N.Petrovic Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Mene zanima da li je ceo postupak isterivanja monahinja u skladu sa Crkvenim propisima, ili je to trebalo ici malo drugacijim putem. Da li je vladika trebao prvo opomenuti i osuditi potezuci Crkveni sud? Kako glasi Crkveni ustav ili zakon... kako vec. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Mene zanima da li je ceo postupak isterivanja monahinja u skladu sa Crkvenim propisima, ili je to trebalo ici malo drugacijim putem. Da li je vladika trebao prvo opomenuti i osuditi potezuci Crkveni sud? Kako glasi Crkveni ustav ili zakon... kako vec. Зар није логично ако хоће да признају Артемија као свог епископа, а неће да имају послушност владики Хризостому који је епископ епархије у којој је манастир, да сами напусте тај манастир. Како би остваривали заједницу са Артемијем ако су у епархији којом управља владика Хризостом? Шта би радили у манастиру, не би ишли на литургије, противили би се владики и ометали нормалан ред и црквени живот... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Mene zanima da li je ceo postupak isterivanja monahinja u skladu sa Crkvenim propisima, ili je to trebalo ici malo drugacijim putem. Da li je vladika trebao prvo opomenuti i osuditi potezuci Crkveni sud? Kako glasi Crkveni ustav ili zakon... kako vec. Јесте у складу. Прописи су такви да епископ управља комплетном имовином Цркве, и одређује тј благослови ко тамо може бити ко не може. Можда и јесте мало сурово насилно истјеривати некога из манастира, међутим то је потпуно легитимна одлука. Једино што епископ може бити предусретљив па покушати прећутати побуну свог клира, остављајући их тамо гдје јесу у нади да ће се они можда предомислити и одвратити од свог бунтовништа. Али то је већ на самом епископу и његовој процјени и вољи шта ће урадити. Наартемисани се сада питају, зашто је епископ Жички тако реаговао, кад као има примјера из БПЦ гдје су се неки старокалендарци исто тако побунили против својих епископа и одрекли се Патријарха Максима, али остали су у манастирима и ови их као нису дирали. Оно као чуде се зашто епископ Хризостом није благ, док они своју "благост" истичу тако што се јавно одричу и патријарха и епископа и приде томе га јавно прозивају најгрђим увредама. Наартемисани су благо речено лицемјери и безобразњаковићи. Част изузецима који у поступцима монахиња из Вазнесења виде грешку. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Mene zanima da li je ceo postupak isterivanja monahinja u skladu sa Crkvenim propisima, ili je to trebalo ici malo drugacijim putem. Da li je vladika trebao prvo opomenuti i osuditi potezuci Crkveni sud? Kako glasi Crkveni ustav ili zakon... kako vec. Наравно да је у складу. Просто су исповедили да више не припадају СПЦ, јер не признају сабор, владике, патријарха, и да се стављају у другу цркву. Не знам какав суд ту треба, и шта да пресуђује? Нама је све ово шок, и тешко нам је да схватимо шта се то десило са Артемијем. Ово што су они урадили, је потпуно исто као да су рекли да не признају патријарха и сабор СПЦ за чуваре чистоте православне вере, и исправно спровођење и тумачење канона, него да признају папу Бенедикта за чувара православља и истините православне вере. Нама је тешко да схватимо да Артемије исповеда папску јерес, проглашавајући себе као мерило православља, и своје ставове као непогрешиве, где он проглашава шта је то јерес, а шта није, попут некадашњих папа, који су одвели римску цркву од православља и саборности. Какав суд би ту требао? Владика је отишао код њих да се и сам увери у њихове ставове, и колико су чврсти у њима. Тамо су му исекли гуме, и дочекали га каменицама (припадници Артемијеве "цркве", тј његове инквизиције). C.A._R.I.A. and Ратко :( је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Sam pojam da su pokušali da prisvoje čitav manastir dovoljno govori o mentalnom i duhovnom sklopu tih ljudi. Neka im je Bog u pomoći... мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Да ли су се јавно изјаснили да проступају бившем епископу Артемију? Јесу. Да ли су свесни да тиме иступају из СПЦ? Јесу. Да ли су свесни да изласком из СПЦ немају право да задрже имовину која по свим црквеним правилима припада само Њој и искључиво Њој? Јесу. Да ли остају при тој одлуци? Остају. Значи, шта? Неки од њих су једноставно покварени а део заведеног народа је жалосно лаковеран, неук, психолошки поводљив и подложан манипулацији...и тиме веома опасан. Према томе? Покупи своје ствари и напоље, па иди код Артемија...нема уопште потребе ни за каквом причом! Питам се само када ће СПЦ озбиљно да се ухвати у коштац са овим растућим проблемом, да ли уопште има снаге и жеље за тако нешто, питају ли се најеминентнији представници у Цркви колику одговорност носе због своје пасивности и многих исхитрених ставова која су и довела до губљења поверења у Цркву код многих људи, и знају ли уопште у шта све овај проблем, који из дана у дан све више људи можда бесповратно увлачи у себе, може прерасти? JESSY, nishizawa, DYNABLASTER and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Meni ovo otpadništvo raznih monaha je sasvim OK i na korist za verni narod. Cenim da je od kada je počelo to "samoprogonstvo" u tu parasinagogu prešlo oko stotinak sveštenih lica (računajući monahinje). I to je sjajno. Zašto, pitaće te se? Mnogo je vernih koji sa strahom i nekom Bogobojažljivošću gledaju na manastir i monahe. Vide u njima anđele, a u manastiru kuću duhovnosti koja je vše nego njihova parohijska crkva. Oduševljeni su kada odu na Liturgiju u manastir i kada čuju pouku nekog starca iz manastira. Čemu to? Sad kad vide da i monah ima iskušenja kojima ne može da odoli, kada vide da je polovina mirjana teološki potkovanija od mnogog monaštva koje je decenijama u zavetu, sve se vraća na svoje mesto. Shvataju da je zapravo njihov paroh i njihova parohijska crkva sasvim dobra. Da ma koliko vas nervirao neki pop ili hor, ili džangrizava baba, boljeg mesta za Liturgiju i za spasavanje nema, od vaše parohijske crkve. Divno je slušati i čitati lepe pričice o anđelskom monaštvu, gledati predivne klipove obogaćene heruvimskim pojem, na jutjubetu. Ali ne čineti to da bi od toga pravili idola, već da proširimo poimanje pravoslavlja i shvatimo da je ono beskrajno i široko. Da je isto biti monah, ili kasapin u Groznom. Da je isto biti monahinja u manastiru ili ona super riba iz hora što podvriskuje. Naravno je preduslov je ipak da je svako od ovih ljudi na Liturgiji i da se pričešćuje. Inače da nije tako, šta čekate? Koliko god bilo puni neki "popularnih" manastiri, toliko je praznih onih po čukama. Blagoslov od oca i rizu na leđa pa piči. Mironosica, antics, Rašo and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Питам се само када ће СПЦ озбиљно да се ухвати у коштац са овим растућим проблемом, да ли уопште има снаге и жеље за тако нешто, питају ли се најеминентнији представници у Цркви колику одговорност носе због своје пасивности и многих исхитрених ставова која су и довела до губљења поверења у Цркву код многих људи, и знају ли уопште у шта све овај проблем, који из дана у дан све више људи можда бесповратно увлачи у себе, може прерасти? А шта видиш као озбиљно хватање у коштац? Не разумем. Реагује Црква сасвим добро. Шта треба да ради? Да их побије? Са првим делом овог поста (који нисам цитирао) се потпуно слажем а са овим другим делом (цитираним) не - честа и чудна фраза о пасивном и незаинтересованом врху Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Црква реагује сасвим добро.Сво свештенство Жичке Епархије ће надаље дежурати у манастиру,док се манастир потпуно не утврди у реду и поредку. мирођија and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 А шта видиш као озбиљно хватање у коштац? Не разумем. Реагује Црква сасвим добро. Шта треба да ради? Да их побије? Aκο могу да одговорим,што неко рече,пасивност Цркве се своди на то да особи као што је Артемије не изриче анатему,мада је крајње јасно да особа која је монах не може да служи литургију у архиерејским одеждама,нити да се представља као архиереј. Разумем да постоје пастирски разлози зашто се Артемију снисходи већ дужи низ година али ме то све,благо речено чуди... Можда се он заиста врати Цркви,ко ће га знати зашто је добро све што се дешава... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 50 година је монах,због тога га Црква чека. Саша M. је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 А шта видиш као озбиљно хватање у коштац? Не разумем. Као озбиљно хватање у коштац мислим управо на оно што "озбиљно хватање у коштац" и значи по себи (а манифестације решавања проблема би зависиле од саме природе проблема и то лежи на одговорнима и онима око њих), а што СПЦ не чини не само у вези са овим проблемом већ са масом других проблема који су присутни у СПЦ...све се гура под тепих једноставним контрирањем опонентима тј. људима који указују на постојеће проблеме и простим негирањем постојања проблема, и мени је, (само што не волим о томе много да причам, и ово је превише, јер ми је малчице мука од свега тога...ово ћу написати и нећу више), више него позната чињеница о позадини, природи и разлозима постојања многобројних проблема и њиховог нерешавања. А ко не жели да види њихово постојање и резултате истих, не мора...шта да му радим? Њего је право да живи у том убеђењу. Реагује Црква сасвим добро. Шта треба да ради? Да их побије? Мислим да избацивање из манастира људи који су одлучили да се прикључе некој другој групацији, није одлика "доброг реаговања", већ представља обично, подразумевано и регуларно исељење људи из нечега што им у овом случају не припада а они би хтели то да задрже, док проблем све већег одласка људи код Акакија и Артемија (бивши епископ Артемије има око 120 - 130 монаха а ускоро ће имати око 150 монаха, јер све већи број људи, верника и појединих свештеника,од којих ће многи постати будући монаси и будући свештеници који ће и даље привлачити људе код себе, прилази истом...као и Акакију) и даље постоји, те ако СПЦ не сматра да је то проблем и озбиљно се не ухвати у коштац са питањем могућих начина супростављања истом (адекватни начини сузбијања нечега се увек могу пронаћи, ако је неко заинтересован за то), онда се то назива пасивност...чија би позадина у том случају била више него упитна.Понављам...нико не сматра да требају бити на било кој начин прогоњени,али се решења за све те проблеме могу наћи у виду активнијег мисионарења, веће практичне и делатне посвећености свештенства људима, њиховим бригама и свесрдне, у сваком могућем виду и обиму, помоћи приликом решавања истих (свештеник је слуга не само Бога већ исто толико и људи...то се често заборавља!); религиозног описмењивања људи, подизања еклисијалне свести и откљањања догматских недоумица и нејасноћа код што већег броја људи и то на мноштво начина које савремено друштво пружа, активнијег епископског учешћа у животима верних, безбројне трибине које би се могле по Србији одржавати о цеху СПЦ на којима би епископи и свештеници учествовали, подизање харитативне делатности на много виши ниво, отварања центара за помоћ најуроженијим људима (једна кухиња која постоји није довољна), и веома битна ставка а то је решавање унутрашњих црквено - персоналних и спољашњих црквено - политичких проблема који су везани за СПЦ и којих смо ваљда сви свесни, и много, много других могућих начина адекватног и реланог приближавања вере људима...могао бих овако до сутра. Са првим делом овог поста (који нисам цитирао) се потпуно слажем а са овим другим делом (цитираним) не - честа и чудна фраза о пасивном и незаинтересованом врху Цркве. Није лоше...барем се у нечему слажеш са мном.Мени није чудна изјава да је СПЦ пасивна у многим стварима...напротив. DYNABLASTER, Јанко, Гост and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 50 година је монах,због тога га Црква чека. Πроблем је што се више чека - долази више проблема од његових присталица. Чекао је Сабор и да упути приговор Симеону Виловском,сигурно није тај исти Симеон правио проблеме 2006 па су опоменули тадашњег вл.Артемија на њега. Већ су проблеми постојали од раније,а имало се стрпљења да се те ствари среде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Оно што ми некако упада о очи, а сад ризикујем да звучим као из филма " Балкански шпијун",је да су се десила два немила догађаја док се одржавао сабор СПЦ-а, а то је хапшење монахиња у Македонији и овог задњег случаја Артемијевих присталица, и мислим да господин Виловски има удела и у једном и у другом , при том не мислим да је он налогодавац, конце вуче неко много јачи ко је њега изабрао или врбовао. На жалост у свему томе има подршку јавну и тајну једног дела Грчке цркве. И ја сам прво помислио, и нашао везу између ова два догађаја. Ја ту видим координисане нападе на Православну цркву. И као да хоће да се ублажи слика из Македоније, и да се прикаже да се код њих дешава исто као и код нас. Две струје се посвађале, прогон... Само огромна разлика је у томе, што људе хапсе из њихових станова. СПЦ, тј Охридска архиепископија не користи ни један стари храм и манастир, него су направили нове манастире и храмове. Неки храмови су у приватним становима и кућама, јер им је забрањено функционисање. Акакије са још неким својим калуђерима дошао у околину манастира и оне су затим пошле са њима,a оно што је карактеристично, јесте да и једни и други имају готово идентична саопштења о томе како су их тобоже свештеници СПЦ малтретирали. И ове Артемијеве нове монахиње исто као и некада Стјеничанке, говоре о свештеницима који псују, лочу ракију, пуше и дивљају по манастиру. Иста им је реторика, имају што би се рекло "општа места", што значи да су свакако доста и измислили да би додатно издраматизовали ситуацију. ДУХ.. Дух је исти, ... и он их води и управља њима .. а они су му се препустили ... И ови у македонији у виду ''мпц'' и Акакијева екипа, и наравно Артемијева удруга... Тачка у којој су сви једнаки јесте ЖЕЉА ДА БУДУ ИЗНАД САБОРА -СПЦ и то их спаја..а како видимо ИПАК РАЗДВАЈА... ( јер наравно нису заједно т.ј у јединству и једни друге не признају-Напротив). Спаја их и мржња према патријарху, сабору, народу верном, .. и да не ређам али свако из својих разлога чини потпуно идентично дело.. Јер то је нешто што су у Цркву донели (опет дух - дух нејединства и раздора (раскола)), и што је њима и претежније и битније од Христа и зато служе самима себи ..ко својој угодности, ко ''једином правоверју'', ко ''истинском борбом против папе'' , вештица.. и заиста је тај дух лако преознатљив ... Ако се погледа отвореним очима,..без патетике.. nishizawa је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 ...или краће - диктатура. Ја не бих ништа мењао. Владика Хризостом је одмерен, мудар човек. Не ваља ни кад је превише оштро, ни кад је превише благо. Овако како јесте добро је. Не бих се сложио, да је добро овако како јесте. Не кажем ништа против владике, али и он сноси одговорност због ове ситуације. Не кажем да су друге владике боље. Знам да је он те проблеме наследио. Као када нека деца почну да праве глупости и устану против оца. Ту је подоста крив и отац, јер где је био када су они стасавали? Мора много више да обилази своју дечицу по манастирима, и да види како се о њима духовно старају људи којима је их је он поверио. Питање колико има још има оваквих манастира по Србији, који су духовно опустошили, које духовно воде вуци, а не пастири. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука