Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kane molim te pomogni  objasni mi kako gledati na prirodu čoveka a da se tvrdi da nas je Bog stvorio kao besmrtna bića?

"Παντα απεχει Θεου ου τοπω αλλα φυσει" - "Све је удаљено од Бога не по месту, већ по природи" (св.Јован Дамаскин).

"Ecce sunt caelum et terra, clamant, quod facta sint... clamant etiam, quod se ipsa non fecerint: ideo sumus, quia facta sumus; non ergo eramus, antequam essemus, ut fieri possemus a nobis..." - "Ево, коначно, постадоше Небо и земља. Они ускликују да беху створени...они, такође, кличу да сами себе не створише, те, будући да постојимо, то значи да бејасмо створени. Ми нисмо постојали пре постања, да бисмо могли сами себе да створимо" (блажени Августин - Исповести,11,4).

"Ипак, постоји само једна беспочетна суштина, a то je божанска суштина; ниједна од сила која обитава у њој (нестворене енергије Божије - прим.) није суштина, што значи да су све оне нужно и увек у суштини Божјој" (св.Григорије Палама - Тријаде)

"Умна бића" (τα νοητά), мада не умиру (θνήσκει δε ουδαμώς) ипак "нису бесмртна по природи " (св. Софроније Јерусалимски - 6. Васељенски сабор)

Дао сам само 4 примера на основу којих можемо доћи до следећих закључака:

1.Све што постоји суштински се разликује од Бога по својој природи.

2. Свако биће бива створено нествореним енергијама Божијим које су унутар природе Божије али се не поистивећују са њом, и увек бивају личносно активиране и актуализоване.

3.Воља Божија је узрок призвања бића у постојање и то, како рекох, кроз дејство његових нестворених енергија.

4.Човекова природа, човеково биће, сходно реченом, јесу апсолутно и бескрајно различити и удаљени (као и сва друга постојећа бића) од неспознајне природе Божије и Бога, тако да, гледано из тог угла, само се за Бога може рећи да је бесмртан сам по себи.

5.Све што је створено, није створено да нестане, него да вечно постоји, да "јесте", тако да се може рећи да су бића, искључиво посматрана и схватана из те визуре, "бесмртна". Међутим, њихова бесмртност је контигентног карактера, тј, условљена је самом чињеницом створености, призвањем у постојање природе која није "ab eterno" (од вечности) и која, као таква, не поседује сама по себи и од себе бесмртност. Зато се ствари своде на следеће... квалитет тог "јесте" представља оно што је једино важно, битно и од круцијалног значаја. Све се своди или на вечни живот у заједници са Богом или на постојање ван Бога, вечни живот или вечна смрт ("вечна смрт" - израз који открива егзистенцију насупрот назначења бића, ван благодати, ван смисаоног и метафизичког остварења и пуноће у Богу, израз који представља својеврсну слику непролазне метафизичке аутистичности).

Упореди ово што сам писао раније и добићеш пуну слику о вом проблему...не бих да идем преопширно,

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

2. Свако биће бива створено енергијама Божијим које су унутар природе Божије али се не поистивећују са њом, и увек бивају личносно активиране и актуализоване.

3.Воља Божија је узрок призвања бића у постојање и то кроз дејство његових нестворених енергија.

Свака ти част на овоме.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То су стварно предубоке речи - такво учење. На тај начин сваки проблем који је данас актуелан у теологији може олако да се реши.

Бојим се само да неки не воле када се нешто тако олако решава. Многи изграђују читаве идеологије сматрајући то за веру.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То су стварно предубоке речи - такво учење. На тај начин сваки проблем који је данас актуелан у теологији може олако да се реши.

Бојим се само да неки не воле када се нешто тако олако решава. Многи изграђују читаве идеологије сматрајући то за веру.

Рекох једном приликом...Хришћанка вера, откровење Божије, јесте антиномично али никако и ирационално...зато је "Јеврејима саблазан а Јелинима лудост" (1.Кор.1,23), тј. свима који то не схватају.

Подели на овим сајтовима

Антиномично. Занимљив појам.

Али сматрам да теолог, упућен у веру и дубоко у искуствима вере, тј. живота и односа Богом - нема проблема са овим појмом. Све је логично да логичније не може бити ономе који верује у Бога на начин који нам се открио.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

5.Све што је створено, није створено да нестане, него да вечно постоји, да "јесте", тако да се може рећи да су бића, искључиво посматрана и схватана из те визуре, "бесмртна". Међутим, њихова бесмртност је контигентног карактера, тј, условљена је самом чињеницом створености, призвањем у постојање природе која није "ab eterno" (од вечности) и која, као таква, не поседује сама по себи и од себе бесмртност. Зато се ствари сrazводе на следеће... квалитет тог "јесте" представља оно што је једино важно, битно и од круцијалног значаја. Све се своди или на вечни живот у заједници са Богом или на постојање ван Бога, вечни живот или вечна смрт ("вечна смрт" - израз који открива егзистенцију насупрот назначења бића, ван благодати, ван смисаоног и метафизичког остварења и пуноће у Богу, израз који представља својеврсну слику непролазне метафизичке аутистичности).   Упореди ово што сам писао раније и добићеш пуну слику о вом проблему...не бих да идем преопширно,

Ma ovo tražim a moj izraz besmrtan u tvorevini se ne može poistovetiti sa time da tvrdim kako je čovek sam po sebi i svojoj prirodi besmrtan, jer nesrečno sročeno našu prirodu vezujem samo sa onom koju nam je Bog darovao.

Ništa hvala ti kao bratu !

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Šta je drugo biće Božije nego njegov odnos sa Sinom. Sveti Avgustin iponski

hoću još ovoga na forumu.

То ће навелико да ти оспорава Бистрик. Он то не може поднети.

Зато не знам како да му приступимо и да му докажемо да је у заблуди. Он је убеђен да је православни мислилац-теолог.

Некога баш брига због тога, али мене изједа. Човек - Бистрик - који не може да разуме ништа другачије од сопствене слике.

Он каже да се бави продајом интелектуалних услуга. То је већ алармантно.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То ће навелико да ти оспорава Бистрик. Он то не може поднети.

Зато не знам како да му приступимо и да му докажемо да је у заблуди. Он је убеђен да је православни мислилац-теолог.

Некога баш брига због тога, али мене изједа. Човек - Бистрик - који не може да разуме ништа другачије од сопствене слике.

Он каже да се бави продајом интелектуалних услуга. То је већ алармантно.

Nek ljubavlju vidi i prizna sebi kao ja da čovek traga luta kuca i nalazi ako se otvori za Drugog.

Pusti to alarmantno svi smo mi alarmantni evo da tebi daruje sad Bog svo znanje ovoga sveta podjednako bi uzeo u naručje i uspavao sa ljubavlju tvog bebca kao i ja ovo dvoje malih mojih :) 

Ja ne jurim pamet i propoved ,mene zanima Bogopoznanje iz čiste ljubavi prema Ličnosti Boga Živoga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Не бих рекао да су анђели бесмртни по природи.

у оном чланку где митрополит Зизјулас износи појашњење постојања и христологије провукла се таква мисао... наравно да нису бесмртни по природи у смислу у ком је то Бог али свакако нису смртни као људи

ево како пише

Христа видимо и као спаситеља самих анђела - пошто по природи анђели живе вечно неко би рекао да немају онтолошку потребу за Христом али оно што је пресудно за њих је њихова лична а не природна бесмртност јер уколико и они као и ми не зажеле да се укључе у однос који Христос као личност ствара између створеног и нествореног, природна бесмртност им не користи, и они ће пасти у анонимност земље мртвих

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Волим Volim_Sina_Bozjeg, јес' да уме понекад да се понаша јуродиво, али често проблем бива у његовој специфичној "употреби" теолошких термина, међутим да се споразумети.

Апропо Бистрика:

И мени се неке ствари код м. Зизјуласа не свиђају. Првенствено својеврсна, повремено помало натегнута, "умна гимнастика" на онтолошкој равни. Међутим, једину праву критику истог сам чуо својевремено од Аца Милојкова.

У неким стварима, ипак, мислим да Бистрик греши. Првенствено у схватању термина "небиће", које он погрешно схвата као "непостојање", док је онтолошки смисао тог термина "ван битија",тј ван битисања у смислу неостварења циља постојања човека као вечног сапричасника једином истинском Бићу, Оном Који Јесте. Ван заједнице са Њим наше "постојање" у вечности се једино може дефинисати као "они који нису" (и поред јасне егзистенције људске природе, која ипак није остварила свој циљ да постанемо "богови по благодати"), тј "не-биће". Дакле, не значи да нас нема...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

квалитет тог "јесте" представља оно што је једино важно, битно и од круцијалног значаја.

"jeste" ne može da ima kvalitet. To je kategorija koja je van "jeste". Dakle ili jesi, ili zaboravljaš da jesi. To je smrtnost kojoj je čovjek izložen. 

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

"jeste" ne može da ima kvalitet. To je kategorija koja je van "jeste". Dakle ili jesi, ili zaboravljaš da jesi. To je smrtnost kojoj je čovjek izložen. 

Може и апсолутно није ван тог "јесте"...ниси разумео о чему сам писао.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...