Jump to content

Ко је Мирољуб Петровић?

Оцени ову тему

karadjordje

Препоручена порука

Opet sam morala da se ukljicim u temu! Pogotovo zarad onih koji kazu da Miroljub Petrovic ne spominje Gospoda Isusa Hrista. Onaj koji je odgedao svako predavanje Miroljuba Petovica i Branislava Mihajlovica znace da to nije istina, i mogao bih da pomislili da se bas iz toga razloga ljudi zele da odvedu ovu raspravu u krivom smjeru. On nepodrzava Judeizam i to relevantno iz njegove cuvene recenice koju citira iz rijeci Sv. Vladike Nikolaja Velimirovica. a ona glasi.. citiram - Kad sunce grane, lampe se stavljaju u ormar. Narano ovde se misli o starom i novom zavjetu. Ali stari zavjet je sam po sebi tako napisam i zbog toga moze naucno tretira,i svaka recinica i u starom i u novom zavjetu ima svoju naucnu podlogu. Gospoda Isusa Hrista spominje veoma cesto kada zeli da pokaze kljuc zivota, i kada kaze da je smrt pobjedjeni neprijatelj. Miroljub Petrovic sam kaze da bez Gospoda Isusa Hrista sve bih bilo besmismileno i zivot ljudi nebih imao prave svrhe. Pa evo recimo on objesnjava i Vjerodostojnos Gospoda Isusa Hrista kroz primjer Samanizma ili Sai Babe. On navodi primjer jednoga Samana koji koji ozivi covjeka koji je umro nakon nekoliko sati ili jednoga dana, i daje paralelu sa Gospodom Isusum Hristom koji je Lazara ozivijo nakon 7 dana... Ovde on pokazuje da je Gospod Isus Hristos Bogocovjek a da je saman demoniziran, i o tome ima jedno cijelo predavanje, postoji cak nekoliko serija predavanja gdje se MP osvrce iskljucivo na Jevandjelja i Novi Zavijet i vrlo cesto citira Sv. Vladiku Nikolaja Velimirovica i Sv. Jovana Bogoslova. Uostalom samo cu na kraju ovoga svoga posta da ponovi jednu recenicu koju cesto spominje Miroljub Petrovic - citiram - Zabluda je intelektualna pojava za ljude koji zele da se destruktivno ponasaju......! I na ovom primjeru vidimo da nema sloge i tolerantnosti u nasem narodu, jer mi smo takvi cak i kada dadnemo primjer drugima i dokazemo im neke stvari, pa cak i vizeulno pokazemo mi to necemo radi naseg ponosa i kopanja u jos dublju zabludu!  

??? ??????? ??? ???? ???????? ?? ??????? ?????? ?????? ??? ???????? ?????????, ??? ?? ??????? ??? ???? ???????? ?? ??????? ??????????? ?????? ???? ?? ? ???????. ????? ??????, ????? ?? ??? ?????, ??????? ???????? ????????? ???????:

?? ???? ?? ???????, ?? ?? ???????? ?? ??????? ????????, ?? ?? ????? ????????? ?????, ?? ?? ????? ??????????? ? ????? ?? ???? ????? ???????????, ?? ?? ??? ?????? ? ????? ???????? ???????, ?? ?? ???????? ????????? ???????, ?? ?? ??? ???????? ???? ???????? ????? ?????? ????????? ??????? (????????? ????? ?? ???????), ?? ?? ????? ????????? ???????, ?? ?? ??? ????? ? ??????? ?? ????? ?????????? ? ???????????, ?? ?? ?????? ???? ??????? ???????? ??? ????? ?????? ?????????? ? ??????? ????? ? 4 ???? ???, ???? ??? ????????. ?? ?? ?????? ???? ????? ???????? ???????? ????? ?? ?? ???????????? "??????????? ?????" ???????? ????????? ? ???????? ?? ?? ?? ????????? ??????????? ???? ????????? ?????? ??????????. ????? ?????????? ??? ??? ??? ?????, ?? ?????? ???? ?? ?? ?? ??????????? ??? ?????

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@ Jorge,

nisam rekao da su svi koji podrzavaju Miroljuba- evolucionisti. Medjutim,citajuci verujem.org primjecujem da se sustina kritike lika i djela Miroljuba Petrovica, nalazi, u najvecoj mjeri- kod onih koji kreacionizam( smatraju nekakvom protestantskom jeresi i necim sto pravoslavni hriscanin ne treba da podrzava.

Smatram da je takvo shvatanje u potpunosti pogresno. Materijali iza kojih stoji Miroljub Petrovic, npr, uopste, ni najmanjim dijelom, nisu djelovali na mene da napustim Pravoslavlje i da se prikljucim baptistima ili pentekostalcima. Miroljub se dotice teologije ponekad, istina. Svakako da se ne slazem sa njegovim pogledom na Hriscanstvo- cini mi se da covjek opasno luta: ne zna ni sam gdje je. Ali, odricuci mu svaki kvalitet radi njegovih vjerskih zabluda-smatram da nije opravdano.

Sto se tice brace koji podrzavaju Darvinizam- a kojima je osnovni argumet protiv kreacionizma(bilo je o tome mnogo rijeci i ovdje,na forumu),da su naucnici- kreacionisti, pretezno protestanti, sektasi i sl- upucujem ih, ponovo da se pozabave likom i djelom naucnika koji vjeruju i propagiraju Darvinovu teoriju evolucije. Bojim se da ta intelektualna elita ne vrvi bas od pravoslavnih hriscanina...... Evo,za pocetak, neka obrate paznju na najveceg evolucionistu danasnjeg doba, dr Richard-a Dowkins-a. Dovoljno za pocetak. 0104_cheesy 0104_cheesy

@ Alefshin

Oce,slazem se sa onim sto ste napisali. Samo cu naglasiti da i ja smatram da je opravdana kritika u vezi Miroljubovog pogleda na Hriscanstvo i vjeru,uopste- ali da ga to uopste ne diskredituje kao naucnika.

Подели на овим сајтовима

@ Jorge,

nisam rekao da su svi koji podrzavaju Miroljuba- evolucionisti. Medjutim,citajuci verujem.org primjecujem da se sustina kritike lika i djela Miroljuba Petrovica, nalazi, u najvecoj mjeri- kod onih koji kreacionizam( smatraju nekakvom protestantskom jeresi i necim sto pravoslavni hriscanin ne treba da podrzava.

Smatram da je takvo shvatanje u potpunosti pogresno. Materijali iza kojih stoji Miroljub Petrovic, npr, uopste, ni najmanjim dijelom, nisu djelovali na mene da napustim Pravoslavlje i da se prikljucim baptistima ili pentekostalcima. Miroljub se dotice teologije ponekad, istina. Svakako da se ne slazem sa njegovim pogledom na Hriscanstvo- cini mi se da covjek opasno luta: ne zna ni sam gdje je. Ali, odricuci mu svaki kvalitet radi njegovih vjerskih zabluda-smatram da nije opravdano.

Sto se tice brace koji podrzavaju Darvinizam- a kojima je osnovni argumet protiv kreacionizma(bilo je o tome mnogo rijeci i ovdje,na forumu),da su naucnici- kreacionisti, pretezno protestanti, sektasi i sl- upucujem ih, ponovo da se pozabave likom i djelom naucnika koji vjeruju i propagiraju Darvinovu teoriju evolucije. Bojim se da ta intelektualna elita ne vrvi bas od pravoslavnih hriscanina...... Evo,za pocetak, neka obrate paznju na najveceg evolucionistu danasnjeg doba, dr Richard-a Dowkins-a. Dovoljno za pocetak. 0104_cheesy 0104_cheesy

???? ??. ?? ?? ?????? ????????? ?? ??????? ????? ?? ?? ??????? ?? ????? ??? ??????? ???? ?????? ????????? ? ???? ?? ?????? ???? ?? ???? ?? ???? ???? ??????? ????????? ????????? ???????, ???? ???? ???? ??? ?? ????????? ? ????????????, ???? ?????????? ????? ?? ???????? ???????, ???? ???? ???????? ?? ?? ?????????? ????????? ????? ?????? ?????? ????????? ? ????? ????????? ????, ??? ?? ??????. ????????? ???? ???????? ????????? ???????? ?? ????????? ????? ?? 80-??? ??????. ?? ????? ???? ???? ???? ? ??????????? ???????????? ??? ???????, ??? ????? ?? ?? ??? ???? ????? ?? 80-??? ???? ???????? ?? ???????? ???????????? ???? ??????? ?????? ???? ???????? ???? ??????? ???? ?? ???????? ? ?????? ?? ?? ????? ???????? ????????????? ?????, ? ?? ? ???? ??????? ?????????? ????. ????? ????????? ??? ??? ?? ???? ?? ???????????????? ???????????? ?? ???????? ????-?????, ??? ??????? ??? ? ?????? ??????????????? ???? ???? ???? ?????????? ???????????? ?? ????? ???? ???? ??? ?????? ?????? ?? ?????? ??? ?????? ?????? ?? ????????? ?? ?? ??????? ???????? ???????????, ???? ???? ?? ???????? ? ???????????????? ????. ?? ?? ?? ????? ? ????? ???????? ??????? ???? ????? ?? ?? ??????? ?? ??????????? ??? ?? ????? ?????? ???????, ? ??????? ???? ???? ? ?? ???????. ?? ?? ???????????? ????????? ????? ??????? ????? ????? ??????????? ???????? ???? ???? ???????? ??????? ? ????????? ?? ??? ???? ????????? ?? ???????????? ?????? ? ????? ? ????? ????? ???? ???????? ?????????. ???? ?? ????? ???? ? ?????? ????????? ? ????????? ? ???????????? ?????? ??????? ?? ?????? ????????? ???? ???? ?? ?????? ? ??????? ???????? ??? ??????? ?? ?????? ??????, ? ???????? ?????? ???????? ???????????? ?? ????? ?????? ??? ??????? ?????.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Материјал који Петровић пропагира углавном је испричана прича из 80-тих година.

Не слажем се баш потпуно са овим, али има ту једна ствар која је најбитнија, а то је да он човек ради тј. прича, беседи, пише на свом форуму, објављује, преводи, поставља разне садржаје на интернет итд. Тачно је да у пакету са једним здравим ставом иде и један који није здрав( ово што си побројао), али поента је у тој активности, многи људи су чули за њега и заинтригирани су оним што прича, а што нема везе са сувом теологијом. Нама који се колико-толико разумемо у православни креационизам недостаје управо та активност, а посла има колико хоћеш.

Подели на овим сајтовима

За једног православног хришћанина је понижавајуће да 100% одбацује Мирољуба Петровића.Ми треба да расуђујемо,просуђујемо и у томе да се вежбамо.Као што рече отац Јустин Поповић ,из свега треба извлачити оно што је добро,па тако и из Мирољуба.Ако видиш да Јеховин сведок учини милостињу,учини је и ти зато што је то добро али немој бити Јеховин сведок.Читава мудрост је у томе!

Подели на овим сајтовима

Само износим своје мишљење. Помогао је он у доста ствари, није да није. Има и поједина лијепа предавања, али самим тим што имам мало другачије мишљење од већине не значи да апсолутно нисам у праву.

Не одбацујем човјека, није на мени, али на наслов теме не могу да одговорим оно што не мислим. тако да ће овај исти наслов код свакога довести до  различитих закључака.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Недавно сам имао дебату са господином Петровићем не његовом форуму. Реч је била о иконама. Много ме је разочарао његовим ставовима по том питању: нпр. рекао је да је поштовање икона идолопоклонство и да иконе служе за призивање демона....

То је велика хула....Себе декларише као православног хришћанина а уопште не поштује поредак православља. Човек живи од Старог Завета, не значи да није битан, али побогу, Христос је сишао на земљу, спасао је човека, али Петровић и даље пропагира да се треба држати Мојсија а да је Христос само позивао да се врате на Мојсијев пут.

На Литугију гледа као ритуал, да је то јеврејска Пасха и да треба само тада јести безквасни хлеб и пити сок од грожђа и да, цитирам: сотона хоће да ми поверујемо да је спасење јести сваке недеље хлеб са квасцем који симболизује грех и покварени сок од грожђа-вино...

Затим, његово тумачење Јовановог откровења је индентично тумачењу Јеховиних сведока.

Исто тако, проповеда како дуже спавају до Страшног Суда и како је погрешно поштовати тзв.Светитеље, јер су они мртви и васкрснуће кад и ми. Једино су васкрсли Мојсије, Св.Јован Богослов и уз њих су Св.Илија и Исаија и да се само њима евентуално треба помолити.

Такође, каже да Св.Архангел Михајло не постоји, него да је то у ствари Христос.

Највише потенцира да ми грешници требамо научити хебрејски језик и да читамо Библију у оригиналу јер је и она писана на хебрејском. Погрешно је слушати свештенике и епископе, јер они користе свој ауторитет да прикрију своје зле намере. 0110_hahaha тако су исто и у Вавилону, свештеници користили исповест народа да их уцењују...

Можда је неко раније написао, ја нисам прочитао, признао је, да је био припадник адвентистичке цркве, и да је прошао кроз њихово тзв.крштење, али да их је касније напустио и почео да чита Св.Николаја Жичког и поново постао православац. 319.gif

И тако даље.....

Ја ценим његов рад што се тиче научног доказивања Творца. Али теологија му је лоша страна и треба тај део посла да препусти теолозима.

Анализирајући ове његове погледе, ја сматрам да је човек Јеховин сведок.  0110_hahaha

Шта ви мислите о овоме?

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Ово је можда за Зону сумрака, али свеједно, уколико неко има коментар, волео бих да чујем:

http://video.google.com/videoplay?docid=7804557580733518243&hl=en#

hvala

Подели на овим сајтовима

На жалост, цела ствар већ почиње с промашајем, који баш много не обећава - именица канон не значи "закон" него "меру."

Остатак приче је заправо типичан протестантски апокалиптички наратив. Увек је за све крив римски папа, он је "антихрист..." и бла, бла, бла... Некако сви ови људи који су блиски израелско-протестантској јудео-хришћанско-републиканској спрези имају сличну, на жалост, рекао бих, претерано поједностављену и једнострану причу. Ипак, не бих увек у то учитавао "зле намере." Конкретно, ако не инсистирамо да нашег брата Мирољуба обавезно посматрамо као "православца" (што је са његовим ставовима потпуно неспојиво), онда га је можда и лакше разумети. Већина ових прича је из материјала и документараца једне познате јудео-хришћанске протестантске групе:

Jeremiah Films:

Има ту заиста одличних материјала, сјајних података, али треба бити мало опрезан са интерпретацијама, које понекад умеју да буду пристрасне у корист Јевреја (нарочито Израела), а острашћене против римске цркве. Мада и сам имам приличне симпатије према Израелу, нисам присталица генерализација и поједностављивања. Мирољуба познајем лично и поштујем његову енергију и преданост, али се наравно, не слажем с многим његовим ставовима (а нарочито тумачењем православља - рецимо, ова теза да је до "велике шизме" дошло зато што "православна Црква није хтела да прихвати пост на шабат-суботу" - о хулитељском ставу према светој евхаристији да и не говорим  :cheesy2:). Али, ипак, трудим се да не судим човеку, него само да не прихватим оне ставове који су спорни.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Ne moze jedan izvor da daje cas zdravu cas prljavu i otrovnu vodu, "niti moze sluga da sluzi 2 gospodara"...

Ove fore tipa "moze da se i od njega izvuce nesto korisno" u najmanju ruku su neozbiljne, jer to sto on prica ljudi Crkve vec odavo imaju/znaju/pricaju, pa nam tako ne treba neki polumaskirani jeretik da bi nam to rekao...

Ako covek ne zna nesto, red je da prvo nauci, a ne da se nenaucen namece za ucitelja drugima...

I ovo sto on masi i lupeta nisu neke tamo sitnice, on moze silno da zbuni i skrene neupucene...

Nisu samo ikone u pitanju, nego i pljuvanje po Presvetoj Bogorodici npr...

Sta to znaci? To znaci da onaj ko Nju ne ispoveda kao Bogorodicu huli na Hristovo Bogocovecanstvo, "a onaj ko ne ispoveda da je Isus Gospod koji je dosao u telu je antihrist" po recima apostola ljubavi...

Mahnite se corava posla i njegovog "aktivizma", nije mudro da se poigravamo sa Bogom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Наравно, не осуђујмо га, ниједан човек није свезнајући иако се он прави да јесте, него волео бих, брате Андреј,(уколико можеш) да чињеницама побијеш његове тврдње типа - највише око месеца рођења Господа (пошто је он неким прорачунима израчунао да је то било лето) и око године рођења (јер он тврди да је то било 3 године раније). Што се тиче тумачења ових звери из апокалипсе, прве три могу имати логике, али када је кренуо да пише о четвртој, он је обухватио период од 2000 година, а Св.Апостол Јован говори о ''једном цару'' а у ових 2000 година постојало је преко 320 папа. Него није ни важно. Прича јесте занимљива, јер постоје нека поклапања, али ипак, то је далеко од истине.

Једина истина је  eheeeej

0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Наравно, не осуђујмо га, ниједан човек није свезнајући иако се он прави да јесте, него волео бих, брате Андреј,(уколико можеш) да чињеницама побијеш његове тврдње типа - највише око месеца рођења Господа (пошто је он неким прорачунима израчунао да је то било лето) и око године рођења (јер он тврди да је то било 3 године раније). Што се тиче тумачења ових звери из апокалипсе, прве три могу имати логике, али када је кренуо да пише о четвртој, он је обухватио период од 2000 година, а Св.Апостол Јован говори о ''једном цару'' а у ових 2000 година постојало је преко 320 папа. Него није ни важно. Прича јесте занимљива, јер постоје нека поклапања, али ипак, то је далеко од истине.

Једина истина је  eheeeej

0110_hahaha

Све заблуде око месеца рођења Господа разбио је још св.Јован Златоусти у једној од беседа на Божић. Прочитај од почетка до краја беседу и све ће ти се разјаснити.

http://www.verujem.org/sveti_oci/zlatousti_bozic.htm

Подели на овим сајтовима

Једина истина је  isus-sinai

nasznak

Све заблуде око месеца рођења Господа разбио је још св.Јован Златоусти у једној од беседа на Божић. Прочитај од почетка до краја беседу и све ће ти се разјаснити.

http://www.verujem.org/sveti_oci/zlatousti_bozic.htm

hvala hvala  zru

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...