cloudking Написано Јун 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 E to sam zaboravio da kazem. Prvi put u zivotu sam svojim usima cuo svesteno lice da kaze "dajte koliko zelite". Bio sam apsolutno zaprepascen sto ne postoji fiksna tarifa jer nisam to ocekivao... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Кад би ми неко сугерисао да променим детету име зарад крштења, пљунуо бих му у лице (под условом да се радња не одвија у Русији, где је то дубоко уврежена, иако по мом најдубљем уверењу кретеноидна традиција - али ипак вековна традиција) Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Потпуно нетачно. Постоји синодска одлука да се крштења обављају у парохијама где живи онај који жели да се крсти и то је сасвим нормално. То је основа црквене свести. Ти си као парохијанин везан за твоју парохију. Мислим да није место да се прича о наплатама крштења а и то је потпуно прежвакана прича. U opstini u kojoj ja zivim pored Crkve postoji i manastir. E sada da li vernik moze da izabere da mu dete krsti svestenik u Crkvi ili monah u manastiru? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 U opstini u kojoj ja zivim pored Crkve postoji i manastir. E sada da li vernik moze da izabere da mu dete krsti svestenik u Crkvi ili monah u manastiru? Ако је вернику стало до тога (да не улазимо у разлоге овог помодарства) да буде крштен у манастиру онда се са својим свештеником договори да свештеник крштење обави у манастиру. Дарива се како свештеник тако и манастир. Милан Меденица :), C.A._R.I.A. and nishizawa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Ако је вернику стало до тога (да не улазимо у разлоге овог помодарства) да буде крштен у манастиру онда се са својим свештеником договори да свештеник крштење обави у манастиру. Дарива се како свештеник тако и манастир. U konkretnom slucaju radi se o licemeriju, ljudi koji hoce da krste dete a ne mare za Crkvu. No kao sto rece otac Ivan da batalimo prezvakane price o naplacivanju krstenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 pa i radimo, projavljujemo svoju slobodu. ili je pak ne projavljujemo. Bog naravno cini sve ali ne moze protiv i bez naseg "da". то негира другачији начин познања, на неки начин ... било би лепо да погледаш клип па да уствари видиш како се кроз праксу открива вера ... значи, не сазнајно или даром од Бога, већ начином живота, у овом случају у најужој породици и дому, https://www.pouke.org/forum/topic/19692-година-буквалистичког-живота-по-библији клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 E to sam zaboravio da kazem. Prvi put u zivotu sam svojim usima cuo svesteno lice da kaze "dajte koliko zelite". Bio sam apsolutno zaprepascen sto ne postoji fiksna tarifa jer nisam to ocekivao... онда схваташ колико си под негативним утиском једне пропаганде "сви су среброљупци" кад је то редовна појава међу свештенством, чак и тамо где постоје ценовници ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Ако је вернику стало до тога (да не улазимо у разлоге овог помодарства) да буде крштен у манастиру онда се са својим свештеником договори да свештеник крштење обави у манастиру. Дарива се како свештеник тако и манастир. теби и мени је то и логично, ал пошто већина људи нема појма шта и како а гледа да плати за крштење - што би плаћао двапут - капираш? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Што се тиче имена која се дају деци на крштењу, гледа се да буду у духу вере и традиције, да не буде име неког лика из ТВ серије, фудбалера, па да после дете целог живота трпи задиркивање. То знам јер сам се срео у парохијској пракси са Машинком, Миломазном, Одором, Гордоном, Трендом....... Исто тако у један парохијанин има два сина Милана и Драгана, која је крстио док је радио у Русији и тамо су добили друга имена, јер је баћушка рекао : Милан, Драган, што ета, то не бивајет. Иако у Црквеној администрацији од проте Маринковића стоји да ако неки странац прими Православље, да му не треба мењати име, него да му остане оно старо. То што многи парохијани занемарују своју цркву и одлазе у манастир да би обавили тамо венчање или крштење је недостатак свести и црквене дисциплине. Монаси у манастиру имају друге изворе прихода, немају породицу коју треба издржавати и могу да препусте доброј вољи награђивање после обреда. Или могу да услове да дође парохијски свештеник да обави обред, па онда узму таксу за манастир колико је и свештеник добио за крштење. Ту се бадава прави галама,ако је неко сиромашан неће бити свештеника који ће одбити да му крсти дете без икаквог новца. Али је проблем ако људи иду у манастир ради пар хиљада динара, потроше више за гориво, а онда после под шатром дају на музику и пиће. Јавља се и проблем што у неким манастирима не уписују кртшење у матичну књигу, па кад после то дете треба да се венча, настаје галама, да ли је крштено, ко је погрешио, иде се на Црквени суд.... И занимљиво да кад умре нека сиротиња , нико не иде у манастир да зове јеромонаха, него сви знају да је то дужност парохијског свештеника.... Милан Меденица :) and Ромејац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 А зашто су родитељи пристали да мењају име које су одабрали? pa zato sto je monah tako rekao, i ti pobogu svasta pitas? volim monahe i duboko ih postujem i cijenim na "odricanju o sveta i svega u svetu" i divim se njihovom podvigu ali nasi ljudi su cudo jedno... "monah sto kaze to je tako i tačka" zato i imamo artemijevu sektu i sve one "visokoprepodobne" oko njega .. R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 pa zato sto je monah tako rekao, i ti pobogu svasta pitas? volim monahe i duboko ih postujem i cijenim na "odricanju o sveta i svega u svetu" i divim se njihovom podvigu ali nasi ljudi su cudo jedno... "monah sto kaze to je tako i tačka" zato i imamo artemijevu sektu i sve one "visokoprepodobne" oko njega .. Па управо је питање изведено из описа догађаја где је кум атеиста, родитељи запуцали у манастир на крштење и остало.... Монашки свет је дубоко унутрашњи свет који многима од нас може изгледати понекад и смешно, понекад и чудно, и мешање ради помодарства је кич своје врсте. Владан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 капирам да је само мотивација да се дете крсти на неком лепом месту клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 И занимљиво да кад умре нека сиротиња , нико не иде у манастир да зове јеромонаха, него сви знају да је то дужност парохијског свештеника.... Није ми јасно ово. Колико знам неки манастири имају парохију неки немају. Ако је умро неко на ман. парохији ићи ће јм. а ако је на свештениковој ићи ће свештеник. Можда сте нешто друго хтели овим да кажете, можда је нека опаска а ја је нисам разумео. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 Није ми јасно ово. Колико знам неки манастири имају парохију неки немају. Ако је умро неко на ман. парохији ићи ће јм. а ако је на свештениковој ићи ће свештеник. Можда сте нешто друго хтели овим да кажете, можда је нека опаска а ја је нисам разумео. Хајде ја да пробам, пошто је форум отворена дискусија... Ради се о "праћењу моде" а не о верским разлозима. Једноставно је сада "ИН" тражити неке манастире (за које до пре три месеца нису ни чули) да би тамо крстили дете и онда причали пријатељима и комшијама "Ето, ми смо нашу Лару крстили у једном јако лепом манастиру тамо...тамо...душо, како се зове оно место где је манастир овај...па ти си гледао на табле за правац, како ја могу да знам, побогу?!?..."... Тако некако... Ратко :(, nedeljko, C.A._R.I.A. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 20, 2012 Пријави Подели Написано Јун 20, 2012 У ал си одговорио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука