Дејан Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 SVE JE VEĆI BROJ RAZVODA BRAKOVA. IZGLEDA DA SE, NERETKO, NE IZDRŽI OD FAZE ZALJUBLJENOSTI DO ZRELE LJUBAVI. - Zaljubljenost je, moglo bi se psiholoski rastumaciti, jedno nerealno osecanje kvaliteta druge licnosti. Mi joj, na osnovu spoljasnjih vrednosti, pripisujemo kvalitete koje ona sigurno ne poseduje. Ali, ta prvobitna zaljubljenost je kapital, tj. izvestan kredit, koji Bog daje devojci i mladicu da bi oni prepoznali kvalitete jedno u drugome i da bi onda kroz angazman samozrtvene ljubavi, koja lici na ljubav Hrista prema nama, polako umnozavali to seme, taj kredit i tada bi pocetna zaljubljenost presla u pravu ljubav i dozivela svoj vrhunac na kraju. To vidimo u prici o svadbi galilejskoj gde se opisuje pretvaranje vode u vino na kraju svadbe. To simbolizuje da treba da prodje mnogo vremena i truda kako bi zaljubljenost presla u kvalitetnu ljubav koju simbolizuje vino. Dakle, na pocetku je uvek losiji kvalitet. U svakom slucaju, ja mislim da je upravo pravoslavlje pozvano i da moze istinski da posvedoci bracnu zajednicu kakvu vidimo u jevandjelju. Hteo sam da navedem da, nije vazno ko ce sta raditi u bracnoj zajednici, ali individualisticki pogled na svet i individualizam u porodici trudi se da sacuva nekakav svoj umisljeni integritet i svoju slobodu. I onda imamo recimo, raspodelu poslova umesto da na osnovu braka kao jedinstva muskarca i zene proistice uvek ono sto izgradjuje zajednicu. Dakle, nije vazno ko kuva, ko pere, ko pegla. Radi se na osnovu afiniteta, a sloboda je data da covek upravo kroz ljubav ostvaruje zajednicu na korist i potrebu drugoga. U suprotnom, stradaju i muskarac i zena - to je poenta! U hriscanstvu moramo poci od cinjenice da je uvek veci onaj koji sluzi i uvek je veliki onaj koji hoce da bude mali. Samo u zajednici, u medjusobnom jedinstvu mozemo uzrastati. Ako uzrasta jedan ud - uzrasta citavo telo; ako jedan gubi u zajednici - svi gubimo; i muskarac i zena nisu ostvarili smisao svog zivota ako se izdvoje iz zivota crkve. Primer su ljudi koji se bar trude da zive jevandjeljski. Oni mogu da imaju nesuglasice, ipak, imaju meru, imaju kriterijum, imaju Hrista u odnosu na koga mogu da ocene svoju ispravnost prema bliznjem. Hristos je taj koji tada osmisljava tu bracnu zajednicu, daje joj punocu, obogacuje je i usavrsava. Mitropolit Porfirije Рапсоди, Човек Жоја, aliluja and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Zao mi je ako sam nekog povredila svojim pisanjem, zivi bili odok s teme Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 @@Дејан, ако се добро сећам ово је Митрополит говорио у једној емисији Агапе? Ne znam , slučajno naletoh na ovaj tekst na fejsu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 A sustinski to je kvazi pravoslavlje u ruhu patrijarhata kad zena nije smela ni da pomisli na razvod. Još jedna feministkinja.... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 U hriscanstvu moramo poci od cinjenice da je uvek veci onaj koji sluzi i uvek je veliki onaj koji hoce da bude mali. Pa zašto se onda žene bune što su veće? feeble је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 sta je pdf ? ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Pa zašto se onda žene bune što su veće? Ne bune se što su veće svojim slobodnim izborom, već biološkom dominacijom muškarca. Svaka represija stvara pobunu, pre ili kasnije. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Ne bune se što su veće svojim slobodnim izborom, već biološkom dominacijom muškarca. Svaka represija stvara pobunu, pre ili kasnije. Pa nije ni muškarac svojim slobodnim izborom izabrao da bude biološki dominatniji pa se ne buni.Pobuna protiv biološke dominacije je pobuna protiv samoga Boga kao kreatora.To seže još od Eve i danas poprima apokaliptične razmere. feeble, Зосима and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Još jedna feministkinja.... Ja nemam zivaca ni snage kao Paradoksologija, Ako ti je lakse da lupis etiketu izvoli. Svi mi naucimo na svojoj kozi ili na kozi nase dece koliko zabluda moze biti skupa. Ko sto postoje zene koje u svom sklopu i pod dejstvom raznih okolnosti postaju "mucenice" u braku, koje posle krv piju svima jer su one trpele, jer se zrtvuju i slicno, tako postoje i muskarci. Koji ce pre reci nekome da je feminista nego razmisliti,a da se recimo tvoja cerka nađe u toj situaciji drugacije bi mislio. Ja rekoh -bracna pravila spc su jasna, a osim preljube ima jos dosta, dosta toga sto se "ne valja" trpeti, dato kao minimum. I rekoh ko moze vise, nek zna zasto i dokle i s kojim ciljem. Inace postaje - jaoj ja sam mog muza trpela jaoj jadna. Jesi, al svojom zeljom. Ko moze da trpi i da to nosi bez patologije -aferim! Al je u pravilima dato za sve one koji mozda ne mogu a mozda i legitimno to ne zele. I to feminizma vidlo nije Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Ja nemam zivaca ni snage kao Paradoksologija, Ako ti je lakse da lupis etiketu izvoli. Svi mi naucimo na svojoj kozi ili na kozi nase dece koliko zabluda moze biti skupa. Ko sto postoje zene koje u svom sklopu i pod dejstvom raznih okolnosti postaju "mucenice" u braku, koje posle krv piju svima jer su one trpele, jer se zrtvuju i slicno, tako postoje i muskarci. Koji ce pre reci nekome da je feminista nego razmisliti,a da se recimo tvoja cerka nađe u toj situaciji drugacije bi mislio. Ja rekoh -bracna pravila spc su jasna, a osim preljube ima jos dosta, dosta toga sto se "ne valja" trpeti, dato kao minimum. I rekoh ko moze vise, nek zna zasto i dokle i s kojim ciljem. Inace postaje - jaoj ja sam mog muza trpela jaoj jadna. Jesi, al svojom zeljom. Ko moze da trpi i da to nosi bez patologije -aferim! Al je u pravilima dato za sve one koji mozda ne mogu a mozda i legitimno to ne zele. I to feminizma vidlo nije Jel se meni cini ili je sve vise feministkinja na ovom forumu :P Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Još jedna feministkinja.... I +Porfirije feminista, ne deli poslove na muške i ženske, aj' malo opleti po njemu. Pa zašto se onda žene bune što su veće? Sutra tebe i tvoje bližnje neko zarobi i pretvori u robove, ti se nećeš buniti jer služenjem bivaš veći, i citiraš stihove koji nalažu robovima da slušaju svoje gospodare, je l' tako? Ili možda kažeš "Baš i nije u redu prisiliti drugo ljudsko biće na teške poslove samo zato što si jači"? Jel se meni cini ili je sve vise feministkinja na ovom forumu :P Možda što više ima otvorene mizoginije, to je manje žena spremno da ćuti da ne bi zaradile tu 'strašnu' etiketu. Ja se uzdržavala, ali... Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Jel se meni cini ili je sve vise feministkinja na ovom forumu :P U razmerama epidemije Војвода7 and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Eh Paradokso, ja ti prvo rekoh da nisam feministkinja, ali eto vidis ko zna, mozda jesam... Ovo me podseca na onaj vic kad izadje zena pred komsinice da ih pita sta ima novo kod nje. Tako ispada. Tako olako skliznemo u etiketiranje, a nemamo pojma ko je ko i sta je sta. Citamo nesto kroz prizmu svojih strasi i vidimo neceg cega nema, osudjujemo i prosudjujemo, a da nismo obuli tudje cipele i malo hodali u njima... Lakse tako samo sto neke to jednostavno ne umeju Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Ja nemam zivaca ni snage kao Paradoksologija, Ako ti je lakse da lupis etiketu izvoli. Svi mi naucimo na svojoj kozi ili na kozi nase dece koliko zabluda moze biti skupa. Ko sto postoje zene koje u svom sklopu i pod dejstvom raznih okolnosti postaju "mucenice" u braku, koje posle krv piju svima jer su one trpele, jer se zrtvuju i slicno, tako postoje i muskarci. Koji ce pre reci nekome da je feminista nego razmisliti,a da se recimo tvoja cerka nađe u toj situaciji drugacije bi mislio. Ja rekoh -bracna pravila spc su jasna, a osim preljube ima jos dosta, dosta toga sto se "ne valja" trpeti, dato kao minimum. I rekoh ko moze vise, nek zna zasto i dokle i s kojim ciljem. Inace postaje - jaoj ja sam mog muza trpela jaoj jadna. Jesi, al svojom zeljom. Ko moze da trpi i da to nosi bez patologije -aferim! Al je u pravilima dato za sve one koji mozda ne mogu a mozda i legitimno to ne zele. I to feminizma vidlo nije Ko vam brani da se razvedete ako ste nezadodovoljne brakom?Šta bre kukate više na patrijarhat i muškarce i nekakvo šatro gistro mučenje?Ako vam se ne sviđa adios amigo.Niti Crkva niti Bog niti bilo koja sila to može da spreči.Ono što vi ne razumete ili možda(verovatnije) ne želite da priznate jeste mazohistička suština ženskog bića.Zato žene ostaju u takvim odnosima.Ima žena koje vole i uživaju u muškoj dominaciji i muškarca ne vide kao muškarca ako ne dominira u odnosu na nju u svakom pogledu bilo fizički bilo mentalno.E sad što se to vama ne sviđa je već neka druga priča. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Eh Paradokso, ja ti prvo rekoh da nisam feministkinja, ali eto vidis ko zna, mozda jesam... Ovo me podseca na onaj vic kad izadje zena pred komsinice da ih pita sta ima novo kod nje. Tako ispada. Tako olako skliznemo u etiketiranje, a nemamo pojma ko je ko i sta je sta. Citamo nesto kroz prizmu svojih strasi i vidimo neceg cega nema, osudjujemo i prosudjujemo, a da nismo obuli tudje cipele i malo hodali u njima... Lakse tako samo sto neke to jednostavno ne umeju Ovo je za tebe Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука