастири су болнице. Рецимо, манастир Ковиљ лечи од наркоманије, и то успешно. У манастиру се лече многе психосоматске болести. Знате, ниједна болест не дође ако нема лека за ту болест. Ако гледамо хришћански, лечењем човека од греха лечи се и болест. Онда ни сама болест нема сврху ако је човек излечен од греха. Хришћански лекови су јелоосвећење, причешћивање... Знам поуздано да се од карцинома плућа излечила једна монахиња из Пећке Патријаршије. - Како ви лечите пацијенте? - Прво покушавам да излечим себе. Кажу: „Лекару, излечи се сам“. Лечење зависи од пацијената: уз све оно што је „верификовано“ на Медицинском факултету, православним пацијентима често предлажем јелоосвећење, причешће, или да се јави код оца Саве у Студеницу... Неко то прихвата, неко не... Неки пацијенти се на самрти много муче. У таквим случајевима, молили смо да им се очита молитва за исход душе. По завршетку молитава, они би се опраштали од душе. - Замерате ли нешто савременој терапеутици? - Савремена терапија без христотерапије није терапија. То двоје иде заједно, с тим што је примарно христотерапија. Треба да се ослободимо Запада. Ми смо православни народ и, као такав, треба да примењујемо православну медицину. Ми треба да будемо оно што јесмо, а не оно што нисмо. - Свети Василије Велики каже да се болест јавља када дође до дисхармоније душе и тела. - Грех промени генетику и онда се јавља болест. Грех је на један начин повезан са генетиком. Сетите се колики је животни век био првих људи на земљи. Временом, он се све више скраћивао, а скраћивао се да би се зауставио грех. - Нажалост, православни приступ болести још увек није проучен. Како се борити против беле куге у народу и како објаснити младим људима да је абортус убиство? Изгледа да је мали број лекара који су спремни да отворено кажу да је абортус убиство. - Абортус је бизнис. Чист бизнис. Дође, рецимо, Пазарка у краљевачку болницу да абортира. То кошта 2000 евра. Лекари се не одричу бизниса. За абортус не постоји никаква индикација. Али, абортус није суштина беле куге. Суштина беле куге је блуд. Знате, секс није грех. Секс је природна радња. Речено је: рађајте се и множите. Секс је радња која се у блуду злоупотреби. Колико деце је могло да се зачне, а нису зачета уопште!? Много више деце се убије пре него ли се зачну. Блуд је незачињање деце! Разноразним контрацептивним средствима много више деце се не зачне, него што се абортусом убије. Разговарао Бранимир Нешић Симптоми.http://www.prijateljbozji.com/index.php?p=%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5&id=35 gandalf and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Овај је дебело промашио професију. Мирољуб Петровић је барем смешан... ВИЛМА, Aquilius Cratus, drvce and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Питао сам једном владику Атанасија: "Како да се као лекар спасем? Тешко је лекару да се спасе. Поготово када је под Хипократовом заклетвом. Хипократ је био многобожац. Они терају нас да полажемо нешто што је несавршено. Као хришћани, ми се држимо Христовог закона, а не Хипократовог. Како да се спасем?". Nece bela kuga da napreduje samo zbog bluda nego pre svega zbog ovakvih "mudraca" koji nesvesno peru mozak glupostima. Da je bar smesan pa da ga covek stavi u datoteku-vicoteku ali osim pameti i znanja fali mu i smisao za humor. Justin Waters and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 - Замерате ли нешто савременој терапеутици? - Савремена терапија без христотерапије није терапија. То двоје иде заједно, с тим што је примарно христотерапија. Треба да се ослободимо Запада. Ми смо православни народ и, као такав, треба да примењујемо православну медицину. Ми треба да будемо оно што јесмо, а не оно што нисмо. Сад замислите да неки судија на сличан начин одговори шта мисли о савременом праву, на шта би то личило. Баш ми је жао оваквих људи који нису успели да помире у себи професионалца и верника. ВИЛМА, Јефимија Крунић and florenntina је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Сад замислите да неки судија на сличан начин одговори шта мисли о савременом праву, на шта би то личило. Баш ми је жао оваквих људи који нису успели да помире у себи професионалца и верника. Da se kladimo da nije imao takvu dilemu kad je polagao zakletvu u, takodje nesavrsenoj, vojsci. Nije tu problem na relaciji vera i profesija nego prosvetiteljstvo(medicina kao produkt iste) i nacionalizam(da nas je sto vise mantra). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Kad čitam ovakve gluposti koje objašnjavaju suštinu bele kuge, autora bih najradije naterala da do kraja života mora da gleda Teletabise svaki dan, po ceo dan. Ili Moćne rendžere... Mo'š misliti, blud suština bele kuge; uopšte nema veze sa tim što ljudi nemaju 'leba da izdržavaju decu, i to ne pričam o luksuzu, već samo o osnovnim potrebama. 'Ej, o čemu pričamo, kad poslodavac neće da zaposli ženu u godinama u kojima on procenjuje da bi mogla da rodi? Blud... Izgleda je tom liku samo blud u glavi... ВИЛМА, Aquilius Cratus, Никола Ђоловић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Mo'š misliti, blud suština bele kuge; uopšte nema veze sa tim što ljudi nemaju 'leba da izdržavaju decu, i to ne pričam o luksuzu, već samo o osnovnim potrebama. 'Ej, o čemu pričamo, kad poslodavac neće da zaposli ženu u godinama u kojima on procenjuje da bi mogla da rodi? Italijani imaju 'leba i spageta pa opet imaju belu kugu ... Zasto? Лела and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Italijani imaju 'leba i spageta pa opet imaju belu kugu ... Zasto? Ма немој ти да нас поредиш са Италијанима , они немају патријархално васпитање ко ми . Ми бре, да имамо плату ко Италијани имали би по десет детета сваки, минимум. nedeljko and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Sustinski doca jeste u pravu po nekim pitanjima, samo opet zavisi kako se posmatra Crveni Baron and Таша је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Italijani imaju 'leba i spageta pa opet imaju belu kugu ... Zasto? Не постоји само један разлог за Бијелу кугу. Сваки случај говори за себе. Негдје је то због економске ситуације, негдје због "Американ лајфстајл", а негдје из неког трећег разлога. Неки људи немају 'љеба да једу, па неће пуно дјеце, или неће никако, а неки их направе довољно да саставе фудбалски тим. Сваки слућај за себе-ad hoc. Пг and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Uh intervju sa sajta "Prijatelj Boziji" ! Pre bih rekla interpretacija nekog kafenisanja. Nije mi jasno sta vam je to toliko sablaznjivo u ovom clanku ?! Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Mo'š misliti, blud suština bele kuge; uopšte nema veze sa tim što ljudi nemaju 'leba da izdržavaju decu, i to ne pričam o luksuzu, već samo o osnovnim potrebama. 'Ej, o čemu pričamo, kad poslodavac neće da zaposli ženu u godinama u kojima on procenjuje da bi mogla da rodi? Pricamo o razmazenosti danasnjih mladih i nesposobnosti da se zrtvuju cak i za sopstveno potomstvo "poslodavac neće da zaposli ženu u godinama u kojima on procenjuje da bi mogla da rodi?" - Ovo je problem ne samo u Srbiji vec svuda na "zapadu". Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Nije mi jasno sta vam je to toliko sablaznjivo u ovom clanku ?! Ово: Медицина је у време Византије била христотерапеутика. Данас она то више није. Медицина у вријеме Византије није знала за антибиотике, пеницилин, компликованије хируршке операције, ласерске операције итд. нити је имала фонд знања који данас постоји. Зар је разумно упоређивати средњевјековну са савременом медицином? Оно што је Хитлер радио у логорима, ми данас радимо легално. Убијамо људе гасом? Експериментишемо директно на живим људима без њиховог пристанка, уз присилу? Зубари ваде златне зубе и претапају их у златне полуге које шаљу у свој сеф негдје у некој швајцарској банци? Грех промени генетику и онда се јавља болест Вируси, бактерије, оштећења и поремећаји рада органа, недостатак витамина, протеина итд. Све то узрокује болести без промјене генетичке структуре. И нисам нешто примјетио да, рецимо, лопови или лажови пате од поремећаја или болести узрокованих генетичким мутацијама. Да је ово што је рекао истина, наши политичари би ваљда имали носеве дуге попут Пинокијевог. Савјест, ако је неко има, игра улогу у здрављу човјека. Духовно здравље итекако утиче на физичко, али на рад органа, не на генетску структуру. Као хришћани, ми се држимо Христовог закона, а не Хипократовог. Хипократ је био љекар, а Исус пророк. Бабе и жабе. Ми смо православни народ и, као такав, треба да примењујемо православну медицину. Медицина у православним земљама у средњем вијеку се базирала на знањима из паганског периода, из античке Грчке и Рима, па се од тих знања даље развијала. А читава средњевјековна медицина ( на Западу ) се базирала на муслиманским медицинским текстовима ( који су опет почели из паганских античких грчких коријена, па се касније исламска медицина сама развијала тако да су се неки хируршки инструменти које су муслимани тада користили, били употребљвали до прије 60-70, можда 100 година ) до којих су дошли освајањем муслиманских земаља. Наравно, у додиру са Источним римским царством и осталим православним земљама, то знање су Западњаци знали и пренијети. Ето, "православна" медицина има паганске коријене, а он не воли што је положио Хипократову заклетву. Justin Waters, Vockica, Avocado and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Problem s parama sigurno igra ulogu, kao i sebičluk i ostalo, ali verovatno najviše je u pitanju činjenica da ljudi u današnje vreme ne moraju da imaju mnogo dece da bi preživeli. Ranije to nije bio slučaj, kada je većina ljudi živela na selu, i morala da se bavi teškim fizikalijama ceo život da bi opstali. Kad na to dodamo stalne ratove i činjenicu da se umiralo od većine bolesti koje se danas lako leče, jasno je da ako bi neka porodica htela da opstane, morala je da ima što više dece; jer najčešće dobar deo dece ne bi ni doživeo da odraste. Uostalom, evo danas: što je neka država razvijenija i bogatija, manji je njen prirodni priraštaj. I obrnuto, najsiromašnije države imaju najveći pr. priraštaj stanovništva (normalno, mi smo i u tome izuzetak greengrin). Justin Waters, Natasa., Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 @@Ћириличар, Медицина у вријеме Византије није знала за антибиотике, пеницилин, компликованије хируршке операције, ласерске операције итд. нити је имала фонд знања који данас постоји. Зар је разумно упоређивати средњевјековну са савременом медицином? Da ali nije ni znala za sve te bolesti kojima je kasnije bilo potrebno naci leka. Убијамо људе гасом? Експериментишемо директно на живим људима без њиховог пристанка, уз присилу? Зубари ваде златне зубе и претапају их у златне полуге које шаљу у свој сеф негдје у некој швајцарској банци? Ne ubijamo ih gasom ali recimo osiromasenim uranijumom npr. Manipulativno "eksperimentisu" farmaceutske kuce sa "novim" lekovima direktno na bolesne ocajnike koji pristaju na sve. Mislim da je tvoje dalje poredjenje neumesno pa nije ni za komentarisanje. Вируси, бактерије, оштећења и поремећаји рада органа, недостатак витамина, протеина итд. Све то узрокује болести без промјене генетичке структуре. И нисам нешто примјетио да, рецимо, лопови или лажови пате од поремећаја или болести узрокованих генетичким мутацијама. Да је ово што је рекао истина, наши политичари би ваљда имали носеве дуге попут Пинокијевог. Савјест, ако је неко има, игра улогу у здрављу човјека. Духовно здравље итекако утиче на физичко, али на рад органа, не на генетску структуру. Danas se vrsi svojevrsno nasilje nad covekom, dobrovoljno na svakom polju. Covek je zrtva savremenog drustva. Otuda razne devijacije i u psihickom i fizikom domenu bolesti. Хипократ је био љекар, а Исус пророк. Бабе и жабе. "Као хришћани, ми се држимо Христовог закона, а не Хипократовог." Hipokrat je bio mnogobozac. A mi smo hriscani, zar ne?! Cemu onda ljutnja kada vam ti koju polazu Hipokratovu zakletvu traze 500e za neku intervenciju. Kada bi polagali zakletvu na Jevandjelje mozda bi bilo drugacije. Медицина у православним земљама у средњем вијеку се базирала на знањима из паганског периода, из античке Грчке и Рима, па се од тих знања даље развијала. А читава средњевјековна медицина ( на Западу ) се базирала на муслиманским медицинским текстовима ( који су опет почели из паганских античких грчких коријена, па се касније исламска медицина сама развијала тако да су се неки хируршки инструменти које су муслимани тада користили, били употребљвали до прије 60-70, можда 100 година ) до којих су дошли освајањем муслиманских земаља. Наравно, у додиру са Источним римским царством и осталим православним земљама, то знање су Западњаци знали и пренијети. Ето, "православна" медицина има паганске коријене, а он не воли што је положио Хипократову заклетву. "Ми смо православни народ и, као такав, треба да примењујемо православну медицину." Ovde verovatno misli na etiku a ne koriscenje medicinskim pomagala, ako je ovaj "intervju" uopste autentican. nana, Orthophill, SHADOWS OF THE LIGHT and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука