dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Не бих се, Драгиша, сложио са тобом. Изнећу ти два примера. Крстио сам се у са 28 год. и нити сам знао десет Божијих заповести, Символ вере, нити сам био верујући - укратко - дудук. Кум на крштењу, мојих година, исто. Два дудука. Ето, " дошло ми је " да се крстим пре венчања ( грађанског ) на моју крсну славу Светога Николу - и то сам урадио. Да ме је, тада, свештеник питао - рекао бих му да сам " православни атеиста ". Иако ми је и тај оксиморон, у оно време, био нејасан - тако сам се изјашњавао. Пошто сам се крстио на Светога Никола, за време Васкршњег поста - требало је да постим. То ми није падало на памет. Штавише, био сам од оних ( да не улазим како је тога дошло ) који су " славу без прасета и алкохола док не паднеш под сто " - сматрали " пропалим догађајем ". Да скратим за Светога Николу моју Крсну славу изјутра сам се крстио - увече био " добрано " пијан. Нормално да је ово што сада препричавам грех који сам исповедио - па сада могу и јавно о томе. vidi ja ovde ne pricam o nasim "slucajevima" koji su se eto hvala Bogu iskobeljali i nasli neki kolko tolko ispravan put. i ja sam bio totalni duduk i krstio se jer se valja a doso u crkvu polupijan (inace davno pre toga bio kum nekom detetu i ko iz topa slagao da sam krsten...) medjutim i moj i tvoj primer pokazuje da Bog nije formalista i da on negleda tako strogo "papiroloski". eto i nas koji smo navodno bili krsteni je ipak kasnije prizvao na istinski put spasenja. a zamisli Nedeljko da nas Bog pored tog naseg "krstenja" nije istinski prizvao u crkvu, da smo ostali ono ko smo i kakvi smo bili, jel bi ti vredelo onda nesto to krstenje koje si imao? NE BI. pa kad Bog nije formalista i kada ne odustaje ni od onoga koji je vec "krsten" (obicajno) ni od onoga koji jos nije krsten, i kada svakog priziva na put spasenja i gleda kako da ga spase, ko smo onda mi da unizujemo i obesmisljavamo, taj kljucni cin ljudkse slobode i Bozije Ljubavi, i da ga omalovazavamo formalizujuci ga? ako taj cin vec treba da poprimi nekakvu konkretnu formu onda je na nama da ta forma ukazuje na neku sustinu a ne da se slepo drzimo "pravila" i zmatramo da smo ispunili nasu "obavezu". dakle da rezimiram, sve u nasim zivotima ustvari od Boga zavisi ili kako kazu oci sve je to Bozija milost, .....medjutim ako smo se mi kao zemni prihvatili da uspostavimo neku simvolicnu radnju koja opisuje i oprisutnjava taj odnos izmedju Boga i Coveka onda ga ne bi trebali obesmisljavati praznom logikom, vec bi ga trebali tako izvoditi da on upravo ukazuje na tu krucijalnu logiku a to je taj licni odnos preumljenja. e sad ako mislis da beba moze da se preumljava i tako dalje onda.... ps: da li primecujes da i tvoj prvi primer a eto i moj upravo govori o tome da formalno krstenje ne daje coveku poznaje i blagodat Duha Е, сада у вези крштења деце. Моја познаница, небитно је али рећи ћу, ромкиња, је после порођаја сазнала да јој дете неће преживети. После изласка из породилишта, прво што јој је било на памети је да потражи свештеника - хтела је да крсти своје новорођенче пре него што умре. На жалост, лекари не знам из којих разлога нису допустили свештенику да уђе у собу и крсти новорођенче. Син јој је после неколико дана умро. Е, ту је искрсао нови проблем. Као што верујем да знаш свештеник није могао да дође и одржи опело. Дете је остало некрштено. Моја познаница је морала да прикупи додатну снагу и сама је, на дан сахране, по савету свештеника купила молитвеник и прочитала молитву за покојне. На њено инсистирање тај молитвеник је сада код мене и у молитви за покојне видим да је дописала име сина - Милана и још неке ситнице које су јој, предпостављам, олакшале да прочита молитву. Ето, испричах. ovaj drugi primer, koliko vidim, polazi od premise da eto zato sto dete nije krsteno crkva ne moze da se moli za njega. e kuku majko..... to je logican nastavak cele ove price o formalizovanju stvari.... mi zaista zastranjujemo u nekakvoj kvazi-starozavetnoj logici. pa dal smo culi reci da "Bog zavole ovaj svet toliko da posla Sina...." i ostale poruke jevandjelja koje jasno govore o tome da je ceo svet u Bozijoj milosti.....e kad bi Bog to tako gledao kako to gledaju ljudi koji se po PS ne mogu moliti za ne krstene ni ja ni ti ni niko na ovom svetu ne bi bio hriscanin. ali hvala Bogu njegova ljubav je drugacija od nase pa je poslao apostole da cine sta got umeju "da kakogod spasu koga".... nishizawa је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 ok je to što ti kažeš, samo, kako ćeš onda da objasniš ono: čekam život budućeg vijeka? procitao sam par puta moj citirani deo i tvoje pitanje ali ne uspevam da razumem sta me konkretno pitas. pojasni malo. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Pa nisam htio da citiram čitavu poruku, ali suština se odražava i u ovom dijelu: o svjesnosti pojedinca o samom činu i njegov pristanak tj prihvatanje. Suština mojega stava je u postu prije, a vezano za ppitanje upućeno tebi "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 izvini ali ja nista ne razumem sta me pitas Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 izvini ali ja nista ne razumem sta me pitas ma ok je, razgovaramo ispovijedamo u simvolu vjere da čekamo život budućeg vijeka, ali pod tim ne podrazumijevamo da znamo kako će taj život da izgleda. Katihumen se upoznaje sa osnovima onoga čemu pristupa, zbog svojeg prethodnog života, mada on i dalje nema pojma šta je to, niti zna u šta ulazi, jer logično nije još tome pristupio. Ista je stvar sa klincima, sa tim da oni nemaju prošlost koja ih demantuje "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Ovo je upravo i jedan od najvecih problema svih vernika skoro svih religija. Ako sam ja pronasao duhovni mir i smisao zivota u pravosalavlju to onda automatski znaci da ce svi taj isti mir pronaci u pravoslavlju BEZ IZUZETKA i moja obaveza da to natuknem na nos na sto vise ljudi u svom zivotu... Sta ces da radis ako ti dete otkrija budizam i to mu ucini najvecu srecu i radost u zivotu? Jel ces i tada da budes nesrecan zbog njegovog izbora? Nece ti biti bitno to sto je zadovoljan i Pa ces mozda da ga nateras da promeni veru i onda ce biti nesrecan ali ce bar biti pravosalvac sto znaci da ces ti biti Ако би открило будизам и то га учинило срећним и радосним, добро. Био бих срећан што је он срећан и ни на који начин га не бих терао (као што ти то кажеш, и не знам одакле то јер мој пост, чини ми се, не пројављује такве ствари) ни на шта. Знао бих где је пут, где је он, и надао бих се да ће се вратити. Улагао бих труд у том правцу, али без ИКАКВОГ притиска на њега. А исто бих га волео, какав год да је, и куда год да иде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 ma ok je, razgovaramo ispovijedamo u simvolu vjere da čekamo život budućeg vijeka, ali pod tim ne podrazumijevamo da znamo kako će taj život da izgleda. Katihumen se upoznaje sa osnovima onoga čemu pristupa, zbog svojeg prethodnog života, mada on i dalje nema pojma šta je to, niti zna u šta ulazi, jer logično nije još tome pristupio. Ista je stvar sa klincima, sa tim da oni nemaju prošlost koja ih demantuje vidi okosnica moje price nije u tome da li neko nesto "zna" ili ne ono sto ispoveda u "Verujem" pri krstenju. dakle mozda si me pogresno shvatio/procitao. nije rec o tome da katihumen treba da zna "zivot buduceg veka", to je stvar izmedju njega i boga i da li ce mu i koliko ce mu Bog otkriti pravo znacenje i dubinu reci koje svojom verom i slobodom ispoveda. dakle tu se slazemo. medjutim rec je o tome da katihumen mora da ima projavu te svoje sopstvene slobode i da ono sto kaze u ispovedanju vere to zaista i misli. dakle kada kaze da veruje u Boga Oca, ...u Isusa Hrista, ....u Duha Svetoga, .....u jednu Svetu Sabornu..... kada sve to govori on time ispoljava da je poverovao u ono koliko mu je Bog do tad otkrio. dakle o tome pricam, kako neko ko nije svestan ni samoga sebe moze da izjavljuje ovakve stvari (da bude grdje drugi za njega to izjavljuje)? taj cin se zove ISPOVEDANJE vere. kako to beba moze da uradi meni to nije jasno. ali dobro... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 medjutim rec je o tome da katihumen mora da ima projavu te svoje sopstvene slobode i da ono sto kaze u ispovedanju vere to zaista i misli. dakle kada kaze da veruje u Boga Oca, ...u Isusa Hrista, ....u Duha Svetoga, .....u jednu Svetu Sabornu..... kada sve to govori on time ispoljava da je poverovao u ono koliko mu je Bog do tad otkrio. dakle o tome pricam, kako neko ko nije svestan ni samoga sebe moze da izjavljuje ovakve stvari (da bude grdje drugi za njega to izjavljuje)? taj cin se zove ISPOVEDANJE vere. kako to beba moze da uradi meni to nije jasno. ali dobro... upravo tako sam te ja razumio Dragiša šta da ti kažem bez da sve to dolazi od zablude da mi nešto radimo "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 mozda jeste zabluda ali zasto onda uopste imamo bilo kakve cinove, recimo krstnje? da me ne razumes pogresno, kao sto sam vec u prethodnom postu rekao sve je to Bozija milost koja je nama ne saznajna.....ali opet ako vec imamo neke formalizovane radnje onda bi one svojom valjanom sivolikom morale da ukazuju na tu sustinu predavanja svoje slobodne vere Ocu. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 mozda jeste zabluda ali zasto onda uopste imamo bilo kakve cinove, recimo krstnje? da me ne razumes pogresno, kao sto sam vec u prethodnom postu rekao sve je to Bozija milost koja je nama ne saznajna.....ali opet ako vec imamo neke formalizovane radnje onda bi one svojom valjanom sivolikom morale da ukazuju na tu sustinu predavanja svoje slobodne vere Ocu. sve je bilo ok do ovoga boldovanoga, i opet se stiče utisak da mi nešto radimo... evo primjer krštenja na Jordanu, i razgovor Sv Jovana i Gospoda "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 pa i radimo, projavljujemo svoju slobodu. ili je pak ne projavljujemo. Bog naravno cini sve ali ne moze protiv i bez naseg "da". Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 pa i radimo, projavljujemo svoju slobodu. ili je pak ne projavljujemo. Bog naravno cini sve ali ne moze protiv i bez naseg "da". opet pridavanje važnosti "našoj" odluci ako ništa drugo to je znak da ne znamo u šta ulazimo "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 trebo si odma da kazes da me zavitlavas. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 svašta, zašto bih te zavitlavao "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 Naravno da ce da pisu protestna pisma kada monah ne naplacuje krstenje pa ce svi da idu kod njega. Потпуно нетачно. Постоји синодска одлука да се крштења обављају у парохијама где живи онај који жели да се крсти и то је сасвим нормално. То је основа црквене свести. Ти си као парохијанин везан за твоју парохију. Мислим да није место да се прича о наплатама крштења а и то је потпуно прежвакана прича. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука