Justin Waters Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Ajде што се не условљавају деца одређеним именима за крштење,то бих разумео. Навикао сам да се јеврејска и грчка имена дају у књижицама као "српска"... Али Дијана... Баш га претераше. Па није претјеривање. Шта кажеш на Артемије? - од грчке богиње Артемиде. Претјеривање је кад неко притиска да се узму јеврејска, грчка или српска имена као да су она Богом дана. Док се мало ко сјети да Грци нису ништа дирали са својим именима кад су примали хришћанство осим што су надопунили новим попут Анстасија по васкрсу, или Атанасије по бесмртности итд..., исто као и Срби. Срби су сва своја словенска имена задржали, и прихватили су да примају и грко-јеврејска. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Mada, ako "ime" znači "karakter", koje ime ćemo ona dati detetu, kakav karakter mu želimo? Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Имали смо у основној школи једног Мирка, који се касније "школовао" у КП дому у Крушевцу greengrin Ко му је дао име, омашио је дебело. Justin Waters, malina :), laetitia and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Koliko se meni cini, nije Dragisa ni rekao da ce da brani svojoj deci da se krste... samo nece on da ih krsti pre nego sto deca sama to zatraze... (ne mogu da verujem da je to toliko problematican koncept) Ма не, није уопште проблематичан концепт и ја немам проблем са тим начином размишљања. Само има једна ствар-измишљамо врућу воду. Ово је вековима проверено искуство, а ми мислимо да спознајемо нешто ново, прескачемо проверено и утврђено па сами као "проналазимо". Евхаристија је Тајна којој приступају само крштени. Свако дете само тражи да уради све што треба да учествује у ономе што чине родитељи без логичног вредносног суда. Зато је најнормалније и логично да хришћани који живе литургијским животом крсте своје дете, јер чим иду редовно на Литургију и причешћују се, оно ће тражити исто. С друге стране, не видим проблем да онај који тако не живи не крштава своје дете. До сада о овоме нисам дубље размишљао, али гледајући историјске последице крштавања типа "ваља се", све више мислим да је боље да родитељи не крштавају децу ако нису део евхаристијске заједнице, тако да ми је то што каже "господар облака" за своје дете сасвим разумљиво, али се не слажем са драгишом у смислу да ће дочекати да његова деца порасту па одлуче. Не, него ће то као мала тражити "по аутоматизму" јер виде од родитеља, тако да може слободно (ако редовно иде у цркву) прескочити овај део ишчекивања, ослањајући се на вековно искуство људске заједнице. Сад одавде можемо филозофирати-шта ако дете осећа да родитељи то не раде од срца, да оно има другачији унутрашњи осећај итд исл... Понављам, постоји вековно искуство, и код нас се зове Предање... C.A._R.I.A. је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Па није претјеривање. Шта кажеш на Артемије? - од грчке богиње Артемиде. Претјеривање је кад неко притиска да се узму јеврејска, грчка или српска имена као да су она Богом дана. Док се мало ко сјети да Грци нису ништа дирали са својим именима кад су примали хришћанство осим што су надопунили новим попут Анстасија по васкрсу, или Атанасије по бесмртности итд..., исто као и Срби. Срби су сва своја словенска имена задржали, и прихватили су да примају и грко-јеврејска. Па да,у праву си скроз,Исидора је име светитељке које је у суштини паганског порекла,а не хришћанског. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Хм,ако смем да се укључим.. Поента је била да Драгиша каже да би се он причешћивао (вероватно јер то сматра као нешто добро),а деци би дао да сама виде да ли је то добро или не. Cini mi se da se u ovoj diskusiji (sa najboljim primerom oko hrane) slabo pravi razlika izmedju nekih stvari koje deci moras da nametnes i onih koje ne moras... moras da hranis decu, moras da im nametnes da ne guraju prste u struju, da paze kad prelaze ulicu i slicno... a to da li ce da veruju u boga ili ne... to mogu i sami da odluce kad im dodje vreme i kad budu spremni za to... nece nista strasno i nepopravljivo da se desi ako sacekaju do tad... takvo je bar moje misljenje... a svaki roditelj naravno ima prava da odlucuje sta je najbolje za njegovo dete (u granicama zakona)... Сад зависи да ли је неко агностик или атеиста. То је већ питање за себе.Атеизам би вероватно подразумевао вредносни суд да нешто не постоји,а агностицизам скепсу да човек може да сазна да ли било шта постоји. Или не постоји. Атеиста полази од премисе да за њега Бог не постоји. Када би довео своју идеју у питање,и рекао да можда Бог постоји,значи да не би био сигуран у Божје непостојање. То је већ више агностицизам,а не атеизам. Pre svega u pitanju je cinjenicni a ne vrednosni sud... da li nesto postoji ili ne postoji, ne zavisi od tvojih i mojih vrednosti, preferencija i verovanja, to nije stvar ukusa vec na to pitanje postoji tacan odgovor (znali ga mi ili ne)... i niko razuman ne polazi od premise da za njega nesto ne postoji... sto se mene licno tice, polazim uvek od oborive pretpostavke da nesto ne postoji (ne za mene, vec za sve) dok se ne dokaze suprotno ili se bar ne pojave ozbiljne indicije u prilog suprotne tvrdnje... Sto se ateizma i agnosticizma tice, izgleda da koristimo drugacije definicije... ne bih da namecem svoju ali po tvojoj ja nisam ateista... sto se mene tice, definicije su: gnostik - zna da bog (ne) postoji agnostik - ne zna da li bog (ne) postoji teista - veruje da bog postoji ateista - ne veruje da bog postoji - sto nije isto kao i "veruje da bog ne postoji" ali obuhvata i njih, jer je siri skup... jednostavno, svako ko za sebe ne moze da kaze "ja verujem da bog postoji" je ateista... a to ide od onih koje to pitanje ni najmanje ne interesuje, preko onih koji smatraju da nemaju dovoljno osnova da prihvate tvrdnju o postojanju boga kao tacnu ali ne iskljucuju to kao mogucnost, pa do onih koji su potpuno ubedjeni i cvrsto veruju u to da bog ne postoji... iz nekog razloga (meni se cini da je u pitanju sklonost ljudi da prave simetrije) vernici pod ateistima najcesce podrazumevaju ove poslednje, koji su inace u teskoj manjini medju ateistima ali su najglasniji... mislim da ih naziv antiteisti ipak najbolje opisuje... agnosticizam i ateizam su na razlicitim ravnima... odgovori na razlicita pitanja (da li znas da bog postoji?, da li verujes da bog postoji?)... neko moze da bude i teista-agnostik... ja sam ateista-agnostik... Kao sto rekoh, ne bih da insistiram na ovim definicijama, sve jedno je kako cemo stvari nazvati ako znamo o cemu pricamo... ali mi one deluju logicne, dosledne i ne iziskuju neke nove kategorije za ljude koji ne veruju u boga ali nisu ubedjeni u tu tvrdnju... sqny је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Па да,у праву си скроз,Исидора је име светитељке које је у суштини паганског порекла,а не хришћанског. Претпостављам да си иронично ово одговорио. Али да покушам још једном. Исидора је име које значи "дарована од изиде", од изиде (изис) и грчког дорон - даровати. Али ово само потврђује да је бесмислица натјеривати људе да узимају наводно хришћанска или национална имена, кад се сасвим комотно можеш посветити и ако се зовеш по чистим паганским именима. Артемије, Дионисиос, Исидор.... Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон Владислав Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Posle svega ispade sad da svi imaju pravo da budu srecni osim istinski verujucih ljudi... Neko bi sve uradio da mu bliznji bude s r ecan. I dalje samo ne mogu da razumem da covek ne ceni svoju rec, tj. da moze da iskaze bilo sta i bilo gde samo da bi tamo neko bio "s r ecan"??? Meni je to jednostano neshvatljivo i krajnje licemerno. Mislim da smo se maaaalo pogesno razumeli: i ja sam apsolutno za to da oni ljudi koji ne praktikuju redovno svoje hriscanstvo ne treba da krstavaju svoju decu jer im nista nece ponuditi dok se apsolutno ne slazem sa tim da verujuci treba da eksperimentisu sa voljom svoje dece. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 @ Avocado Bas si fino ovo opisao. Ono sto me interesuje da li bi ti i ostali koji se potpisujete sa ateista dozvolili da vam se stavi prevod te reci ispod avatara tj. bezboznik. Mislim da je sv. Nikolaj Velimirovic negde objasnjavao da je razgovarao sa jednim ateistom koji ni u kom slucaju nije hteo da ga oslovljavaju sa bezboznik, sto je u stvari samo prevod grcke reci. Ovo "ateista" zvuci pomalo kao neka titula zar ne? Siguran sam da vi necete imati takve zablude kao ovaj koji je negirao i da cete zamoliti koga iz administracije da vam prepravi sa ateista na bezboznik i da ce vam biti sasvim normalno da se nadalje tako oslovljavate. Sta mislis o tome? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 ne smeju, tj ne bi trebali, ali ostaju... po pravilu nekrsteni i oni koji se nece pricestiti, trebalo bi da izadju kad se zavrsi jektenija oglasenih. По правилу некрштени би требало да изађу. Крштени - не излазе, иако, се не причешћују. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 ovako prvo jako mi je zao sto nemam vise vremena da odgovorim na neke postove, ali ukratko (pa ko me s'vati s'vati) jane i CARIA , ja licno mislim da mi imamo apsolutno pravo i obavezu da o stvarima vere promisljamo i to ne zato da bi ispali pametni vec zato sto smo valjda i mi pored onih predjasnjih hriscana uvatili pokoju iskru Bozije Ljubavi pa ne pricamo napamet da bi se "pravili". svo nasledje koje je stiglo do nas svakako treba postovati ali treba biti i svestan da se u nekim slucajevima i po nekim pitanjima to nasledje formiralo ipak po sistemu simplifikacije i linije manjeg otpora. ono sto sam ja pokusao da istaknem (ne zeleci da pravim bilo kakve rascepe kako spominje CARIA) jeste da su ocigledno prvi hriscani imali jako izrazenu svest o vaznosti svesnog i slobodnog ulaska coveka u crkvu. zar mislite das njima nije bilo zao da gledaju svoju decu kako izlaze na "oglaseni izidjite niko da ne ostane..."??????? dakle sta se tu desilo. desilo se to da se pod raznim uticajima i zbog razlicitih okolnosti taj aspekt zagubio. namerno kazem zagubio jer sam siguran da je bio iznudjen odnosno losiji izbor koji se eto do dana danasnjeg zadrzao. i sta se onda desava, mi vajni hriscani navodno otvorenog uma, jako tesko prihvatamo mogucnost da uopste po razmislimo o nekim stvarima jer eto "tako stiglu po predanju do nas". razmislite malo zasto je taj deo liturgije (liturgija oglasenih posle koje bi oni trebali da izadju a u nastavku ide liturgija vernih) je ostao do dana danasnjeg a TRAGIKOMICNO apsolutno je obesmisljen upravo ovim "ostalo nam tako po predanju". i dalje smatram da je za nezrelu licnost kakvo je jedno dete mnogo bolje da pati sto mora da izadje i sto ga kopka sta to tamo rade odrasli nego da kao dete ili kao beba "protrci" kroz taj obred. pitanje da li ce ga se i secati. odo kod nekih belih mantila na par dana pa pomenite, a ako bude vajrlesa eto mene. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 nesto sad razmisljam, ako stav tipa: "krstenje dece je dobro iz razloga jer dete i dalje moze da postane ateista ako to kasnije bude htelo a sa druge strane samo moze da pomogne ako ipak nastavi da bude hriscanin"; dakle ako ovakav stav nije obesmisljavanje krstenja onda stvarno ne znam sta je. krstenje po mom shvatanju ne moze da bude tako percepirano ("moz da pomogne al nemoz da odmogne"). krstenje bi trebalo da predstavlja tako znacajnu prekretnicu u zivotu jednog coveka da je verovatnoca promene misljenja jako mala, upravo jer je (ta odluka) donesena na osnovu dubokog i posvecenog promisljanja o samom sebi. odma da se ogradim: ne kazem da krstenje garantuje da niko nece otpasti i tome slicno nego je poenta da krstenje treba da simvolizuje duboku i korenitu posvecenosti preumljenje i svesnost o radikalnim koracima koje covek preduzima (a koje upravo zbog toga vecinom takvi i ostaju). pa iscitajmo malo sluzbu krstenja. tamo se upravo to trazi i to pita taj krsteni, sve radnje upravo pokusavaju da ukazu na tu radikalnu transfomaciju licnosti ...itd. ali ne ...to je nama samo eto tako .....bitno da se beba krsti, a sto realno svojom licnoscu ne ucestvuje u tome to nema veze, nego eto naslo se genijalno resenje kum ce da garantuje... milan. је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 @ Avocado Bas si fino ovo opisao. Ono sto me interesuje da li bi ti i ostali koji se potpisujete sa ateista dozvolili da vam se stavi prevod te reci ispod avatara tj. bezboznik. Mislim da je sv. Nikolaj Velimirovic negde objasnjavao da je razgovarao sa jednim ateistom koji ni u kom slucaju nije hteo da ga oslovljavaju sa bezboznik, sto je u stvari samo prevod grcke reci. Ovo "ateista" zvuci pomalo kao neka titula zar ne? Siguran sam da vi necete imati takve zablude kao ovaj koji je negirao i da cete zamoliti koga iz administracije da vam prepravi sa ateista na bezboznik i da ce vam biti sasvim normalno da se nadalje tako oslovljavate. Sta mislis o tome? Nemam nista protiv... nemam ni razloga da nekog molim da "prepravlja"... ispravno je i jedno i drugo... a inace, ja se ne secam da sam stavio navedenu "titulu" ispod avatara... mislim da mi je dodeljena od strane administracije... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 nesto sad razmisljam, ako stav tipa: "krstenje dece je dobro iz razloga jer dete i dalje moze da postane ateista ako to kasnije bude htelo a sa druge strane samo moze da pomogne ako ipak nastavi da bude hriscanin"; dakle ako ovakav stav nije obesmisljavanje krstenja onda stvarno ne znam sta je. krstenje po mom shvatanju ne moze da bude tako percepirano ("moz da pomogne al nemoz da odmogne"). krstenje bi trebalo da predstavlja tako znacajnu prekretnicu u zivotu jednog coveka da je verovatnoca promene misljenja jako mala, upravo jer je (ta odluka) donesena na osnovu dubokog i posvecenog promisljanja o samom sebi. odma da se ogradim: ne kazem da krstenje garantuje da niko nece otpasti i tome slicno nego je poenta da krstenje treba da simvolizuje duboku i korenitu posvecenosti preumljenje i svesnost o radikalnim koracima koje covek preduzima (a koje upravo zbog toga vecinom takvi i ostaju). pa iscitajmo malo sluzbu krstenja. tamo se upravo to trazi i to pita taj krsteni, sve radnje upravo pokusavaju da ukazu na tu radikalnu transfomaciju licnosti ...itd. ali ne ...to je nama samo eto tako .....bitno da se beba krsti, a sto realno svojom licnoscu ne ucestvuje u tome to nema veze, nego eto naslo se genijalno resenje kum ce da garantuje... slazem se. krstenje bi moralo da bude izraz slobodne volje, nikako nametanje. krstenje je radjanje za vecni zivot, to je ulazak u zajednicu sa hristom, a hristos ocekuje od nas da izrazimo zelju za zajednicom sa njim, i da pozelimo da se rodimo za vecnost. ne ocekuje on da to odrade za nas tj u nase ime roditelji tj kum... to je narusavanje onoga po cemu smo slicni bogu, a to je slobodna volja, koja je od kljucne vaznosti za krstenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 da s tim sto ta upotreba slobodne volje, hvala bogu, ostaje uvek bez obzira sta mi mislili o kom obredu i koji je ispravan "nacin" ili trenutak" njegovog obavljanja. ja i nedeljko smo lep primer od pre par strana, tako da samo krstenje dece nije nista toliko pogresno. ja samo pricam da ako vec mozemo ne bi trebali da oduzimamo taj znacaj krstenju kroz njegovu primerenu u ovom slucaju vremensku komponentu (dakle kada se neko kao zrela licnost krsti sto jasno pokazuje njegovu punu svest i cvrstu odluku, sto krstenje i jeste). Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука