Jump to content

Свети Владика Николај Охридски и Жички

Оцени ову тему

Препоручена порука

Теолошка висина ,са све пропратним изражавањем,као што си ти,ће сигурно да им покаже како нису у праву ;)

Подели на овим сајтовима

Теолошка висина ,са све пропратним изражавањем,као што си ти,ће сигурно да им покаже како нису у праву ;)

Pred svetloscu istine tama nestaje...istorija crkve pokazuje da su otpali od apostolske vere...izgleda im rimski kompleks moci i dalje muti um pa i dalje lutaju....mi stojimo ko svetionik....al brod ako oce da udje u luku mora kapetan  sam da odluci...on i dalje luta na pucini tame svoje sujetne samovolje...i pokusava da svojom tamom obrgli svelost...al dzaba....svetlost ne pravi kompromis sa tamom...vec tama pred njom pokazuje svu svoju iluzornost... .smesko.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА pdf_button.png printButton.png emailButton.png

Poslednja%20poruka%20Vladike%20Nikolaja.        

Праштање

Два брата су наследила велико богатство од својих родитеља. Посвађали су се око тога и отишли на суд, и са нижег суда на виши, док нису проћердали своје наслеђе. Остала је само заједничка расправа и мржња. Да ли је то добро? Не: то је сигурно против Христових заповести и против њихове сопствене среће.

Пост

Неки се људи боје поста, мада Црква назива Велики пост "светло време поста". Православни монаси - испосници, као Антоније Велики и многи други, постили су целог свог живота, били здрави и дуго поживели. Лекари нам препоручују извесне дијете и ми се тога слепо држимо. Зашто онда не бисмо послушали Бога, који је највећи видар и који нам пост препоручује као благотворан лек и за душу и за тело? Зар не видимо оне, који сувише једу и пију, како пате од тешких и неизлечивих болести и како млади умиру?

Богатство

Често слушамо о људима, како гомилају земаљска блага, умиру не искористивши их ни за какав благословен циљ. Једна госпођа у Чикагу, стара 87 година, чувала је 25. 000 долара сакривених у кући. Једног дана изашла је некуда, а лопови су украли њену уштеђевину. За кога је та жена чувала оволики новац? Са њим није ништа стекла ни на земљи ни на небу. Срце је било везано новцем на земљи, а сада је срце празно и сиромашно на небу. Сама реч Божја вели:"Сине мој, дај ми срце своје". Не дај своје срце земљи на земаљске ствари, него Мени. Јер, ако је твоје срце самном, оно ће бити самном у вечности, ако је твоје срце са твојим земаљским благом, оно ће бити далеко од Мене у тамним пределима вечите смрти, зато дај ми срце своје, сине Мој.

Ми смо православни хришћани. Припадамо најстаријој апостолској цркви. Као такви, треба да будемо испуњени мудрошћу и да имамо право знање о животу. Неверници и секташи пуни су брига о осигурању свог кратког овоземаљаског живота. Али ми, као деца светлости и духовне мудрости, треба да дамо пример целом свету у тражењу, пре свега, Царства Небеског, које је вечито. Осигурајмо, зато свој вечити живот, прикупљајући духовно и морално благо, које мољци не гризу нити рђа, нити га лопови краду, нити се може уништити. Јер наша добра дела ићи ће испред нас пред престо Господа на последњем Страшном Суду. Чули смо да сте ви, парохијани добар и побожан свет. Свет који се боји Бога и воли Цркву, под духовним руководством ваших часних отаца и ми нисмо дошли из Богословије Св.Тихона да вас научимо нешто ново, него само да вас поздравимо и да вам кажемо: "Држите се благословене вере ваших предака - ви не можете наћи бољу веру на целом свету. Држите се народних обичаја своје Цркве, боља Црква не постоји.''

Преузето из часописа: ''Светигора'', бр.180

Манастир Клисина

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Подели на овим сајтовима

На задњој страници у дјелу Св. Николаја "ЈЕДИНИ ЧОВЕКОЉУБАЦ" пише сљeдећи коментар:

Свако своје дело, Владика Николај је завршавао речима: КРАЈ И БОГУ СЛАВА. На жалост, ова књига - ЈЕДИНИ ЧОВЕКОЉУБАЦ остала је без уобичајеног завршетка.

Господ је из овог света и живота позвао Владику и дело је остало недовршено. Написао је 19 глава. а књига је требалo да садржи преко 50 глава.

Уместо Владике, на крају ове књиге и на крају ове едиције ИЗАБРАНИХ ДЕЛА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА, приносимо Богу славославље возгласом:

СЛАВА БОГУ НА СВЕМУ И ЗА СВЕ!

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/JediniCovekoljubac/Nikolaj100519.htm

Подели на овим сајтовима

Владика Николај

ИСТОК И ЗАПАД

Запад је у конвулзији, Исток је у резигнацији. Запад непрестано гризе Дрво Познања, и осећа све већу глад за знањем, Исток седи под Дрветом Живота, но не може да се маши за плод. Запад је махнит за организацијом, Исток је махнит за организмом. Запад неуморно уређује спољашње ствари, док унутрашње вредности једна за другом ишчезавају, Исток неуморно култивише унутрашње вредности, док спољашње падају и пропадају. Запад зида чудовишне вавилонске куле, но пошто се те куле зидају од неотесаног камена и увек нагнуте на једну страну, куле се брзо сурвавају; Исток знојно глача камен по камен, но никако не може да га сложи у једну грађевину.

На Западу се култивишу ствари, и ствари се блистају, а човек све више дивља и покрива се мраком, на Истоку се култивишу поједини људи, и поједини људи се блистају, а ствари стоје у дивљини и расту у корову.

Запад верује у дела човечја на првом месту, па у дела Божја на другом месту, па у Бога на трећем месту; Исток верује у Бога, али ниподаштава дела Божја и одбацује дела човечја. Зато Запад нема јединства нити може да дође до јединства, јер јединство је само у Богу; и зато Исток има јединства унутрашњег, али неће да га спроведе и споља. И зато активности Запада прелази тако често у рат и мир Истока у резигнацију.

А зашто је то све тако, питаш, дете моје? Зато што Запад не може да усвоји Христа, а Исток не може да усвоји Исуса. Или, зато што Запад признаје човека а не признаје Бога, док Исток признаје Бога а не признаје човека.

Зато је Запад у конвулзији, а Исток у резигнацији. А Исус Христос шири обе руке да загрли у један загрљај Исток и Запад, али не може; не може да загрли Исток због нирване нити Запад због мачева.

Гле, Исток и Запад су у души твојој. Конвулзија и резигнација су зрна на истом гумну. Дрво познања и Дрво Живота расту једно уз друго. Исток и Запад се сударају у сваком човеку. Они не значе суседство но двобој. Кад би Исток и Запад значили суседство а не двобој, мир би царовао у човеку, и у свету; конвулзија и резигнација тада би биле замењене позитивним и благим силама.

Познај Дрво Живота, и излечићеш се и од болести Запада и од болести Истока. И бићеш здрав и потпун човек. А здрав и потпун човек је оптимист. Тада ће се рад и вера - антиподи поменутих болести - расцветати на ђубрету конвулзије и резигнације.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

160072228_640.jpg

Ево васкрситељ долази, и свестрашећа смрт измиче у страху испред њега. Ево ти, душо, приче о животу, који смрт не скраћује но чини дужим.

Ево ти живе приче о истини, што даје одговора на сва твоја питања пре него их и поставиш.

Ево ти путовође, чијем путу краја нема, и који кад те поведе, не враћа се.

Ево пастира доброг, који више цени живот једне овце него све суботе јеврејске. И лекара ево, коме је драгоценији живот покајаног грешника него храм Соломонов.

Не брини, душо моја, ни за једну овцу у своме тору, - ниједна погинути неће. Нити жали за вуковима око оваца, - ниједан умаћи неће. Јер пастир твој има мач оштар с обе стране.

Све су овце у теби, и сви су вукови у теби - пород из твога брака са небом и земљом - и ево, миљеник мој улази с мачем оштрим с обе стране.

Не кукај, ако те заболи од његовог мача. Он је лекар добри, и исеца из тебе само оно што ниси ти. Не кукај за туђинцима, што ти донеше болест, и срам, и ране тешке.

Не плаши се огња неугасивог, што он уноси у тебе. Одавно је нагомилана стареж потребовала пожар у теби. Дуго ће трајати тај пожар, јер је гнила стареж у теби.

Оно што те буде болело, то ниси ти, душо моја, но твој други брак и - незаконита деца.

Не ропћи, ако те одвоји од оца и мајке, и браће и сестара. Од свега што је небесно он те неће одвојити. И ниједну твоју небесну везу он не мисли пресећи. Гле, он те само одваја и чисти од земље, и пресеца везе твоје са земљом.

Кад би ти била девојком чистом, душо моја, и гледала незамућеним оком небесне невиности, ти би се и сама лако одрешила од тих веза, јер би видела, да оне у истини и не постоје.

Жури душо моја, и уједини се са Сином Бога Живога, јер мени се не чека. Кад се ујединиш, гле, ни његов мач ни његов огањ неће ти бити страшни, но слатки као мед.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/MolitveNaJezeru/Nikolaj100106.htm

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

A šta ako neko neće da ima nikakve veze ni sa čim nebesnim, nego baš sa ovim svetom. Da li će Bog ipak pokušati da mu mrcvarenjem, na silu promeni mišljenje?

Ово је писано за хришћане и претпоставља као први корак нечију свесну одлуку да иде тим путем и жељу да све ово буде.

Оне које то не интересује из било ког разлога, нико на силу неће да тера на везе са било чиме што није од овог света.

То је иначе оно што стално причамо свима, посебно атеистима: овде се ради о нечијој свесној одлуци којом се ово све започиње. И у сваком тренутку се може донети свесна одлука да се са тим прекине. Нема присиле, било када.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi za ovu temu bilo zgodno da se podsetimo analogije sa lađom spasenja.

Zamislimo da se desio neki brodolom i ja sad prolazim tuda brodićem i skupljam davljenike. Recimo da naiđem na nekoga ko iz nekog razloga ne želi da se spasi. Da li ja imam pravo, pa i razlog da ga osuđujem?

Ili možda naiđem na nekoga ko misli da može i sam da otpliva do obale, tako da mu ja nisam potreban. Da li to znači da treba da ga mlatim veslom po glavi da ga nateram da uđe u moj brodić? Ili, ako je neko sklepao nekakav improvizovani splav od ostataka potonulog broda. Da li treba da mu raznesem ili na neki drugi način potopim plovilo da bih ga naterao da mi se obrati za pomoć i da pređe kod mene?

Па ево овако, једини брод који може да спасава људе је Црква, бродом управља Бог, море је живот. Бродоломи су несреће које се дешавају у животу. Бог онога који неће да поверује у Њега, не дира (како ти кажеш мрцвари), Он се само удаљи од њега, а где нема Бога има ђавола, где нема светлости има таме и где нема љубави има страха.

Тако да све што није Брод Цркве Христове то су виртуелни (замишљени, матрикс) сплавови, пловила која нестају кад ђаво одлучи да је најпогоднији тренутак.

Најглупља ствар коју душа може да уради је да осуђује Спаситеља, али Преслатки Господ и Бог наш Исус Христос нам се увек приближава ма колико се ми удаљавали од Њега. Како каже наш један члан "Бог те неће јурити, али ће те чекати!".

Тако да Брате уразуми се и скочи код нас на брод. Сигурно је, а и забавно је!

slavabogu

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi za ovu temu bilo zgodno da se podsetimo analogije sa lađom spasenja.

Zamislimo da se desio neki brodolom i ja sad prolazim tuda brodićem i skupljam davljenike. Recimo da naiđem na nekoga ko iz nekog razloga ne želi da se spasi. Da li ja imam pravo, pa i razlog da ga osuđujem?

Ili možda naiđem na nekoga ko misli da može i sam da otpliva do obale, tako da mu ja nisam potreban. Da li to znači da treba da ga mlatim veslom po glavi da ga nateram da uđe u moj brodić? Ili, ako je neko sklepao nekakav improvizovani splav od ostataka potonulog broda. Da li treba da mu raznesem ili na neki drugi način potopim plovilo da bih ga naterao da mi se obrati za pomoć i da pređe kod mene?

А ко тебе млати по глави да се спасиш? Види, Василије, ти долазиш на православни сајт јер ти је овде кул, из било ког разлога. И нисам до сад приметио да ти било ко угрожава избор, сем неколицине који подједнако угрожавају избор и хришћанима. Ако би да се удавиш, удави се. Другима може да буде жао, али не могу на силу да те утерају у чамац. Ако ни због чега другог, а онда због реалне могућности да преврнеш чамац и удавиш и њих који желе да се спасу.

Него ме ово твоје питање, овако како је постављено, подсети на један виц:

Срели се Мујо и Хасо после сто година, и питају се за здравље, и Хасо рече да је био у Швајцарској и проучавао логику. Мујо га пита шта је то логика, а Хасо му каже:

"Видиш, Мујо, ти волиш животиње. То је логично, јер имаш кућног љубимца. И ниси педер, што је логично, јер имаш жену и швалерку. Ето, то ти је логика."

И растану се они, сретне Мујо успут Ибру и каже му да је срео Хасу, Хасо проучавао логику, Ибро пита шта је то логика.

"Види, Ибро, сад ћу да ти објасним. Волиш ли ти животиње?"

"Не ја."

"Е, видиш, Ибро, онда је логично да си ти педер."

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...