Jump to content

Моја недоумица: Човек-бог или само човек?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Схвати то кад се каже бог по благодатин не значи ништа бог у правом смислу те ријечи. Бог је Бог, Онај које јесте, Отац -Син-Св.Дух

То благодати можеш схватити и по части. Дакле то подразумјева да је човјек почашћен могућношћу учешћа пребивања с Богом након васкрсења. Човјек остаје човјек по суштини, почашћен је титулом мали бог, или бог по благодати. Сама ријеч каже, дато му је неко благо, то благо су божански дарови...живот вјечни, љубав, мир, созрецање радости које никад не пресушује.

Рецимо ро бог по благодати је као кад би извршни директор НБА асоцијације тебе учинио кошаркашем по части. То не значи да ти је Усадио вјештине Коби Брајанта, већ си само добио пропусницу да уђеш на неки НБА семинар на коме ћеш учествовсти и уживо упознати кошаркаше.

Или рецимо да те директор Луфтханзе, начини пилотом по части, то не значи да ти је усадио вјештину пилотирања, већ си добио могућност да присуствујеш као гост у кокпит кабини и да ћаскаш са пилотима током лета. ;)

Po tvojim pricama covek je uvek neki gost?Zar je ne mogu da steknem vestine Kobi Brajanta, zar ja samo mogu doci da ga gledam kako on igra?Bog je coveku dao mogucnost da raste do Njegove visine sto znaci da covek ucestvuje i slobodna dela, slobodno postaje kao njegov Tvorac.To je predivno.I mnogo veca cast od onoga sto si ti naveo.

Подели на овим сајтовима

Po tvojim pricama covek je uvek neki gost?Zar je ne mogu da steknem vestine Kobi Brajanta, zar ja samo mogu doci da ga gledam kako on igra?Bog je coveku dao mogucnost da raste do Njegove visine sto znaci da covek ucestvuje i slobodna dela, slobodno postaje kao njegov Tvorac.To je predivno.I mnogo veca cast od onoga sto si ti naveo.

Не можеш да стекнеш јер сам изједначио вјештину Брајанта у том примјеру са божанском суштином која није човјеку доступна. То је примјер само, надам се да извлачиш поуку из тога, а не да изједначујеш могућности човјека као кошаркаша са могућностима човјека као Бога.

Бити гост у царству божијем и подразумјева то што говориш, не раст до висине Бога, већ до Христа, Богочовјека. Наш задатак је да узрастамо до пуноће висне Христовог раста, онако какав је он био на земљи тако и ми да покушамо што ближе бити. Стицање таквог карактера и стања духа, отвара врата да се у нас усели Дух Свети, а имати Духа себи подразумјева и учествовсти у животу вјечном у наручију Божијем. Шта теби овдје није велико, то не знам.

У ствари шта мислиш да словодно дјелање представља у Царству Бжијем? Буди мало конкретнији.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Tako sto sam vise puta procitao da covek postaje bog po blagodati a ne bog po sustini.A mene zanima zasto?Zasto mi Bog ne daje da budem deo njegove sustine?

evo kako ja ovo razumem:

čovek će kada nastupi carstvo bozije, posle vaskrsenja, postati bog po blagodati, a to znači da ce mu bog dati sve što može da se da, tj neće čoveku ništa zafaliti, pa da kaze: zasto nemam ovo ili zašto nisam ovakav.

a to što se kaze da ce biti bog po blagodati, to je zato što čovek ne može postati bog sam od sebe, svojom sposobnostima.

suština ožnačava prirodu, tj neku nužnost koju čovek nasleđuje rađanjam. znači, kad se čovek rodi, njemu je u prirodi da stari, i na kraju umre, hteo on ili ne... tako da čovekova priroda predhodi čovekui unapred ga odredjuje.

a božija sustina nije posledica nikakve nužnosti, vec je posledica slobodne volje bozije, tj: bog je takav kakav je zato jer on to slobodno bira, a ne jer mu tako priroda tj suština diktira, tako da mozemo reci da kada je bog u pitanju ličnost predhodi suštini tj prirodi(tj da bog je znad svoje prirode i da on njoj odrecuje kakva ce biti a ne ona njemu, npr on je po prirodi besmrtan, ali ako pozeli moze umreti, nista mu nije nemoguce i nista ga ne ograničava).

međutim, bog nam daje mogućnost da svoju prirodu promenimo, da je obožimo i zato cemo ako budemo u zajednici ljubavi sa bogom postati bogovi, to bog blagodati, znaci da ćemo tu novu bozansku prirodu dobiti na poklonn od boga, i da on nije stečena tako sto smo mi izumeli neki lek za besmrtnost i svemogucnost, nego nam bog dao.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

brate ABR, ako hoces da resis ovu nedoumicu onda batali postove uvazenih clanova foruma koji su ne samo mlacenje prazne slame (ili ti zaobilazenje pravog odgovora verovatno u ne znanju) nego su pojedini i potpuno ne tacni. nego lepo odvoj jedno sedam dana i uzmi odslusaj (nekoliko puta) audio predavanja iz dogmatike episkopa Ignjatija Midica. mislim da ceo set tih predavanja (ali vazno je da ih slusas hronoloski kako su i isla) imas u delu zru sajta. da bi ti bilo lakse ta predavanja bukvalno prate tok misli koji je u "Dogmatskim temama" od M.Zizjulasa. ocisti um od svih pretpostavki i probaj da "uhvatis" ono o cemu se govori. licno mislim da ukoliko nemas neku licnu potporu u svom iskustvu tesko da ces moci to da predstavis sebi u valjanom obliku ali probaj.

poenta je, kao sto je milan.lml lepo rekao, da mi, i ako nemamo "bozansku prirodu", mozemo u Licnosti Sina, buduci da se ona temelji na odnosu (odnosno: relaciji, proizvoljenju sopstvene slobode), postati pricasnici te prirode kroz Licnost, jer fundament te prirode (dakle osnov njenog postojanja) je Licnost, a to nam je bez obzira na nasu ljudsku prirodu onda vec veoma dostizno i dostupno, ako me razumes. dakle da bi ti malo olaksao percepciju svega toga: mi imamo ljudsku prirodu koja nas determinise i uvek ce ostati sa nama ali kroz Licnost (dakle svojom slobodom) mozemo postati pricasnici Bozije prirode ili ti nacina postojanja (dakle "zadobiti" meru Hristovu) buduci da Njegova priroda izvire iz Licnosti, a ne kao sto je to kod nas slucaj da je obrnuto (dakle da je osnov postojanja priroda).

totalni rezime:

- kod ljudi je osnov postojanja priroda pa tek iz nje izvire licnost (individua),

- kod boga je obrnuto osnov postojanja je Licnost te ta i takve Sloboda cini osnov dakle "prirodu" Boziju

- preplitanje ovako sustinski dve razlicite prirode je moguce, buduci da u okviru ljudske prirode Licnost (kao potpuna sloboda) je moguca, i time dolazimo do one cuvene definicije da u Hristu kao Sinu Bozijem postoje dve ne slivene ali isto tako i nerazdelne prirode. na drugaciji nacin osim kroz ovu pricu o Licnosti je ne moguce shvatiti ili izmixovati te dve prirode, a to je ujedno i koncept obozenja o kojem govori nasa vera.

• Волим 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

brate ABR, ako hoces da resis ovu nedoumicu onda batali postove uvazenih clanova foruma koji su ne samo mlacenje prazne slame (ili ti zaobilazenje pravog odgovora verovatno u ne znanju) nego su pojedini i potpuno ne tacni.

......

Е ако си нам рекао, пре свега свима, а затим и појединима....

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

bitno da si mu ti pruzio odgovor svojim podpitanjem.

sta vortate coveka, ako trazi odgovor kazi mu najbolje sto umes, bez obzira cak ako si i pogresno razumeo pitanje.

ja mozda preterano reagujem ali muka mi je kad ni ja, a smatram sebe da znam po nesto, ne shvatam i ne vidim nikakav odgovor u ovim postovima, odnosno i ako je odgovor i napisan on je toliko definicijski da je opet ne razumljiv, bezzivotan. evo ja sam napisao onako kako znam rizikujuci i da "lupim" ali u tome je i kvalitet rasprave, u smislu da ce me ispraviti onaj ko zaista zna i moze to lepo da objasni pa cu i ja nauciti nesto novo ili ispraviti pogresna shvatanja.

Подели на овим сајтовима

bitno da si mu ti pruzio odgovor svojim podpitanjem.

sta vortate coveka, ako trazi odgovor kazi mu najbolje sto umes, bez obzira cak ako si i pogresno razumeo pitanje.

ja mozda preterano reagujem ali muka mi je kad ni ja, a smatram sebe da znam po nesto, ne shvatam i ne vidim nikakav odgovor u ovim postovima, odnosno i ako je odgovor i napisan on je toliko definicijski da je opet ne razumljiv, bezzivotan. evo ja sam napisao onako kako znam rizikujuci i da "lupim" ali u tome je i kvalitet rasprave, u smislu da ce me ispraviti onaj ko zaista zna i moze to lepo da objasni pa cu i ja nauciti nesto novo ili ispraviti pogresna shvatanja.

Е па знаш шта, брате мој љубљени?

Кад смо већ код мучнине....

Мука је и мени, кад читам свашта нешто што пишу људи, а међу којима има и Твог писања, па опет се трудим, да ту мучнину оставим у себи. Има тема о одговорности писања, о разлозима због којих ико ишта пише, и некако ми се чини, да је већина непроживљених теоретских писања, што би за циљ имало или пражњење тренутних емоција, без размишљања да ли ће се тај неко други повредити, или због тражења потврде својих најчешће теоријом постигнутих убеђења.

Ево, успео си и мене да испровоцираш, иако се трудим да увек смирено пишем, и нека си Ти мени жив и здрав, али молим Те да ми прецизираш чиме сам ја то човека, кога сам разумео као искреног трагалаца за Истином, "вортао", а волео бих и да ми објасниш и тај израз?

Ако успеш да мени, приглупом, теолошки необразованом, а по Твом писаном наступу, од Тебе далеко мање Литургијски утемељеном,(закључујем из Твојих писања, п.а.) објасниш, чиме ја то вортам људе Христа жељне, ја бих Ти био неизмерно захвалан.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

evo nek se ABR javi i kaze da li mu je svo pisanje do re3cimo milanovog.lml posta ista pomoglo da shvati ili bar u nekom delu razveje neko ne razumevanje, naravno neka prokomentarise i moje pisanje (ne tvrdim ali mislim da sam pokusao jasnim jezikom da mu objasnim onoliko koliko ja znam). stvar je u tome, a vratio sam se i iscitao sve postove jos jednom sto mu niko nije jasno i jednostavno ukazao na osnovnu gresku koju cini kada posmatra dve prirode.

zasto mu neko jednostavno nije objasnio preimucstvo Licnosti u odnosu na prirodu u slucaju "bozije prirode"? ne nego se ulazi ili u krajnje nepotrebna podpitanja ili se suvoparno deklamuje ono sto svi vec napamet znamo. evo nek se javi i nek kaze da li mu je npr tvoj post sa pocetka druge strane ista razjasnio dilemu? (mada tvoje pisanje nisam posebno istaknuo, ali svakako da ono spada u navedenu grupu)

Подели на овим сајтовима

Coveku Bog pozajmljuje blagodat = "energiju" Duha Svetog. Sa tom blagodacu covek obozuje svoju prirodu po ugledu na Isusa Hrista. Zato se i kaze sinovi po blagodati.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

zasto mu neko jednostavno nije objasnio preimucstvo Licnosti u odnosu na prirodu u slucaju "bozije prirode"?

nisu se settili toga. :D

problem je u stvari krajnje jednostavan,

coveka muci to zasto nam bog ne da da budemo bogovi po sustini, sto je pradadoks, jer čim mu bog da, to je po blagodati. :)

stvar je u tome da nije ukrapirao da je covek stvoren, i to stvoren smrtnim,nemocnim, kome je sustina nekadasnje nebice, i jedino moze prevezici smrtnost tako ce ce bozanska licnost uzeti smrtnu prorodu na sebe i da tako kazem obožiti je, sto se i dogodilo u ličnost sina bozijeg.

tako, da buduci da čovek nikako ne moze sam prevazici svoju prirodu, onda mora i moze jedino uz pomoc boziju, tako da bog po blagodati znaci: imati besmrtnost, svemogucnost, ali imati je tako sto si je dobio od drugog i nije proizvod tvojoj sbosobnosti i napora.

kao kad si bogat po nasledstvu, a ne po svom radu,

bez obzira sto si ti bio nesposoban ili nisi imao mogucnost da se obogatis svojim radom, a imao si bogatog rođaka koji ti dao veliko bogatstvo... i ti si onda bogat po blagodati, ali to nista ne menja, ti opet mozes da kupis sta pozelis... :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

evo nek se ABR javi i kaze da li mu je svo pisanje do re3cimo milanovog.lml posta ista pomoglo da shvati ili bar u nekom delu razveje neko ne razumevanje, naravno neka prokomentarise i moje pisanje (ne tvrdim ali mislim da sam pokusao jasnim jezikom da mu objasnim onoliko koliko ja znam). stvar je u tome, a vratio sam se i iscitao sve postove jos jednom sto mu niko nije jasno i jednostavno ukazao na osnovnu gresku koju cini kada posmatra dve prirode.

zasto mu neko jednostavno nije objasnio preimucstvo Licnosti u odnosu na prirodu u slucaju "bozije prirode"? ne nego se ulazi ili u krajnje nepotrebna podpitanja ili se suvoparno deklamuje ono sto svi vec napamet znamo. evo nek se javi i nek kaze da li mu je npr tvoj post sa pocetka druge strane ista razjasnio dilemu? (mada tvoje pisanje nisam posebno istaknuo, ali svakako da ono spada u navedenu grupu)

Брате, питао сам Те конкретно за оно што сам ја писао.....

Али свеједно, молим Те да свима, па и мени објасниш овај свој одговор, а да не поновиш што је већ писано, јер сам сигуран да ово што си написао, у овом облику, ни Теби није јасно...

jednostavno nije objasnio preimucstvo Licnosti u odnosu na prirodu u slucaju "bozije prirode"?

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Верујући да си са одређеном дозом одговорности и самопрепознавања у речима дивног о.А.Шмемана, а које гласе

Сваки човек у вези са питањем објашњења васкршње вере може да сведочи само о свом сопственом и живом искуству, може да говори искључиво у своје име. Протојереј Александар Шмеман

поставио свој потпис, у потпуности разумем Твоје реаговање...

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

meni je "preimucstvo Licnosti u odnosu na prirodu u slucaju "bozije prirode" " prilicno jasno (ali ko moze reci potpuno?). sva Hristoloska i Sotiroloska pitanja i odgovori se susrecu u ovome.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Верујући да си са одређеном дозом одговорности и самопрепознавања у речима дивног о.А.Шмемана, а које гласе

Сваки човек у вези са питањем објашњења васкршње вере може да сведочи само о свом сопственом и живом искуству, може да говори искључиво у своје име. Протојереј Александар Шмеман

поставио свој потпис, у потпуности разумем Твоје реаговање...

shvati to kako hoces ali to je jedna velika istina i jedan veliki problem u teologiji i veri u opste...

Подели на овим сајтовима

..........

stvar je u tome da nije ukrapirao da je covek stvoren, i to stvoren smrtnim,nemocnim,

Човек није створен смртним, то је постао својим избором....

tako, da buduci da čovek nikako ne moze sam prevazici svoju prirodu, onda mora i moze jedino uz pomoc boziju, tako da bog po blagodati znaci: imati besmrtnost, svemogucnost, ali imati je tako sto si je dobio od drugog i nije proizvod tvojoj sbosobnosti i napora.

али јесте "производ" слободне одлуке човека, јер Бог ништа на силу Не Чини, па ни благодат Не Даје нити Нуди, ако то човек бар једном, чак и пред саму смрт, од Бога не затражи.....

bez obzira sto si ti bio nesposoban ili nisi imao mogucnost da se obogatis svojim radom, a imao si bogatog rođaka koji ti dao veliko bogatstvo... i ti si onda bogat po blagodati, ali to nista ne menja, ti opet mozes da kupis sta pozelis... :)

Поређење је мало.....али свеједно, ако човек никад није ЖЕЛЕО да буде богат, шта ће њему бити богато наследство: радост или мука?

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...