Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Моје мишљење је да ми уопште немамо проблем са смрћу...Што се тиче одласка у небиће, то није у нашој моћи, отац Георгије Флоровски каже да као што у нашој моћи није било то да се родимо односно да будемо створени, тако исто, ми не можемо себе да избришемо из постојања, па ни сама смрт то не може уколико Господ то не допушта..Васкрсењем Христовим, сви су осуђени на живот, тако да ту проблема нема....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Moze Bog da bude svemoguc koliko zeli, ali onoga ko nece da zivi, ne moze ga naterati.

Moze stalno iznova da mu vaskrsava telo kad se ovaj ubije, moze i na silu da ga vaznese u raj, ali nista time ne postize.

Onaj ko je u svojoj svesti pobedio postojanje, Bogu ostavlja vlast jedino nad svojom telesno-duhovnom ljusturom.

Подели на овим сајтовима

Moze Bog da bude svemoguc koliko zeli, ali onoga ko nece da zivi, ne moze ga naterati.

Moze stalno iznova da mu vaskrsava telo kad se ovaj ubije, moze i na silu da ga vaznese u raj, ali nista time ne postize.

Onaj ko je u svojoj svesti pobedio postojanje, Bogu ostavlja vlast jedino nad svojom telesno-duhovnom ljusturom.

Воља се везује за природу човека. Не можемо природу одвојити од воље...Каже Св. Марко Ефески да човек после смрти задржава исту вољу, и да се не дешава промена његове воље, исто је мислим и за последњи догађај у историји. Ако Бог човека Васкрсне а тај нема вољу да буде жив, он ће пребивати у вечној смрти хтео не хтео, а његова воља биће његов пакао.

Подели на овим сајтовима

Георгије Флоровски каже да као што у нашој моћи није било то да се родимо односно да будемо створени

Ovo mi je jako zanimljivo pogotovo što to iskoriste neki poput slobodnjaka.

Iako nije bilo u našoj moći da se rodimo, odnosno da budemo stvoreni, pa kad smo već dobili život,..ne može me niko ubediti da to nije radost potpuno identična onoj, da smo mi sami tražili da udjemo u Život i postojimo.(i to važi za sve ljude)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ovo mi je jako zanimljivo pogotovo što to iskoriste neki poput slobodnjaka.

Iako nije bilo u našoj moći da se rodimo, odnosno da budemo stvoreni, pa kad smo već dobili život,..ne može me niko ubediti da to nije radost potpuno identična onoj, da smo mi sami tražili da udjemo u Život i postojimo.(i to važi za sve ljude)

Не постоји ниједна анафора која не захваљује на томе што смо приведени из небића у биће...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ovaj zivot traje vrlo ograniceno, a uz to je pun stradanja. Ja licno nisam iskusio ni blizu onoga sto je moguce, a u svakom trenutku sam svestan da moze da pocne bilo kada, bez najave.

Zamislite da vas je neko uvukao u neki posao koji je unapred osudjen na zestoke gubitke, a obecava vam profit koji je veci od gubitaka, bez vase saglasnosti da u njega budete uvuceni i ocekuje od vas slepu poslusnost, inace su svi gubici uzalud, a uz to vas ceka o surova odmazda ako napustite taj posao.

Da li tako nesto zasluzuje imalo zahvalnosti?

Подели на овим сајтовима

Ovaj zivot traje vrlo ograniceno, a uz to je pun stradanja. Ja licno nisam iskusio ni blizu onoga sto je moguce, a u svakom trenutku sam svestan da moze da pocne bilo kada, bez najave.

Zamislite da vas je neko uvukao u neki posao koji je unapred osudjen na zestoke gubitke, a obecava vam profit koji je veci od gubitaka, bez vase saglasnosti da u njega budete uvuceni i ocekuje od vas slepu poslusnost, inace su svi gubici uzalud, a uz to vas ceka o surova odmazda ako napustite taj posao.

Ovo je dobro receno. Vrlo problematicno za dogmu o covekovoj slobodnoj volji. Ako mene niko nije pitao da li zelim da budem deo svega ovoga sve ove patnje kakvu onda ja slobodu imam? Nista od ovoga nisam trazio....

Подели на овим сајтовима

Ja bih prvo prvojerio da li iza takve priče stoji veliki brat, ili čarobnjak iz Oza. Svakako, da je čaorbnjak iz Oza, poruka bi bila jednostavna: uvijek možeš da se vratiš kući, oduvijek si imao tu moć.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Svakako, da je čaorbnjak iz Oza, poruka bi bila jednostavna: uvijek možeš da se vratiš kući, oduvijek si imao tu moć.

+ "Не обраћајте пажњу на човека иза завесе!" ;)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...
On ‎5‎/‎7‎/‎2014 at 12:45, Tumaralo. рече

Ovo je dobro receno. Vrlo problematicno za dogmu o covekovoj slobodnoj volji. Ako mene niko nije pitao da li zelim da budem deo svega ovoga sve ove patnje kakvu onda ja slobodu imam? Nista od ovoga nisam trazio....

Нико ни Бога није питао да ли хоће да постоји, па постоји. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Precious рече

Нико ни Бога није питао да ли хоће да постоји, па постоји. 

Da li je onda svemoguć ako ne može da ne postoji?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Da li je onda svemoguć ako ne može da ne postoji?

Бог јесте постојање. Без Бога појам небиће не би постојао јер ништа не би постојало, не би постојао та супротност између бића и небића. Бог своју слободу врши стварањем нових бића и ствари, али да прекине своје постојање није у стању јер је условљен апсолутном љубављу према друга Два члана Свете Тројице и свему створеном.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Precious рече

Бог јесте постојање. Без Бога појам небиће не би постојао јер ништа не би постојало, не би постојао та супротност између бића и небића. Бог своју слободу врши стварањем нових бића и ствари, али да прекине своје постојање није у стању јер је условљен апсолутном љубављу према друга Два члана Свете Тројице и свему створеном.

Ok al nije svemoguć onda....ja pre verujem u Boga koji može da ne postoji,da se samoanihinilira pa da se opet sam svojom voljom vrati u bitisanje...ne postoji mogućnost koja je van Božijeg dometa....jednostavno mislim da je Bog iznad dualističkog poimanja...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Кратос рече

Ok al nije svemoguć onda....ja pre verujem u Boga koji može da ne postoji,da se samoanihinilira pa da se opet sam svojom voljom vrati u bitisanje...ne postoji mogućnost koja je van Božijeg dometa....jednostavno mislim da je Bog iznad dualističkog poimanja...

Не може Бог својом вољом да се врати у битисање, ако се пре тога самоуништио, јер то значи да више не би имао вољу, зато што би и она нестала с Њим.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Precious рече

Не може Бог својом вољом да се врати у битисање, ако се пре тога самоуништио, јер то значи да више не би имао вољу, зато што би и она нестала с Њим.

To je logično ali je isto tako logično da beskonačno ne može da stane u konačno zar ne pa je beskonačni Bog stao u ljudsku konačnu prirodu zar ne ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...