Jump to content

Да ли имате омиљеног светитеља?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

подразумева се да поштујемо све светитеље и да нема разлике међу њима, у смислу ко је бољи , јер су они сви наши заступници пред Господом...

али ја, лично, имам ,да тако кажем ,светитеље за које сам посебно везана, којима се свакодневно молим, а ту некакву приврженост сам стекла или поклоњењем њиховим моштима , или читањем њихових књига ,или читањем књига о њима које су други писали и сл.

дакле, моји омиљени су:

св.Петка, мати Ангелина, преподобна мати Матрона, блажена Ксенија Петроградска

св Нектарије, св.Пантелејмон, св.Козма и Дамјан, св.Јован Кронштатски, св.Јован Шангајски, св.Мина, св.Роман

matrona_i.jpgSv.%20Kozma%20i%20Damjan.jpg41780_123718724316131_2480_n.jpgsv-jovan-kronstatski.jpgSV_Nektarije_Eginski.jpg

1a-mina5.jpg190px-Stpetka.jpgsveta-ksenija-petrogradska.jpg?w=529sv_mati_angelina_srpska.jpgSv.%20velikomucenik%20Pantelejmon.jpg

bighugbighug bliss jeeee 0442_feel 0442_feel 0442_feel

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Пре пар година је преминуо задњи живи ученик светитеља у Битољској богословији (у време Краљевине) који је сведочио о њега ... још увек постоје сведочанства какав је то човек био, са људима и каква ревност је гајио ка Истину... наравно да га поштујем и просим његове молитве пред Бога....

Ја се сећам да једно од првих житија који сам прочитао (осим Панонска житија, наравно, која су била обавезна лектира) је било житије светога Мојсеја Мурина - уствари, сведочанство, како може додир Христов пробразити човека.... уистину преобразити...

Не бих одабирао "омиљени" светитељ, али, ето, ово је прво што ми пало на памети...

Подели на овим сајтовима

Свети Василије Велики!!!

ceb1ceb3ceb9cebfcf82-ceb2ceb1cf83ceb9cebbceb5ceb9cebfcf82.jpg

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Св. Јован Богослов, Павле, Кирило Јерусалимски, Атанасије Велики, Василије, Јован Златоуст, Максим Исповедник, Григорије Палама, Николај Кавасила, Сава Српски, Серафим Саровски, Николај Жички, Јустин Ћелијски, Николај Мирликијски ...

Подели на овим сајтовима

Najviše volim sv. Jovana SanFranciskanskog, ali i njegovog prijatelja mitropolita Filareta Voznesenskog, ali na žalost on nije još uvjek proslavljen od Crkve kao sveti :(st-john-the-wonderworker-10.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Св. Јован Богослов, Павле, Кирило Јерусалимски, Атанасије Велики, Василије, Јован Златоуст, Максим Исповедник, Григорије Палама, Николај Кавасила, Сава Српски, Серафим Саровски, Николај Жички, Јустин Ћелијски, Николај Мирликијски ...

amin-nas amin-nas amin-nas

Подели на овим сајтовима

Sv Jovan Krstitelj, Sava Srpski,Vasilije Ostroski ,Nikolaj Zicki, ..........................

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

the-three-holy-hierarchs.jpg - сву Тројицу као једно, и сваког понаособ,

Sveti-Vasilije-Ostro%25C5%25A1ki-%25C4%258Cudotvorac.jpgokoviikona10.jpgsveti-sava.jpg

car_lazar.jpgusekovanje.jpg27.jpg591-00.jpg

matrona_moskovska.jpg607961497004850629381000.jpg

Као што Џеси већ рече, нема разлике међу њима, сви су пред Богом исти, али према горе Наведеним осећам неку повезаност, и топлину у срцу, што не значи да остале не готивим. slava3

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

ух....више њих, мада када бих почео да набрајам, после бих се секирао што и овога не поменух...но да не будем ко наше певаљке које не могу ни једну песму са свога албума да издвоје јер ус им све драге, еве:

св. Григорије Богослов, св. Максим Исповедник, св. Симеон Нови Богослов, св. Јован Лествичник, св. Јован Златоусти и св. Силуан Атонски. (овај редослед не означава редослед омиљености, него је просто тако набацано зобг метежности мога ума)

Подели на овим сајтовима

Meni najdraži svetitelj je Prepodobni Stefan Piperski, kojem sam još kao dete hodočastio i uvek osećao takav mir, blagost, spokojstvo koje je vejalo od njegovog Bogom proslavljenog tela. Veliki podvižnik, čudotvorac, koji je u Trmanju rovačkom ( i danas je to pusto mesto) proveo sedam godina u borbi sa demonima koji su ga zastrašivali i kušali najužasnijim prizorima. Pastiri iz okolnih sela su govorili da se rovačka pustinja tresla noću od zastrašujućih urlika kojima su demoni pokušali da prekinu podvig prepodobnog. Dakle Prepodobni Stefan- pobednik nad silom vražjom imenom Hristovim. Omiljen mi je i sveti i blagi starac Simeon iz Dajbaba. Kada sam kao dete prvi put bio u Dajbabama bio je još živ jedan od starčevih poslušnika. Starac Simeon- primer krotosti, duša ispunjena Hristom. Volim sve svetitelje iz Crne Gore i njima se naročito molitveno obraćam: sveti ranohrišćanski mučenici Petar, Andrija i Lavrentije, Sveti Jovan Vladimir, Sveti Jevstatije Pećki, Sveti Joanikije Devički, Petar i Vasilije čudodejstvujući, Isaija i Stanko Ostroški,Stefan i Simeon prepodobni, mučenici prevlački i momišićki, Kirilo Bokeljski ispovijednik,Joanikije i drugi sa njim postradali sveštenomučenici i mučenici. kivot06_9.jpg

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...