Jump to content

Аскетизам мит. Јована Зизјуласа

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Evo prve novele!!!

04zizjul.jpg

Kao prvo, navodim svedocanstvo profesora Liturgike sa PBF-a Nenada Milosevica ( sigurno ste culi za njega), izgovoreno meni licno u jednom nasem prijateljskom susretu,a ja cu prepricati koliko se god budem setio, I unapred se izvinjavam na uproscavanju:
“Mitropolit Jovan je bio moj profesor I jedan od mentora na doktorskim studijama u Solunu vise od 7god. Slusao sam stotine njegovih predavanja I pricao sa njim nebrojeno puta, tako da sam imao priliku, koliko sam mogao, da vidim njegov zivot iz neposredne blizine. Kao profesor bio je veoma strog, uzdrzan, ozbiljan. Na predavanjima Dogmatike trazio je apsolutnu usredsredjenost svojih studenata na ono sto se predaje. Govorio je da dogmatika nije za lenje ljude, za kukavice,za one bez petlje, vec zahteva hrabrog I odvaznog coveka, a takodje i da se prolije krv u radu, studiranju, istrazivanju i razumevanju bogoslovlja, a pre svega ZIVLJENJU, jer je to pitanje zivota I smrti. Nema predavanja na kome ne bi kritikovao tkz. Akademsko bogoslovlje, koje je za njega predstavljalo samo praznu retoriku kada postaje bezivotno. Njegove napomene o tome da dogmati nemaju nikakvu vrednost ako se ne zive u Crkvi, postale su njegov refren.

Najvece iznenadjenje za sve je bio njegov asketski zivot. To je covek koji je citav Veliki Post jeo SAMO SEMENKE I VODU,ali bukvalno!!! Nista drugo ne bi okusio 50 dana, a naravno bilo je I dana kada nista ne bi uzimao, vec samo sluzio Liturgiju I pricescivao se. Semenke, nekada zive, a nekada pecene, I to tokom celog dana. Oni koji su to imali prilike da vide, odgovarili su ga od toga bojeci se za njegovo zdravlje, ali je on govorio da “nisu dobro videli I da on mnogo vise jede nego sto mislie”, I onda je voleo da uzme parce alve I da pred njima mljacka…  

Niko nije znao kada taj covek spava, jer bi ceo dan od jutra drzao predavanja, sluzio, primao na razgovor studente, odgovarao na stotine mejlova, poziva, neumorno citao Oce, istrazivao, skapavao po bibliotekama Akademije, neumorno pisao clanke na goruce teme. Iz njegove sobe bi studenti,profesori I drugi izlazili sve do jutra, a onda sve iz pocetka…svaki dan!

O njemu kao svestenosluzitelju nema potrebe ni govoriti. Kada bi sluzio Liturgiju, njegovo umorno I bledo lice bi se zacrvenelo od radosti, I osmeh bi ga preplavio. Sa njim je bilo lako I ugodno sluziti, bez nervoze, bez gundjanja, bez laznog nametanja episkopskog autoriteta.
Posebno je sve zacudjivao svojim ponasanjem kada bi neko, ko ne deli njegove liturgicke ili bogoslovske stavove, sasluzivao sa njim. Mitropolitovo prvo pitanje bi glasilo: “Blagoslovi oce, kako cemo sluziti”, I mirno prihvatao kako njegog sasluzitelj kaze. Time je u nedoumicu dovodio svoje oponente I odusevljavao, tako da su mnogi njegovi bogoslovski ljuti protivnici kasnije postali neodvojivi prijatelji.

Da li ima potrebe da kazem I ovo: njegov duhovni otac je bio o.Sofronije, ucenik sv.Siluana Atonskog. Celokupno mitrololitovo bogoslovlje je egzegeza bogovidjenja I bogosustretanja Otaca sa Hristom, pogotovo sv.Siluana, koji je presudno uticao na to da se mitropolit bavi bogoslovljem!”

Подели на овим сајтовима

Ја сам пре 10 година присуствовао на Литургији у  једном селу поред Пожаревца- Митрополот Јован није служио. Ја сам се на Литургији нашао поред њега. Имао сам прилике да осетим како се тај човек моли. После неколико година од јеромонаха Глеба у олтару сам чуо да заиста се осећа , али не код свих, кад се епископ моли, а ти се налазиш близо. Не осећа се то код свих и увек. Он је плакао или скоро плакао кад га је народ дочекао бацањем цвећа пред ноге у Параћину.

Тек последњих година у Русији почиње да се чује о њему. Преводе се неке ствари. Данас сам баш мом бившем ментору дипломског реко да у Србији у нашој Догматици на факултету је присутан јако Зизјулас. Стицајем околности мој ментор се баш бави Зизјуласом ( за Русе је то новина).

Међутим, на недавном предавању " Тринитарне основе савременог личносног богословља " има доста неразумевања од стране руских предавача и професора кад је реч о савременим богословима. 

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Митрополит је јако смирен и разуман човек.  :cmizdrenje:

Имао сам двапут прилику да узмем благослов од њега и да се сликам са њим!  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...