Jump to content

Moral, njegov značaj i gde je religija u svemu tome

Препоручена порука

@@sqny,

Ne vidim kako bi bila losa. Jer sve tri stvari su objektivne, i ako jedna od tih stvari je losa i bolje da ne postoji samo zato sto je objektivna, onda ne vidim kako to da se ne prosiri na druge dve.

Mozda gresim, ali kako vidim, tebe kopka to sto se objektivna moralnost vezuje sa religioznoscu ili tako necemu. Ako je to tacno, to ne govori nista lose prema objektivnoj moralnosti, to samo govori sta ti mislis i kako se osecas.

Sa ddruge strane relativna moralnost, ako se samo malo razmisli o tome, onda se dolazi do ociglednog zakljucka kako tako nesto nema smisla i puno je aznih nelogicnosti.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@sqny,

Ako je to tacno, to ne govori nista lose prema objektivnoj moralnosti, to samo govori sta ti mislis i kako se osecas.

Samo o tome sam relevantan da pricam  :).

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Moral nije nešto što odredjuje da li je čovek dobar. Moral nije nešto što stvara dobrotu, kada se moral uzme za cilj, ili ispunjavanje Božijih zapovesti kao cilj, onda se stvara moralizam, a moralizam stvara ogroman egoizam,moralistički  egoizam stvara svaku vrstu terora i terorizma

ja se sa tim ne bi slozio, itekako postoji hriscanski moral i hriscanska etika, to nisu tek puka pravila, nego stvari sa jako dubokom sustinom koju treba prvo shvatati, o tome su pisali mnogi, bog nam dade slobodnu volju a na tebi je da odaberes kojim ces putem, ne moze nemoralan covijek biti dobar vjernik jer bi bio teski licemjer i laz, tacno je da moralan moze da bude losa osoba, ali ja mislim da pravog vjernika koji ne nosi moral u sebi nema

Подели на овим сајтовима

stvar je jako prosta, hristov moral je u svakom cosku novog zavjeta, o cemu onda dalje da pricamo u vezi morala, lose je ono kad neko taj moral shvata povrsinski i svodi ga na neke formalnosti, to je onda moze biti jos gore nego da uopste nemas moral

Подели на овим сајтовима

Relativni moral

Možemo zapaziti da bez Boga odjednom sve postaje relativno.

I sa Bogom su sva moralna pravila subjektivna i relativna... zato sto ih tumace i primenjuju ljudi, koji su subjektivni... usled toga razliciti vernici iste vere citajuci isti tekst iz njega izvlace drugacija moralna pravila.

Sta vise, upravo ako postoji Bog, apsolutno svako delo se moze opravdati ako je to "volja Bozija", ukljucujuci i nameru da ubijes sopstvenog neduznog sina (Avram) ili omnicid - unistenje skoro svih ljudi i zivotinja (Potop).

Takodje, Bog je po vernicima subjekat (licnost), te je i moral koji potice od njega subjektivan.

Čovjek se u stanju bezbožnosti gubi u beskraju koncepta mješavine dobra i zla.[2]

Ni najmanje. A navod iz fusnote ni na koji nacin ne potvrdjuje tezu.

Do kakvih zaključaka relativizacija morala može da dovede svjedoči i primjer članka u dnevnim novinama koji se bavi moralnim opravdanjem homoseksualizma, a može se pročitati na ovom linku. Zapazite kako se pisac vješto koristi destruktivnim primjerima, devijantnim slučajevima u prirodi ili očiglednim kompromisima zvaničnih religija sa zlom da bi opravdao svoje inače potpuno neodržive stavove.

http://www.religija.me/?p=1915

Zapravo ovaj primer lepo pokazuje pogubnost koncepta navodnog "objektivnog" morala. Autor teze uopste ne mora da opravda svoje stavove jer su oni "objektivni" i samim tim je svaki suprotan stav automatski "potpuno neodrziv" i ne mora se ni razmotriti... idealno za bombase samoubice... tzv. objektivni moral samo lepo sluzi ljudima koji nemaju drugo opravdanje za pojedine svoje moralne norme osim "Bog tako hoce" (vecina moralnih normi se prilicno lako opravda i bez Boga, nije potreban Bog da se nekom objasni zasto je ubistvo lose)... a zanimljivo je primetiti da se "Bog tako hoce" u apsolutno 100% slucajeva poklapa sa "ja tako hocu".

Moral je svakako relativan... samo je pitanje da li ce se posmatrati kroz relaciju sa dobrobiti, srecom, zdravljem, patnjom ljudi ili ce se posmatrati kroz relaciju u odnosu na to kako neko zamislja Boziju volju bez obzira na dobrobit, srecu, zdravlje i patnju ljudi.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

ne moze nemoralan covijek biti dobar vjernik

Najnemoralniji ljudi,najveći grešnici su najveći vernici.Kome je više oprošteno taj više i veruje i ima pokajanja u sebi.To i Isus govori.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Takodje, Bog je po vernicima subjekat (licnost), te je i moral koji potice od njega subjektivan.

Ne može da bude subjektivan jer je njegov moral iz perspektive apsolutnoga,sveprisutnoga i sveznajućeg.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

ja se sa tim ne bi slozio, itekako postoji hriscanski moral i hriscanska etika, to nisu tek puka pravila, nego stvari sa jako dubokom sustinom koju treba prvo shvatati, o tome su pisali mnogi, bog nam dade slobodnu volju a na tebi je da odaberes kojim ces putem, ne moze nemoralan covijek biti dobar vjernik jer bi bio teski licemjer i laz, tacno je da moralan moze da bude losa osoba, ali ja mislim da pravog vjernika koji ne nosi moral u sebi nema
Ja sam stekao utisak da nisi razumeomono što je napisano, tako da ne mogu da prihvatim neslaganje .

Molim te, Bog se piše sa velikim slovom, to je obaveza ovde na sajtu.

Moral niko nije negirao, on je smao jasno pozicioniran tamo gde mu je mesto, on nije cilj, već je posedica cilja Hrišćanskog života.

Ima ljudi koji nikada nisu čitali Božiji zakon, ne znaju da postoji, a ispunili su sve zapovesti.

I sam Jovan Zlatousti kaže da je Sveto Pismo nastalo kao Božija ikonomija prema čoveku

Подели на овим сајтовима

Patološki arogantan čovek ne može biti dobar vernik, moralisti su najčešć takvi. Ako je moral odrednica dobrog vernika, onda su islamski teroristi izmislili veru.

Ako je neko bio moralan onda je to bio jedan od najvećih raskolnika u PC a to je Arije. Upravo zbog svog visokog morala je i poveo za sobom toliko ljudi u raskol.

Подели на овим сајтовима

Najnemoralniji ljudi,najveći grešnici su najveći vernici.Kome je više oprošteno taj više i veruje i ima pokajanja u sebi.To i Isus govori.

obrazlozi, moguce je da veliki gresnik postane veliki vjernik i to biva cesto, ali da bude istovremeno i najveci vjernik i najveci gresnik ajde brate nemoj se sprdati sa pravoslavljem

Подели на овим сајтовима

Patološki arogantan čovek ne može biti dobar vernik, moralisti su najčešć takvi. Ako je moral odrednica dobrog vernika, onda su islamski teroristi izmislili veru.

Ako je neko bio moralan onda je to bio jedan od najvećih raskolnika u PC a to je Arije. Upravo zbog svog visokog morala je i poveo za sobom toliko ljudi u raskol.

razumijem ja o cemu tio govoris i slazem se sa time, ali ne svodi se moral samo na moralizam i na te arogantne tvrdokorne moraliste koji su od morala napravili pravilnik po kome sude sebi i ostatku svijeta, ja ne pricam o tome, takav hristov moral nije bio, a nase je da se ugledamo na hristov moral, dao nam je primjer bas iz razloga da ne bi svako izvrtao taj hriscanski moral kako njemu odgovara i cinio pravilnik  nekakav od njega, hriscanski moral je mnogo dublja stvar od nekakvog pravila, zakona i naravno nije obavezan niko da ga se pridrzava, daleko bilo, ja samo mislim da nema pravog vjernika bez tog morala u sebi, siguran sam u to

Подели на овим сајтовима

Upravo zbog svog visokog morala je i poveo za sobom toliko ljudi u raskol.

Nije zbog morala nego zbog učenja koje je širio a normalno je da će ljudi ,vernici pre više da veruju moralnom čoveku nego nekom tamo probisvetu. 

Подели на овим сајтовима

obrazlozi, moguce je da veliki gresnik postane veliki vjernik i to biva cesto, ali da bude istovremeno i najveci vjernik i najveci gresnik ajde brate nemoj se sprdati sa pravoslavljem

Čitaj Jevanđelje.Isus to pita fariseja čini mi se.I farisej kaže Boga ljubi više onaj onaj kome je više oprošteno.Isus mu kaže ispravno si odgovorio.Sasvim je logično.

Подели на овим сајтовима

Čitaj Jevanđelje.Isus to pita fariseja čini mi se.I farisej kaže Boga ljubi više onaj onaj kome je više oprošteno.Isus mu kaže ispravno si odgovorio.Sasvim je logično.

ma to je jasno, ali ne ide to tako kako si ti rekao, jer ono sto si ti rekao izgleda ovako da bi bio najveci vjernik treba biti najveci gresnik, to su gluposti.

ne mozes istovremeno jako da ljubis hrista i cinis teske grehove jer onda ovo ljubljenje hrista je laz, licemjerstvo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...